Slovenija

V Hrastniku ocenili škodo po neurju: 4,5 milijona evrov

Hrastnik, 07. 09. 2016 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hrastniku ocenjujejo, da je hudo neurje s točo povzročilo za 4,5 milijona evrov škode.Samo za sanacijo 14 pojavov plazenja bo potrebnih skoraj 3,8 milijona evrov, ocenjujejo v občinskem štabu civilne zaščite.

Cesta proti Hrastniku
Cesta proti Hrastniku FOTO: Jasmina Štorman

Neurje s točo, ki je prejšnji ponedeljek divjalo v več krajih po državi, je v občini Hrastnik povzročilo za 4,5 milijona evrov škode. Sredstva za najnujnejša sanacijska dela bo občina zagotovila v okviru proračunske rezerve, pomoč pa pričakuje tudi od vlade.

V neurju se je sprožilo več kot deset plazov, od katerih je eden tako zasul stanovanjsko hišo, da bivanje ni mogoče, drugi pa ogroža še eno hišo in dva gospodarska objekta. Hudourniške vode so nanesle na tisoče kubičnih metrov kamnitega materiala, odnesle makadamske ceste ter poškodovale vodna zajetja, črpališča vode in stanovanjske hiše.

Samo za sanacijo 14 pojavov plazenja bo potrebnih skoraj 3,8 milijona evrov, ocenjujejo v občinskem štabu civilne zaščite Hrastnik.

Škoda na lokalni cestni infrastrukturi, predvsem na makadamskih cestah in javnih poteh, je ocenjena na 308.000 evrov. Poškodovano je skoraj celotno omrežje makadamskih cest, ob asfaltnih cestah na prizadetem območju pa so uničene skoraj vse bankine in velik del asfaltnih cestišč.

V neurju je bila poškodovana tudi glavna cesta Hrastnik-Zidani Most, ki so jo morali zaradi hudourniških nanosov na dveh mestih za dva dni zapreti za ves promet.

Sanacija objektov vodovodne infrastrukture bo stala 152.000 evrov, na stanovanjskih in gospodarskih objektih pa je škode za okoli 300.000 evrov.

Zaradi močne toče je nastala velika škoda tudi na kmetijskih površinah in sadovnjakih, njena višina pa bo znana v naslednjem tednu.

Občina Hrastnik bo sredstva za najnujnejša sanacijska dela zagotovila v okviru proračunske rezerve, pričakuje pa, da bo vlada na podlagi končnega poročila in ocenjene škode iz vseh občin, ki jih je prizadelo neurje, sprejela sklep o začetku ocenjevanja škode, v nadaljevanju pa sprejela program sanacije in zagotovila denar za sanacijo državne in občinske infrastrukture ter škode na objektih v lasti fizičnih oseb in v kmetijstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
07. 09. 2016 15.37
+0
To ni vsa materialna in premoženjska škoda. Počakajmo še, da se oglasi SDS ter izračuna, koliko glasov in s tem evrov je v občini Hrastnik izgubila na zadnjih volitvah zaradi iz Murgel sproducirane grozljive afere Patria, pa potem izgubljene sejnine, pa provizije od plač vseh zaradi afere neizvoljenih funkcionarjev SDS itd. Tako da z ocenami škode ne gre prehitevati. Groba ocena pa je več milijonov samo iz tega naslova povrnitve škode OO SDS Hrastnik ter Centrala SDS Trstenjakova Ljubljana, d.d.