Slovenija

V centrih za brezdomce in odvisnike imajo težave z zagotavljanjem finančno dostopnih nastanitev

Ljubljana, 27. 11. 2016 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pod okriljem Centra Karitas Bertoki deluje več programov za ranljive skupine, kot so brezdomci in odvisniki. Med večjimi problemi uporabnikov izpostavljajo, da slednji težko pridejo do finančno dostopnih nastanitev, prav tako ima veliko uporabnikov težave s stalnim naslovom.

Pod okriljem Centra Karitas Bertoki delujejo Dnevni center za brezdomce Škofijske karitas Koper, program socialne rehabilitacije oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom Zavoda Karitas Samarijan Vrtnica ter programa Celodnevno bivanje in pomoč zasvojenim in Skupnost Srečanje Zavoda Pelikan. Ob iztekajočem se Tednu karitas so v Bertokih imeli tudi dan odprtih vrat.

V Dnevnem centru za brezdomne so letos do konca oktobra zabeležili obisk 81 oseb, od tega petih žensk. Center povprečno obišče 46 oseb mesečno oz. povprečno 12 oseb dnevno. Število oseb v dnevnem centru je trenutno primerljivo z lanskoletnim podatkom, nekoliko pa se je povišalo povprečno število prisotnih oseb, kar lahko kaže na to, da se uporabniki tu dobro počutijo ter da zadovoljujejo njihova pričakovanja po pomoči v nematerialni obliki, so pojasnili.

brezdomec
brezdomec FOTO: Thinkstock

Trenutno je pri njihovih uporabnikih najbolj problematično priti do finančno dostopne nastanitve. Z uporabniki sicer ustvarjajo pogoje, da bi zmogli dobiti in obdržati nastanitev kljub temu, da je denarno socialna pomoč njihov edini finančni vir za preživetje. Za njihove uporabnike je namreč sprejemljiva cena nastanitve okoli 150 evrov s stroški vred.

"Stanovanjsko problematiko bi lahko že reševali na lokalni ravni. Potrebno bi bilo le zagotoviti kakšno dvosobno stanovanje, ki bi ga uporabniki ob naši podpori lahko redno plačevali," meni strokovna vodja dnevnega centra Darja Zver.

Sicer pa imajo vsako leto tudi kar nekaj oseb, ki imajo težave s stalnim naslovom. Ta v prvi vrsti omogoča identiteto človeka, saj osebe lahko pridejo do osebnega dokumenta, v nadaljevanju pa je pogoj za pravice in dolžnosti državljana, kot so prijava v evidenco brezposelnih, vloga za denarno socialno pomoč in zdravstveno zavarovanje.

 

V okviru Zavoda Pelikan - Karitas deluje v Bertokih tudi program pomoči in celodnevnega bivanja za zasvojene Pelikan. Osnovni namen je pomoč zasvojenim, da sprejmejo odločitev za življenje brez psihoaktivnih snovi in se vključijo v visokopražno urejanje zasvojenosti. V centru v Bertokih so letos nudili pomoč 61 osebam, ki so se znašle v stiski zaradi uživanja psihoaktivnih substanc, ter 47 bližnjim osebam uživalcev.

Namen visokopražnega programa Vrtnica je socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom. Na leto imajo v povprečju od devet do 12 novih vstopov, skupno pa je vključenih v bivanje 19 do 20 oseb ter okoli devet uporabnikov, ki so vključeni v fazo reintegracije. Poleg tega beležijo od 60 do 80 oseb, ki so prišle le na informativne razgovore, svetovanja ali družinska srečanja.

Lani so zabeležili 531 anonimnih obravnav, povprečno jih je bilo na mesec 365, letno pa 3565 nočitev in nekaj rezerviranih ležišč. Trije uporabniki so zaključili bivanje 18 mesecev ali več, 18 mesecev je namreč spodnja meja, ki jo uporabniki potrebujejo za doseganje ciljev socialne rehabilitacije in renitegracije. Nekaj jih je program zapustilo tudi po letu ali manj.

Program je zaenkrat namenjen le moških, veliko pa je povpraševanja za ženske, za katere ni podobnega programa, pa ostajajo le programi, ki so namenjeni drugim zasvojenostim, opozarja strokovna vodja programa Vrtnica Davorina Petrinja Pirnat. Kot je namreč pojasnila, "velika večina teh, ki so se večkrat poskušali zdraviti bolnišnično in jim vzdrževanje treznosti ni uspelo, potrebuje daljšo rehabilitacijo".

Kot še ugotavlja, je ob zaključevanju rehabilitacije v programu velik problem tudi nastanitev, saj v primeru, da uporabnik ne uspe pridobiti zaposlitve, samo z denarno socialno pomočjo ni konkurenčen na trgu najemniških stanovanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
28. 11. 2016 11.31
+2
naši bodo pocrkal, migrantom pa vse.
NiVseRes
27. 11. 2016 18.35
+1
Na občini je dovolj praznih prostorov...pa še kaksen drzavni objekt postaviti
Kronjo Motorka
27. 11. 2016 18.20
+8
Važno, da je za Arabce.
dajno
27. 11. 2016 17.51
+14
Za tiste ki pridejo ilegalno pa denar ni problem