Slovenija

V Cerkljah ne bo Nato baze

Brnik, 15. 11. 2005 21.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letališče Cerklje ob Krki ne bo postalo vojaška baza zavezništva NATO.

Letališče bo NATO uporabljal za strateški prevoz
Letališče bo NATO uporabljal za strateški prevoz FOTO: POP TV

Zveza NATO naj bi v posodobitev letališča Cerklje ob Krki v prihodnjih letih vložila več deset milijonov evrov. Kljub temu pa letališče ne bo postalo vojaška baza zavezništva, pač pa bo to nacionalno letališče, ki ga bo NATO uporabljal za strateški prevoz, je ob današnjem zaključku dvodnevnega obiska v Sloveniji na letališču Brnik poudaril pomočnik generalnega sekretarja za obrambne investicije in predsedujoči Konferenci nacionalnih direktorjev za oborožitev pri zvezi NATO Marshall S. Billingslea.

"Zveza NATO ne namerava ustanoviti vojaške baze v Cerkljah, ker to ni način, na katerega zveza deluje,"
je dejal Billingslea. Ob tem je pojasnil, da zavezništvo deluje tako, da investira v kritično infrastrukturo, ki jo potem članice same lahko uporabljajo zato, da zagotavljajo varnost zavezništva. "Sam ne morem v celoti razkriti vseh načrtov, ki se pripravljajo. Lahko pa rečem, da je lokacija za vojaško letališče zelo dobra," je dejal in izpostavil predvsem primernost dolenjskega letališča za velika transportna letala.

Billingslea je načrt vlade za vlaganje v omenjeno letališče označil za zelo dobrega in celovitega. Zato je tudi optimističen glede sprejemanja končne odločitve na poveljstvu zavezništva in pričakuje čim hitrejšo pripravo investicijske in druge potrebne dokumentacije.

"Na mizi imamo nekaj različnih predlogov investiranja, o katerih so tekle tudi že razprave na poveljstvu zveze NATO. Te razprave so tako pozitivne, da so določena sredstva že predvidena za fazo načrtovanja," je pojasnil Billingslea. Ker pa končne odločitve o tem še ni in ker je investiranje odvisno tudi od samih stroškov, natančnega podatka o višini investicije še ni mogel izdati. "Lahko le rečem, da gre za precejšnjo investicijo, ki bo znašala več deset milijonov evrov," je dodal.

Zveza NATO naj bi v posodobitev letališča Cerklje ob Krki v prihodnjih letih vložila več deset milijonov evrov
Zveza NATO naj bi v posodobitev letališča Cerklje ob Krki v prihodnjih letih vložila več deset milijonov evrov FOTO: POP TV

Z nadgradnjo zdajšnjega šolskega letališča naj bi zadovoljili potrebe Slovenske vojske, skupne potrebe zavezništva in slovenskega gospodarstva. Zato zveza NATO ne bo edini investitor. Zavezništvo bo investiralo predvsem v fizične izboljšave, ki bi omogočile rabo letališča, torej obnovo vzletne steze, ureditev skladišč in v izgradnjo kontrolnega stolpa.

"Slovenska vlada pa ima svoje prioritete, ki so konsistentne z našimi, zato ne pričakujemo nobenih težav," je poudaril Billingslea. Kot je dodal, naj bi bilo letališče za uporabo zveze NATO pripravljeno že v nekaj letih, medtem ko je načrt slovenske vlade bolj dolgoročen.

Na dvodnevnem obisku se je Billingslea srečal z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in državnim sekretarjem Francijem Žnidaršičem ter si poleg letališča Cerklje ogledal prikaz usposobljenosti 18. RKBO-bataljona, Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu ter Mednarodno ustanovo - fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min. Na obisku je veliko pozornosti namenil tudi mirovnim operacijam zavezništva in vlogi, ki jo ima Slovenija v teh operacijah in misijah ter pri zagotavljanju kolektivnih zmogljivosti.