Slovenija

Bruselj Sloveniji: slabo vam gre, zato prodajte državna podjetja in ne višajte stroškov dela

Bruselj, 30. 05. 2012 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija glede reforme pokojninskega sistema in trga dela lani ni storila nič bistvenega, letošnji reformni program je premalo natančen. Tudi fiskalni ukrepi še niso dovolj dorečeni. Tako ocenjuje Bruselj, v Pozitivni Sloveniji pa menijo, da bi to moralo strezniti vlado.

Evropska komisija je ocenila stanje slovenskega reformnega in proračunskega programa. Izpostavljajo, da lani ni bilo nobene večje strukturne reforme.

A tudi letošnji reformni program je po njihovem mnenju premalo natančen. Prav tako so premalo dorečeni fiskalni ukrepi, obstaja tveganje, da cilj za znižanje primanjkljaja v letu 2013 ne bo dosežen, še ugotavlja Evropska komisija.

Če države priporočil in navodil ne bodo upoštevale in odpravile neravnovesij, jim lahko Komisija naloži tudi finančno kazen.
Če države priporočil in navodil ne bodo upoštevale in odpravile neravnovesij, jim lahko Komisija naloži tudi finančno kazen. FOTO: Thinkstock

"Izzivi, opredeljeni že lani, tako ostajajo bistveni tudi v letu 2012," poudarja Komisija in svari pred tem, da so zaradi krepitve pritiskov trgov verodostojna in trajna fiskalna konsolidacija, sanacija bančnih bilanc in pokojninska reforma še nujnejše kot pred letom dni.

Hitra rast, kreditna ekspanzija ter močno domače povpraševanje so Sloveniji pustili zapuščino kapitalsko podhranjenih bank, ki se zanašajo na tuje financiranje, močno prezadolženih podjetij, prenasičenega gradbenega sektorja, rekordno dragih nepremičnin in slabe konkurenčnosti, ko gre za pridobivanje tujih investicij, piše v poročilu.

Večina naštetega je posledica delovanja bank, ki so bile nekritične pri dajanju kreditov. Na srečo pa je bilo finančno zdravje gospodinjstev v tem času manj prizadeto, saj je bil vrhunec povpraševanja relativno kratek. Še bolj uničujoča od naštetega pa je bila izguba konkurenčnosti v letih od 2008 do 2010.

Ocena Evropske komisije je bila pričakovana in je seveda upravičena glede kritike. Slovenska vlada v zadnjih letih res ni naredila nobenih resnih reformnih korakov. Tudi sedanji vladni program je predvsem usmerjen k varčevanju, ne pa k resnejšim strukturnim reformam na trgu dela in na pokojninskem področju. Ekonomist Jože Damijan

Okrevanje Slovenije bo po njihovih napovedih sicer počasno, a večinoma ne vpliva na druge evropske države.

Razmere bi se popravile ob trdni gospodarski rasti in večjem izvozu, vendar bo to ob zmanjšanju zunanjega povpraševanja, gradbenem sektorju v zatonu in razdolževanju zasebnega sektorja in fiskalni konsolidaciji težko doseči.

Evropska komisija Sloveniji svetuje, naj odproda deleže v državnih podjetjih, poenostavi in izboljša poslovno okolje in se izogiba politikam javnih in minimalnih plač, ki bi lahko pomenile pritiske na strošek plač.

Neuspešno reševanje preostalih izzivov, na katere je Komisija Slovenijo opozorila že lani, lahko ovira gospodarsko okrevanje in nov zagon rasti. Pri tem Komisija še posebej opozarja na veliko razdrobljenost trga dela in nezadostno privlačnost poslovnega okolja.

Junija lani je dala Komisija Sloveniji šest priporočil, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, še posebej odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pokojninsko reformo, na bančne bilance, ureditev razdrobljenega trga dela in na spodbujanje naložb.

Komisija je razgrnila tudi povzetek poglobljene analize makroekonomskega stanja v Sloveniji, v katerem državi svetuje, naj išče rešitve za neravnovesja z zmanjševanjem državnega lastništva v gospodarstvu, reševanjem izzivov v poslovnem okolju in izogibanjem politikam pri plačah v javnem sektorju in pri minimalni plači, ki bi lahko pomenile pritiske na strošek plač.

Vlada se približuje priporočilom Bruslja

Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance FOTO: POP TV

Na ministrstvu za finance niso preveč zaskrbljeni, saj menijo, da se lahko že ob uvodni analizi ocene Evropske komisije ugotovi, da je večina priporočil skladnih z zavezami in cilji vlade.

Ob tem znova poudarjajo, da so ti v prvi vrsti usmerjeni v celovito konsolidacijo javnih financ z zmanjševanjem javne porabe in postopnim uravnoteženjem proračuna, srednjeročno uvedbo ključnih strukturnih reform, kot sta pokojninska reforma in reforma trga dela, ter v razbremenitev in zagon gospodarstva.

Vlada kot spodbudno vidi oceno komisije, da vladni napori v začetku leta s sprejemom rebalansa proračuna in zakona za uravnoteženje javnih financ ustrezajo zahtevam v okviru postopka presežnega primanjkljaja, čeprav komisija pri tem opozarja na določena tveganja za izpolnitev zastavljenih ciljev in potrebo po nekaterih dodatnih javnofinančnih ukrepih v prihodnjem letu.

Ugotovitve komisije bi morale strezniti vlado

V Pozitivni Sloveniji medtem niso presenečeni nad ugotovitvami komisije. Menijo pa, da bi morale zelo negativno presenetiti vlado in jo strezniti, saj tudi komisija ne verjame, da bo vlada s predlaganimi varčevalnimi ukrepi popeljala Slovenijo iz krize in  zmanjšala proračunski primanjkljaj.

V PS so se mimogrede pohvalili, da so sami večkrat opozorili, da je nacionalni reformni program nedodelan, brez koncepta in brez konkretnih rešitev. Po oceni PS bi morala vlada nujno nemudoma pristopiti k prepotrebnim strukturnim reformam (pokojninski, zdravstveni, reformi trga dela, ...). Samo te reforme namreč lahko izboljšajo položaj Slovenije.

Pregled makroekonomskega stanja članic Unije letos poteka prvič, saj je del šesterčka, ki velja od decembra lani. Če je Komisija v poglobljeni analizi, ki je del preventivne faze postopka, ugotovila presežna neravnovesja, bo danes priporočila ukrepanje za njihovo odpravo.

Če država ne bo ustrezno ukrepala na podlagi priporočil za odpravo presežnih neravnovesij, lahko Komisija sproži korektivno fazo postopka. Ta v skrajnem primeru predvideva finančno kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

O priporočilih bodo 28. in 29. junija razpravljali voditelji članic Unije.
 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
04. 06. 2012 22.29
Še malo pa boste govorili še samo NEMŠKO. Ti bedaki bodo prodali vse ,nazadnje še slovensko zemljo. Ljudi so že tako prodali . Škoda da nihče ne kupi naših ekonomistov ki so najbolj brihtni v EU. Naj živi samostojna Slovenija ,država hlapcev.
KisloZelje333
31. 05. 2012 14.24
+6
bruselj brez zamere, ampak večini slovencev postaja jasno, da so za to, da nam gre slabo poleg domačih politikov in tajkunov seveda krivi tisti taglavni, katerih se nikoli ne omenja, torej bilderbergi in vatikan, oh ja bruselj, komu lažete
Shisui
31. 05. 2012 12.27
+0
Bravo Slovenci! Kar volite se desnico! K bomo vsi skupaj sredi ljubljane delali za tekocim trakom nemskega BMW-ja za minimalca, boste se JOKALI po jugoslaviji! :)
porka.malorka
31. 05. 2012 13.27
-2
Kajetan
31. 05. 2012 11.59
+3
Evropska komisija Sloveniji svetuje, naj odproda deleže v državnih podjetjih, poenostavi in izboljša poslovno okolje in se izogiba politikam javnih in minimalnih plač, ki bi lahko pomenile pritiske na strošek plač. - mislim da požeremo Slovenci takšno laž da naj država sprosti politiko minimalnega OD, in oni to (če so sploh jaz osebno tega ne verjamem in mislim da je laž) predlagajo da država naj sprosti 584 eur neto in da da to v roke delodajalcem pa kaj so nori in glih oni pa avstrija ma nastavljeno na 1100 eur, nemčija na 1300 eur .... Lepo vas prosim to bi morala vlada negirat da to ni res ne pa da to pride iz njenih vrst pa kaj bi radi res imeli vse na ulici pa da jih raztrgajo ko včasih graščake al pa na kol nabijejo...
Jurkos
31. 05. 2012 08.49
+4
enkrat so nam pobrali zemljo z volitvami....drugič z orožjem...zdej pa z denarjem...
Kajetan
31. 05. 2012 11.56
+1
ja samo se niso še ničesar naučili iz zgodovine ob razpadu bodo zopet brez vsega in nacionalizacija bo prišla iz naše strani, kajti z krajo in odvzemi imamo že kar bogate izkušnje, tak da ni straha naj uživajo kratek čas in si mislijo da so lastniki...
platon26
31. 05. 2012 07.34
+9
Kot bi kmetu rekli slabo ti gre prodaj zemljo ki ti prinaša še tisto malo denarja! Kaj pa potem??? Nič kmet postane hlapec!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 10.45
+2
Ko so naši liberalci imeli možnost da nismo hlapci so samo sebi basali žepe, narod pa peljali žejen ćez vodo. Ne rabim take države kjer stotnija nekdanjih ministrov ne dela nič, vlećejo pa nenormalno visoka nadomestila . Nagrada za nesposobnost.
tri dva 1
31. 05. 2012 07.34
Kdaj bo konc sveta?
platon26
31. 05. 2012 07.38
+2
za tabele takrat ko bodo ugotovili da jim Janšek s pestjo šara po tazadnji!
X-XY
31. 05. 2012 10.31
-1
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 10.50
+1
Kajetan
31. 05. 2012 12.02
+1
Letos še ne bo šlo saj bo vlada privarčevala do konca leta 143 mio eur drugo leto pa 400 res bo šlo bol težko skozi ampak bo šlo. Ker ni kometa ki se bi bližal zemlji je vlada ukinila tudi ekološki svet. Konec ga ne bo bomo pa crknili od lakote, če so to mislili bo šlo skozi še pred 22. decembrom.
redfox
31. 05. 2012 06.58
+15
Bruselj Sloveniji: slabo vam gre, zato prodajte državna podjetja in ne višajte stroškov dela! JANEZA VAM PRODAMO IN KOMLETNO CELO VLADO!!!! pa obdržite jih za zmeraj!!
ce.ce.
31. 05. 2012 06.23
+8
Škoda tehle komentarjev....BLAGOR NAŠI VLADI, DA KRALJUJE SLOVENCLJEM, ki so navadne mone...luliti vsi...pa še nekaj, kolkrat morte še dobit po pič....ki, upam, da boste spet volili Pahorja, pol pa janšo pa spet pahorja, pa spet janšo....in ko vam svane , če vam, bo prepozn...je že
Shisui
31. 05. 2012 12.30
+2
Saj ni bil JJ izvoljen, na oblast je prisel preko slovenskega mafijskega politicnega vrha.
ggzz
31. 05. 2012 01.19
-8
Če boste pa spet rinl nazaj na Balkan v tisto gnilo YU družbo, pa mene ne bo zraven. Grem raj h pingivnom. Au, zajeb, Zoki je že tam. Ne, raj se na Mars izstrelim. Kako kratek spomin in pamet imajo tile Slovenceljni. Dvakrat smo že rinl v zgodovino v tisti balkanski kotel in dvakrat smo jih dobil po nosu, da se je kar iskrilo. Ne, hvala, kar pejte jugofili sami v njihovo naročje, ne nas še tretjič vleč v to greznico na Balkanu.
ddkk
31. 05. 2012 08.32
+5
potem se pa kar izstreli, ker vse odkar smo samostojna SLO nam tišijo prst v r... pa kradejo, da nimaš niti za kruh!!! sramota!!!!
Uporabnik215111
31. 05. 2012 12.35
+4
ggzz raje sem lačen, reven kot pa grem nazaj v Jugo, a ne? Bolno razmišljanje. Žal je prišel čas, ko greš k tistemu, ki ti več nudi. EU nam v osmih letih ni nič dobrega ponudila, € nam v petih letih ni nič dobrega prinesel, osamosvojitev nam v enaindvajsetih letih ni nič dobrega prinesla. Jugoslavija, če se še dobro spomnim je vsakemu dala možnost gradnje hiše, nakupa stanovanja, večina nas je imela zaposlitev ipd. Res pa je, da na policah nismo imeli 35 vrst Milk, 50 vrst pralnih praškov itd, ampak smo vseeno preživeli, pa čeprav smo se vozili z Fiat 500.....
ggzz
31. 05. 2012 01.14
-3
Slabo nam gre? Kako, sej so bli zadnja tri leta najbolšpi na oblasti, Kresalka, Golobič, Tirk je super predsednik, Kučan vse ve in zna, da o Pingvinu ne govorimo... Kaj pa jim zdej v Bruslju ni jasno? Aja, sej je JJ kriv, sem že mal pozabu, čeprav so teli skorumpiranci nesposobn kradl, je seveda JJ kriv. Kdo pa drug.
avtar
31. 05. 2012 07.49
+6
vsi so krivi, dojami že enkrat...uživajo v tem da nas delijo na leve in desne
Začni Živeti
31. 05. 2012 01.11
+5
vsi ki so hoteli da se jugoslavija razdeli na 5 držav so dejANSKO hotl to kar majo zdej!!!
brainhead007
31. 05. 2012 01.04
+8
Pa sej ste vsi bezali od bivse Juge k njim v narocje.samo Juga nam bo bila zmer blizja od EU...nazalost je to tko...
NightWishFan
31. 05. 2012 00.14
+26
Ja seveda vse prodat, da bomo sužnji v lastni državi, saj prav to hočejo....
Tonček Balonček
31. 05. 2012 00.18
+13
Hočemo neodvisno in svobodno državo, ne pa nbanana repuglike, kjer nam vlado sestavljao Mussollemi in Bruselj!
taurus90
31. 05. 2012 00.38
+7
Tonček Balonček
31. 05. 2012 01.13
+5
Nočemo banana republike! Vsi ki so glasovali za Unijo, so izdajalci slovenskega naroda in bi jih morali izbrisati!
marxonnn
31. 05. 2012 00.00
+7
EU brigaj se zase
Tonček Balonček
31. 05. 2012 00.02
+8
Tis o pa malo hujši od Beograda, na jug smo vsaj kaj drago prodajali, od tam si niso upali po Sloveniji zapirati fabrik.
sicop
30. 05. 2012 23.54
+14
Men se čedalje bolj zdi, da EU članice niso več države vendar regije, ki so pod vodstvom Bruslja.
Tonček Balonček
31. 05. 2012 00.03
+10
Seveda, gre za neokolonializem, sploh en rabiš več vojske, samo banke in izsiljevanje. In svoje kadre nastaviš ljudstvu, tako imamo zdaj tu takorekoč kvizlinško vlado.
patriott
30. 05. 2012 23.49
+16
Brusel je rekel zaprite tovarno sladkorja,euro kvota nam je posekala 3/4 vinogradov,narekovala da morajo kumarice biti ravne(drugače kao ni evrokumara),narekovala pogoje v kmetijstvu ki je uničila večino srednjih kmetov.............pol so pa vpili kako nimamo samooskrbe. Jebe?.š evropo če nebomo sami poskrbeli za sebe evropa bomo se potopili skupaj z evropo.
erikon
30. 05. 2012 23.32
+6
Rešitev za Slovenijo je samo nova Yugoslavija...vse ostalo nas pelje v pogubo,posebaj pa ta Evropa in euro
erikon
30. 05. 2012 23.35
+6
Paradoks je da smo v Yugoslaviji najbolje živeli in nekoč pljuvali po njej zaradi 'ekonomistov leta'
patriott
30. 05. 2012 23.50
+2
wizeman
31. 05. 2012 21.34
+1
Realfan 1
30. 05. 2012 23.24
+16
katasrofa...to je bilo vse v načrtu,da se države zadolžijo in čim več izgubijo...ja to je evropska unija zgrajena na pobudo ZDA
Jermen
31. 05. 2012 03.29
+2
zda je zakuhala evropo.zda ne pusti evropi da bi bila naj konkurncejsa na svetu. od busha do c.powell-a do rumsfelda do njihovih pijavk sej to zacelo.ce nebi amerika to zakuhala sebi v prid bi EU do l.2014 bila najmocnejsa v gospodarstvu. tako pa zal kako amerika svira tako eu igra
Kolach
30. 05. 2012 23.07
+2
Seveda da socializem ni umazana beseda pr nas, če je pa ta miselnost še vedno v spranih levih glavah. Ta nacionalni interes je njihova skovanka - za raji oči mazat pa eliti bogatet. Nej tujci pridejo pa vse te naše nesposobne elite v rit nabrcajo, bo šlo gospodarstvo takoj na gor.
wizeman
31. 05. 2012 21.35
+1