Slovenija

V bolnišnicah brez navala zaradi vremena

Slovenj Gradec/Murska Sobota/Nova Gorica/Celje/Jesenice/Kranj, 24. 07. 2009 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Povišane temperature zraka so lahko tudi razlog za slabše počutje ljudi in poslabšanje zdravstvenega stanja bolnih, vendar pa bolnišnice za zdaj ne opažajo povečanega sprejema bolnikov.

Kot je dejal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre, v teh dneh v povprečju ni povečanega sprejema bolnikov. Nekoliko več so jih sprejeli prejšnji teden, najpogosteje zaradi klasične sončarice in s tem povezanimi glavoboli in bliskanjem pred očmi.

V slovenskih bolnišnicah ne opažajo povečanega obiska zaradi vremena. Tudi v slovenjgraški ne.
V slovenskih bolnišnicah ne opažajo povečanega obiska zaradi vremena. Tudi v slovenjgraški ne. FOTO:

Kot ocenjuje Lavre, ljudje upoštevajo navodila, naj se izogibajo delu na soncu v največji vročini in naj uživajo zadostne količine tekočin. Poleg tega se v teh dneh kljub vročini čez dan ponoči ohladi, pa tudi soparno ni preveč, je dejal Lavre.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota za zdaj kljub visokim temperaturam zraka v Pomurju ne opažajo povečanega obiska bolnikov, ki bi imeli težave zaradi povišanih temperatur ozračja. Kot je sporočila predstavnica za stike z javnostmi Silva Gutman, diagnostika ne odstopa od prejšnjih let, tako da so razmere podobne predhodnim poletjem.

Prav tako ni povečanega sprejema v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici, je povedal direktor bolnišnice Silvan Saksida. Zaradi višjih temperatur zraka so v tem času sicer bolj ogroženi starejši s srčnimi in pljučnimi boleznimi, je še dejal direktor bolnišnice, ki je z današnjim dnem zaradi povečanega števila oseb, okuženih z novim virusom gripe, uvedla popolno prepoved obiskov.

Kot so povedali v Splošni bolnišnici Celje, tudi tam ne opažajo povečanega sprejema bolnikov, ki bi imeli težave zaradi drugega vročinskega vala, ki je Slovenijo zajel ta teden. Temperaturam do 35 stopinj Celzija bo v soboto sledila osvežitev s padavinami.

Ljudje najverjetneje upoštevajo navodila za vroče dni in se zadržujejo v zaprtih prostorih.
Ljudje najverjetneje upoštevajo navodila za vroče dni in se zadržujejo v zaprtih prostorih. FOTO: Reuters

Tudi na Gorenjskem večjih težav zaradi vročinskega vala nimajo, so pojasnili v jeseniški bolnišnici in Zdravstvenem domu Kranj. Na Jesenicah imajo sicer zaradi vročine nekaj dehidriranih oseb, a so to večinoma ljudje, ki tudi sicer bolehajo. V Kranju ugotavljajo blažje viroze zaradi temperaturnih nihanj.

Kot so še pojasnili v Splošni bolnišnici Jesenice, že sicer bolni ljudje v teh vročih dneh uživajo premalo tekočine, zaradi česar hitreje pride do dehidracije, medtem ko direktnih vročinskih udarov pri njih ni.

Z vremenom pa so posredno povezane tudi nekatere infekcije, zaradi katerih so na Jesenicah sprejeli nekaj posameznikov. Gre za infekcije, povezane s postano hrano, zaradi česar lahko pri posamezniku pride do slabosti, bruhanja in diareje, kar dodatno prispeva k dehidraciji telesa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 07. 2009 22.50
uha---boste videli navale,ko pozabljivci ki so sodelovali v kriminalu s frederiko ministričino totalno izgubijo spomin