Slovenija

V desetih letih 25.000 potresov: kdaj in kje bo naslednjič streslo, še ne moremo napovedovati

Ljubljana, 14. 04. 2015 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako hudega potresa, kot je bil velikonočni aprila 1895, Slovenija ni doživela že 120 let. Seizmologi pravijo, da ima Slovenija srednjo potresno nevarnost, a tega, kdaj in kje bi lahko znova udaril močnejši potres, ne morejo napovedati.

Potresi se pri nas dogajajo bolj poredko kot nekatere druge naravne nesreče, vendar pa bi bilo narobe, da bi na nevarnost potresa prehitro pozabili, je ob 120. obletnici ljubljanskega potresa povedal direktor urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar. Slovenija sicer spada med države s srednjo potresno nevarnostjo.

Kar 21 žrtev potresa

Kot je povedala seizmologinja Ina Cecić iz agencije, je potres po novih podatkih terjal 21 žrtev, k tem pa je treba dodati še najmanj dva moška, ki sta umrla pri sanaciji ruševin in tri otroke, ki so zaradi hudega mraza v začasnem bivališču v šotoru umrli dva dni po potresu.

Uničenje v samem središču Ljubljane. Nekdanja civilna bolnišnica (špital) je bila tako hudo poškodovana, da so jo morali v celoti porušiti, namesto nje pa danes stoji palača Kresija.
Uničenje v samem središču Ljubljane. Nekdanja civilna bolnišnica (špital) je bila tako hudo poškodovana, da so jo morali v celoti porušiti, namesto nje pa danes stoji palača Kresija. FOTO: Miro Majcen / www.dlib.si

Ob potresu se je sicer pokazala velika človeška solidarnost, je dejala Cecićeva. "Razklanost politike, ki se je še do par ur pred potresom delila na slovenski in nemški del, je izginila, gostilničarji so ljudi krepčali z likerji, krznar pa je pomanjkljivo oblečenim meščanom razdelil vse plašče iz svoje delavnice," je še povedala.

Potres pokazal na številne pomanjkljivosti

Od 1373 zgradb, kolikor jih je bilo takrat v Ljubljani, jih je bilo 145 tako poškodovanih, da jih je bilo treba porušiti. Po besedah Cecićeve je občina sicer hitro po potresu sprejela nov urbanistični načrt. "Odločili so, da morajo biti glavne ulice najmanj 20 metrov široke, manj pomembne 14 metrov, stranske pa 12 metrov, saj se je ravno pri tem potresu pokazal problem, da gasilci s svojimi vozovi niso mogli priti zraven, ker so bile ulice preozke za intervencijo," je pojasnila.

Začetek razvoja seizmologije

Zaradi ljubljanskega potresa se je pri nas začela razvijati tudi seizmologija. Dunajska akademija je namreč ustanovila Avstrijsko potresno komisijo in v vseh 16 deželah monarhije so pridobili več kot 17.000 opazovalcev, ki so po določenem sistematskem načinu sporočali, kako so čutili potres, je povedala Cecićeva.

Gosar je ob tem izpostavil, da je bil potres obenem tudi priložnost. Pred 120 leti je bila Ljubljana razmeroma majhno mesto z okoli 32.000 prebivalci, po potresu pa je pričela dobivati podobo, kot jo poznamo danes. "Zgodovina se strinja, da je prav potres povzročil, da imamo danes tako lepo mesto," je povedal.

Karta nadžarišč potresov (magnitude), ki jo je pripravila Agencija za okolje.
Karta nadžarišč potresov (magnitude), ki jo je pripravila Agencija za okolje. FOTO: ARSO

Slovenija ima srednjo potresno nevarnost

Polona Zupančič iz agencije pa je za konec predstavila oceno potresne nevarnosti in ogroženosti Slovenije. Kot je poudarila, se potresov ne da napovedati v smislu kdaj, kje in kako močan bo potres. Lahko pa povejo, kako pogosto se močni potresi pojavljajo in kaj lahko pričakujemo v močnem potresu. Slovenija je po besedah Zupančičeve država s srednjo potresno nevarnostjo, najbolj pa so izpostavljena tri območja, in sicer Posočje, Ljubljana z okolico in območje Brežic.

V zadnjih 10 letih so slovenski seizmologi zabeležili okoli 25.000 potresov, ljudje pa so jih zaznali bistveno manj, približno enega na teden, je dejal Gosar.

Preberite še več podrobnosti o katastrofalnem velikonočnem potresu v Ljubljani, skupaj s pripovedovanjem priče in s fotografijami Ljubljane po potresu in danes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slotopshit
15. 04. 2015 12.31
Klavdij Mervi?
15. 04. 2015 10.14
-3
dva sta umrla zaradi mraza .a aprila so zmrznili?
Tone 12345
14. 04. 2015 19.53
+0
še vremena ne znajo za 3 dni napovedat kaj šele potres!!Sicer pa naj rukne-pač stvar narave in evolucije zemlje!!
24uric
14. 04. 2015 18.40
-2
ta teden potres v murglah
Ramzess
14. 04. 2015 18.33
+0
Kljub vsemu napredku in znanju potresov še ni mogoče napovedati, ... odvisno kaj kdo razume pod slednjim, mnogi bi namreč radi preveč natančne podatke, kar pa res ne gre, v dinamičnem okolju kot je narava, ... pravzaprav je mogoče, če ste pripravljeni sprejeti obstoječe znanje in izkušnje ljudi. Če pa komu ni v interesu napovedati dogodka, na si gre za potres ali druge naravne dogodke, zlasti če ima sam prste zraven, pa je čisto druga zadeva. Drugače bi bilo, če bi ljudje vzeli napovedi kot nekaj kar ne more biti natančno, ker se v naravi vedno lahko kaj spremeni, kaj vpliva, tudi človek, na razvoj napovedanega dogodka. Žal pa je ego bolj dejaven od razuma, in obsoja tiste, ki se po njihovem motijo, in jih zapre v zapor. Kaj češ dati človeku možnost, če je še razume ne, kaj šele kaj več. Potem pa se čudi živalim, ...
schrodingerScat
14. 04. 2015 15.18
+0
ves dan nas bombardirajo s članki o potresih, očitno nas pripravljajo na posledice testiranja HAARP arzenala na naših tleh.
zdrej
15. 04. 2015 12.30
A to, da je v teh dneh pa obletnica potresa v LJ pa sploh ne more biti vzrok? ali?
macek_garfield
14. 04. 2015 15.05
+1
... naj parlamentarce malo strese ...
NejcPircMusar
14. 04. 2015 14.20
+10
Že kr čakam da se bo našu nekdo in bo reku HAAAA NARAVA VAM VRAAAČA BLA BLA BLA, vmes se pa naceja s kokakolo in v isti koš meče plastiko in palačinke od kosila (nekateri in še enkrat nekateri blokarji in študenti in ostali vzdrževani ali pa ne, prebivalci Zemlje). Dnevno grem na spletno stran ARSA in spremljam potresno aktivnost in stalno se nekaj dogaja, vendar potresov zaradi nizke intenzitete ne čutimo: jaz si pravim super da se dogaja, ker če se nebi, bi zemlja bila mrtev planet, tako pa vemo da se naprej odvija stvar, smo pa na stiku dveh ogromnih plošč, tako da potresi niso nič posebnega tukaj ampak novinarjev ne bom krivil, ker vem da se geografijo (njen del je geologija) pač vsak revež ne more naučiti, znati pa morate vse. Upam da bo potresov čim več, vendar rahlih, tiste močne si pa nihče ne želi, če pa že bodo, bo za to kriva vlada predvidevam (mislim si pa svoje)? mmg. kje je kaj Tonček Balonček, sem se slučajno spomnil zaradi stavka nazaj?
PorednaSliva
14. 04. 2015 14.49
+1
maš prav, skoraj ne mine dan brez potresa v sloveniji, tudi do cca 5 ali več potresov na dan, odvisno od obdobja. se pa strinjam da bolje da skos po malem trese, kot da enkrat na enkrat rukne... da ne bodo ljudje spet desetletja brez bajt... zanimivo pa je da so japonci tisti katastrofalni potres ki je povzročil cunami in fukošimo napovedali natančno in na spletu so imeli odštevalnik do vrhunca potresa.... poglejte si posnetke na tubi ko so čakali in snemali odštevalinik, preden se kdo najde in zadevo označi za larifari... more biti pa srahljivo ko gledaš in se soba že cela trese in čakaš na tisti vrhunec ko butne vse po tleh... :/
PorednaSliva
14. 04. 2015 14.57
+2
2011-3-11 (Home Video) Japan Earthquake Live, With Early Warning. Complete Raw
jankoslo
14. 04. 2015 16.06
+4
Geologija je samostojna veda, ni del grografije.
zdrej
15. 04. 2015 12.51
@PorednaSliva 14.04.2015 14:57:44 Ne vem, če si razumel bistvo tega odštevalnika, vendar imam občutek, da ne. Da ne bo kdo mislil narobe: Ta zadeva je sposobna opozorit od 0 do nekaj 10 sekund. To ni napoved ampak indikator. Namreč detektira že dejaven potres s pomočjo P valov. Bolj si blizu epicentra, manj je opozorilo uporabno. Daleč od potresa pa omogoča nekaj 10 sekund opozorila. Kar je več kot neuporabno ampak precej neuporabno za tiste v epicentru.