Slovenija

V boj za pravico do kajenja

Ljubljana, 09. 09. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V društvu kadilcev so se odločili postaviti v bran svoji razvadi. Potem ko je v javnost prišla pobuda za prepoved kajenja v zasebnih prostorih, so začeli podpisovati peticijo proti temu.

V Društvu kadilcev branijo pravico do kajenja v zasebnih prostorih.
V Društvu kadilcev branijo pravico do kajenja v zasebnih prostorih. FOTO: Reuters
Društvo kadilcev se zaveda, da je tobačni dim lahko neprijeten in moteč za nekadilce, vendar se hkrati zavzema za toleranco in strpnost med kadilci in nekadilci. Prepričano je, da se v strpnem vedenju lahko rešijo možne nevšečnosti v zvezi s tobačnim dimom. Društvo kadilcev

Društvo nekadilcev je predlagalo sprejetje novega, še strožjega protikadilskega zakona. Ta naj bi vrsti prepovedi in omejitev dodal prepoved kajenja v zasebnih prostorih večstanovanjskih hiš, češ da dim moti sosede. Pobuda je močno razjezila zagovornike pravice do kajenja, združene v Društvu kadilcev. Označili so jo za grobo poseganje v človekove in ustavne pravice do zasebnosti in nedotakljivosti stanovanja. "V zadnjem času so kadilci deležni vse večjih pritiskov s strani nekadilcev in stigmatizacije, kar ne nazadnje kažejo tudi zadnje pobude Društva nekadilcev, s katerimi posegajo v temeljne človekove in ustavne pravice,“ so zapisali v sporočilu za javnost, kjer tudi pozivajo k podpisovanju peticije proti omenjeni pobudi. Napovedujejo še, da bodo izkoristili vse možnosti za to, da preprečijo posege v svojo zasebnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zabluzen
10. 10. 2009 08.54
-1
Pa daj no, naj nas že enkrat pustijo na miru... če jim gre tak v nos da kadimo pa si naj še oni prižgejo da vidijo in okusijo kak je to dobro... sploh poleg kavice.... Bi rad vido junaka ki bo prišo v moje stanovanje pa mi prepovedo kajenje... hehe mu podaljšam pot preko balkona...
Kimberley-Echo
10. 09. 2009 01.01
Če bi jaz tukaj predlagal tak zakon, bi, če bi imel srečo jutri pristal v psihiatrični bolnišnici sredi niča ali pa na pokopališču. LEXLUTHOR je motena oseba, takim pa ni za zamerit.
Fickoslo
10. 09. 2009 00.00
lexluthor prvo kot prvo ti nevem kako lahko tako govoris glede tega vsem nam tukaj in se ostalim ce nisi nikdar kadil... o tem kak je kaj skodljivo in kaj ni bojo vrjetno prej vedeli vsi ostali nekdanji kadilci ki so to navado opustili! glede elektricnih cigaret pa tudi ne govori ce nisi pregledal vseh stvari in ne ves zakaj so jih umaknili iz prodaje! tej male zadeve so dosti bolj rakotvorne kot pa cela škatla navadnih cigaret tak da tudi z tem nebi resili zadeve!! sicer pa vsem nekadilcem ki imate tolko proti cigaretom in cigaretnemu dimu jih naprosam da imajo zaprta okna in balkon medtem ko jaz uzivam to nikotinsko palcko in ob njej uzivam... ko pa mi bo poslal kdo zaradi tega policijo pa bo potem se globoko obzaloval... glede zakona v gostilnah pa vam vsem * (se opravicujem izrazu!) ampak prisilili ste nas da ne smemo vec kadit v gostilnah sedaj pa vsi ki ne kadite zasedate se tiste prostore izven gostilne ki so namenjeni kadilce in ne sedite v gostilnah ki vec ne smrdijo po cigaretnem dimu!
gliss.
09. 09. 2009 23.19
bolano..men ne bo noben prepovedu kadit u lastnem stanovanju
danaaajaaa
09. 09. 2009 19.09
Me prav zanima če iz stanovanja ga . Hočevar samo diši! Verjetno ne! Tisti moment ko bo samo malo zasmradila, pa ni važno s čem, jo je treba prijavit ali pa naredit kažin proti njej in njenemu smradu! Ženska je bolana!
ajsa.shena
09. 09. 2009 18.12
najboljše da jih prepovejo pa bo največji MIR ampak to ta g.-.ol..azen ne bo naredila ker imajo preveč dobička
silva33
09. 09. 2009 16.44
ko to berem mo gre na bruhanje
silva33
09. 09. 2009 16.43
eh pa kam pelje ta država sicer bomo pa tako in tako vsi umrli al z dimom al brez njega nihče nebo za seme
Molda
09. 09. 2009 16.24
Kje je naša ustavna država in demokracija.Kadilci smo vedno bolj diskriminirani !!Kje ste kadilci uprimo se takim bedastočam!!Sama nestrpnost povsod,pa glede tega da kadilci državno blagajno stanemo več..glavni razlog smrti pri nas so bolezni srca in ožilja, in to največ od tega ko se folk nažira z debelimi zrezki in pomfrijem pa cel dan doma ždi pred tevejko.Pa alkoholizem tega tud noben ne omeni pa noben ne bo prepovedu da doma spiješ celo gajbo pol pa pada po partnerju pa otrocih.Nekadilci(ne vsi) se spravljate na največje banalnosti in itak to večinoma prihaja od takih zafustriranih ljudi, ki nimajo nč bolj pametnega za delat kot da težijo drugim,ki jim je fajn. Ja men paše kadit, pa noben mi ne bo reku da ne smem.To je moja osebna odločitev in če hočem met osmrajen zrak doma in rumene stene pa bom.Če pa se gremo na take malenkosti potem pa se lahko vsak pritoži zaradi vsega, pa dejmo prepovedat otrokom v lokaleal pa u nakupovalne centre k mene pa moti da se derejo in kotalijo povsod brez nadzora .Pa dejmo uvest obvezno uporabo deodorantov pa osvežilcev daha,k mene tud moti da morm namesto dima zdej vohat švic.Itak pa vse pride od tega da ste nekateri tko neznansko NETOLERANTNI pa mislte da more cel svet delat tko k vam paše.Drgač pa kadilci vabljeni na podeželje, tuki je dost prostora za vse, krave pa se nč ne prtožujejo(btw krave so tudi eden izmed onesnaževalcev okolja in tudi povzročajo raka...hmm dejmo jih hitr prepovedat!!!)
Kaja Kova? 1
09. 09. 2009 16.22
štetje sexsa in otrok, še to naj prepovjo in so popolni bedaki od bedakov, raje naj delajo, kot pa strelajo take bedarije, ki jim ni para.ves svet se nam smeje in se nam bo še
LexLuthor
09. 09. 2009 16.11
ja :) vsako noč ob dveh ponoči igram bobne. Nekako ne morem brez tega
Punt
09. 09. 2009 16.01
VSAK na svetu ma neko razvado in nobena ni taka da v njej uzivajo ljudje, ki so zraven. lexluthor - sigurno mas ti tud kako negativno razvado.
LexLuthor
09. 09. 2009 15.52
Meni bi bilo super, če bi zakon uspel. Verjetno res ne bo, ampak nekaj je pa res- lepo je, da se je začelo o tem govorit, da se tudi kadilci zavejo, da sta dve plati njihovih užitkov - opojna in smrdeča. Na žalost tisto drugo kasirajo sosedje. Pa še nekaj - tiste iste sosede, ki jih brezobzirno zasmarjujete, boste morda enkrat potrebovali...
missty
09. 09. 2009 15.51
jaz bi pa rad nazaj tobak za žvečenje ki so nam ga ukinili!!!!
gorgoroth
09. 09. 2009 15.35
Kadim in nimam nobene želje prenehati.To da je prepoved v lokalih me ne moti, ampak na mojem lastnem balkonu bom pa kadil pa če se cel svet na glavo postavi,naj prepovejo cigarete,jih bomo pač kupovali od dilerjev in tako državni proračun ne bo imel nič od tega, poleg taga pa sem vegetarijanec,se pravi da me moti vonj po pohanju dunajcev iz sosednjega stanovanja in mi škoduje,saj mi povzroča slabost,dajmo prepovedati kuhanje v zasebnih prostorih-mislim halo,to bi bil približno isti absurd,tako da nekadilci lahko se obrišete pod nosom,ker dejansko ta zakon bi bil grobo kršenje človekovih pravic in že v osnovi nima niti najmanjših možnosti.
lioon
09. 09. 2009 15.30
Un k rece da je tezko nehat kadit je šibek. Jst sm se enostavno odloču da neham, ko skadim zadnji čik v škatlci :) Ratal mi je brez problema.
est
09. 09. 2009 15.13
Ne vem zakaj, kadilcem omejevati njihovo razvado.Vesel sem če kadijo in pri tem polnijo proračun. Vsekakor pa sem vesel, da v "skupnih" prostorih ne kadijo. Omejevati kajenje v "zasebnih" prostorih (stopnišča), pa je popolna neumnost in cenena reklama raznih tralala protikadilskih društev.
jurgelj
09. 09. 2009 15.12
od cigaretnih izdelkov država fino živi več ko nas guzne prej država fino živi pa kaj bi zdaj radi nekateri?a zdravo živeli?Dobro jutro!!!!Se mi zdi,da Vam je ta vlak odpeljal.... Živeli kadilci!!!Če lahko nekatere tovarne nič meni nič tebi onesnažujejo okolje in grenijo zdravje ljudi naj še to počnejo kadilci!!!
LexLuthor
09. 09. 2009 15.08
@muci Ne ne, ta primerjava je butasta. Lahko rečeš npr. kot bi namesto piva pil vino. Tako nekako je s cigareti. Nekdo lahko ugotovi, da mu je vino še boljše. Absurdne primerjavo so brezveze.
JozaFric
09. 09. 2009 15.08
Sicer sem nekadilec, a ta zakon mi povsem zadošča. Glavno da v lokalih ni več dima. Kako je super. Doma naj vsak dela kar hoče. Večna ti hvala vlada JJ.