Slovenija

V bolnišnicah večinoma okrnjeno ali vsaj upočasnjeno delo

Ljubljana, 17. 04. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V večini bolnišnic bo medicinsko osebje stavkalo, ponekod pa ne, tako pa bo tudi v domovih za starejše, odvisno pač, kako so se do stavke opredelili posamezni zaposleni v teh ustanovah. Povsem nemoteno delo bo tako v slovenjgraški bolnišnici, zagotavlja vodstvo.

Zdravniki se stavki tokrat ne bodo pridružili.
Zdravniki se stavki tokrat ne bodo pridružili. FOTO: Thinkstock
Jutri bodo v okviru stavke zaposlenih v javnem sektorju stavkali tudi zaposleni v zdravstvu. Stavki se niso pridružili zdravniki, stavkajo pa Sindikat delavcev v zdravstveni negi, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva, Sindikat zdravstva in socialnega varstva ter Sindikat medicinskih sester Florence Pergam in Sindikat Pergam.

Ministrstvo za zdravje je vsem javnim uslužbencem na področju zdravstva poslalo navodilo, da se lahko stavka izvaja pod pogojem, da se zagotovi minimum delovnega procesa. Tako lahko zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci zapustijo delovno mesto, ko dobijo nadomestitev, če njihova odsotnost ne pomeni nevarnosti za zdravje ljudi. V času stavke morajo zdravstveni delavci zagotavljati bolnikom nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo.

Na podlagi kolektivne pogodbe pa so dolžni opravljati storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov in varovancev. Pod te storitve spadajo: ohranjanje življenjsko pomembnih funkcij, zagotavljanje nujne medicinske pomoči in zdravstvene nege, opravljanje nujnih reševalnih prevozov, vse storitve zdravstvene nege v zvezi s porodom.

Zdravniki sicer ne bodo stavkali, a v času stavke so dolžni izvajati tiste storitve iz obsega zdravniške službe, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. To so zlasti: zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt, druge storitve nujne zdravniške pomoči, opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih alinejah, predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih alinej.

Poleg navedenega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati še naslednje storitve: vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65. let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom, ukrepe za preprečevanje nalezljivih bolezni.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije pa so svojim članom po različnih ustanovah poslali priporočila za stavko. Tako naj bi v centru za socialno delo oskrbovalci opravili le najnujnejša dela (kosila in nego) in le prvo socialno pomoč. Lekarne naj bi bile odprte, izdajala pa le zdravila na recept oziroma bi se morali o tem dogovoriti z vodstvom posamezne lekarne. Varstveno delovni centri naj ne bi izvajali programov, temveč le nudili varstvo. Zdravstveni domovi naj bi delali le v urgentnih službah, slikanje z rentgenom pa naj bi opravili le v nujnih primerih.

Predsednica sindikata medicinskih sester Florence Pergam Vesna Rugelj je pojasnila, da bodo njihovi člani stavkali tako kot tudi člani ostalih sindikatov medicinskega in negovalnega osebja, to pa pomeni, da bodo opravili vso oskrbo otrok do 18. leta, nosečnic in starejših od 65 let. Ostale oskrbe pa bodo odložili. Stavke se bodo udeležili vsi člani njihovega sindikata, ki jim bo narava dela glede na zgoraj navedeno to omogočala. Glede na to, da bo delo potekalo kot ob nedeljah in praznikih, se bodo stavkajoči pri opravljanju nujnih opravil izmenjevali.

Poklicali smo bolnišnice po državi in jih poprosili, da nam pojasnijo, kako bo pri njih potekalo delo med stavko.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Damjan Žibert

Ljubljana

Na vseh oddelkih ljubljanskega kliničnega centra bodo poskrbeli za nujne bolnike, mlajše od 18 let in za starejše od 65 let. Tudi v veliki večini oddelkov bo delo za bolnike potekalo brez zapletov, večinoma bodo obravnavali vse naročene bolnike. Opozarjajo, da časovni zamiki zaradi upočasnjenega dela niso izključeni. Stavkajoči pa novih bolnikov jutri ne bodo naročali. Pacienti, pri katerih bodo na posameznih oddelkih zaradi stavke nenujni pregledi odpovedani, bodo o tem obveščeni in jih prosijo za razumevanje.

Tisto osebje, ki bo stavkalo, bo delalo na ravni nedeljskega oziroma prazničnega dela, ostali zaposleni pa bodo z njimi solidarni in bodo deloma opravljali delo, ki je sicer timsko. Delo bo nemoteno potekalo na pediatrični kliniki, na nevrološki kliniki, na več enotah interne klinike, na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, na kliniki za nuklearno medicino, na kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo v času stavke omejeno delovanje specialističnih ambulant za odrasle, bolnike, za katere so ocenili, da zamik kontrolnega pregleda ni nujen, pa so prestavili na drug datum. Na ginekološki kliniki bodo vsa dela potekala nemoteno, ustavljeni pa bodo vsi elektivni operativni programi (nenujna in benigna patologija ter dejavnost dnevne klinike). V ambulantni dejavnosti v Leonišču bodo zdravniki razporejeni glede na urnik ambulant, na delo pa bodo razporejene razpoložljive sestre. Na oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni denimo ne bodo izvajali meritev kostne gostote in programskih endokrinoloških hormonskih testiranj.

Na kirurški kliniki so bili odpovedani le nekateri elektivni posegi, operativni program bo potekal na večini operacijskih miz. Delale bodo tudi kirurške ambulante, a je možno nekoliko počasnejše delo. Na dermatovenerološki kliniki bodo prenaročili paciente, ki so naročeni za kontrolne in redne preglede v splošnih dermatoloških ambulantah. Na ortopedski kliniki bosta namesto štirih operacijskih dvoran delali dve, za paciente bo normalno poskrbljeno; specialistične ortopedske ambulante na polikliniki bodo delovale normalno. Na očesni kliniki bo zagotovljeno delovanje vseh hospitalnih oddelkov z delno zmanjšanim diagnostičnim programom; poskrbljeno bo za varnost bolnikov in aplikacijo terapije.

Maribor

V specialističnih ambulantah bo delo potekalo nemoteno, izpolnjen bo operativni program, hospitalna oskrba pacientov pa bo prav tako potekala v skladu s strokovnimi standardi. "Predstojniki oddelkov in strokovne vodje zdravstvene nege UKC Maribor bodo organizirali delo na oddelkih tako, da bo pacientom zagotovljena kvalitetna in čim manj motena zdravstvena obravnava, delavcem pa bo omogočeno sodelovanje v stavki," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Celje

V celjski bolnišnici bo med 9. in 15. uro v bolnišničnih oddelkih delo potekalo po nedeljskem oziroma prazničnem urniku. Bolnišnični oddelki, ki izvajajo operativni program, bodo izvajali le urgentne operativne posege in operativne posege, na katere so naročeni otroci. Prav tako se bodo izvajali tudi operativni posegi v lokalni anesteziji. Tiste bolnike, ki so za jutri naročeni na nenujni poseg, pa bodo prenaročili in jim sporočili nove datume posegov. Predvidoma bo za sredo odpovedanih 14 operativnih posegov.

Celjska urgenca
Celjska urgenca FOTO: POP TV

Skoraj vse specialistične in diagnostične ambulante bodo delale nemoteno. Zaradi stavke bo odpovedana le ena diabetična ambulanta, angiološka ambulanta ter kontrolna ambulanta oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Ginekološka ambulanta ne bo izdajala receptov za kontracepcijske tablete. V treh ambulantah, ki ta dan ne bodo delovale, bo odpovedanih in prenaročenih 54 bolnikov. Vsi bodo z odpovedjo pregleda in novim terminom pregleda seznanjeni.

Jesenice

V jeseniški bolnišnici bodo prav tako stavkali med 9. in 15. uro. Tudi pri njih bo v tem času delo potekalo v skladu z nedeljskim režimom dela. Opravljali bodo nujne oziroma zahtevnejše operacije, ki potrebujejo usklajeno ekipo, da bi preprečili poslabšanje zdravstvenega stanja pacientov.

Nujne operativne posege morajo zdravniki opraviti tudi med stavko.
Nujne operativne posege morajo zdravniki opraviti tudi med stavko. FOTO: Reuters

Nova Gorica

Iz novogoriške bolnišnice so sporočili, da med 9. in 15. uro ne bo mogoče opraviti zdravstvenih storitev, na katere so pacienti naročeni. Uvrstili jih bodo na prednostno čakalno listo in jih bodo o novem datumu preglede oziroma operativnega posega obvestili v najkrajšem možnem času.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja paciente prosijo, da se oglasijo pri posebnem zdravniku v splošni ambulanti, ki bo presodil stopnjo nujnosti zdravstvene storitve. Tako bo v času stavke zagotovljena nujna medicinska pomoč, zdravstvena nega in oskrba ter zdravstvene storitve za onkološke bolnike, nosečnice in bolezni otrok.

Slovenj Gradec

Direktor Janez Lavre je pojasnil, da pacientov v času stavke ne bodo prenaročali in jih bodo vse obravnavali, kot je predvideno, bodo pa osebju bolnišnice, ki to želi, omogočili stavko. Tisti zaposleni, ki se bodo stavke udeležili na terenu, pa morajo svoj odhod iz bolnišnice registrirati s kartico za registracijo delovnega časa.

Novo mesto

Direktorica bolnišnice v Novem mestu Mira Retelj je pojasnila, da bodo zaposleni sodelovali v stavki, kljub temu pa bodo poskušali zagotoviti, da bo delo potekalo bolj aktivno kot ob nedeljah in praznikih. Večjih izpadov ne pričakujejo. Odpovedano bo delo kirurških strok v petih ambulantah. Paciente so že prenaročili, nekatere pa so obdelali že danes.

Ptuj

V ptujski bolnišnici bo po besedah v. d. direktorice Mirjane Bošlete delo specialističnih ambulant potekalo povsem normalno, pacientov ne bodo prenaročali. Prav tako bo delo povsem normalno potekalo v oddelkih za dializo, ginekologijo in intenzivno terapijo. Med 11. in 15. uro pa bo delo zaposlenih na posameznih oddelkih potekalo po nedeljskem oziroma prazničnem urniku.

Izola

Stavkali bodo tudi v izolski bolnišnici, pri tem pa bodo delali tako, da ne bo ogroženo stanje bolnikov, predvsem ogroženih skupin, kot so otroci do 18. leta, starejši bolniki, nosečnice in kronični bolniki. Opravili bodo vse načrtovane operativne posege. Delo pa bo deloma moteno med 10. in 11. uro, ker bo takrat potekal zbor stavkajočih. Ves čas pa bodo na voljo urgentne storitve, obdelali pa naj bi tudi vse bolnike, ki imajo za jutri naročen pregled.

Trbovlje

Odgovora iz bolnišnice v Trbovljah do objave kljub večkratnim klicem nismo dobili.

Kaj pa domovi za starejše?

Ponekod bodo stavkali tudi zaposleni v domovih za starejše. Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je svojim članom priporočil, naj delajo po nedeljskih oziroma prazničnih urnikih. Tako naj bi jutri stavkali tudi zaposleni v domovih za starejše. Po navodilih omenjenega sindikata se morajo v posameznih domovih posebej dogovoriti, kakšen obseg dela in storitev bodo opravljali.

Dom za starejše
Dom za starejše FOTO: Reuters

V Domu upokojencev Center, Tabor-Poljane so nam sporočili, da zaradi delovnega procesa v času delovnega časa ne bo stavke. Večina zaposlenih je glasovala proti, ker je prepričana, da stanovalcev doma ne morejo pustiti brez potrebnih storitev.

Direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar pa je pojasnil, da so se skupaj z zaposlenimi in sindikati dogovorili, da se bodo stavki pridružili. Izvajali jo bodo v skladu z opredelitvijo, da se zagotavlja minimalni delovni proces. Delo bo potekalo tako kot ob nedeljah in praznikih. V domu bodo sicer prisotni vsi zaposleni, ki so predvideni na urniku, delali pa bodo tako, da bodo zagotovljeni vsi postopki nege in hranjenja ter bodo zagotovljene vse zdravstvene potrebe. Stanovalcem doma pa ne bodo nudili posedanja, kopanja in družabnih aktivnosti. Zagotovili jim bodo vse potrebne obroke. Delo v pisarnah bo teklo (pošta in dokumenti) tako, da bodo obdelane vse nujno potrebne zadeve. Sodelovanje v stavki pa bo vezano le en dan. Zagotavljali bodo tudi pomoč na domu.

Dom pod gorco pripravlja druženje starostnikov in otrok

V Domu pod gorco pa so se odločili, da stavko obeležijo na svojevrsten način. V domu bodo namreč organizirali medgeneracijsko druženje starostnikov in otrok. Trajalo bo med 7. in 15. uro, v tem času pa bodo pripravili uro risank, uro, pravljic, športno in družabno uro in več delavnic. Otroci bodo dobili malico, lahko pa si bodo privoščili tudi popoldanski počitek. Predvsem bo druženje namenjeno otrokom zaposlenih v domu, vabljeni pa so tudi otroci tistih, ki zaradi stavke svojega otroka ne bodo mogli odpeljati v vrtec ali šolo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezno
18. 04. 2012 06.54
Avtoportret z ribo načrtujem podobo telesa ki niha na robu postavo ki jo spremlja grlena pesem oceana s slino redčim premočno barvo gledam razdrobljeno otočje kako lebdi med oljnimi madeži čopič divje pleše s slanimi valovi nebo narišem sivo kot lobanjski svod pod njim se v črne oblake zbirajo ptice misli nese čez blaten tolmun v hladu otrpne življenje
lolipoly
18. 04. 2012 02.05
-3
Kako se pocuti en zdravstveni delavec, da ve, da lahko prikrasa zivljenje nekomu z svojim pocetjem.
Avatar114
18. 04. 2012 14.16
kakšnim početjem? stavko??? kdo je že kdaj videl medicinsko sestro ki je na svojem delovnem mestu in bi odkorakala ven stavkat? tega ni... delo tut v času stavke enako poteka...teh 80 000 stavkajočih??? ja na papirju :)
Buena Vita
17. 04. 2012 20.37
-7
MANJ KOT DELAJO ,RES NE MOREJO DELATI
ggzz
17. 04. 2012 18.02
-6
ha ha ha, okrnjeno delo, pa tega ne bo nihče niti opazil. Ker vedno tako "okrnjeno" delajo
MsPikapiki
17. 04. 2012 19.04
-1
Rože noči Trgal sem rože noči trgal na njivi prekletih trgal vse dolge noči strup je bil v žalostnih cvetih. Pil sem pijačo strasti pil sem pijačo strupeno pil sem jo v uri slasti dušo prodal sem v zameno. Že nad goro rezgeta vranec in bije s kopiti črna mu griva vihra vrag ga ne more krotiti. Šel bom če tale polja šel bom čez njivo prekletih ogenj očeh plapola ogenj je v prsih razgretih. Morda bom sam sred noči----
MsPikapiki
17. 04. 2012 19.28
-1
lolipoly
18. 04. 2012 01.59
+1
Prosim pisi te verze tam, kje je zato stran namenjena...
Tone 12345
17. 04. 2012 17.42
+0
Kar naj stavka cela slovenija!Tile ki stavkajo naj se vprašajo če jim je res tako težko kot tistim 120000 im ki imajo komaj za jest kaj!!Tistih 120000 ,ki je mogoče propadlo oz. ostalo brez dela prav zaradi njih -enormnega državnega aparata,ki požre prav vse za svoje plače ki je prenapihnjen neproduktiven in bi bil lahko vsak v njem zadovoljen da sploh dobi kakšno plačo!!!
lolipoly
18. 04. 2012 02.02
+2
Za stavko je kriv sindikat, ker jih sili v to... Brez sindikata, bi imeli vecje place, ker nebi njih placevali.
SebaXLS
17. 04. 2012 17.23
-9
Ja itak so počasni kot polži, ju3 pa verjetno hmm... si ne predstavljam, da si počasnejši od polža?? Vse bo zgledalo kot v slow motionu... recimo ti bo zdravnik izmeril pritisk, počasi bo pumpal na 15s in ti ga bo zmeril v 15 min... odmori ter malce bodo zdaj 2 urne!! Tako počasi bodo jedli in pili, kot, da bi bili "zadeti"
Noelxy
17. 04. 2012 16.50
-4
Počasnejši kot so, že skor nemorjo bit.. Jutri, če me neuzamejo na pregled, na katerga sm naročen že več kot pou leta, * sred Ljubljane..
keramicar2
17. 04. 2012 15.36
+6
kaj veliko bolj počasni skoraj ne morejo biti- mislim celjsko bolnico.