Slovenija

V Evropi vse manj enakopravnosti med moškim in žensko

Ljubljana, 25. 03. 2014 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
58

Ženske so za enako delo še vedno plačane manj kot moški, na čelu evropskih podjetij pa jih je le za vzorec. Na to je opozarjalo poročilo o enakopravnosti spolov, ki pa ga je evropski parlament zavrnil. Proti so bili tudi nekateri slovenski evroposlanci.

Odmor za malico
Odmor za malico FOTO: Thinkstock

Evropski parlament je nedavno zavrnil poročilo o enakopravnosti spolov. To so rezultati glasovanja: 289 glasov ZA in 298 glasov PROTI.

K tej konservativni odločitvi so pripomogli tudi naši evropski poslanci. Romana Jordan in Mojca Kleva se glasovanja nista udeležili. Jelko Kacin, Tanja Fajon in Ivo Vajgl so bili za. Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle pa so bili proti večji enakopravnosti med spoloma.

Ženske so še vedno za enako delo, kot ga opravlja moški, plačane manj. V Sloveniji v povprečju za osem odstotkov, v Evropski uniji pa za kar 25 odstotkov manj. Na čelu evropskih podjetij je le dva odstotka žensk. V upravnih odborih jih je le za vzorec, okoli osem odstotkov. Poročilo za enakopravnost spolov je vsebovalo strategije in ukrepe za odpravo teh velikih ekonomskih razlik. 

Slovenski moški najbolj gospodinjski od vseh?

Kako slovenski moški gledajo na ugotovitve OECD?
Kako slovenski moški gledajo na ugotovitve OECD? FOTO: Thinkstock

OECD je v nedavni raziskavi uvrstil slovenskega moškega v sam svetovni vrh glede na to, koliko časa na dan opravlja gospodinjska opravila. Preverili smo v Ljubljani, Mariboru in na podeželju, ali se moški strinjajo z omenjenimi ugotovitvami. Izvedeli boste, katera hišna opravila so moškim najljubša in katera večinoma ne opravljajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
26. 03. 2014 11.38
+2
A mi lohka nekdo navede en praktičen / dejanski primer ženske neenakopravnosti?
batom@pinkponk.com
27. 03. 2014 08.27
+1
kraljicavesolja
26. 03. 2014 11.31
-1
Lejte, fantje, da se navste razpočil. Me bomo delale, kar bomo hotle, s kom bomo hotle. Take seksiste pa niti povohamo ne, sam tok. Zdej bom pa jaz, ker sem ženska, delala točno to in točno taka bom bla, k boste vi rekl, a ste blazni al kaj.
batom@pinkponk.com
26. 03. 2014 11.39
+0
kraljicavesolja
26. 03. 2014 11.46
+1
Batom, nisem si ga sama nadela, tko da očitno res neki pove o men.
batom@pinkponk.com
26. 03. 2014 12.02
antiXfashizmXeuXgso
26. 03. 2014 12.38
+1
Lejte, punce, da se navste razpočil. Mi bomo delali, kar bomo hoteli, s kom bomo hoteli. Take feministke pa niti povohamo ne, sam tok. Zdej bom pa jaz, ker sem moški, delal točno to in točno tak bom bil, k boste ve rekl, a ste blazne al kaj. ******************Evo, zate, vesoljna kraljica
brezcasni
26. 03. 2014 11.30
-1
dobr da mate tamalo ,ki vam odpira pot v brezdelje in gofljo s katero -potem ko poberete vse moškemu-,lahko potem zahtevate socialne in ne vem kakšne pravice še.....
batom@pinkponk.com
26. 03. 2014 11.00
-2
mah, ženske pač želijo biti v središču pozornosti, na piedestalu, želijo biti razvajane, želijo imeti privilegije, želijo si biti hvaljene. In vse to tudi zaslužijo za svojo vlogo matere in središča družine, ki jim jo je "naložila" narava... Težava pa je, da se danes vse gleda in vrednoti skozi denar, zato si ženske tudi na tem področju želijo izenačitve z moškimi, kar pa ni možno, saj imamo v življenju povsem različne vloge. Problem je v današnji družbi, ki je preveč enotirna (denar je vse), ne zna pa priznati in ovrednoti ne-monetarnega prispevka žensk. Zaradi tega tudi ženske silijo v to enotirnost, da bi dosegle priznanje, s tem pa ne opravljajo več dovolj celovito svojih naravnih danosti. To iz ravnotežja meče tudi moške (v smislu vloge očeta, "provider-ja" in zaščitnika), saj ni več dovolj jasno in spoštovano, kaj je čigava vloga in naloga. Naša družba postaja brez-spolna (v smislu naravnih vlog), impotentna (vse več žensk nima več otrok ali ima samo enega) in individualistična (skokovito narašča razpadanje družin in ločitve). Boriti se je treba za ohranitev in spoštovanje naravnih vlog obeh spolov (enakopravnost v različnosti), ne pa za uravnilovko in enotirnost.
SDS_je_poden
26. 03. 2014 10.19
+3
Bolj ko berem komentarje spodaj, bolj se mi ženske smilite z kakšnimi kr... morate živet. To ni res. Glave oprane da je joj, dodamo pa še ščepec infentilnosti in rezultat je povprečen slovenski moški. Jaz ženske podpiram, me ne moti če so več plačane od mene, meni zato ego ne bo trpel.
Gavrane20
26. 03. 2014 09.42
+2
Jst svoje zenske nikol nam spustu v kuhno ... ona nej spuca posodo na koncu hi hi
lila2140
26. 03. 2014 06.10
+0
Po komentarjih sodeč, je med nami veliko moških, ki bi najraje ženske priklenili za štedilnik, oblekli v feredžo in jih vsakič, ko se njim zgodi krivica ali so samo pijani, uporabili za vrečo za pretepanje. Vsi, ki trdite, da ženske ne moremo biti enakopravne, poiščite razloge za to v sebi. In to, da ženske ne rudarimo ( vsaj večina, lahko pa pogledate, kdo dela v rudnikih zlata v Afriki, npr. ) in se ne vojskujemo ( ne več tako velika večina, poglejte v razne vojske po Aziji, koliko je vojakinj ), je zato, ker oba poklica izrazito odklanjata ženske. Kot vsi "stari" poklici. Malo si preberite dejstva, spoštovani gospodje, razširite si obzorja in presenečeni boste, kako ženske dejansko delamo mnogo več in težje, kot moški. V politiki nas je malo, tam, kjer se veliko govori in malo dela, tam, kjer se z nepoštenjem in lažjo prosperira, tam nas je pa malo. In ravno politika je najbolje plačana "zaposlitev". Delo ji težko rečemo... In direktorskih mest tudi ženske ne obvladamo dosti. Ker direktorji največkrat ne vedo, kaj je trdo delo. Najlažje je kričati in groziti, pa malo krasti in zlorabljati položaj, pa še malo lagati in goljufati. Eh, .... Verjamem pa, da je v vašem odklanjanju žensk bistvo drugje. Nas ne marate, ker imate raje isti spol ali pa nas ne marate, ker ste bili "zapuščeni" s strani ženske, ki ni želela nositi ketne in feredže... Katerikoli razlog že imate, obremenjeni ste samo vi...
GAYPROPAGANDA
26. 03. 2014 09.08
+4
No no geji imamo radi ženske in se borimo za vaše pravice!
antiXfashizmXeuXgso
26. 03. 2014 09.47
+1
Dejsto je, da so v JS ženske in moški enako plačani ta enako delo na enakem delovnem mestu. V elektrotehniki pri elektroinstalacijah še nisem videl ženske, ravno tako v strojništvu in šlosariji ne. Tudi pri vodovodarstvu in polaganju ploščic pogrešam ženske. V celem življenju sem spoznal eno knaufarko in eno vulkanizerko. Pri mešanju malte na gradbiščih jih praviloma ni zraven,..............
SDS_je_poden
26. 03. 2014 10.24
+0
anti_fašist: Kaj ni logično, da težja fizična dela opravljajo moški, ker so telesno drugače grajeni kot ženske? Ne vem kaj bi radi, medaljo za to? Ženske znajo dela, ki niso fizično zahtevna, opravljati tako dobro ali še celo boljše od moških. Problem je bolj v moškem egu, ker ima občutek, da se mu njegova vloga finančnega vzdrževalca družine vztrajno in počasi briše.
antiXfashizmXeuXgso
26. 03. 2014 10.35
+1
No, in zato ker smo različni ne moremo biti enaki. Ja, znano je, da težja, fizična dela lažje moški opravljajo, kot je tudi znano, da repitatorna dela, tekoči trak,... lažje opravljajo ženske. Na enakem delovnem mestu z enakimi zahtevami in enakimi pričakovanji pa imata oba enake plače...vsaj v JS je tako. Vloga finančnega vzdrževalca družine je pa v današnjih časi lahko zelo dinamična in obstjajo vse možne kombinacije od tega, da jo oba vzdržujeta do tega, da jima jo država vzdržuje.
batom@pinkponk.com
26. 03. 2014 11.08
+4
lila - ženske bodite ženstvene, moški pa bomo moški! Maramo vas ravno zaradi različnost, polarnosti. radi imamo vašo krhkost in odvisnost, ker ob njiju bolj pride do izraza naša možatost. Radi vas ščitimo, radi vas cartamo, radi vam pomagamo - ampak ostanite ženske, ne pa se poskušat izenačevat z moškimi, ker takih vas ne bomo mogli več marati.
Morana7
26. 03. 2014 18.20
+1
Batom imaš še zame kak nasvet? Sem s kmetov in nimam nobenih bratov a naj se zdaj delam krhko in nebogljeno, kljub temu, da sem na kmetiji dosti delala že od malega? Veš rodiš se kakor se, si kdor si in delaš kar imaš za delat...v bloku bi si pač nohtke lakirala in bila cela nebogljena tako pa delam vse živo in mi dol visi za manikuro.
Kekec 007
25. 03. 2014 22.12
+5
seveda Zver, Lojzek in Kukovička so bili proti ženski enakopravnosti. In spet se bojo našli bumbarjy ki bojo te kreature volili.
Die einemaister
25. 03. 2014 21.56
-1
Potem nej pa gredo kot v Izraelu služit vojaški rok, to je enakopravnost
felix59 drugič
25. 03. 2014 20.36
+0
Gola resnica , čedalje bolj smo tlačeni, in čedalje manj pravic imamo!
majorb
25. 03. 2014 19.08
-1
kjer je denar tam so moški, preostanek pustijo ženskam
Inženir
25. 03. 2014 18.53
+4
Čakte, spet se obešate na neke brezpomenske statistike, ki vedno vse posplošijo in ne moremo videti realnega stanja. Mislm, kdo je to skup sestavljal nima pet čistih in zna zgolj POVRŠNO interpretirati oziroma NI SPOSOBEN ANALIZIRATI realnega stanja. A smo mi oški kirvi, da ženske take vode poklicov ne zanimajo? Sej bi vse bile neke doktorce, birokratke, biologinje, veterinarke, vzgojiteljice a za ODGOVORNO mesto ŠEFA v firmi je treba pokazat ODLOČNOST, bot pripravljen sprejet ODGOVORNOST za CELO FIRMO, delat in se ukvarjat s službo tudi izven delovnega časa, treba je imeti ogromno ŽIVCEV če gre kaj narobe in še TEMPO... Aja, saj res, ženske imate raje miren poklic, s KONSTANTNO ISTO plačo izplačano na rok. Sej po en stran mate prav ampak ne potem jokat kako mamo samo deci privilegij vodit neko združbo, organizacijo, firmo... Govorim za večino žensk, obstajajo tudi take ki so pripravljene sprejet take poklice, ampak to so res tista smetana ambicioznosti in zagnanosti. Zdaj pa ne vem, ali govorim nekaj na blef ali iz izkušenj presodite sami ali boste verjeli meni ali statistiki ki jo ta portal malo tak tak interpretira. Povedal sem svoje in se umikam iz te teme.
Aleksandra456
25. 03. 2014 18.04
+15
Vedo se najdejo neki ignoratni, ki se s svojimi šovinističnimi ali feminističnimi principi ob takih temah vedno oddaljijo od bistva, najverjetneje pa še sami niste sposobni opravljati teh t.i. "ženskih" in "moških" opravil. Če ženska dela na enakem delovnem mestu in opravlja enake delovne naloge in nosi enako odgovornost za svoja dejanja, bi morala za to prejemati enako plačo kot moški! Kdo bo pa doma kakšna opravila opravljal, se pa zmenite s partnerjem!
tomi.passion@gmail.com
25. 03. 2014 21.53
+0
ZA ENAKO DELO, SMO ENAKO PLAČANI. NIHČE MI ŠE NI POVEDAL ZA PODJETJE, KI BI ŽENSKO ZA ENAKO DELO PLAČAL MANJ, POD ENAKIMI POGOJI SEVEDA.
Morana7
26. 03. 2014 18.03
Od kje pa potem izračun teh 8% omenjenih v članku? Iz lufta?
spletni_nepridiprav
25. 03. 2014 17.12
-6
jaz sem moški in lahko z lahkoto povem da ni lahko biti možki saj se od tebe pričakuje da plačaš za vse od sladoleda do položnice za telefon do raznih malenkosti zatotorej je edino pravično da moški zasluži več saj ga on bolj pametno porabi za razliko od žensk raziskave kažejo da ko ženska stopi v trgovino se center možganov ki odloča o racionalnosti nakupov začasno izklopi zato to z lahkoto sprazni kreditno kartico ker jih privlači glamur in trgovski centri so oblikovani tako da predvsem na ženske delujejo podzavestno da čimveč zapravijo tvojega denarja.
Menes
26. 03. 2014 08.39
Kaj pa, če se od moškega pričakuje, da plača sladoled itd ravno zato, ker zasluži več?
obiskovalecsmetisca
25. 03. 2014 16.48
+8
jako zanimivo branje.....Nepozabni projekti naših evroposlancev (II.)
r_inkvizitor
25. 03. 2014 15.53
+2
Nisem copata, ker moja žena pravi, da nisem.
r_inkvizitor
25. 03. 2014 15.49
+5
Ponižujoče je že postavljanje poklicov, kot so politik, manager in podobni za nek ideal, h kateremu morajo stremeti ženske.
r_inkvizitor
25. 03. 2014 15.48
+13
Take razprave, poročila in prisilne oblike enakopravnosti so pogosto pravo nasprotje svojemu namenu. Ženske nimajo zdaj več pravic kot v srednjem veku zaradi raznih poročil in kvot, pač pa zaradi splošne večje razgledanosti in izobraženosti (tako žensk kot moških). Tako kuha in zna previti otroka relativno več visoko izobraženih moških kot tistih bez šole (če pa je treba posekati drevo ali zamenjati počeno gumeo, pa izobraženci pogosto zmerznejo). Če povprašate otroke, bodo tudi deklice pogosteje povedale, da si želijo, ko bodo zrasle opravljati bolj "ženske" poklice, dečki, pa bolj "moške". Težko je reči ali je to res stvar genetike ali pa samo vzgoje in stereotipov, vendar z nekimi kvotam ali poročili, ki ženske silijo da opravljajo poklice, ki si jih v povprečju manj željio, gotovo ne dosegamo enakoravnosti.
Prekmurje Slovenija
25. 03. 2014 15.46
-1
čE BI BILE RADE ENAKOPRAVNE PA NAJ GREDO DELAT V RUDNIK ALI V GRADBENIŠTVO.NE PA DA SAMO SEDIJO PO PISARNAH. VEČINA ŽENSK SEDI PO PISARNAH
obiskovalecsmetisca
25. 03. 2014 16.03
-2
...ti pa zanosi,donosi,rodi in podpiraj tri vogale bajte in še četrtega pol....šovinist,funkcionalno nedoraščen
r_inkvizitor
25. 03. 2014 16.10
+10
Zanimivo bi bilo tudi, če bi gledali, koliko moških je uspešnih v vodenju gospodinjstva. Zakaj bi ženskam postavljali tradicionalno moške discipline, da tekmujejo z moškimi.
obiskovalecsmetisca
25. 03. 2014 15.42
+7
..no,poglejte zdaj vsi ljudje...."naše" eu poslanke in poslance...z mojim glasom nihče ne bo v eu parlamentu