Slovenija

Drugi največji avstrijski gradbeni koncern v stečaj

Dunaj/Koper, 03. 07. 2013 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski gradbeni koncern Alpine Bau je na kolenih. Sanacija podjetja ni uspela, zato so vložili predlog za stečaj. Zaposlenih imajo 15.000 ljudi, še 7500 delovnih mest pa je posredno odvisnih od njih. Alpine Bau pri nas gradi predor Markovec.

Drugo največje avstrijsko gradbeno podjetje Alpine Bau je v postopku prisilne poravnave umaknilo predlagani načrt za sanacijo podjetja in vložilo predlog za stečaj. Potrditi ga mora še sodišče, kar naj bi bila zgolj formalnost.

Gradbišče - 4
Gradbišče - 4 FOTO: Reuters
Podjetje s sedežem v bližini Salzburga ima skoraj polstoletno zgodovino, leta 1964 pa je poslovanje začelo z le 28 zaposlenimi. Leta 2006 je skupino prevzel španski mešani koncern FCC, ki je lani postal tudi 100-odstotni lastnik. V zadnjih sedmih letih naj bi FCC v Alpine Bau vložil približno 700 milijonov evrov.

Gradbeni koncern je predlagani načrt za sanacijo umaknil, ker je koncept reševanja družbe propadel, predlagano 20-odstotno poplačilo terjatev upnikov v dveh letih pa po njihovem ni več realno, je sporočilo avstrijsko potrošniško združenje Creditreform.

Gre za enega največjih insolvenčnih postopkov v sodobni avstrijski zgodovini. Lani je Alpine Bau pridelala kar 450 milijonov evrov izgube, na njeno poslovanje pa naj bi vplivale slabe razmere v gradbeništvu in zamude pri nekaterih velikih projektih.

Družba naj bi imela po prvih podatkih ob 661 milijonih evrov premoženja za okoli 2,6 milijarde evrov obveznosti, kar pomeni, da je prezadolžena za okoli 1,9 milijarde evrov.

Celotna skupina Alpine Bau ima doma in v tujini približno 15.000 zaposlenih, od tega okoli 7500 v Avstriji. Poleg tega naj bi bilo s podjetjem posredno povezanih še okoli 7500 delovnih mest pri podizvajalcih in dobaviteljih.

Koliko ljudi bo izgubilo delo, ni mogoče natančno napovedati. Na lokalni ravni v Avstriji se sicer že pojavljajo številna manjša podjetja, ki so pripravljena prevzeti posle Alpine Bau, kar pomeni, da bi lahko bilo število ljudi, ki bodo izgubili delo, manjše od sprva predvidenega.

Predor Markovec naj bi bil nared do naslednje turistične sezone

Promet naj bi skozi predor Markovec stekel v enem letu.
Promet naj bi skozi predor Markovec stekel v enem letu. FOTO: Aljoša Kravanja

Avstrijski gradbinec v Sloveniji gradi predor Markovec. Kljub težavam Alpine Bau pa naj se dela ne bi zavlekla in cilj ostaja, da bi promet skozi predor stekel pred začetkom turistične sezone 2014.

Predsednik uprave Darsa Matjaž Knez, ki si je danes ogledal gradbišče, pravi, da so jih težave izvajalca del Alpine Bau nekoliko presenetile, vendar je Dars glede tega ustrezno zavarovan.

Trenutno potekajo "pospešeni pogovori z zastopniki Alpine Bau", rešitve pa naj bi bile znane že v prihodnjem tednu, tako da bi ne glede na težave avstrijskega gradbinca predvidena gradbena dela zaključili do konca avgusta. Za zdaj se nakazuje možnost, da bi dela zaključil sam Alpine Bau. "V primeru, da to ne bo možno, bomo zaključili pogodbeni odnos in pripeljali nove izvajalce na projekt," je dodal Knez.

Kot je priznal, bi to pomenilo določen časovni zamik pri izvedbi del, ki pa so že v zaključni fazi, zato prvi mož Darsa ocenjuje, da tudi v tem primeru končni rok za izvedbo projekta ne bi smel biti ogrožen.

Glede morebitne podražitve del pa Knez zagotavlja, da bodo sredstva za morebitne dodatne stroške črpali iz bančnih in drugih garancij, ki jih je izvajalec predložil ob začetku del.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
04. 07. 2013 14.10
avstrija ima najnižjo stopnjo brezposelnosti v eu ! stečaji se dogajajo povsod , poglejte koliko jih ima slovenija in koliko avstrija primerjaje tudi št . prebivalcev , boste pa videli da je slovenija v zelo slabem položaju , ker v avstriji ni navada da gre vsako podjetje v stečaj kot je že to v sloveniji
hondica
03. 07. 2013 23.05
+3
Problem teh firm je, da so enostavno prevelike + , da je med vodilnimi v velikih gradbenih podjetjih vedno prisotna mafija.
procesoid
03. 07. 2013 23.05
-1
mislm, da bo treba vojne... mora se malo razredčit, predolgo je trajalo.... potem bo dela za vse, tudi za SCT...
stoik12
03. 07. 2013 22.50
+8
Ne vem kdaj jim bo kapnilo. Evropskim voditeljem in 'strokovnjakom' namreč. Tudi države, ki so trenutno v sedlu, Nemčija, Avstrija . . , bodo prej ko slej zašle v težave, ker ne bo povpraševanja za njihove izdelke in storitve. Merklova samo nekaj bluzi, da je potrebno okrepiti gospodarsko rast. Narobe. Na silo nekaj proizvajati in odpirati neperspektivna in slabo plačana delovna mesta, samo da se miri socialno napetost, je čista bedarija. Saj tudi najcenejših izdelkov, razen hrane, čez nekaj časa ne bo nihče kupoval. Potrebno je delati na obnovi optimizma, ne pa da se še tem delavcem, ki še imajo zaposlitev in gotovino, da kaj kupijo, neprestano grozi, tako da niso prepričani v trajanje svoje zaposlitve in normalno da ne kupujejo, če ne vedo kaj bo jutri. Isto je z delavci za nedoločen čas. Če bodo ljudje zaupali v svoje službe reden dohodek itd., potem bodo tudi kupovali in s potrošnjo zagotovili gospodarsko rast. Tako pa se velike količine denarja stekajo v žepe nekaj lastnikov in velika večina tega denarja je 'mrtva', ker ne kroži, ampak leži na 'varnem' v bankah, po možnosti v davčnih oazah, namesto da bi sodelovala pri menjavi blaga in storitev, od katere bi države lahko v večji meri pobrale davke za svoje potrebe, državljani pa bi imeli delo, ker bi bilo več denarja na razpolago za široko potrošnjo. Vendar ne. 95% dobička lastniku in mogoče 5% delavcem, potrošnikom. In sedaj mogoče pričakujejo, da bodo tovarne 95% svoje proizvodnje prodajale lastnikom in 5% delavcem in gospodarstvo bo raslo ? Res inteligenten načrt. Bedaki.
zetta
04. 07. 2013 09.25
+2
poleg tega se dogaja tudi to, da tisti, ki imajo denar ne kupujejo, ker so drugi dan po nakupu takoj tarča vprašanj iz kje pa jim denar...če si en direktor manjšega zasebnega podjetja kupi manjše plovilo iz večletnih prihrankov je drugi dan takoj tarča ševilnih špekulacij, da krade in goljufa, da si lahko privošči luksuz...če pa je še pripadnik katere od strank je itak takoj v medijih...torej tudi tisti, ki imajo denar ga več ne zapravljajo, ali pa ga ne zapravljajo samo v sloveniji...
iggy5
03. 07. 2013 22.08
-1
ne vem kje je zdaj problem v državni birokraciji ali podjetjih ki propadajo eno za drugim
SkokecPokec
03. 07. 2013 22.06
+2
še ena lumparija....
Vogtar Ogt
03. 07. 2013 21.44
+11
Se vidi, da so lani zaposlili slovenske "strokovnjake"....
lennchma
03. 07. 2013 21.26
+4
24ur, vi pa strašno zamujate! REUTERS je to novico sporočil že prejšnji teden.
*sweet*
03. 07. 2013 21.34
+3
sej so tudi oni pred kakšnim enim tednom to povedali v njihovi informatifnim oddaji 24 ur.Bo treba dnevnik gledati :).
Bostjan Zupancic
03. 07. 2013 21.18
+2
To sem vedel že pred dveh tednih dolžna pa je državi in drugim firmam med njimi je tudi moja firma osemsto miljinov na dunaju so delali novo železniško postajo lp iz Dunaja
mate08
03. 07. 2013 21.08
+23
Ej, česar se DARS dotakne v kratkem propade......
macek_garfield
03. 07. 2013 19.51
+0
... ce bo ... gasperichi ... kaj zasluzil ... potem ... verjamem ... da se bo to res zgodilo ... uni ... knezek ... je tako ali tako ... en navaden ... pajac ... ki bo pripravil ... razpis ... tako kot bo ... gasperichi ... rekel ...
pacifik12
03. 07. 2013 19.20
+14
Zelo podoben naslov je bil tudi v začetku 2012 in 2011.