Slovenija

V Botaničnem vrtu ne bodo smeli več zalivati rastlin?

Ljubljana, 10. 08. 2017 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inšpektorat za okolje Botaničnemu vrtu po 31. decembru 2018 prepoveduje rabo vode za dejavnost vrtnarstva, če ne pridobi vodnega dovoljenja. Vodja vrta Jože Bavcon je razočaran nad odločbo. ''Namesto, da bi ministrstvo za okolje podpiralo dejavnost naravovarstva in predstavitve le-tega v svetu, pošilja take odločbe,'' je sporočil.

Jože Bavcon je razočaran nad odločbo.
Jože Bavcon je razočaran nad odločbo. FOTO: Miro Majcen

''Ko absurdi dosežejo višek. Tudi rastline imajo pravico do vode ne le živali in človek. Žalostno je, da vrt, ki je v osnovi raziskovalno izobraževalna in naravovarstvena ustanova in se aktivno ukvarja z ex-situ in in-situ varstvom rastlin dobi tako absurdno odločbo, ki ne sodi v čas poletja, ko je vegetacijska sezona na višku in rastline brez vode ne bi preživele niti nekaj dni, saj so živa bitja tako kot človek in živali,'' je razočaran nad odločbo Inšpektorata za okolje in prostor zapisal Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. 

Inšpektorica, kot je razvidno iz odločbe, ki so jo medijem posredovali iz Botaničnega vrta, je vrtu prepovedala rabo vode za dejavnost vrtnarstva, v kolikor ne pridobi vodnega dovoljenja. A prepoved rabe vode za zalivanje bo začela veljati šele po 31. decembru 2018. 

Bavcon je spomnil, da je Botanični vrt od leta 2008 zavarovan kot spomenik državnega pomena. ''Botanični vrt nima primarno vrtnarske dejavnosti, tudi se iz tega ne more preživeti. Žal pa je res, da od države dobi le dobro tretjino sredstev za svojo dejavnost, vse ostalo mora pridobiti na trgu vendar od samo to vrstne dejavnosti ne bi preživel. To je najmanjši del v njegovem proračunu. Zato je ta odločba v posmeh vsemu. Namesto, da bi ministrstvo za okolje podpiralo dejavnost naravovarstva in predstavitve le-tega v svetu, pošilja take odločbe,'' je zapisal Bavcon in dodal, da je ''žalostno, da lahko en inšpektor, ki niti nima znanja o delovanju vrtov v svetu, odloča o dejavnosti vrta. Da je to organ istega ministrstva, ki bi moralo vrt financirati zaradi mednarodnih obveznosti ex situ varstvo in situ varstvo rastlin, zatočišče za Cites, in pa žal ne da niti centa za to dejavnost, potem pa pošilja tako absurdne odločbe''.

Inšpekcija zahteva, da Botanični vrt pridobi vodno dovoljenje.
Inšpekcija zahteva, da Botanični vrt pridobi vodno dovoljenje. FOTO: Miro Majcen
Botanični vrt ima v trajni semenski banki več kot 600 vrst iz narave z znanim izvorom, kar je že 20 odstotkov naše flore. S tem so zadostili globalni strategiji za ohranitev biodivertitete do leta 2020.  ''To je obveza države, pa zato nismo dobili niti centa od ministrstva za okolje, ki bi to moralo zagotavljati. Še veliko je takih in drugih obveznosti, ki jih vrt dela in s tem rešuje ugled države,'' je še dodal Bacvon. 

Za večjo porabo vode je treba imeti dovoljenje 

V obrazložitvi inšpekcijske odločbe, ki je nastala na podlagi nadzora februarja letos, je inšpektorica zapisala, da ima Botanični vrt na Ižanski cesti tri rastlinjake, kjer vodo za zalivanje in namakanje uporablja delno iz vodovoda, delno iz deževnice. Na mestu odvzemov iz vodovoda pa so nameščeni števci. 

''Voda iz vodovoda se uporablja samo za vrtnarsko dejavnost, ribniki se polnijo z deževnico. Z enakim rastlinjakom upravlja ob oddelku za biologijo. Na lokaciji v Krajinskem parku Tivoli imajo v upravljanju en rastlinjak, ki rabi vodo za zalivanje izključno iz vodovoda,'' je pojasnila inšpektorica v odločbi. Ugotovitve je inšpektorica posredovala lastnikom zemljišč - Biotehniški fakulteti in Zavodu za šport. Oddelek za biologijo pa je inšpekciji pojasnil, da na leto v Botaničnem vrtu porabijo 1261 kubičnih metrov vode. 

In to je po zakonih preveč, da bi lahko vodo za vrtnarsko dejavnost porabljali brez vodnega dovoljenja. 

V odločbi je inšpektorica pojasnila, da je po zakonih raba vode za oskrbo s pitno vodo prednost pred ostalimi nameni, ''posebna raba vode pa se lahko izvaja le na način, za namen in v mejah, za katere je bila pridobljena vodna pravica ali je bila evidentirana v skladu z zakonom'', a tudi pri tem veljajo omejitve, če je v vodnem viru vode dovolj. V odločbi je inšpektorica med drugim navedla različne člene zakonov, da lahko javna služba brez dovoljenja na leto porabi največ 50 kubičnih metrov vode. 

Inšpekcija je upoštevala načelo sorazmernosti, saj so Botaničnemu vrtu glede na postopke  - od vloge do pridobitev soglasij - dali rok za pridobitev vodnega dovoljenja do konca prihodnjega leta.

Ministrstvo: Zakon velja za vse

Svoj pogled na zaplet z vodo v Botaničnem vrtu so podali tudi na Ministrstvu za okolje: "Raba vode za zalivanje je po zakonu opredeljena kot posebna raba vode, za katero je treba pridobiti vodno dovoljenje. V vodnem dovoljenju se osebi, ki rabi vodo za namakanje ali zalivanje, lahko dovoli tudi raba vode iz vodovoda. V vsakem vodnem dovoljenju je določena količina vode, ki jo imetnik vodne pravice za posebno rabo vode lahko koristi."

Kot so nam še sporočili, je Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) "z ukrepom prepovedi določil datum, ki ga mora upravljavec botaničnega vrta spoštovati in časa za pridobitev dovoljenja je dovolj".

"Naj pojasnimo, da zakon velja za vse in s tako odločbo IRSOP ne omejuje aktivnosti, ki jih izvaja Botanični vrt," so še zapisali na ministrstvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
10. 08. 2017 22.27
+1
Najprej je potrebna odločba notranjih zadev, da se lahko oreng podelate, potem je potrebno še dovoljenje organa za okolje in prostor, da lahko po predelavi notranjih organov organsko snov odložite na primerno mesto in soglasje krajanov, da se po predelavi notrnanjih zadev nekaj smradu spusti tudi v zrak, šele nato potrebujete vodno dovoljenje, s katerim vso zadevo splaknete. Seveda brez modrih kuvert ne bo šlo, ker le te podmažejo in očistijo vso zadevo.
sakatumi
10. 08. 2017 22.19
A ni Ljubljanica blizu?
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2017 22.31
Vsekakor potrebuješ dovoljenje. Ne moreš kar vzet brez dovoljenja. Če pa pobereš deževnico, pa potrebuješ še posebno dovoljenje. Ne smeš vzet dežnih kapljic, ki ti padejo na glavo. :)
pepikrlinca
10. 08. 2017 20.05
slovenc59 10.08.2017 17:19:49 10 10 Z večino odločb , ki jih izdajajo tile z okolja ,se pravi, za tiste za katere zvemo iz medijev, pa ob požarih, pa od določenih inicijativ, je nekaj hudo narobe. Ni znano ali je zakonodaja tako butasta, ali pa so določeni ljudje na MOP, ki tam niti pod razno ne bi smeli biti. Smetlarji vseh vrst so imeli vsa dovoljenja za zbiranje in kurjenje strupov, LC Trbovlje prav tako, potem bodo pa prišli tile umetniki k meni, da mi bodo gospodje zmerili, kako suha/vlažna drva bom kuril !!!! Halo !!!!!! Vam povem, da mi gre vsakič ,ko se pojavijo v medijih, na kozlanje !! In odločba inšpektorja iz prispevka, ni nič drugačna ! Resnično bi rad enkrat spoznal te kapacitete iz okolja ! Ministrstva mislim, ki zgleda ne premore vodstva, kakršnega bi ta resor moral imeti ! In tu se vidi vsa blišč in beda kadrovanja vseh vlad, ki nima podlage na strokovni ravni, ampak po ključu političnega mešetarjenja, ki nima z vodenjem niti najmanjše zveze ! Fuj !!
pepikrlinca
10. 08. 2017 20.06
pepikrlinca
10. 08. 2017 20.04
+2
točno tako, zakon velja za vse....samo za nekatere ne,...npr. SUŠILNICA SADJA
Vogtar Ogt
10. 08. 2017 19.05
-4
A je kdo to natancno prebral? Gre za PITNO vodo, zakaj za vraga zalivajo s pitno vodo? Zalogovnike za dezevnico, pa je problem resen.
FC Chelsea2
10. 08. 2017 17.56
+6
to je preusmerjanje pozornosti ministrstva od tega, danič ne naredijo glede nevarnihtovarn pri nas potem pa se spravilo na ne škodljive podjetja ali organizacije, ki so še poučne. to je Cerarjeva vlada admin upam, da me ne boš izbrisal, ker sem kritiziral vašo stran politike.
Frankly
10. 08. 2017 17.22
+11
Butale so imele sigurno bolj pametne ljudi, kot teli nasi "inspektorji". Trenutno me zanima le, za katerega mandeljca na inspektoratu bo minister zahteval ODSTOP? Ali se teli butlji zavedajo KAJ POMENI BOTANICNI VRT??
trdovrat
10. 08. 2017 17.48
+3
Butalski minister ne bo nič zahteval, ker on in njegovi vazali vedrijo na mestih, ki bi jih normalne družbe že davno ukinile!
slovenc59
10. 08. 2017 17.19
+10
Z večino odločb , ki jih izdajajo tile z okolja ,se pravi, za tiste za katere zvemo iz medijev, pa ob požarih, pa od določenih inicijativ, je nekaj hudo narobe. Ni znano ali je zakonodaja tako butasta, ali pa so določeni ljudje na MOP, ki tam niti pod razno ne bi smeli biti. Smetlarji vseh vrst so imeli vsa dovoljenja za zbiranje in kurjenje strupov, LC Trbovlje prav tako, potem bodo pa prišli tile umetniki k meni, da mi bodo gospodje zmerili, kako suha/vlažna drva bom kuril !!!! Halo !!!!!! Vam povem, da mi gre vsakič ,ko se pojavijo v medijih, na kozlanje !! In odločba inšpektorja iz prispevka, ni nič drugačna ! Resnično bi rad enkrat spoznal te kapacitete iz okolja ! Ministrstva mislim, ki zgleda ne premore vodstva, kakršnega bi ta resor moral imeti ! In tu se vidi vsa blišč in beda kadrovanja vseh vlad, ki nima podlage na strokovni ravni, ampak po ključu političnega mešetarjenja, ki nima z vodenjem niti najmanjše zveze ! Fuj !!
trdovrat
10. 08. 2017 17.49
+3
Bravo slovenc!++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Uporabnik599200
10. 08. 2017 17.09
-6
in?? jaz tudi plačujem vodo.
trdovrat
10. 08. 2017 17.51
+6
Pa jo ne porabljaš za splošno dobro, temveč za svojo rit!
Jožajoža
10. 08. 2017 16.48
+0
zanimivo, vaški gasilci pa za pijačo veselo vozijo okrog vodo za bazene,čistijo dvorišča članov.......prejšni teden so se z ene od taki fauš fur vračali in prevrnili naš gasilski avto. ja v tržcu pri ptuju je to bilo.
trdovrat
10. 08. 2017 17.51
+0
Joža, pojdi domov, dovolj je bilo pijače za danes!
pop greznica
10. 08. 2017 16.41
+9
Naj se botanični vrt začne ukvarjat s predelavo odpadkov, bo takoj dobil vsa dovoljenja
dajno
10. 08. 2017 16.33
+4
Koliko pa code porabijo smučišča za zasneževanje? Imajo vsa dovoljenja? Za tistega na Pokljuki ki je nekajkrat večji kot bi smel biti je arso prirejal podatke... Malo novinarji v akcijo
Jakob616
10. 08. 2017 16.32
-15
človeštvo bo ostalo brez vode v nekaj letih, oni bi pa radi zalivali rože s pitno vodo?
trdovrat
10. 08. 2017 18.02
Spravi si jo v žep, da jo boš takrat, ko jo bo manjkalo lahko porabil!
flojdi
10. 08. 2017 18.17
+1
.bu xl..KAJ PA KISIK..a se naredi iz dnarja mrbit
rekapaka
10. 08. 2017 16.18
-1
Ne se sekirat. Vsa ta svojat bo po volitvah ostala brez služb in to iz krivdnih razlogov!
trdovrat
10. 08. 2017 17.53
+4
Po katerih volitvah pa? Ali bodo novi prišli z marsa?
odkimasin
10. 08. 2017 16.14
-4
Rabijo vodo za Magno!
butalistan
10. 08. 2017 16.11
+4
Bum in vile. Vse ostalo je bz.
trdovrat
10. 08. 2017 17.53
+3
mogerad
10. 08. 2017 16.01
+0
ja kako pa naj potem upravičijo milijone podzakonov ki jih imamo. naj bodo vsaj nekateri vsaj enkrat uporabljeni.
1airbus
10. 08. 2017 15.42
+11
A če bo dobil dovoljenje bo pa lahko zalival?A bo z dovoljenjem manj vode porabil?Sami inkasanti toti inšpektorji,a oni pijejo vodo,ali samo od lufta živijo?
JApajaDAja
10. 08. 2017 15.59
+13
pa te iz ministrstva je treba nagnat......ne morem napisati kam!
DeBill
10. 08. 2017 15.39
+14
spoštovani Bavcon, naša ministrica je šolana a neuka kmetica (v glavi), ki bi jo šišal v delu vsak normalen kmet z osnovno šolo in zdravo kmečko pametjo. tko da na njih se sploh ne oziraj, pumpo v gruberja pa gasa.
JApajaDAja
10. 08. 2017 16.00
+10
ta ministrica je odveč še lastni družini....nima pojma, ne znanja in ne pameti za to pozicijo!
TOX6
10. 08. 2017 15.27
+18
Birokracija slepo črevo slo družbe!!!!!