Slovenija

V času krize je vse več dolgov, zato pa tudi izterjav

Ljubljana, 10. 11. 2011 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Magdič
Komentarji
9

V času, ko banke nimajo denarja in zato strankam ne ponujajo dovolj posojil, se ljudje zatekajo tudi k posojilom, ki jih lahko dobijo na črnem trgu. Tako zadnje čase cvetita trga izterjav in dolgov.

V času, ko banke nimajo denarja in zato strankam ne ponujajo dovolj posojil, se ljudje zatekajo tudi k posojilom, ki jih lahko dobijo na črnem trgu. Tako zadnje čase cvetita trga izterjav in dolgov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
11. 11. 2011 12.53
djdj 10.11.2011, 23:27 Tisti, ki misli, da evro sloni na zlatu, naj se prebudi iz spanca pravljice in naj se pouči o fractional reserve banking. Izguba banke je pa seveda samo navidezna. Centralna banka (ki je seveda v privatni lasti) natisne denar na kos papirja in ga da naprimer Merkurju kot posojilo za obresti. Merkur upa, da bo naslednje leto naredil dovolj, da bo lahko odplačal ta denar, takrat pa banka ne da več posojila gradbenikom. Ker gradbeniki nimajo več denarja, grejo v stečaj. Njihova lastnina se prenese na banke. Ker gradbeniki ne kupujejo več pri Merkurju, ima tudi on težave, ne more odplačat posojila in določena njegova lastnina se prenese na banke. Prevara je pa v tem, da je v obtoku samo toliko denarja, kot nam ga banke posodijo. Dolžni smo pa vrniti več (obresti). Nujna posledica tega sistema so krize. Še večja prevara je pa v tem, da je vrednost denarja odvisna od tega, koliko ga je v obtoku. Več, kot ga natisnejo, manj je vreden. Sami se vprašajte. Vam je bolj vreden papir na katerem piše 100.000€ ali delovni stroj. Boste lahko s papirjem kaj naredili, bo izboljšal vaši kvaliteto življenja? Denar bi moral biti ustvarjen brez dolga, na podlagi novih resorsov. Ne pa kot dolg! Na koncu je šlo vse bankam. Ne sicer NLB, ker so si tudi one izposodile denar. Vse je šlo nazaj v centralne banke. Denar in lastnina. In tako bo tudi v prihodnje, če bomo ostali na tem sistemu. ZAGOTOVO! Aritmetika govori o tem. Seveda denar tiskajo evropske centralne banke, ki so v privatni lasti. Vse skupaj je tako organizirano, da je to, kako denar nastane, eden največjih potegavščin.
Northwest
11. 11. 2011 11.20
Rubijo tistim ,ki so dolzni par sto evrov,tistim,ki so dolzni milijone,se jih na veliko izogibajo.
godhead
11. 11. 2011 09.16
osebno pa se bojim, da bi skrasjni politiki začeli ponovno terjati naša življenja.
mc_burek@email.si
11. 11. 2011 08.19
ta fora z zlatimi palicami in denarjem je že zdavnej memo, je pa veljalo nekje do 2. svetovne vojne
imnesi
11. 11. 2011 08.17
he he... denar se lahko natisne, samo to ne pomaga, ker povzroči inflacijo in smo na istem oz. slabšem. Ljudje naj bodo pametni in se ne zapufajo za vsako stvar. Rajši kupit avto, ki si ga lahko privoščiš, ne pa na kredit. Izterjava je logična posledica neplačila. To mora biti jasno vsakemu, ki je dolžnik.
djdj
10. 11. 2011 23.27
Menda lahko natisne denarja le kolikor zlatih palic ima(v proti vrednosti).
Bu?ko Štru?ko
10. 11. 2011 22.50
ja mojestermiha, lahko ga tiskajo ampak vreden ne bo nič oz. ga tiska centralna evropska banka ne naša. Prav tako banke nimajo veliko denarja. Tistega na papirju, ki so samo številke imajo ogromno, same gotovine pa ne zmorejo prav veliko.
Nimivseeno
10. 11. 2011 20.54
Itak centralne banke tiskajo denar in ga lahko natisnejo, kolikor ga hočejo.
Nimivseeno
10. 11. 2011 20.54
To, da banke nimajo denarja je mit. Zadnjič sem bil notri in sem ga dobil kolikor sem ga hote. Če bi pištolo pokazal, bi ga pa še več.