Slovenija

V Bruslju znova opozarjajo na sodne zaostanke

Ljubljana, 27. 03. 2013 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko sodstvo v nekaterih državah EU deluje zgledno, za druge to ne velja. Med temi je, žal, tudi Slovenija, V Bruslju ugotavljajo, da je naša največja težava trajanje sodnih postopkov. Tudi po zaupanju v to vejo oblasti ne prednjačimo.

Evropska komisija je predstavila pregled stanja na področju pravosodja v članicah Evropske unije. Ugotovila je, da so razlike precejšnje. Tako so sodni postopki v tretjini članic dvakrat daljši kot v drugih članicah. Pri tem negativno izstopa šest članic Unije, med njimi Slovenija, za katere v Bruslju ugotavljajo, da imajo težave glede trajanja sodnih postopkov in organizacije sodstva. Ob naši državi to velja še za Bolgarijo, Italijo, Latvijo, Poljsko in Slovaško.

Slovenija je med tistimi članicami 27-erice, ki jih najbolj pestijo sodni zaostanki.
Slovenija je med tistimi članicami 27-erice, ki jih najbolj pestijo sodni zaostanki. FOTO: Miro Majcen

Prvi tovrstni pregled se osredotoča na dejavnike pravosodnega sistema, ki prispevajo k izboljšanju ozračja za poslovanje in naložbe.

Podatki, ki jih je zbral Svet Evrope, se nanašajo še na leto 2010 ter tako ne upoštevajo učinkov številnih reformnih procesov, ki jih države članice na tem področju izvajajo po letu 2010, so pojasnili na Evropski komisiji.

Zlasti obravnava kazalnike učinkovitosti v civilnih in gospodarskih zadevah, ki so pomembni za reševanje gospodarskih sporov. Prav tako zajema upravna sodišča, saj imajo v poslovnem okolju pomembno vlogo, na primer v zvezi z izdajanjem dovoljenj ali pri sporih z davčno upravo ali nacionalnimi regulativnimi organi. Pomanjkljivosti v delovanju pravosodja pa niso problematične le za državo članico, pač pa tudi za delovanje notranjega trga in izvajanje evropske zakonodaje, opozarja Evropska komisija.

Kakšno je zaupanje v sodstvo?

V pregled so vključili tudi rezultate raziskave javnega mnenja o neodvisnosti nacionalnih pravosodnih sistemov. Več držav članic je med desetimi državami na svetu, ki veljajo za tiste z najbolj neodvisnim pravosodjem, po drugi strani pa je stopnja neodvisnosti pravosodja po mnenju podjetij in končnih uporabnikov pravosodnih sistemov v nekaterih državah članicah nizka, ugotavljajo v Bruslju.

V vrhu med 27 članicami EU so Finska, Nizozemska, Irska, Nemčija in Švedska, ki so tudi med prvimi desetimi državami na svetu, v katerih je Svetovni gospodarski forum meril zaupanje javnosti v neodvisnost sodišč. Slovenija je na 20. mestu v EU, za Italijo, a pred Madžarsko in Češko. Med državami sveta je na 70. mestu.

Državljani najmanj zaupajo v neodvisnost sodišč na Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji, ki so na repu seznama med članicami EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ProE
28. 05. 2013 12.58
+1
24, pozabili ste še na tole: 'hkrati pa iz omenjenega dokumenta lahko ugotovimo, da imamo v Republiki Slovenji daleč največje število sodnikov in sodnega osebja na število prebivalcev, sočasno pa smo tudi v vrhu porabe proračunskih sredstev za delovanje pravosodja, saj temu namenimo 86,9 evra na prebivalca, povprečje v EU pa je 41,7 evra. Še več, pod krinko neodvisnosti sodstva (sodnikov in tožilcev) se skrivajo njihove napake, slabo delo ali nedelo, napačne odločitve, nepravočasne odločitve, ki jih plačujejo davkoplačevalci, pogosto pa tudi politične zlorabe pravosodnega sistema.
godhead
28. 03. 2013 10.53
+3
mi tega ne mislimo plačevat, da se potem neki sodniki delajo bogove
godhead
28. 03. 2013 10.54
+4
poznam enega mlajšega sodnika in kaj je prvo naredil, ko je prišel do funkcije? kupil si je nenormalno dragega jaguarja, pred tem pa je vozil cliota. kar v momentu je tako zelo obogatel. mafija
furmank
28. 03. 2013 08.45
+3
pri nas ni nobenega sodnega zaostanka ko je treba malega človeka zatolčt. Če pa taisti človek išče pravico bo pa takoj zaostanek..
intel1
27. 03. 2013 19.01
+6
TO NAJ PLAČAJO SODNIKI IZ SVOJGA ŽEPA
Frankly
27. 03. 2013 18.08
+8
Me res zanima, kje lahko clovek prijavi sodni zaostanek? Na kak nacin?
monarhist
27. 03. 2013 17.04
+9
če pa je tolko kurjih tatov, vseh pa le ne morejo obdelat
ivo55
27. 03. 2013 18.01
+4
....kaj pa pokvarjeni odvetniki EU ne zanimajo?
snupy1
27. 03. 2013 18.46
+6
Odvetniki so druga zgodba. Komi cakam da se jih lotjo kot so se zobarjev. Mam iz svojih izkusenj velik o njih za povedat. Za nic nekakovostnega dela jih je treba mastno placat in za nic ne odgovarjajo.
wolfterier
27. 03. 2013 21.42
+4
Največja napaka je takorekoč dosmrtni mandat.To je nespodobno.Kdor dela slebo in počasi,naj gre na zavod.