Slovenija

FOTO in VIDEO: Sekretar Šefic zavrača navedbe o zapiranju naših meja, ki jih je doslej prestopilo že 221.000 oseb

Ljubljana, 16. 11. 2015 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min

Slovenija v državo ne pušča oboroženih migrantov, je zatrdil Miro Cerar, zaveda pa se, da "zadeve niso nedolžne". Na vprašanje, čemu služi bodeča žica, je odgovoril, da gre za usmerjevalno ograjo in da Slovenije ne nameravajo zagraditi. Sekretar Šefic je medtem zanikal navedbe srbskih medijev, da naj bi Slovenija in Avstrija kmalu zapirali meje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preverjanje beguncev in migrantov
    02:14
    Iz 24UR: Preverjanje beguncev in migrantov
  • Iz 24UR: 'Vsak begunec ni terorist'
    02:26
    Iz 24UR: 'Vsak begunec ni terorist'

Slovenski premier Miro Cerar po petkovih terorističnih napadih v Parizu, ki so sprožili številna vprašanja o potrebi po zaostritvi varnostnih ukrepov, pomirja zaskrbljeno javnost, da stopnja varnostne ogroženosti trenutno pri nas ni povečana, da naši pristojni organi po najboljših možnostih nadzirajo te prehode in ne dovoljujejo prehoda nikomur, za katerega bi zaznali varnostno grožnjo. Pri tem sodelujejo tudi s službami drugih držav, pravi. Glede ograje vztraja, da je pravzaprav usmerjevalna ograja in da Slovenije ne bomo zagradili, če to ne bo skrajno nujno. Kljub njegovemu sporočilu so srbski mediji kasneje presenetili z neuradno informacijo, da naj bi Slovenija in Avstrija na podlagi dogovorov držav v šengenskem območju že v naslednjih dneh zaprli meje. Državni sekretar MNZ Boštjan Šefic je za 24ur.com to zanikal, enako policija.

Medtem k nam še naprej prihajajo novi begunci in migranti. V ponedeljek jih je mejo prestopilo okoli 4140, od 16. oktobra pa že več kot 221.000. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo po podatkih policije okoli 18. ure nekaj več kot 5650 migrantov, od teh nekaj sto v Dobovi.

Policista posebne policijske enote - 1
Policista posebne policijske enote - 1 FOTO: Policija

Begunska kriza se nadaljuje. Dogajanje spremljamo v ŽIVO.

21.45: Policija išče prebežnike, ki so samovoljno zapustili center v Dobovi

Nekaj po 18. uri je okoli deset tujcev, ki so v Dobovo prispeli z vlakom iz Hrvaške, samovoljno zapustilo sprejemni center v Dobovi. Policisti so nekaj tujcev že izsledili in jih odpeljali v sprejemni center, so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. Policija nadaljuje iskanje preostalih prebežnikov.

Policisti se občasno soočajo s primeri, ko tujci želijo zapustiti sprejemni center in na ta način izražajo nezadovoljstvo, ker ne nadaljujejo poti takoj po vstopu v državo, so še pojasnili na policiji.

20.40: Šefic: Slovenija ne zapira meja!

Srbski RTS poroča, da naj bi po njihovih neimenovanih virih Slovenija in Avstrija na podlagi dogovorov držav v šengenskm območju zapirali meje. 

Državni sekretar MNZ Boštjan Šefic je za 24ur.com informacijo zanikal. 

Prav tako so informacije zanikali na Generalni policijski upravi. "Slovenija ne zapira meja, v sodelovanju s sosednjimi državami pa sproti sprejemamo ukrepe za uravnavanje migrantskega toka glede na razpoložljive kapacitete in glede na to, koliko tujcev lahko sprejmemo in koliko jih lahko ‎oddamo. Ti ukrepi ne pomenijo zapiranja meja," odgovarja tiskovni predstavnik Drago Menegalija

19.16: V Slovenijo vstopilo že nekaj več kot 221.000 migrantov, samo danes okoli 4140

18.17: Policijska poročila: V Dobovi pričakujejo še en vlak s 1000 tujci

PU Novo mesto

Na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljali trije vlaki s 3007 tujci. Nekaj pred 4. uro je pripeljal vlak s 1034 tujci, ob 7. uri vlak z 973 osebami in ob 13. uri vlak s 1000 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov po 19. uri v Dobovi pričakujejo naslednji vlak s 1000 tujci.

Policisti v skladu z logističnimi in nastanitvenimi kapacitetami tujce z vlaki in avtobusi spremljajo v nastanitvene centre po državi. Danes so jih največ prepeljali v Šentilj, na Jesenice in v Gornjo Radgono. Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 240 tujcev.

PU Murska Sobota

Pomurski policisti sporočajo, da je bilo pred 17. uro v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni nastanjenih še 200 migrantov. Okrog 17.15 so iz Dobove pripeljali ter nastanili še 105 migrantov, v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas pa so odpeljali 386 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja bodo tudi ti nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov.

PU Maribor

V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno 4.243 oseb, sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta prazna.

Trenutno na območju PU Maribor nimajo napovedanih novih prihodov migrantov.

17.27: Erjavec v Bruslju: evropsko uresničevanje zvez na preizkušnji

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v Bruslju na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve poudaril, da so sposobnosti evropskega dogovarjanja, sprejemanja zavez in njihovega uresničevanja na preizkušnji, ter izpostavil izjemen pomen spoštovanja solidarnosti Evropske unije. Minister se je ob tem zahvalil vsem članicam, ki Sloveniji nudijo pomoč.

17.00: Slovenija bo prejela 1,5 milijona evrov iz posebnega sklada za begunce in migrante pri Razvojni banki Sveta Evrope

Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik novega sklada za begunce in migrante pri Razvojni banki Sveta Evrope Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o donaciji v višini 1,5 milijona evrov iz posebnega sklada za begunce in migrante kot pomoč državam članicam CEB.

Gre za za hiter odziv na prošnjo Slovenije, ki se sooča z velikim migracijskim valom. Kot je povedala ministrica, bodo nepovratna sredstva porabljena za nakup 100 bivalnih zabojnikov, 10 sanitarnih zabojnikov, 10 kombiniranih vozi ter tovornega vozila za prevoz in namestitev bivalnih ter sanitarnih zabojnikov.

Slovenija je za pomoč iz tega sklada zaprosila 29. oktobra.

Premier Miro Cerar je zatrdil, da vlada migrantski tok preko pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah.
Premier Miro Cerar je zatrdil, da vlada migrantski tok preko pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah. FOTO: POP TV

Cerar: V Sloveniji ni razlogov za vznemirjanje

14.23: Premier Miro Cerar zagotavlja, da v Sloveniji ni razlogov za vznemirjanje, saj stopnja ogroženosti v naši državi ni povečana. Ta hip tako tudi ne bo sklical Sveta za nacionalno varnost.

Po zločinu v Parizu bomo vse evropske države kar nekaj časa ohranile višjo stopnjo budnosti, je Cerar dejal v izjavi novinarjem ob robu seje DZ. Priznava, da pri tako masovnem prehajanju migrantov - tudi preko Slovenije - ni mogoče izključiti možnosti, da bi med številnimi begunci oz. migranti lahko bil kdo, ki je varnostno problematičen.

A naši pristojni organi po najboljših možnostih nadzirajo te prehode, ne dovoljujejo prehoda nikomur, za katerega bi zaznali varnostno grožnjo. Pri tem sodelujejo tudi s službami drugih držav, zagotavlja Cerar.

Vlada po njegovih besedah preko ustreznih institucij spremlja varnostne razmere v Sloveniji in Evropi. Sekretariat sveta za nacionalno varnost je zasedal že v soboto. Za zdaj ugotavljajo, da so varnostne razmere takšne, da se v Sloveniji ni povečala stopnja ogroženosti, kljub temu pa so bolj pozorni na dogajanja tako v zvezi z migracijami kot v zvezi z dogodki okoli nas.

Če bi zaznal, da se stopnja ogroženosti za Slovenijo povečuje, bo takoj sklical pristojna telesa in sprejel ustrezne ukrepe, zagotavlja predsednik vlade. A tega ni in ker organi dobro opravljajo dobro delo, meni, da ne smejo ljudi vznemirjati in mora življenje v Sloveniji potekati normalno. Tako tudi poziva k temu, da se ljudje posvetijo svojim vsakodnevnim zadevam.

Danes zvečer ima Cerar, kot je pojasnil, sestanek operativnega štaba, ki vseskozi spremlja dogajanje z migracijami.

Poslanci zaskrbljeni po napadih v Parizu, pozivajo k poostrenim ukrepom

13.40: Kljub ocenam o nizki varnostni ogroženosti Slovenije je zaskrbljenost zaradi nedavnih terorističnih napadov v Parizu opaziti tudi v poslanskih klopeh. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin zato poziva k poostritvi registracijskih postopkov z migranti, poslanec Bojan Dobovšek (NeP) pa k proaktivni vlogi vlade, s katero bi pomirila javnost.

Dejstvo, da je Ljubljana ena najvarnejših prestolnic Evrope, nas po besedah Tonina ne sme zaslepiti do te mere, da ne bi na večjih prireditvah organizirali samozaščitnih ukrepov.

Za zagotavljanje stabilnih varnostnih razmer se je po njegovih besedah treba na eni strani soočiti z nekdanjimi sirskimi borci, ki se vračajo nazaj v Evropo. Tudi Slovenija ima nekaj takšnih borcev, ki so identificirani, zato je nujno poostriti nadzor nad njimi, je opozoril.

'Država bi morala zaostriti postopke registracije'

Na drugi strani pa se je treba soočiti z migracijskimi tokovi, ki jih Islamska država izkorišča na različne načine. Zato bi morala država po prepričanju Tonina še bolj zaostriti postopke registracije. Tako bi imela boljši pregled nad tem, kdo prihaja v državo, morda tudi s pomočjo Sircev, ki dobro poznajo tamkajšnji jezik.

Obveščevalne službe prepoznale borce IS in jih aretirale

Nihče po njegovem mnenju ne more z gotovostjo oceniti, koliko teroristov je šlo čez Slovenijo, je dejal Tonin. Pri tako ohlapnih registracijskih postopkih namreč lahko posamezniki navajajo tudi lažna imena. Je bila pa komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb seznanjena z nekaj primeri, ko so obveščevalne službe prepoznale aktivne borce Islamske države in so jih v Italiji in na Nizozemskem tudi aretirali.

Dobovšek za aktivno vohunsko delo

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek ugotavlja, da je varnostna ocena že nekaj let podobna, vendar pa jo teroristični napadi spremenijo. Tako moramo po njegovem mnenju pritisniti na varnostno-obveščevalne službe, naj aktivno začnejo z vohunskim delom, torej delom z agenti. Dodal je, da se ne gre zanašati le na tehnična sredstva, če pa opažamo, da na drugi strani delo z agenti šepa, na kar so nas nekatere službe že opozorile.

Prav to kritiko naslavlja na vlado in pravi, da bi ta morala delovati bolj proaktivno, predstaviti ukrepe, pomiriti javnost in predstaviti realen položaj. V prihodnje bo po njegovem mnenju treba okrepiti strokovno delo varnostnih služb.

Dobovšek meni, da je Pariz simbolična tarča, ki je tudi prestolnica Evrope in imajo dogodki odmev v javnosti, to pa je tudi cilj terorizma. Slovenija je po Dobovškovih ocenah ogrožena kot vse druge države, vendar so bolj ogrožene tiste, kjer je odmevnost teroristične akcije večja.

O varnostni situaciji v Sloveniji po dogodkih v Parizu v sredo komisija za nadzor obveščevalnih služb

13.17:  Člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bodo v sredo zjutraj spregovorili o varnostni situaciji v Sloveniji in EU po petkovih terorističnih napadih v Parizu, ki so sprožili številna vprašanja o potrebi po zaostritvi varnostnih ukrepov.

Bodeča žica na meji
Bodeča žica na meji FOTO: Reuters

Vprašanje 'Ali smo varni' je zelo relativno

Kot je v izjavi novinarjem dejal predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, je vprašanje, ali smo varni, zelo relativno "ob takšnem dotoku ljudi oziroma ilegalnih migrantov v Evropo". Francoske in španske službe so že pred tremi meseci javno povedale, da so izgubile vsak nadzor, je dejal.

'Evropske vlade delujejo kot šverc-komerc'

Opozoril je, da smo v situaciji, "kjer posamezne evropske vlade, na žalost tudi slovenska, delujejo kot šverc-komerc ilegalni migranti d.o.o. in kjer veljajo navadni zakoni za navadne državljane EU, za migrante pa ne".

To pa povzroča razmere, v katerih lahko pride tudi do najhujši posledic, je prepričan. In to je tisto, kar smo ves čas svarili tako po vsaki seji komisije kot tudi sam, je poudaril. "Sedaj, ko se ve, da je, po izjavi Francozov, za dogodke v Parizu odgovorna sirska celica, se bo verjetno tudi ta politika Evrope spremenila," je še ocenil Grims.

Sejo pa je sklical, da se osvetli ozadje in varnost po dogodkih, ki so zaznamovali Pariz in s tem ves svet.

Cerar: V državo ne puščamo oboroženih ljudi

12.34: Premier Miro Cerar je zatrdil, da Slovenija v državo ne pušča oboroženih ljudi oz. migrantov. Takšne trditve so nezaslišano podcenjevanje policije in organov, je dejal in pojasnil, da stopnja varnostne ogroženosti pri nas ta hip ni povečana.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v poslanskem vprašanju Cerarju na današnji seji DZ ocenil, da ukrepi Slovenije na meji zlasti z varnostnega vidika niso zadostni. Med migranti je po njegovih besedah vse večji delež teroristov, ki v Evropo prihajajo s točno določenimi nalogami. Napad, podoben nedavnemu v Parizu, se lahko zgodi v kateri koli državi na begunski poti ali v ciljni državi, meni Tanko, ki so ga zanimali prihodnji ukrepi vlade za zavarovanje varnosti.

Premier je v odgovoru med drugim poudaril, da Slovenija kot tranzitna država tok migrantov uspešno usmerja. Po njegovih besedah se je izkazala celo kot ena najbolj kompetentnih pri obvladovanju krize.

Izpostavil je tudi, da Slovenija v tej zgodbi ni sama, saj s strani mnogih držav EU dobiva pomoč v policistih in opremi. Prav tako so v rednem stiku z notranjimi ministrstvi držav na balkanski poti, z državami EU pa so v stiku tako na politični ravni kot na ravni obveščanja.

'Zadeve niso nedolžne, med migranti so tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje'

Cerar se zaveda, da "zadeve niso nedolžne" in da so med migranti tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje. Je pa premier zagotovil, da vlada migrantski tok preko pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah. Ta hip stopnja ogroženosti v Sloveniji po njegovih besedah ni povečana.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

'Ni vsak begunec ali migrant terorist'

Vlada je bila po oceni premierja vseskozi pripravljena na migrantski val. "Krizo smo pričakali pripravljeni, ukrepe pa stopnjujemo glede na razvoj dogodkov," je povedal in napovedal, da bo Slovenija kot varnostno ozaveščena država z ukrepi tudi nadaljevala. Tanku pa je očital, da zanemarja humanitarni vidik problematike. "Ni vsak begunec ali migrant terorist," je še pristavil Cerar.

Čemu služi bodeča žica?

Cerar je odgovoril tudi na vprašanje Luke Mesca (ZL), čemu služi bodeča žica, ki so jo postavili na meji s Hrvaško. Po mnenju poslanca so namreč ukrepi vlade skrajni, ni pa jasno, čemu služijo, saj se vprašanje beguncev ni izkazalo kot varnostno vprašanje in ni prišlo do porasta kriminalnih dejanj.

Kot je pojasnil Cerar, do kriminalnih dejanj ni prišlo, ker imamo policijo, ki v velikem številu in z velikimi napori nadzira situacijo, možnosti izbruhov nereda pa preprečujejo tudi prostovoljci in drugi. Po njegovih besedah je naloga vseh nas, da smo humanitarni, da begunce usmerjamo nadzorovano, da preprečimo varnostna tveganja ter beguncem omogočimo, da lahko pri nas nekaj časa ostanejo. "Zato potrebujemo kapacitete in nadzor na mejah," je pojasnil premier in poudaril, da gre za začasne ovire, ki jih bodo z veseljem umaknili, ko bo migrantski problem ugasnil.

Varnostna ograja je usmerjevalna ograja, Slovenije niso zagradili

Vnovič je poudaril, da je varnostna ograja na meji usmerjevalna ograja. Na očitke poslanca je odgovoril, da Slovenije niso zagradili in da je tudi ne nameravajo, če to ne bo skrajno nujno. Ob tem je opozoril na primer, če Avstrija zapre mejo in bi se v Sloveniji znašlo večje število beguncev.

'Ne moremo vzeti beguncev, za katere ne moremo poskrbeti'

Po njegovih besedah je Slovenija kot odgovorna članica EU in država, ki varuje schengensko mejo, dolžna preprečiti humanitarno katastrofo. "Ne moremo kar vzeti beguncev, za katere ne moremo poskrbeti, da imajo hrano in da so na toplem," je dejal premier. Po njegovih besedah moramo dati tudi signal državam jugovzhodno od nas, da so tudi one dolžne nositi del bremena.

'Sprememba zakona ni vojno delovanje'

Sprememba zakona o obrambi, zaradi katere je Mesec Cerarju očital, da dovoljuje vmešavanje vojske v civilne zadeve, pa je po besedah premiera samo možnost, ki jo morajo imeti pripravljeno, če bi se ta migrantska kriza stopnjevala. To ni vojno delovanje, to je eden od stopnjevalnih ukrepov, ki jih ima vlada pripravljenih še veliko, je pojasnil in izrazil upanje, da nobenega od teh ne bo treba uporabiti.

Voznik avtobusa z begunci prevozil rdečo luč in povzročil prometno nesrečo

11.22: Na PU Celje so pojasnili, da je v soboto nekaj pred 11. uro 38-letni voznik avtobusa, ki je bil zadnji v koloni treh avtobusov, ki so iz smeri Laškega vozili migrante, pri rdeči luči na semaforju zapeljal v križišče Levstikove in Aškerčeve ulice v Celju.

V tistem trenutku je z njegove desne smeri v križišče zapeljal 62-letni voznik osebnega vozila. Voznik avtobusa je s prednjim čelnim delom trčil v levi bok osebnega avta, ki ga je odbilo v desno čez dva prometna pasova na pločnik za pešce, kjer je obstalo.

Voznik avtobusa je po trčenju in zaviranju zapeljal nekoliko v levo in preden se je ustavil, z vozilom trčil še v osebno vozilo 40-letnega voznika, ki je stalo na pasu za zavijanje levo iz nasprotne smeri vožnje avtobusa.

V trčenju sta se huje poškodovala 58-letna potnica v vozilu 40-letnega voznika in 62-letni voznik drugega vozila. 40-letni voznik osebnega vozila se je v nesreči lažje poškodoval. Voznik avtobusa in potniki v prometni nesreči niso bili poškodovani. Potnike, migrante, ki so bili na poti iz Dobove v Petišovce, je iz Celja odpeljal drug avtobus.

Iz Dobove preko Jesenic begunce in migrante v Avstrijo vozijo izredni potniški vlaki

10.05: Včeraj so iz Dobove preko Jesnic v Avstrijo evidentirane migrante prepeljali trije izredni potniški vlaki, ki so skupaj prepeljali 1620 beguncev in migrantov. Danes pa je en izredni vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo že prepeljal 540 migrantov, je sporočil Bojan Kos s PU Kranj.

8.31: V drugem begunskem valu je v Slovenijo vstopilo blizu 218.000 ljudi, danes že nekaj čez 1000.

Razmere v Celju

8.16: Na območju PU Celje so včeraj evidentirali 558 migrantov. Evidentiranje je potekalo na vstopnih točkah Dobovec in Bistrica ob Sotli, po končanem evidentiranju so bili migranti nameščeni v Nastanitvenem centru v Celju. Danes jih bodo odpeljali v Šentilj, je sporočila Milena Trbulin s celjske policijske uprave.

Danes okoli šestih zjutraj so na vstopni točki Dobovec in Bistrica ob Sotli pripeljali 8 avtobusov migrantov, evidentiranje še poteka. Po končanih postopkih jih bodo odpeljali v Šentilj.

Kako je v Šentilju?

7.31: Sinoči ob  18. uri  je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 1.870  migrantov.  Zvečer je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške prispelo skupaj 10  avtobusov z 551 migranti, 548 pa so jih po registraciji že prepeljali v nastanitveni center Šentilj,  je sporočil Miran Šadl s PU Maribor.

V nedeljo 20.30 je iz Dobove v Šentilj prispel vlak z 900 migranti, ob 2.40 pa še trije avtobusi z 161 migranti. Avstrijski varnostni organi ponoči niso sprejeli nobenega migranta.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 3479 oseb, v sprejemnem centru Gruškovje pa trije. Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

V  nastanitvenem  centru Šentilj trenutno sprejemajo 1.007 migrantov, ki so tja prispeli po 6. uri z vlakom iz Dobove, v sprejemnem centru Gruškovje pa sprejemajo okoli 200 migrantov, ki so jih tja pripeljali hrvaški varnostni organi s štirimi avtobusi.

Razmere v Gornji Radgoni

6.38: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je nastanjenih 994, v Lendavi pa 200 migrantov.

V nedeljo tekom večera in danes ponoči so iz sprejemnega centra Petišovci in Dolgi vas v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljali in nastanili 635 migrantov. Ob 23. uri so iz Dobove v nastanitveni center v Lendavo pripeljali 200 in v Gornjo Radgono 359 migrantov, je sporočila Suzana Rauš s PU Murska Sobota.

Danes ob 6. uri je iz Hrvaške v Petišovce z 8 avtobusi prispelo okrog 400 migrantov. Tujci bodo evidentirani v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi.

V Dobovo ponoči vlak s 1034 begunci in migranti

5.25: V nedeljo je v Dobovo in na mejni prehod Obrežje z vlaki in avtobusi v spremstvu hrvaških policistov prispelo nekaj več kot 4300 tujcev. Prevozi tujcev iz Hrvaške so se nadaljevali tudi ponoči, nekaj pred 4. uro je pripeljal vlak s 1034 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov med 7. in 8. uro v Dobovi pričakujejo naslednji vlak z 973 osebami, je sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Trenutno je na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1300 tujcev. Vsem je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Po opravljenih policijskih postopkih bodo tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjosti države. Včeraj in ponoči so jih z vlaki in avtobusi spremljali v nastanitvene centre v Šentilj, Gornjo Radgono, Lendavo in Postojno.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3