Slovenija

V Hostlu Celica se zdaj obračajo na vlado in opozarjajo: morebitnega sovražnega prevzema ne bomo dovolili

Ljubljana, 08. 12. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustvarjalci Celice in KUD Sestava, ki se zavzemajo za ohranitev hostla, se zdaj obračajo še na vlado in jo pozivajo, naj preprečijo prodajo. Premierja in pristojna ministrstva pozivajo, da na pragu Evropskega leta kulturne dediščine 2018 "po hitrem postopku" zaščitijo Celico kot spomenik državnega pomena. Javna dražba hostla z izklicno ceno 2,34 milijona je sicer predvidena za 14. december.

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Sestava, ki se z drugimi ustvarjalci in umetniki zavzema za ohranitev Hostla Celica in kulturnega programa v njem, se je v iskanju podpore zdaj obrnilo še na vlado. Pozivajo jo, naj prepreči prodajo "ali kakršno koli drugačno zlorabo" Celice. Nedopusten se jim zdi tudi morebiten "sovražni prevzem".

V Celici morebitnega sovražnega prevzema ne bodo dovolili.
V Celici morebitnega sovražnega prevzema ne bodo dovolili. FOTO: POP TV

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja kulturnega programa v hostlu Janko Rožič, so odprto pismo naslovili na premierja Mira Cerarja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za kulturo Toneta Peršaka, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter na druge "najbolj odgovorne za razmere v državi".

K pismu, ki so ga po Rožičevih besedah napisali čez noč, jih je spodbudil odgovor župana Mestne občine Ljubljana (Mol) Zorana Jankovića na njihovo prvo pismo iz 29. novembra.

Janković v odprtem pismu med drugim navaja, da prodaja Celice ne more biti presenečenje, saj da so jo najavili že pred dvema mesecema. Kot enega od razlogov za prodajo navaja težave, ki so se pojavile glede načina upravljanja stavbe. Upravljavec stavbe je zasebni zavod ŠOUHOSTEL, ki je od lani v lasti Tomaža Juvana, trenutnega najemnika Celice, MOL pa po besedah Jankovića odkrito dvomi v njegovo "dobronamernost". Celica je po njegovem prav tako potrebna obnove, ljubljanski župan pa se sprašuje tudi, kako to, da je Rožič kot član sveta zavoda dopustil dejanja, ki "gotovo niso bila v prid stabilnemu razvoju" hostla.

MOL po besedah Jankovića odkrito dvomi v "dobronamernost" trenutnega upravljavca.
MOL po besedah Jankovića odkrito dvomi v "dobronamernost" trenutnega upravljavca. FOTO: Kanal A

"Iz odgovora župana je očitno, da Celico sicer priznava kot svetovno znamenitost, govori o drugi možnosti najema, a vsaj zaenkrat ne odstopa od prodaje te svetovne in slovenske znamenitosti. Še naprej prodaja stavbo, Hostel Celica sploh ni omenjen, kot nepremičnino in poslovni prostor brez opreme, kar Celico izničuje v njenem jedru," pa so v KUD Sestava uvodoma izpostavili v pismu vladi.

Premierja in pristojna ministrstva pozivajo, da na pragu Evropskega leta kulturne dediščine 2018 "po hitrem postopku" zaščitijo Celico kot spomenik državnega pomena.

V KUD Sestava vztrajajo pri tem, da se osnovni koncept Celice ne sme spremeniti.
V KUD Sestava vztrajajo pri tem, da se osnovni koncept Celice ne sme spremeniti. FOTO: POP TV

V KUD Sestavi si zavzemajo, kot je poudaril Rožič, za dolgoročno ureditev statusa tega fenomena, kot je Celica. Vztrajali bodo do konca, da do takšne "problematične prodaje, ki Celico degradira na zgolj poslovni prostor", ne pride, je bil jasen. Ob tem je opozoril, da nikakor ne bodo dovolili morebitnega "sovražnega prevzema", na kar po njegovem prepričanju nakazuje pobuda mestnega svetnika, s katero so se seznanili čez noč in je, kot je razvidno s spletne strani Mola, že uvrščena na naslednjo sejo mestnih svetnikov 18. decembra.

Javna dražba Hostla Celica z izklicno ceno 2,34 milijona evrov bo 14. decembra. Uradne ponudbe po trditvah Mola za zdaj še ni.

Samostojni mestni svetnik Denis Striković v dokumentu, nad katerim so v KUD Sestava šokirani, piše, da bi lahko Mol kot lastnica hostla prevzela upravljanje s hostlom in dejavnosti v tem objektu nadgradila z mladinskim centrom in kulturnim prostorom, ki bo prvenstveno namenjen kulturnemu in umetniškemu ustvarjanju mladih in promociji njihovega dela.

To bi bil po svetnikovem prepričanju sposoben izpeljati Javni zavod Mladi zmaji, zato v skladu s poslovnikom Mola podaja pobudo, da omenjen javni zavod prevzame upravljanje hostla in objekt obogati z vzpostavitvijo mladinskega centra Mladi zmaji Metelkova.

"Območje Metelkove potrebuje mladinski center, ki bo ponudil prostor in organizirano kakovostno preživljanje prostega časa za mlade in tudi za mlade goste našega mesta. Po drugi strani pa tudi mladinske organizacije in organizacije za mlade potrebujejo mladinski hostel, ki jim bo omogočil uspešno izvajanje mednarodnih projektov v Ljubljani," je navedel Striković.

Rožič pravi, da ni proti zasebnemu lastništvu

V KUD Sestava vztrajajo pri tem, da se osnovni koncept Celice ne sme spremeniti. Za to se je Rožič zavzel tudi lani, ko so na seji sveta zavoda odločali o prodaji Šouhostla, ki Celico upravlja, njegovemu direktorju Tomažu Juvanu. Kot je pojasnil, ni proti zasebnemu lastništvu in je glasoval za, a pod pogojem, da to pomeni možnost nadaljnjega vodenja Celice s kulturnim programom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
09. 12. 2017 10.56
+0
Zrihtajte županu dve platinasti blondinki za 2 leti, pa bo verjetno umaknil prodaja za eno leto.....
Zver3
09. 12. 2017 08.29
+1
zanimivo...preberite si pismo Jankovića, kjer še osnovnih pojmov nima razčiščenih.Janković je dober za biznis, stvar prinaša denarce, zdaj pa želi prodati zgradbo kakšenemu podjetju po verjetnosti v kakšni poslovno-sorodstveni navezi. Nihče ne želi ubiti kokoške, ki nese zlata jajca, ampak kaj ko Velejanko nima nič od tega razen stroškov za vzdrževanje kot lastnik objekta.Zasebni zavod pa seveda nima interesa vlagati v zgradbo če ni njihova last. Glede tega se mi zdi korektno da plačujejo najmenino. Ampak očitna zadeva poteka predobro in jo upravljajo nepravi ljudje. Računica je očitna 2,3 miljona ali pa najemnina 8.000 od katere naj bi občina vložila denar v obnovo in vzdrževanje.
Fifi 24
08. 12. 2017 21.38
+0
Ja KUD smo v kapitalizmu če še niste obveščeni, lepo cekini zbrat odkupit pa je... aja ne bi bi sam blebetali enga prižgali mal kuuul gledal okol in seveda svoje prazne žepe obesili na davkoplačevalce, ja težka bo veste tisti vaši ahmeti tudi hočejo ta cekin
ferencz 1
08. 12. 2017 19.01
+2
Po hotelu zdravstveni dom študentov, zdaj še Hostel celica, ja Jankujević, kdo te bo pa še volil med žabarji, aja fužinci1
janezov uč
08. 12. 2017 16.57
+9
znano največji nasilneži so sebeimenujoči mirovniki, ki jih je ravno na Metelkovi in v Rogu največ.
Absolutist 1
08. 12. 2017 16.46
+9
KUD Sestava,Mladi zmaji Metelkova,Hostel Celica,Rog,pa kdo so to vse združeni v tako združbo brez finančnega načrta in prihodkov.O prodaji Hostla bodo odločali davkoplačevalci od katerih MOL dotira te združbe.
Prepelica
08. 12. 2017 16.25
+5
Ok, če prav razumem te iz KUD Sestava, oni niso proti zasebnemu lastništvu, samo lastnik pa ne sme biti kdorkoli, še najmanj tisti, ki bo prišel na javno dražbo, to bo sovražni prevzem, ki se mu bodo uprli, lastnik je/bo lahko samo tisti, ki je njim (in njihovim interesom) pogodu. To je za naivne, Vsi vi imate svoje interese in tiste, ki ima Janković, niso nujno najslabši. Sicer pa, fantje dragi, pejte do banke po kredit in zaščitite to svetovno znamenitost. Sicer je vse skupi samo dobra služba, ki je ne želite izgubiti. Saj vam ni za zamerit. Pa zanima me, koliko Ljubljančanov ve, kakšne kulturne vsebine izvaja ta KUD Sestava.
grikos
08. 12. 2017 16.25
+5
Kdo je lastnik hostla ???????????
janezov uč
08. 12. 2017 16.55
+9
tisti, ki ga prodaja. a lastnik lahko proda svojo lastnino? seveda!