Slovenija

V čakalnici največ eno uro?

Ljubljana, 30. 08. 2011 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z novelo zakona o pacientovih pravicah je čas v čakalnicah omejen na 60 minut. Prav tako bo, če bo sprejet, natančneje določeno, kje in kdaj se lahko uveljavlja drugo mnenje, kdo ga lahko poda in kdo bo zanj plačal.

Na vladi potrjena novela zakona o pacientovih pravicah na novo ureja pravico do drugega mnenja in omejuje čakanje bolnikov na 60 minut, je pojasnil minister za zdravje Dorijan Marušič. Prav tako je predstavil osnutek zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki gre v javno razpravo, ter potrjen aneks dva k splošnemu dogovoru.

Predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki ga je vlada potrdila v četrtek in ga poslala v parlament, med drugim na novo ureja pravico do drugega mnenja na vseh ravneh zdravljenja. Kot je pojasnil Marušič, natančneje določajo, kje in kdaj se lahko uveljavlja drugo mnenje, kdo ga lahko poda ter kdaj se drugo mnenje financira iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Slednje bo, kot pojasnjuje minister, urejal lečeči zdravnik preko napotnice. Če primernega specialista v Sloveniji ne bo, bodo lahko bolniki drugo mnenje pridobili tudi drugje v evropskem prostoru. Marušič obenem poudarja, da bo pravico do drugega mnenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja možno uveljaviti samo enkrat za posamezno diagnozo oziroma stanje, v drugo mnenje pa ni vključeno opredeljevanje pravic do bolniškega staleža.

Če bo sprejeta novela zakona, bomo v čakalnicah čakali največ eno uro.
Če bo sprejeta novela zakona, bomo v čakalnicah čakali največ eno uro. FOTO: POP TV

V predlogu so dodali nadzor nad Komisijo RS za varstvo pacientovih pravic, spreminja pa se tudi nadzor nad zastopniki pacientovih pravic. Novela zakona ureja tudi čas čakanja v čakalnici, čakalno dobo ter čakalne sezname in kršenje teh določb opredeljuje kot prekršek. Od prvotnega predloga zakonske ureditve čakalne dobe 20 minut na primarni ravni in 60 minut na sekundarni ravni, je v predlogu novele čakalni čas bolnikov v čakalnici na željo stroke na obeh ravneh poenoten na 60 minut. Za ministra je takšen čas še sprejemljiv, čeprav bi si sam želel krajšega.

Po Marušičevih besedah na ministrstvu že spremljajo podatke o vseh čakajočih na zdravstvene storitve, tudi po stopnji nujnosti, kar so vključili tudi v predlog novele. Na ta način dobijo določene kazalnike, kje in kam bi bilo treba usmeriti nadzor, da bi odkrili morebitne odklone.

Elektronska obdelava podatkov o bolnikih?

Na ministrstvu za zdravje so prav tako pripravili predlog zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva in ga v petek dali v enomesečno javno razpravo. Predlog zakona, ki je po Marušičevih besedah potreben za nadaljnjo nadgradnjo zdravstvenega sistema, na novo opredeljuje obdelavo osebnih podatkov bolnikov in ureja več zbirk.

Kot novo zbirko predvideva centralni register podatkov, s katerim želijo pooblaščenim izvajalcem omogočiti vpogled v zdravstvene podatke posameznika zaradi nudenja nujne medicinske pomoči in druge zdravstvene oskrbe, kot so podatki o cepljenjih, alergijah in nosečnosti. Z zakonom želijo prav tako zagotoviti elektronsko poslovanje in obdelavo podatkov.

Prejšnji teden je vlada potrdila tudi aneks dva k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Kot je danes pojasnil Marušič, se je vlada zavzela za povečevanje dostopnosti v zdravstvu, obenem pa so sledili paktu stabilnosti, ki ne dopušča dodatnega zadolževanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Aneks dva k splošni pogodbi prinaša uvedbo novih metod zdravljenja, sprejetih na zdravstvenem svetu. Gre za širitve programov v višini 15,4 milijona evrov, pri čemer se bodo programi uveljavljali skladno z razpoložljivimi sredstvi. Aneks med drugim opredeljuje tudi razmerja med prvimi in kontrolnimi pregledi v specialistično ambulantni dejavnosti ter opredeljuje oceno izpolnitve programa preventive.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
31. 08. 2011 13.04
Če imaš denar ti nikjer ni treba čakati niti deset minut.
m0dridirkac
31. 08. 2011 09.13
Super! Zdaj bo še Križanič sprejel zakon, da proračun ne sme imeti primanjkljaja, pa Vlačič bo z zakonom prepovedal prometne nesreče, pa Zalar bo z zakonom prepovedal ropanje pošt, in vse bo lepo v naši deželi.
Zapornik
30. 08. 2011 23.24
nič bat, še vedno boš ob 8 naročen in prišel na vrsto ob treh popoldne.
durban
30. 08. 2011 19.52
pol se jepa eden zbudil iz sanj!
objektivni
30. 08. 2011 19.35
Manj čakanja v vrsti?- Več BONTONA ljudi, ki se URIVAJO kot svinje h koritu... :S
galiot
30. 08. 2011 19.35
Te prakse ne bomo dočakali...
Gr@bnv@ler
30. 08. 2011 19.27
halo to je za ordinacije IN NE ZA LABORATORIJE KER NEKATERI STE PRENEUMNI DOJET KAJ SPLOH PIŠE POTEM PA PAMETUJETE V BISTVU PA PRED OSTALIMI SEBE PONEUMLJATE
-strela-
30. 08. 2011 18.51
prvoaprilska šala :-P
cool29
30. 08. 2011 18.43
..najprej naj sprejmejo da ZZZS in Vzajemna in podobne zdravstvene zavarovalnice ne morejo imeti dobička, katerega si deli 5-6 članska uprava....pa bo denarja dovolj za opremo in zdavila, ... v glavnem se finaciranjo iz sredstev davkoplačevalcev.....nato naj dajo vsa bolniški stalež med refundacijem ker tako ne bo bolniških staležev do 30 dni za zdavljenje navednega prehlada,.....pa tudi čakalnih vrst ne bo, bodo pa tisti ki potebujejo oskrbo za to na vrsti pravočano ....
Mr.Somebody
30. 08. 2011 18.43
bi se dost manj časa čakal, če le nebi ljudje za vsako bedarijo hodil k zdravniku...
Raztezje
30. 08. 2011 18.42
Glede na to, kar sem videl, moram tokrat pohvaliti Marušiča, sicer je v bolnicah še vedno precej nepotrebnega čakanja in birokracije, vendar se je stanje percej popravilo, sploh glede na zadnjega ministra. Še najslabše je v zobozravstvu, tam se je zgleda spravila skupaj oligarhija, ki ima svoj sistem, če ne kar svojo državo. Tudi zobozravnik izvaja resne operacije v telesu, ti pa se obnašajo kot študentje, ki se učijo na mrličih, slabši so kot v Albaniji, čakalne vrste so o to do večnosti. Zanima me, kako se obnese v realnih pritožbah proti zdravnikom, smo res kaj napredovali ali pa se oločenim priviligiranim elitam mesarjev res ne da priti do živega, ne glede kaj naredijo. Daleč smo še od vzdržnih razmer v zdravstvu, veliko bi pomagale že poceni klime, ampak poslovna stran zdravstva je še vedno tumor sistema. Za komplicirane neumnosti je denarja dovolj, za preproste rešitve ga sploh ni, ker tam zgleda nihče ne more dovolj zaslužiti. Predvsem pa, zakaj so se občine tako zapufale za zdravilišča, postavili so jih ljudje z občinskimi prispevki, uporablja pa jih le elita. Raje imajo, da ni nobenega, kot da bi jih zapolnili z bolniki in rekreativci ali preprosto občani, ki bi se radi za kako uro namakali. Včasih je bila zdraviliška rehabilitacija običajna praksa, kopalne karte so bile 20x cenejše, ni čudno, da si je narod zapomnil tedanji totalitarni režim kot pravljico, če so se dejansko bolje počutili. Dobro počutje pa je pol zdravja, zdravimo se sami, ne zdravniki. Kar se mene tiče, je Marušič eden rekih ministrov v tej vladi, ki si zaenkrat zasluži pohvale, oni bivši hipohonder se lahko skrije proti njemu.
tedo974P8medo
30. 08. 2011 18.23
To planiranje časa je samo teorija, v praksi tukaj tega ne bomo nikoli videli.
blabla33
30. 08. 2011 18.15
dohtarjem se gre itak sam za dnar, za dobrobit pacientov jim je malo mar.