Slovenija

Ustavnega zakona o izbrisanih najverjetneje ne bo

Ljubljana, 15. 04. 2009 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
31

Izbrisani najverjetneje ne bodo dobili ustavnega zakona, temveč se bo nadaljevalo izdajanje individualnih odločb na MNZ. Ustavna komisija je namreč DZ predlagala, naj ne začne postopka za spremembo ustave.

Poslanec SDS Branko Grims
Poslanec SDS Branko Grims FOTO: Dare Čekeliš

Branko Grims (SDS) je v uvodu obravnave ustavnega zakona o t. i. izbrisanih na ustavni komisiji DZ povedal, da je zakon potreben zato, ker je edino z njim mogoče pravno neizpodbitno urediti vsa odprta vprašanja o izbrisanih. Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič je ocenil, da je edini namen zakona ta, da se zaobide odločba ustavnega sodišča.

Po besedah predstavnika predlagateljev Grimsa je ustavni zakon potreben predvsem zaradi ustavne odločbe ustavnega sodišča o izbrisanih iz leta 2003, ki je pravno vprašljiva. Opozoril je, da je z odločbo ustavno sodišče ugotovilo, da je bil 81. člen zakona o tujcih v nasprotju z ustavo, čeprav je bila ustava sprejeta pol leta pozneje, kar je njemu nenavadno. Prav tako je z njo ustavno sodišče razveljavilo člen, ki je zapisan v sami ustavi, "kar je še bolj vprašljivo, saj je s tem poseglo v samo ustavo".

Ustavni zakon je po mnenju poslanca najboljša možnost, s katero je mogoče pravno neizpodbitno urediti vsa odprta vprašanja o izbrisanih. Z njim je mogoče urediti tako vprašanje različne obravnave izbrisanih, "ko se enim izdaja odločbe brez zakona, za druge pa se napoveduje sprejetje posebnega zakona", je navedel Grims.

Klemenčič: Z ustavnim zakonom bi zaobšli odločbo ustavnega sodišča

Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič
Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič FOTO: POP TV

Goran Klemenčič je povedal, da je edini namen zakona ta, da se zaobide odločba ustavnega sodišča, zato vlada zakona ne podpira. Vlada po njegovem tudi ne podpira prakse, ko v odločbe ustavnega sodišča poskuša posegati z ustavnim zakonom. "Po našem mnenju je edini pravi možen in sprejemljivi način urejanja vprašanja izbrisanih z izdajanjem odločb, kar na notranjem ministrstvu že počnemo in s čimer bomo kmalu tudi končali, nato pa s sprejetjem navadnega sistemskega zakona o izbrisanih," je povedal.

Klemenčič je na seji tudi pojasnil, na kakšen način ministrstvo individualno obravnava posameznike, ki jim izdaja odločbe o stalnem prebivališču. Med člani komisije namreč obstajajo različna mnenja o tem, ali je ta obravnava individualna ali ne.

Kot je povedal, MNZ iz računalniških evidenc najprej pridobi podatke o osebah, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločbe po osmi točki odločbe ustavnega sodišča. Nato preverijo spis te osebe, v primeru neskladja podatkov ali dvoma pa upravno enoto še zaprosijo, da na lastnih podatkih preveri njihovo točnost. Vse to nato arhivirajo in pripravijo odločbo.

Državni svetnik Bogomir Vnučec pa je povedal, da državni svet, ki je o tem vprašanju razpravljal pred nedavnim, ustavni zakon podpira.

Černač: Problematične bodo odškodnine

Poslanec SDS Zvonko Černač
Poslanec SDS Zvonko Černač FOTO: SDS

Na sprejeti sklep Ustavne komisije DZ se je odzval poslanec SDS Zvonko Černač. Pravi, da je Okrožno sodišče v Mariboru 3. novembra razsodilo, da je odločba izbrisanemu, ki je bila izdana aprila 2004, ko je notranje ministrstvo vodil Rado Bohinc, pravni temelj za dosojo odškodnine. Po njegovih besedah je tožbeni zahtevek nekaj manj kot 70.000 evrov, o višini odškodnine pa sodišče še ni odločilo.

"Bistveno je, da so temelj za odškodnine odločbe, ki so bile izdane v letu 2004 in enake odločbe bodo v 7000 primerih izdane sedaj oz. se izdajajo. Vse bodo temelj za odškodninske zahtevke," je v izjavi za javnost dejal Černač.

Kot je podaril, se tudi sam sprašuje, zakaj je zadeva šele sedaj postala javna. "Postopek je bil relativno hiter, saj je bila tožba vložena februarja 2007, odločitev pa je bila sprejeta v letu in pol. Od dneva, ko je bila sprejeta do tega, ko je bila sprocesirana, pa je minilo pol leta. To je vprašanje za pravosodnega ministra," je dejal poslanec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veza
24. 04. 2009 08.39
Tisti katiri so naredili izbris naj plačajo in prav je da se izplača ljudem kar ih pripada
Franc Zabukovec
17. 04. 2009 15.05
grimsnem vam ga vsem skupaj
mindfucker
15. 04. 2009 21.48
to bo revolucija. gospa pajtlerjeva čestitam. zadeli ste tipko Caps Lock? nehote?
Buena Vita
15. 04. 2009 21.36
seveda bomo morali plačevat odškodnine,in bistvo je da bodo točno določeni advokati fejst,fejst služili-kasirali
Buena Vita
15. 04. 2009 20.59
POZDRAVLJENA NEFRETETE SEM,SEM,kot vidiš vreme se dela lepo in toplo,se vidimo,ti odgovorim
Buena Vita
15. 04. 2009 20.58
ŠE ENKRAT POVEM VSI POŠTENI SO SI UREDILI PAPIRJE,IN DOKUMENTE MANIPULANTI IN GOLJUFI PA NE,IN TO JE VSA SVETOVNA RESNICA SAMO, TO VSI VEMO,SLOVENIJA JE RAJ ZA KRIMINALCE VSEH SORT,IMAMO JIH PRAVO PLEJADO
nefretete
15. 04. 2009 20.55
Pajtla, si dobila moj mail?
Buena Vita
15. 04. 2009 20.54
GROM1 POVEJ PAMETNA GLAVA,,,,;;;ZAKAJ MORA SLOVENSKI DELOVEC PREŽIVETI S 400€ PLAČE,IN ŠOLAT OTROKE,PRIŠLEK PA NA SOCIALI DOBI MNOGO VEČ,IN ŠE HOČE VEČ,IN ŠE VSE ZASTONJ IMA,IN ŠE POLOŽNICE MU PLAČUJEMO,VKLOPI SE TI V TO SVINJARIJO,JAZ JO OBSOJAM PO DRUGI STRANI PA NI ZA INVALIDE,NI ZA BOLANE ,NI ZA TISTE KI SI SAMI NE MOREJO POMAGATI,KER SO HENDIKEPI JA,VKLOPI SE V SVINJARIJO MENE NE RIVAT ZRAVEN PAČ PA BOM KRIČALA IN OPOZARJALA DA TO NE PELJE NIKAMOR, IN,DA NAS TA VLADA PELJE V UNIČENJE,NAZADOVALI BOMO VEČ KOT 50 LET
Buena Vita
15. 04. 2009 20.49
MLASKA KAJ PA JE SKUPNEGA Z TVOJIMI IDEJAMI IN MOJIM ZANIČEVANJEM LOPOVOV IN KRIMINALVCEV,NE MEČI ME V SVOJ LONEC,KER NE ZAGOVARJAM NOBENEGA IZKORIŠČANJA,IN NOBENEMU GOLJUFU NE DAM POSVETILA,KVEČJEMU PO GOBCU ZATO NISEN NOBEN NACIST,IN ZA TE BESEDE TE ZLAHKA TOŽIMO DOSTI SE NAS IZKORIŠČA,ZA PAR KVAZI POKVARJENIH POLITIKOV KI KUPUJEJO POKVARJENE GLASOVE,KER POŠTEN ČLOVEK JIH NE VOLI,JIH NI VOLIL IN JIH NE BO,NIKJER NA SVETU IN ,KAKO LE MOREJO BITI ZBRISANI,ČE NISO IMELI PEBIVALIŠČA V SLOVENIJI,SO BILI NA ČRNO,
darvil
15. 04. 2009 19.15
malo za jezo ,če prav je res: mi smo imeli ustavno pravico ,po mirni poti in ş spoštovanjem veljavne ustave bi lahko zapustili Jugoslavijo ,ponosno in z dvignjeno glavo ,nikakor pa na tako okruten in z zločini zaznamovan secesionizem. Ja kar pluvajte ,resnica je na moji strani.
nekateri kot recimo pajtlerblanka ,si domišljate da imate tudi pravico normalno živeti ,pa saj vam to pravico noben ne oporeka . probajte se vklopit v družbo in normalno zaživeti,saj bo šlo .
FUKONJA
15. 04. 2009 19.05
Gre za protidržavno delovanje kontinuitete. Glavni cilj pa je, rušenje temeljev države Slovenije, saj je jasno, da tisti, ki so delovali proti samostojnosti in neodvisnosti Slovenije koncem 80 - tih, danes niso menjali svoje usmeritve. Današnja vladna garnitura v navezi z jugo - špekulanti so lep dokaz za to.
Franc Zabukovec
15. 04. 2009 17.28
eizo=grims. noben pa svoje barve ne prizna oba se sam tiste sramujeta, ki jima ni dala dovolj šans.
Franc Zabukovec
15. 04. 2009 17.26
eizo:"Parlamentarnih abiciji pa tudi nimam " Domicelj približno: "Danes je moj srečen dan to sem čutil že zjutraj". Eni so beli drugi rdeči - vsi od togote, a jaz srečen ker mi je eizo povedal da ne misli bit niti poslanc in niti meni diktator.
tinkaraslo
15. 04. 2009 17.05
naj ta Kresalka že pobere šila in kopita z izbrisanini na čelu in naj raje poskrbi za SLOVENCE.
vinadap
15. 04. 2009 16.50
mlaska - so bile osebe,ki so sreljale na nas,nato so zbežale v Jugo,se kasneje vrnile in danes zahtevajo slovensko državljanstvo. Za poštene,res poštene ljudi,pa ni problema.
mlaska
15. 04. 2009 15.19
Žalostno je, da slovenceljčki tako primitivno razmišljajo in se obnašajo kot mali fašisti z iQ-jem na ravni paramecija. Očitno smo po 60 letih že pozabili kaj pomeni fašizem in kam pripelje tako razmišljanje. In za konec - edini ki bi morali biti izbrisani so nekateri člani stranke SDS, saj je njihovo razmišljanje pod nivojem civiliziranega človeka v 21. stoletju
Braveheart
15. 04. 2009 13.50
Izbrišimo senico in tudi "problema izbrisanih" ne bo več!
Savrin
15. 04. 2009 13.39
Zakaj sploh izbrisani?.....Saj ne moreš bit izbrisan,če ne daš sam vloge za pridobit državljanstvo.Če pa bi jim bili avtomatsko vpisali državljanstvo,bi pa bilo spet narobe,ker ne moreš nikogar silit v tuje državljanstvo.Kakor koli...v redu,tudi če bi jim dali sedaj državljanstvo,vendar na njihovo željo in seveda z plačilom stroškov(seveda plača stranka).Edino to podpiram.
eizo
15. 04. 2009 13.38
francza Bele diktature v Sloveniji ni, je ni bilo in je tudi verjetno nikoli nebo, bila je le rdeča diktatura, ki se je hvalabogu končala. Ni potrebno biti veleum, da vidiš, da je marsikateri prebrisani v času osamosvajanja špekuliral zaradi lastne koristi in sedaj to skuša še dodatno izkoristiti v škodo in posmeh tisitm, ki so si status pošteno uredili. Parlamentarnih abiciji pa tudi nimam