Slovenija

Ljubhospiceva hiša je tudi uradno odprta

Ljubljana, 14. 02. 2016 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V hiši v Ljubljani, ki zadnjih nekaj mesecev ni služila svojemu namenu, se bo v prihodnjih dneh znova začela izvajati hospic oskrba umirajočih. V hiši je 12 postelj, prve oskrbovance pa bodo sprejeli v roku desetih dni. Oskrba bo brezplačna.

V hiši na Hradeckega cesti v Ljubljani, ki zadnjih nekaj mesecev ni služila svojemu namenu, se bo v prihodnjih dneh znova začela izvajati hospic oskrba umirajočih.

Hiša Ljubhospic, ki so jo danes tudi uradno odprli, je edina tovrstna v Sloveniji, ki zagotavlja 24-urno oskrbo neozdravljivo bolnih. Ob odprtju hiše je zbrane med drugim nagovoril župan Ljubljane Zoran Janković, predstavniki štirih verskih skupnosti pa so podpisali dogovor o duhovni oskrbi.

Hiša bo delovala pod okriljem zavoda Ljubhospic, ki ga je ustanovila Lekarna Ljubljana. Zbrane je tako danes nagovoril tudi direktor zavoda Ljubhospic in Lekarne Ljubljana Marjan Sedej, ki je v petek na novinarski konferenci pojasnil, da je celotna naložba vredna 2,5 milijona evrov in da je od tega šla večina za nakup hiše, v kateri je do pred nekaj meseci za hospic oskrbo skrbelo Slovensko društvo hospic.

V zavodu pričakujejo, da bodo v roku desetih dni že sprejeli prve oskrbovance, obrazci za sprejem so na spletni strani zavoda (ljubhospic.si) objavljeni že nekaj dni, je povedal Peter Jenko iz Ljubhospica in dodal, da bodo v hiši posebno skrb namenili tudi žalujočim. "Uporabniki hiše niso samo tisti, ki zaključujejo življenje, ampak tudi njihovi svojci, družine," je dejal.

Zavod Ljubhospic je za začetek delovanja s štirimi osebami že sklenil pogodbe o zaposlitvi, trije pa bodo delali po podjemnih pogodbah. O morebitnem dodatnem zaposlovanju bodo odločali v prihodnje glede na potrebe, je še povedal Jenko.

Glavni vir za financiranje dejavnosti v hiši, v kateri je 12 postelj, bodo vsaj v začetku sredstva Lekarne Ljubljana, v prihodnjih letih pa načrtujejo vključevanje različnih aktivnosti. Umirajočim, ki bodo sprejeti v hišo, bodo oskrbo nudili brezplačno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesre?ko
14. 02. 2016 20.42
+5
Denarni priviligiranci naj plačajo,da bo mogoče še kak siromak lahko imel olajšan položaj .Ampak dvomim,da bo tu kaj pravice.
yss
14. 02. 2016 20.34
+9
Brezplačna že, samo za koga !?
Kapitol
14. 02. 2016 19.48
-2
Levi be vse nekaj imeli v rokah in seveda monopolni položaj....Potem se jim pa na prste lepi državni in denar naivnih dobrih ljudi....Seveda sama ta ideja ni slaba, samo pri teh se vedno vse izrodi v neke mahinacije s skupnim denarjem....
kiboko
14. 02. 2016 19.44
+8
Lahko čestitamo državi, da je uspešno uničila nevladnega konkurenta in dodatno razširila javni sektor. Naj bo Slovenija dežela birokratov in javnih uslužbencev, ne zasebnikov in nevladnikov. Samo tako bomo ohranili javni sektor in korupcijske prednosti, ki jih ta prinese. Brez velikega javnega sektorja, bo naša možnost za korupcijo, nepotizem in klientelizem močno ogrožena. Poglejmo samo ta center, če ne bi eliminirali nevladne konkurence, kdo bi odločal o zaposlitvah, kdo bi odločal o nabavah ipd.? Zagotovo ne državni uslužbenci, zagotovo ne politika ... in kako naj bi potem zahtevali podkupnine in provizije? Nikakor, in cene bi padle, manj denarja bi bilo v obtoku in bi se naša gospodarska rast ustavila. Živel javni sektor, smrt zasebništvu.
Biofanatik
14. 02. 2016 19.39
+14
Stvar je že dobro funkcionirala, zdaj pa spet tpolo vodo odkrivate zmeneti nesposobni.
gobo
14. 02. 2016 19.08
-3
šušlja se da šef izmene bo tudi dr. Radan
oskarmaj
14. 02. 2016 18.58
+5
Vesell sem za ponovno dprtje te hiše nujno je potrebna. Vesel tudi, da bo zdaj v rokah podjetja, ki nebo zbiral donacij za plače zaposlenih in samo za plače zaposlenih, tako kot je to pri njihovih predhodnikih. Zaposleni v humanitarnih organizacijah se radi pohvalijo kako zelo so humanitarni in neprofitni, nisem pa prepričan če ta dva izraza sploh drugega razumejo. Je že res, da ne morejo delat zastonj, da so pa njihove plače nadpovprečne in da prekašajo vse plače zaposlenih v javnem zdravstvu,da si krojijo delavne pogoje po svoje in to vse samo z donacijami dobrih ljudi in z državnim denarjem, ki je mimogrede tudi od dobrih ljudi, pa je preprosto nehumano in zelo profitno. Le kako je mogoče, da država preprosto ne vrši stroge kontrole nad porabljenim denarjem, ki ga dodeljuje ampak se preprosto zadovolji z poročili ki jih napišejo humanitarci.
kiboko
14. 02. 2016 19.45
+7
kiboko
14. 02. 2016 19.48
+8
Stvar je jasna, država je pripravljena plačati iz proračuna, če politika nadzoruje porabo, da lahko pobira podkupnine in s tem povezane storitve. Zato je nemogoče dati društvu denar, da opravlja to dejavnost ... ker politika potem ne odloča kdo dobi službo, kdo dobi posle dobave materiala, vzdržanja ipd. Slovenski javni sektor je zasebna lastnina zaposlenih v državnih službah. Tako se vedejo.
DonDonDan
14. 02. 2016 18.41
+12
Ta hiša umirajočih v Ljubljani je še za Ljubljano veliko veliko premajhna. To pomeni, da je zopet nekaj namenjeno samo režimskim privilegirancem. Avantgarda lopovskega razreda si pusti streči na vseh straneh !!!!
DonDonDan
14. 02. 2016 18.33
+5
Ta hiša bo namenjena samo režimskim izbrancem in njihovim sorodnikom. Oskrba bo brezplačna, čeprav bojo stroški obratovanja visoki. To pomeni, da bo lekarna Ljubljana vse to "častila" določenim fizičnim osebam. To je pač kriminal !!!!!!!!! Če imate lastno firmo, vam ta ne sme "častiti" uslug ali izdelkov, ki jih prodaja. Morate jih plačati, skupaj z DDV-jem in lastna firma vam mora izdati račun ! Tukaj pa se bojo eni okoristili na tak kriminalen način na račun državne firme ! Bravo ! Upam, da se bo še kdo obregnil ob to !!!!
DonDonDan
14. 02. 2016 18.37
+6
Še to: privatne lekarne, ki naj bi bile zaradi domnevnega tržnega gospodarstva, so neo-komunistični režimci uničili. Sedaj so pa lahko samo državne, ki pa jih vodijo in obirajo za denar čisto po domače !!!
svasta...
14. 02. 2016 17.58
+23
oskrba je brezplacna ... hmm :) zakaj bi firma Lekarne LJ vse to castila? :)
kiboko
14. 02. 2016 19.49
+12
Zato, ker imajo Lekarne LJ višje cene od zasebnih lekarn v švici. Potrebno je denar spraviti ven iz Lekarne, da bo postal "dostopen" zaslužnim.
Skunk Works
14. 02. 2016 17.45
+10
vse lepo in prav, tudi takšni prostori morajo biti, ampak nekateri se kar priklopijo v takšen projekt in trikrat na leto kaj napišejo in poročajo in dobivajo sedemsto evrov...
kiboko
14. 02. 2016 19.50
+1
Jep, to je namen. Zato mora biti v javni lasti, ne v upravljanju nekega društva, ki za to nima posluha.
Jožajoža
14. 02. 2016 17.39
+5
ja, koga so spet napiz..... za denar. še ,ko ljudje umirajo, jih obirate
enakatalena
14. 02. 2016 17.49
+41
Ko mi je umrla mama, smo namesto cvetja in sveč darovali Hospicu. Tja čez 1000 eur se je nabralo, ker je mamo poznalo ogromno ljudi. Kak mesec po tistem, ko smo jim nakazali denar, sem.v novicah prebrala, da je tudi v Hospicu denar odtekal v privatne žepe. Nikoli več ne doniram niti centa nobeni organizaciji. Neposredno prizadetim ja, raznim Hospicem, Rdečemu križu, Unicefu itd pa kot rečeno, nikdar več.
DonDonDan
14. 02. 2016 18.34
+4