Gospodarstvo

V Gorenju nadaljujejo reorganizacijo, uvedli nove ukrepe zaradi koronavirusa

Velenje, 25. 02. 2020 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
12

V Gorenju vzporedno potekata postopka reorganizacije v obstoječi družbi Gorenje in v novoustanovljeni družbi Hisense Gorenje Europe. V obeh načrtujejo zmanjšanje števila delovnih mest. Medtem so razširili preventivne ukrepe zaradi koronavirusa in uvedli posebno obravnavo za voznike tovornjakov, ki prihajajo iz Italije.

Kot so v Gorenju že napovedali, nadaljujejo postopke reorganizacije, da bi izboljšali poslovanje in povečali učinkovitost. Reorganizaciji družb Gorenje in Hisense Gorenje Europe predvidevata tudi zmanjševanje števila delovnih mest. Zato trenutno ugotavljajo, koliko je preseženih delavcev, v postopek pa sta vključena tudi sindikat in svet delavcev, so zagotovili predstavniki Gorenja.

V Gorenju bodo število indirektnih delovnih mest v proizvodnji zmanjšali za 176, kar pa ne pomeni tudi toliko odpovedi zaposlenim. Dejansko število presežnih delavcev so z mehkimi ukrepi, kot so upokojevanja, čakanja na upokojitev in premeščanja v direktno proizvodnjo, doslej zmanjšali na 128, to pa najverjetneje še ni končna številka.

V Gorenju so ukrepe zaradi koronavirusa med drugim uvedli na tovornem vstopu v varovano območje Gorenja za voznike tovornjakov, ki prihajajo iz Italije.
V Gorenju so ukrepe zaradi koronavirusa med drugim uvedli na tovornem vstopu v varovano območje Gorenja za voznike tovornjakov, ki prihajajo iz Italije. FOTO: POP TV

"Program presežnih delavcev s poimenskim seznamom za družbo Gorenje bo predvidoma sprejet do konca marca, odpovedi bomo začeli vročati v začetku aprila," so pojasnili v Gorenju.

Za Hisense Gorenje Europe, ki od 1. januarja letos zaposluje 880 režijskih delavcev iz Gorenja, pa bo program presežnih delavcev pripravljen do konca februarja. Predvidenih je bilo 152 presežnih delavcev, številka dejanskih odpovedi pa bo z mehkimi metodami zmanjšana "vsaj na 100", so navedli v Gorenju, ki je v kitajski lasti in kjer so že januarja ob epidemiji novega koronavirusa na Kitajskem uvedli prve preventivne ukrepe.

Danes so ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa ter za preventivno ravnanje razširili. Tako velja 14-dnevna karantena za vse, ki so bili pred kratkim v Italiji ali se iz Italije vračajo v prihodnjih dneh. V službo se bodo lahko vrnili le ob negativnem rezultatu testa na koronavirus.

Prepoved potovanj na in iz Kitajske so razširili na vsa službena potovanja, razen tistih, zaradi katerih bi ob odpovedi lahko nastala večja gospodarska škoda, pa še te izjeme mora prej potrditi predsednik Hisensa International, so pojasnili v Gorenju in dodali, da so vsi sodelavci, ki so se po novem letu vrnili iz Kitajske, zdravi in spet v službi.

Ukrepe so na tovornem vstopu v varovano območje Gorenja uvedli tudi za voznike tovornjakov, ki prihajajo iz Italije. Ti ob prihodu dobijo zaščitno masko, izmerijo jim temperaturo, urejanje dokumentacije z njimi pa mora biti prednostno in opravljeno čim hitreje.

Tudi v vseh Hisensovih družbah po Evropi izvajajo preventivne ukrepe, zaposlenim pa odsvetujejo zasebna potovanja na ogrožena območja, so še navedli v Gorenju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
26. 02. 2020 16.28
+4
Ve se kdo je bil največji in najhujši korona virus za Gorenje,nesposobnež.
Supervillain
28. 02. 2020 12.27
+3
ivan.z Doba
25. 02. 2020 18.06
+1
Zaradi zaščite niti e pošte, ki prihaja s Kitajske ne odpirajo. Karantena.
Rafael Kramar
25. 02. 2020 17.11
+6
Ja, v Gorenju imajo epidemijo direktorjev, vodij in ostalih laskavih nazivov. To virozo bodo reševali še dolgo po tem, ko bo Corona že davno pozabljena.
ivan.z Doba
25. 02. 2020 18.05
+5
Ta virus Kitajci že uspešno zatirajo. Še serviserje so zbrcali na s.p.!
Rafael Kramar
25. 02. 2020 18.35
+3
Zatirajo že res. Ampak je sindikat in delovna zakonodaja taka nepremična zavora, da bo večinoma treba počakati na upokojevanje ali pa poskusiti izsiliti odpoved s prestavitvijo delovnega mesta v Ljubljano. Tudi, če se podjetju škoda dela, važno je , da ima član sindikata službo.
mastablasta
26. 02. 2020 14.24
+0
kot mi je znano vodij in direktorjev bo bolj malo odpuščenih. spet bodo nastradali razni skladiščniki ipd. pa tisti, ki dobro delajo.
mastablasta
26. 02. 2020 14.29
-4
ne vem kdo bi v Ljubljani delal za tako nizko plačo. poleg tega verjetno ne bo treba v Ljubljano. vsakega odpuščenega slovenca v pisarnah nadomestijo z dvema ali tremi kitajci.
Supervillain
26. 02. 2020 16.26
+2
Nimaš ti pojma kako in kaj je res v Gorenju jaz delam tam in vem.Lp
RdecaZvezda
26. 02. 2020 16.31
+2
To je to,tega virusa,ki je vse to zakuhal je treba postavit pred sodišče,naj baraba odgovarja za vse.
Supervillain
25. 02. 2020 15.04
+0
Vse to je potrebno,da bo Gorenje trajalo in obstajalo še leta in leta ne bo pa nikoli propadlo ali se zaprlo prav nasprotno širilo se bo.Lp
mastablasta
26. 02. 2020 14.27
+3
to pravijo tisti, ki se lažejo že nekaj časa. ne vem zakaj bi jim verjel. danes se izda ukaz jutri prekliče in izda nasproten ukaz. nato ponovno prejšnji. in tako dalje. učinkovitost zaposlenih je na vrhuncu. delavci vprašajo zakaj ni višje prodaje? oni povejo, da v resnici je višja prodaja, nato pa pri vprašanju zakaj ni dobička in kje se pojavljajo težave, razložijo, da je prodaja precej padla preden podajo izgovore za padec prodaje (pač spet je vse drugo krivo). torej ali je zrasla ali pa je padla. oboje namreč ne more držati.