Slovenija

Prekrižajte načrte vlomilcem

Ljubljana, 22. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
16

Če se med prazniki odpravljate od doma, ne zastirajte oken z zavesami in ne puščajte ključev na 'skrivnih mestih', kot so predpražniki ali cvetlični lončki. Če boste ostali doma, zaklepajte vrata. Vlomilca nikoli ne poskušajte ujeti sami.

Prazniki, ki so pred vrati, so čas za dom in družino, za preživljanje trenutkov z najdražjimi, za okraševanje smrečic z bleščicami, zavijanje in odvijanje daril, za pitje kakava ali kuhanega vina ob pogledu na okrašene ulice in izrekanje lepih želja. Žal pa so tudi idealen čas za vlomilce, ki nikoli ne počivajo.

Božični in novoletni prazniki so velika priložnost za nepridiprave.
Božični in novoletni prazniki so velika priložnost za nepridiprave. FOTO: Reuters

Tistim, ki se v teh dneh odpravljate od doma, pa četudi le za kratek čas, policisti tako svetujejo, da ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Če jo imate, vklopite alarmno napravo, ključev pa nikar ne puščajte na 'skrivnih mestih', kot so predpražniki, cvetlični lončki in podobno, saj bodo nepridipravi najprej pogledali prav tja.

Storilci žrtve izberejo vnaprej in objekte predhodno skrbno opazujejo. V bivalne ali poslovne prostore najpogosteje vstopajo skozi pritlična okna ali zračnike, plezajo preko balkonov, teras in streh, razbijejo stekla na vhodnih ali balkonskih vratih, zlomijo ali odstranijo cilindrične ključavnice in izkoristijo sleherno neprevidnost ali pozabljivost lastnikov objektov.

Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni. Pustite goreti kakšno luč, ne puščajte vidnih sporočil o odhodu ali sporočil na telefonskem odzivniku. Oken ne zastirajte z zavesami ali roletami.

Vrednejše predmete shranite na varno mesto, znance ali sosede pa prosite, da med odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje in praznijo poštni nabiralnik. Osebno jim povejte, kje ste dosegljivi v nujnih primerih.

Vlomilca ne poskušajte ustaviti sami

Če boste ostali doma, zaklepajte vrata in nikar ne odpirajte vrat neznancem, še posebej, če ste sami. Imejte zataknjeno varnostno verižico. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodnih vhodih. Bodite pozorni na pojav neznanih oseb, ki se brez vidnega razloga zadržujejo v okolici, ko se stemni.

Naj bo vaš dom varen!
Naj bo vaš dom varen! FOTO: iStockphoto

Če vlomilci kljub temu vlomijo v vašo hišo, takoj pokličite telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja. Vlomilca nikoli ne poskušajte ustaviti ali prijeti sami.

V avtomobilu ne puščajte vrednih stvari

V zvezi z varnostjo vozil policija svetuje, da jih parkirate na ustrezno varovanih osvetljenih parkiriščih ali v garažah, jih zaklenete in vklopite alarmno napravo. Na vidnih mestih v vozilu ne puščajte vrednih predmetov, denimo torbic, denarnic, dokumentov, tehničnih predmetov, telefonov, prenosnih računalnikov, odstranite tudi navigacijske sisteme.

V času predprazničnih nakupov v trgovskih centrih ne puščajte svojih torbic in denarnic brez nadzora, še svetuje policija.

Pozor tudi na bankomatih

Bodite pozorni tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Preverite, ali vas pri dvigovanju denarja kdo opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenim, samotnim krajem.

Če se z napadalcem soočite, si poskušajte zapomniti čim več o njem (spol, starost, obleka), zapišite si registrsko številko, barvo, znamko in tip njegovega avtomobila ter smer, v katero je pobegnil.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

horvii1231
22. 12. 2011 20.39
+1
dva rotvajlerja pred bajto nujno
buderus
22. 12. 2011 14.40
+1
Odlično 24ur, slovenci smo verjetno po vaši oceni - Loleki in Boleki.
Ambisont
22. 12. 2011 10.29
+0
Problem je rešljiv in je popolnoma preprost. Kdor se le malo spozna na elektriko si tak \"varnostni sistem\" naredi lahko sam že na okenskih okvirih npr. Potem naj pa vlomilec le poskusi priti v objekt. Po mojem bi se premislil, ko bi ga pošlatali elektroni v vsej svoji veličini. *
jezni_jezek
22. 12. 2011 10.25
+1
si nabavite hudega psa
nonpoliti?ar
22. 12. 2011 10.21
+2
k men še poštar ne upa prit, kaj bi vlomilec. odbor za dobrodošlico bi zanj lepo poskrbel, in sicer duo Rocky in Sky. Pa to nista pevski duet, ampak lepa, mlada in zelo močna pitbula:)))
saintjozef
22. 12. 2011 09.58
+10
Vlomilca nikoli ne poskušajte ujeti sami. --nikakor ne. Zato uporabim past za medvede.
Jimi1
22. 12. 2011 14.09
+1
Tudi \"patron za divjega prašiča\" bo menda dobro \"zalegel\" pri njegovi \"prevzgoji\"....
tinetone
22. 12. 2011 09.36
+15
"...Vlomilca nikoli ne poskušajte ujeti sami..." ker vas bo tožil zaradi protizakonskega pridržanja... pustiti mu morate, da vam pobere vse kar imate... če niste zavarovani tega ne boste dobili nikoli nazaj... policija je kar je... ja reklama za zavorvalnice? ne samo tako si je zavarovalniški lobij uredil svet...
ochi
22. 12. 2011 10.09
+2
vsi bi rabil imet vadbo z nogometaši, oni znajo pofaulat človeka pa odigrat tisti znani presenečen obraz ala \"kaj? a jst? neeeeeee\"
Jimi1
22. 12. 2011 14.15
+1
Prav zaprav je vlomilčeva smola, da je nemogoče ločiti med vlomilcem in napadalcem...Za me je vsak definiran kot napadalec, naj na sodišču (če bo lahko) dokaže nasprotno !
PissingOnTalmud
22. 12. 2011 09.34
+13
Obstaja bolj ucinkovita resitev : - na vrata nalepite placilne liste na kateri bo jasno vidno da dobite izplacano manj kot 560 eur na mesec - na vrata nalepite kopijo odlocbe za socialno - na vrata nalepite potrdilo o osebnem stecaju Tako da bo lopovom siromakom jasno, da ste v istem polozaju in vas ne bojo oskodovali.
tinetone
22. 12. 2011 09.38
+5
bo pa lopov ženo oropal, ki ni v osebnem stečaju ampak voži mercedesa, ki ga je mož nanjo prerpisal pred osebnim bankrotom...
ochi
22. 12. 2011 09.25
+8
"Imejte zataknjeno varnostno verižico" - nehite kopirat od američanov. drugače pa želim, da čim več vlomilcev doživi ene par krepkih čestitk.
tinetone
22. 12. 2011 09.37
+1
haha kako pa prideš iz hiše? skozi dimnik?
avilest
22. 12. 2011 09.20
+7
Tu na Obali se je zgodilo, da so ljudem iz nove, še nevseljene hiše a opremljene hiše, odnašali novo kuhinjo. Alarm je to javil lastniku, ta pa policiji. Policija je odgovorila, da naj gre osebno preverit. Seveda je kuhinja izginila.
bigich
22. 12. 2011 09.14
+6
Ce bi vedel, da bi me obiskal vlomilec bi se ta znasel v filmu zbiratelj!