Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Žal zaradi razmer, ki jih je pustila ujma, ta nesreča še ni končana'

Ljubljana, 05. 02. 2014 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Gasilci, pripadniki civilne zaščite, vojaki in delavci elektro podjetij se trudijo, da bi ljudje, ki so jih vremenske razmere prizadele, lahko spet normalno zaživeli. Pohvalil jih je tudi politični vrh, ki si je ogledal razmere na terenu.

Po grobih ocenah, prejetih s terena, je od petka do torka na terenu skupno sodelovalo 21.745 gasilcev s 3.537 gasilskimi vozili, so sporočili z Gasilske zveze Slovenije.

Zaradi odprave posledic, ki jih je povzročil žled, so na terenu številni pripadniki sil za zaščito in reševanje, ki pomagajo prebivalcem vzpostaviti osnovne življenjske pogoje. Danes je bilo na terenu okoli 3.600 gasilcev iz več kot 400 gasilskih enot, 300 predstavnikov Civilne zaščite, 500 pripadnikov Slovenske vojske, več kot 1000 aktivistov Rdečega križa in Slovenske Karitas ter drugih nevladnih organizacij in 1.900 predstavnikov gospodarskih družb, predvsem elektroenergetskih podjetij. Gasilcem iz Postojne so tovariško priskočili na pomoč kolegi iz Pomurja in Podravja z vozili, generatorji in motornimi žagami, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zadostovalo bi 400 manjših in 150 močnejših generatorjev

Doslej je bilo po Sloveniji iz državnih rezerv, od SV in iz mednarodne pomoči ter pomoči posameznikov ter ustanov razdeljenih 337 manjših generatorjev (do 10 kW), 34 srednjih generatorjev (od 10 kW do 40 kW) in 94 zmogljivejših generatorjev (nad 40 kW).

Na prošnjo za mednarodno pomoč so se doslej odzvale Nemčija, Avstrija, Češka, Hrvaška, Poljska in Madžarska. V našo državo so poslali 54 zmogljivih generatorjev, z njimi pa so prišli reševalci, ki nameščajo in vzdržujejo naprave. V Sloveniji je danes 208 reševalcev iz tujine s 86 vozili. Največ jih je nastanjenih v Centru za zaščito in reševanje v Logatcu, kjer je baza za mednarodne enote; nekaj jih je tudi na drugih lokacijah po Sloveniji. Do konca tedna pričakujejo še dva agregata, ki ju je ponudila Romunija.

Po današnji oceni bi 400 manjših in 150 močnejših generatorjev zadostilo potrebe na terenu.

Številni so še vedno brez elektrike.

Kako pomagajo vojaki?

Vojaki urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij s pomočjo 40 terenskih vozil, 53 tovornih vozil, 27 lahkih kolesnih oklepnih vozil Valuk, avtodvigala, delovnega stroja, motornih žag in ostalega priročnega orodja. Poleg naštetega je Slovenska vojska Civilni zaščiti v uporabo predala 90 agregatov različnih zmogljivosti.

Poleg naštetega ima Slovenska vojska v pripravljenosti helikopterje Bell 412 in AS 532 Cougar, slednji z opremo za medicinsko evakuacijo, ter več reševalnih (sanitetnih) vozil, po potrebi pa je sposobna za pomoč zagotoviti tudi večje število pripadnikov.

Slovenska vojska pri odpravljanju posledic vremenske ujme pomaga od sobote, skupaj z današnjim dnem pa je v akciji sodelovalo 1.160 pripadnikov Slovenske vojske.

Danes in v prihodnjih dneh so na več avtocestnih odsekih zaradi čiščenja posledic vremena občasno možne popolne zapore.

Vojaki niso usposobljeni za rokovanje z motornimi žagami

Minister Roman Jakič je pojasnil, da SV sama ne more na teren, vojsko mora angažirati civilna zaščita na pobudo lokalnih skupnosti. "Mi vojakom ne moremo razdeliti motornih žag in jih poslati v gozdove, ker za to niso usposobljeni. Angažiranih je 390 sekačev v Sloveniji z licenco za delo v gozdu. SV je s svojo mehanizacijo in znanjem vedno pripravljena priskočiti na pomoč, če bo angažirana s strani civilne zaščite," je pojasnil minister.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je znova opozoril, da v civilni zaščiti od lokalnih skupnosti pričakujejo, da sporočilo, če potrebujejo dodatne sile in sredstva za normalizacijo razmer.

PREBERITE ŠE: Kje nudijo pomoč?

Alenka Bratušek in Roman Jakič
Alenka Bratušek in Roman Jakič FOTO: Ministrstvo za obrambo

Jakič je sicer skupaj s predsednico vlade Alenko Bratušek danes obiskal  v vremenski ujmi prizadeto Ljubno ob Savinji in Zgornjo Savinjsko dolino. Bratuškova je ocenila, da je po državi še vedno največja težava oskrba z elektriko, kljub temu, da se je število tistih, ki so brez elektrike, po njenih navedbah krepko zmanjšalo.

Bratuškova je dejala, da je Slovenija priča veliki naravni nesreči in je ponosna, da se je spet pokazala velika solidarnost ljudi. Premierka je ponovila, da ocenjevanje škode po tokratni vremenski ujmi pride na vrsto, ko se bodo razmere v državi umirile. Po njenih besedah so v ospredju predvsem človeška življenja.

Pahor se je zahvalil tudi avstrijskim gasilcem.
Pahor se je zahvalil tudi avstrijskim gasilcem. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor pa je obiskal Pivko, Postojno, Loški Potok in Cerknico. Pahor se je zahvalil vsem prostovoljcem, gasilcem, pripadnikom civilne zaščite ter delavcem elektropodjetij, ki si že več dni prizadevajo pomagati ljudem v stiski. Ob tem je opozoril na varno delo na terenu in dodal, da naj pomagajo tisti, ki v takšnih razmerah imajo znanje in sposobnosti za to. "Za prostovoljce, ki želijo pomagati, bo še veliko časa. Žal zaradi razmer, ki jih je pustila ta ujma, ta nesreča še ni končana. Mislim, da se zdaj počasi, če ne bo novih nepredvidljivih vremenskih okoliščin, končuje ta del pomoči. Odslej je pomembno, da se na ravni države odreagira tako, da se bodo vse funkcije vrnile čimprej v normalno življenje, kolikor nam bo narava to dopuščala," je dejal Pahor in opozoril, da je še vedno treba upoštevati navodila pristojnih organov.

Na Jezerskem evakuirali dve družini

Rdeči križ zbira sredstva prostovoljne prispevke za akcijo 'Zima 2014' lahko nakažete na: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0310 0111 1112 208; Namen: Zima 2014; Sklic: 00 937054; BIC banke: SKBASI2X; Koda namena: CHAR.

Že sicer dodobra pobeljeno Gorenjsko je danes ponoči pokrila še dodatna nekajcentimetrska snežna odeja. To je še bolj obremenilo v sneg in led okovana drevesa, tako da je ponoči znova padlo več dreves. Na Jezerskem so zaradi nevarnosti padca dreves na hiše evakuirali dve družini. Nastanitev so jim zagotovili v gostinskem objektu na Zgornjem Jezerskem.

Vse ekipe, ki so na terenu že več dni, se še naprej trudijo z odstranjevanjem posledic ujme iz prejšnjih dni. Veliko dela imajo na območjih doline Kokre, Jezerskega, Sovodnja in Pokljuke ter tudi drugod, kjer so ceste zaradi podrtega drevja neprehodne ali pa zaradi podiranja drevja zelo nevarne.

Žled na Postojnskem - 8
Žled na Postojnskem - 8 FOTO: Reuters

Bodite varčni z baterijami mobilnih telefonov

Tudi Elektro Gorenjska izvaja nujna dela na območju občine. Ko odpravi napake na območju Krvavca v občini Preddvor računajo, da bo agregat prestavljen v njihovo vas Podlebelca. Hkrati iščejo tudi dodatne agregate za posamezne hiše v Kokri.

Policija poskuša v Kokri zagotoviti radijske povezave za nemoteno obratovanje interventnih služb, Telekom pa bo saniral telekomunikacijske vode. Ti so bili v ujmi zelo poškodovani, zato bodo veze še nekaj časa prekinjene. Na občini prebivalce prosijo, da so varčni z baterijami mobilnih telefonov.

Tudi na Sovodnju v občini Gorenja vas-Poljane, do koder prav tako vodi le zelo nevarna pot, so prebivalci še brez telekomunikacijskih storitev in številni tudi brez elektrike. Več pa jih je zaradi podrtih ali ogroženih hiš moralo zapustiti svoje domove.

Čez noč se je stanje poslabšalo, pozno popoldne pa se razmere umirjajo

Vas Bač se je te dni soočala še s poplavami, a poveljnik civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Janko Slavec je sporočil, da se je danes ponoči poplavljanje zmanjšalo. Znova sta vrata odprla tudi osnovna šola in vrtec v Knežaku.

Žled, ki že nekaj dni povzroča ogromne težave na Cerkljanskem, v Zgornjem Posočju in na Trnovsko-Banjški planoti, se je ponoči razširil še na območje občine Kanal ob Soči, je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač.

S težavami se sedaj srečujejo tudi v občini Kobarid, kjer je več vasi in zaselkov, kot pred tem že na cerkljansko idrijskem hribovju ter Šentviški in Banjški planoti brez električne energije. Tako tudi na kobariškem potrebujejo več agregatov. V občini Idrija so znova brez električne energije v Črnem Vrhu in Zadlogu. Še vedno ni prevozna glavna cesta na Vojsko, zelo otežen pa je tudi dostop prek Čekovnika. Do zaselka Rejcov grič je možno priti le peš.

Tudi v občini Cerkno se je ponoči položaj zelo poslabšal. Tako so številne ceste znova slabo ali pa sploh neprevozne. Tudi na Tolminskem so bile danes razmere še bistveno slabše kot včeraj. Številne kraji so še naprej brez električne energije. Brez cestne povezave z dolino še vedno ostajajo vasi: Čadrg, Tolminske Ravne, Sela nad Podmelcem ter še nekaj drugih v smeri proti Kanalu.

Na Banjški planoti, v novogoriški občini, se je stanje prek noči precej poslabšalo. Trudi prostovoljnih gasilcev in drugih služb za pomoč in reševanje zadnjih dni je bil hitro izničen. Danes so razdelili še približno 30 agregatov, so pa težave s pitno vodo, tako v Čepovanu kot tudi Lokovcu.

Pozno popoldne se razmere na celotnem področju umirjajo. "Na Goriškem pa je, simbolično, vsaj za kakšno minuto, posijalo celo sonce," je dodal Kosmač.

Veliko dela tudi v okolici Ljubljane

V Zgornjesavinjsko dolino so gasilcem v pomoč poslali pripadnike Slovenske vojske in oklepno vozilo valuk.
V Zgornjesavinjsko dolino so gasilcem v pomoč poslali pripadnike Slovenske vojske in oklepno vozilo valuk. FOTO: Instagram/Roman Jakič
Škoda zaradi aktualnih vremenskih nevšečnostih, zavarovana pri Zavarovalnici Triglav, po predhodni oceni znaša okoli 10 milijonov evrov. To glede na obdobje med letoma 2008 in 2012 predstavlja nekaj več kot četrtino povprečno letno izplačanih tovrstnih škod, so pojasnili.

Gasilci in druge intervencijske službe imajo tudi danes veliko težav in dela v občinah okoli Ljubljane. Razmere so se med drugim minulo noč še poslabšale na območju Velikih Lašč in Kamnika. Prioriteta vseh intervencijskih služb je oskrba z elektriko, tiste, ki imajo zagotovljeno elektriko, pa pristojni pozivajo k varčevanju.

Težave so se danes poslabšale na območju občine Velike Lašče, saj se drevje na novo podira na električne napeljave. Vodooskrba je večinoma vzpostavljena, še naprej pa je treba vodo prekuhavati. Pouk v šolah tam, kjer je elektrika, poteka, šolski prevozi pa so okrnjeni. Tudi na območju občine Vrhnika je po besedah člana poveljstva tamkajšnje civilne zaščite Tomaža Šuštarja dela precej in ga bo verjetno še nekaj dni. Kot je dejal, so v grobem stvari rešene, so pa danes dobili pomoč prostovoljnih gasilcev iz Prekmurja. Elektrike še vedno nimajo povsod, trenutno pripravljajo agregate za razvoz, je povedal Šuštar.

Na območju občine Ig se razmere umirjajo, čeprav je po besedah župana Janeza Cimpermana še vedno kar hudo. V občini Brezovica, kjer prav tako še ni povsod elektrike, občane pozivajo k varčevanju z energijo in izključevanju nenujnih naprav, predvsem tiste občane, ki so vezani na agregate. Brez elektrike so po zadnjih podatkih podžupana Marka Čudna del Notranjih Goric, Preserje, Dolenja in Gornja Brezovica ter celotna Rakitna. Razmere se počasi umirjajo tudi na območju občine Dobrova-Polhov Gradec, čeprav je še velik del občine brez elektrike, nekateri že od petka zjutraj. Na območju občine Horjul so trenutno onemogočene telefonske povezave, zato je težko pridobiti informacije o razmerah v tej občini.

Pivka
Pivka FOTO: Reuters

Velike težave tudi v občini Lukovica

V občini Lukovica pravijo, da je bilo več kot 30 vasi več dni brez elektrike, do danes pa so v večini vasi električno povezavo vnovič vzpostavili. Opozarjajo, da s strani pristojnih državnih organov niso prejeli nobene pomoči oziroma niso dobili agregatov, kljub temu, da je bila pomoč ustno obljubljena in da so bila nekatera naselja brez elektrike več kot tri dni. Na pomoč so priskočila prostovoljna gasilska društva, ki so imela nekaj agregatov.
Težave so bile tudi na cestah. Podrta drevesa so začasno blokirala veliko večino od 140 kilometrov lokalnih cest, za kratek čas pa je bila tudi neprevozna magistralna cesta Ljubljana–Celje na območju Trojan. Pravijo, da koncesionar za vzdrževanje cest CGP Grosuplje ni odstranil podrtih dreves, zato so to morali storiti občani in uslužbenci občinske uprave.

Pripadniki prostovoljnih gasilskih društev in zaposleni v režijskem obratu občine, so od 1. do 4. februarja uspeli zagotoviti prevoznost skoraj vseh cest, razen na odsekih, kjer zaradi še vedno padajočega drevja ni bilo možno zagotoviti varnosti delavcev. "Prostovoljni gasilci so v teh dneh opravili več kot 900 ur, za kar jim gre posebna zahvala za nesebično pomoč," pravijo na občini. Njihovo delo še ni končano, saj poskušajo skozi gozdove presekati pot, da bi usposobili nekatere daljnovode, do katerih električarji ne morejo priti.

Občina Lukovica
Občina Lukovica FOTO: Občina Lukovica

Ne zadržujete se pod drevesi

Posledice vremenskih razmer ogrožajo varnost ljudi in premoženja po vsej državi, tudi na območju mestne občine Kranj. Da bi se izognili poškodbam in škodi na premoženju, vse občane naprošajo, da se izogibajo zadrževanju pod drevjem in napušči stavb, saj obstaja nevarnost lomljenja in padanja vej, ledenih sveč, pa tudi rušenja drevja. Na omenjenih mestih naj tudi ne puščajo svojega premoženja, npr. avtomobilov.

Prepovedano je zahajati v gozdove in samostojno opravljati dela na drevju, saj je to v teh okoliščinah smrtno nevarno, opozarjajo na mestni občini Kranj. Opozorilo seveda velja za celotno državo!
Na občini še opozarjajo, da samo v nujnih primerih, ko bi bila ogrožena varnost ljudi in premoženja – npr. zaradi rušenja drevesa pod težo žleda in snega, naj občani obvestijo Gasilsko reševalno službo Kranj oziroma kličejo na številko 112.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo, da sta Alenka in Roman prišla in smo lahko popolnoma mirni!!
fracola
06. 02. 2014 09.39
+5
Kaj imate to za enega župana v Postojni. Še govorit ne zna.
wpnc
06. 02. 2014 12.02
+4
samo tudi ta 600 MW agregat bi pa rad videl
Aljosa Skrabelj
06. 02. 2014 18.34
@wpnc .. verjetno so dostavili 6 ameriških nuklearnih letalonosilk.
sanotact
06. 02. 2014 08.19
+3
ma kaj samo nekaj zjale prodajajo, naj gredo res kaj pomagat in ukrepat!
korintos1
06. 02. 2014 08.25
-1
Daljnovodov stavit? Malo se umiri, vse bo, pa tudi ti lahko greš:
Pika Mika
06. 02. 2014 08.08
+2
ma, ljudje še kar ne štekajo, da je nevarno.
+5
Važn da imata Jakič in Alenka nove jakne...hlače (Kupljene z davkoplačevalskim denarjem )...če bi bila "ČLOVEKA "...bi jakne slekla in jih podarila premočenim vaščanom...pa to ...
9201950313
06. 02. 2014 07.46
-3
ti tud naš denar pobiraš za ne delo ....
9201950313
06. 02. 2014 08.01
+0
piškotar pridno dela......................-
srebrnibreg
06. 02. 2014 13.00
hotchilipoper
06. 02. 2014 07.44
+10
Pomagaj si sam,in država ti ne bo pomagala
robi1971
06. 02. 2014 07.32
+28
Pa še nekaj: se mi zdi, da tale Jakič tut približno ne ve in ne razume, kaj prestajajo ubogi ljudje brez elektrike, vode... Tip še ni bil nikoli lačen, žejen, moker, ni še občutil, kako je, če si res, ampak res brez denarja... Že celo življenje se šlepa po raznih službah, zavodih, ministrstvih... Mi gre prav na živce s svojim nasmeškom, ko se mu prav vidi, da se mu j... za navadnega človeka
hotchilipoper
06. 02. 2014 07.40
+11
9201950313
06. 02. 2014 07.46
-7
boš spet celi dan krulil tu ? pa to heh..
robi1971
06. 02. 2014 07.57
+8
ježek, mislim, da nisem glih preveč tečen s svojimi komentarji, vem, pa da nekatere moji komentarji bolijo
9201950313
06. 02. 2014 08.16
+0
robi ,to kar sem napisal vela za voyca ,NE ZATE ..BOGI JE ....
korintos1
06. 02. 2014 08.26
-1
robi, tvoji komentarji ne bolijo, ljudje se jim prav smejijo! HIhihihi
robi1971
06. 02. 2014 08.35
+5
no v teh hudih časih je pa dobro, da se ljudje malo smejijo
9201950313
06. 02. 2014 08.35
-1
voyc...na fiata daj verige ...ti nimaš pogojev....dva v enem ...
robi1971
06. 02. 2014 07.19
+19
Vsa čast delavcem elektra, gasilcem, navadnim delavcem, prostovoljcem, kmetom, sosedom... Sedaj pa bistvo: v članku je napisano, da vojaki NISO USPOSOBLJENI za delo z motornimi žagami. Tut hudič, a prostovoljec, gasilec, elektro delavec ima pa verjetno za sabo izobraževanje za delo z motorno žago? Dejte nehat no, tile vojaki so (vsaj po posnetkih sodeč) bolj podobni svojemu šefu Jakiču kot pa komu drugemu. Izgleda, da so prav jezni, ker so jih zbezali iz toplih vojašnic in jih prisilno naterali na mraz. Zanima me, kaj delajo vojaki, ko niso na misiji v tujini. Boste rekli, da se izobražujejo. No pol pa naj par ur izobraževanja namenijo še za delo z motornimi žagami. Pa brez zamere, če sem koga užalil.
Crvena zvezda
06. 02. 2014 06.16
+6
Nekateri komentatorji so bolani ali pa otroci, ker normalni zdravi odrasli so na terenu ali pa na nek način pomagajo, ne pa komentirajoo stvareh o katerih nimajo pojma, spravite se kaj dobrega naredit....
Ana Vene
06. 02. 2014 05.53
+11
Namesto po zraku elektriko pod zemljo pa ne bo tolike škode
zah0
06. 02. 2014 00.39
-18
A molil pa ne bi nihče, odšel v bližnjo cerkev in daroval?!? Ljudje, odidite v prelepe cerkve, ki so jih samo za nas sezidali naši pradedje, da v njih najdemo dušno veličino blagostana. Molimo, darujmo, se veselimo, pojmo... njega besedo sveto in obvaroval nas bo vsega hudega!
pravicnez.
06. 02. 2014 00.15
+7
Vrh države bi lahko organiziral in vpoklical prostovoljce in tiste, ki nimajo kaj delat čez dan, da pomagajo. Brez te pomoči so gasilci, gozdarji in elektro mojstri nemočni glede na rezmere.
Chris Paul-CP3
06. 02. 2014 00.21
+7
za vojsko je to trening,kr itak nimajo kaj za delat... to je kot priprava na misijo :) a se spomniš kaj je kramberger reku? ne rabimo vojske, samo močno policcijo .... haha
vsismosužnji
06. 02. 2014 00.07
-3
ja bo treba počasi v posteljo - pikica 88 za lahko nočko.
MsPikapiki
06. 02. 2014 00.18
-2
vsismosužnji
06. 02. 2014 00.05
-2
naposled je švarcenbergov korl le omagal
vsismosužnji
05. 02. 2014 23.57
-3
še dobro da so zaklenili komentarje pri tistemu nesrečnemu delavcu ki je izgubil življenje na pohorju,sicer bi se majeristi spet naslajali in pozivali vlado da naj zaradi tega odstopi!!
CandySkull
05. 02. 2014 23.07
+7
V trenutku lahko narava poseže po življenjih........
Chris Paul-CP3
05. 02. 2014 23.11
+0
aha še res je. Zato pa ostani raje zadržan tud če se počutiš neprebojno!
Chris Paul-CP3
05. 02. 2014 23.15
+1
meni večkrat poseže po življenju... stalno ko je dež al kaj podobnega... mam polno klet vode, pol pa spi v tej vlagi!
Chris Paul-CP3
05. 02. 2014 23.00
-2
V takih razmerah bi pa res prav prišle erjavčeve PATRIJE :D
1xy
05. 02. 2014 22.46
+15
Menite, da bi morala biti država bolje pripravljena na takšne izredne vremenske razmere, kot nam vladajo zadnje dni? ....... da15085 ....... ne4945 ............. ne vem/me ne zanima715 ................. Skupaj odgovorov: 20745................KERIH 4945 BEDAKOV MENI, DA DRŽAVA NE RABI BIT BOLJE PRIPRAVLJENA???????????? tisti, ki jih pa to ne zanima - LE GLEJTE, DA VAS KDAJ NE BO ZANIMALO - potem boste verjetno razmišljali drugače.........
vsismosužnji
05. 02. 2014 22.51
-6
edina sreča da je majer leta 2007 preprečil velike poplave po vsej sloveniji!!!!
1xy
05. 02. 2014 22.52
+3
vsismosužnji
05. 02. 2014 22.56
-1
vsismosužnji
05. 02. 2014 22.58
+3
takrat majeristi niste pisali takih bolanih tekstov.
vsismosužnji
05. 02. 2014 23.01
-1
MsPikapiki
05. 02. 2014 23.04
+0
Štajerka kot štajerka, kaj češ Arms. Omejena kapaciteta.
MsPikapiki
05. 02. 2014 23.06
+3
Če bi Elektro posekala drevesa v bližini daljnovodov, sigurno ne bi bilo tako velike škode. Zadnja leta so popolnoma zanemarili to delo.
vsismosužnji
05. 02. 2014 23.08
-2
pikica a si redstavljaš odzive majeristov in majeristk če bi alenčica recimo pred kakšnim mesecem naznanila da država misli kupiti 500 agregatov za primer naravnih nesreč????zdaj pa bluzijo o nepripravljenosti!!!vsemogočni majer je dvakrat vladal,zakaj pa ni poskrbel za pripravljenost?on ni bil pripravljen niti na poplave ki so vsaj 10 x pogostejše kot žled!!!!
1xy
05. 02. 2014 23.11
+9
Alenčica je namenila prostovoljnim gasilcem 0,00 eur v proračunu za naslednji 2 leti, tak da to o agregatih lahko zraste samo v glavi naivneža in bolnika........vi še kratki niste več, tak ste nerazumni.......
MsPikapiki
05. 02. 2014 23.15
-6
Arms. JJ s palcem ni mignil za dobro države in državljanov. Edino za metat polena pod noge tistim, ki se trudijo je dober. Khurc hudiču.
vsismosužnji
05. 02. 2014 23.17
-4
v armanijevi obleki in gumijastih škornjih se je šel slikati v železnike,to je pa tudi vse kar je takratna vlada naredila.prostovoljni gasilci so že takrat imeli ogromne težave z delodajalci,nekateri so celo izgubili službe.
MsPikapiki
05. 02. 2014 23.25
-3
Hebe se njemu muka ljudstva. Saj vidiš, da jim ni pomembno nič drugega kot politične igrice. Popolnoma so izgubili stik z realnostjo. Ne razumejo, da večini državljanov ni pomemben ali je arhiv odprt ali zaprt, ker imajo z lastnim preživetjem več kot dovolj skrbi. Ampak tale Omerza ga zadnje čase precej cuka. Danes v Odmevih je komaj stal.
vsismosužnji
05. 02. 2014 23.36
+0
vidiš nightfly kaj je prioriteta za majeriste v teh trenutkih ko 3/4 slovencev trpi.referendum interpelacija in standardno netenje vedno večjega narodnega sovraštva.
MsPikapiki
05. 02. 2014 23.47
-3
Živio nightfly. V Sloveniji je res hudo s tem žledom. Ogromna škoda, ljudje brez elektrike, v mrazu. Moja vas pa ni nič prizadeta. Nimamo snega, ne žleda, samo dež pada non stop. Poleg naravne katastrofe imamo pa še SDS katastrofo. :)
1xy
05. 02. 2014 22.39
+14
samo tiho bodite o elektro podjetjih in državnem holdingu.......VSE SKUP GOR DRŽIJO DRAVSKE ELEKTRARNE - dokler ne bo državni holding uničil tudi teh......PREVERJENI PODATKI in pol pravite zakaj se štajerci non-stop bunimo.......po vseh kanalih se steka dnar v Lublano - smo centralizirana država bolj ko Rusija.......VSE JE NAROBE - VSE.......in to se še kako dobro vidi te dni
+1
Krta?a 21
05. 02. 2014 22.27
+7
To se zgodi ko gre bivsa drzavna elektro mreza v privatne roke. Nobenega vzdrzevanja, cene pa na ful. Ko marza pade, se malo "simulira" redukcije da revckom rade volje placamo. Tem elektromagnatarjem bi samo sporocil - pripravte toslne! Ze res da je bil zled, je pa tudi res da bi bila lahko skoda precej precej manjsa. Ko se ujma pomiri bo treba najti krivce, vse nazaj do podpisa o privatizaciji. Nikjer kjer so privatizirali zeleznice, elektro in vodovode ni bilo bolje, samo drazje in mi nismo izjema.
MsPikapiki
05. 02. 2014 22.36
-2
Še ni v privatnih rokah. Odkar je elektro industrija v rokah esdeesovcev, je vzdrževanje infrastrukture zelo zanemarjeno. Italijani so pred leti njihovo infrastrukturo prodali Špancem, ki so samo pobirali dobičke in nič vzdrževali. Italijani so popolnoma iztrošeno odkupili nazaj in obnovili vse v celoti, če so hoteli imeti elektriko. Jim na misel ne pride, da bi jo še kdaj prodali. Tudi vode ne dovolijo privatizirati. Tega Berlusconi ni dovolil. Ker so lobisti pritiskali nanj, da mora popustiti, je v državi izpeljal referentuum, na katerem so bili Italijani proti privatizaciji vodnih virov.
Krta?a 21
05. 02. 2014 23.11
+2
Eles je kar lepo v privatnih rokah. Vsaj na biziju preveri.