Slovenija

V apostolski nunciaturi potrdili umik, razlogov niso navedli

Ljubljana, 08. 08. 2012 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Apostolska nunciatura v Sloveniji pojasnjuje, da se je Uran s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije. Sedaj v tujini ne more bivati zaradi svojega zdravstvenega stanja. Nunciatura o razlogih za odločitev o Uranovem umiku iz Slovenije v izjavi ne govori.

Alojz Uran
Alojz Uran FOTO: Dare Čekeliš

Apostolska nunciatura v Sloveniji pojasnjuje, da se je upokojeni nadškof Alojz Uran po odpovedi službi, ki jo je papež Benedikt XVI. sprejel novembra 2009, s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije.

Dodajajo, da je Uran v skladu s temi odredbami preživel določen čas v Sveti deželi. Zaradi sedanjega zdravstvenega stanja pa ne more bivati v tujini. "Želimo si, da se njegovo zdravstveno stanje hitro izboljša in bo lahko izpolnil svoje obveznosti," so zapisali v izjavi.

Apostolska nunciatura v Sloveniji v današnji pisni izjavi pojasnjuje, da mora upokojeni nadškof Uran v skladu z ukrepom vsakič, ko potrebuje zdravniško pomoč v Sloveniji, obvestiti Kongregacijo za škofe, da bi mu dala dovoljenje za vrnitev v domovino za čas, ki je potreben za zdravniško oskrbo.

O razlogih molčijo

Nunciatura o razlogih za odločitev o Uranovem umiku iz Slovenije v izjavi ne govori, prav tako ne komentira navedb iz Uranovega pisma škofom, ki je v preteklih dneh prišlo v javnost.

Uran v pismu med drugim ugotavlja, da so ga v cerkvenih uradih obsodili, nihče pa ga ni obvestil o vsebini obsodbe. Zato tudi ni imel nobenih možnosti, da bi se lahko zagovarjal. Da naj bi bil obtožen očetovstva, je po navedbah iz pisma izvedel šele maja letos. Pri tem Uran poudarja, da nima nobenega potomca, in želi to tudi dokazati.

Upokojeni nadškof je sicer že od konca julija v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaradi navodila Vatikana, da mora začasno zapustiti Slovenijo, je bil v zadnjem obdobju v središču pozornosti.

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je namreč v Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres in Uran sta informacijo potrdila 25. julija, generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je tega dne povedal, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in da se Uran seli v Trst.

Uranovi podporniki med drugim menijo, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
09. 08. 2012 08.27
+2
Tudi v RKC se dogajajo velike svinjarije.
stajerc3
08. 08. 2012 20.35
+1
verski fanatiki on je pa lepo živel kot vsak smrtnik bravo Uran
mili33
08. 08. 2012 20.01
+8
Tako ravnati s starim in bolnim človekom je nehumano, nečloveško in skregano tudi z nauki krščanstva - pomagaj svojemu bližnjemu živeti, ne pa čimprej umreti. Ne razumem tudi zdravnikov, ki točno vedo kako šibkega zdravja je g. Uran in da ne preprečijo njegove selitve. KAJ NJIM TUDI DIKTIRA RKC, ali pa se morajo držati Hipokratove prisege? In sedaj bo škofovska kongregacija odločala, če lahko gre k zdravniku. Pa to je skregano z vso logiko in pametjo. Zakaj pa tako drastično niso kaznovali g. Krambergerja, Krašovca in ostale iz mariborske nadškofije, ki so prav gotovo krivi za 800 milijonov dolga, ki ga bomo plačali davkoplačevalci. Že vedo zakaj ne, morda pa so dobili del marmelade. Ko gre za dokazano pedofilijo v njihovih vrstah, pa ne ukrepajo ampak se sprenevedajo. Goreči zagovorniki stranke NSI - to dogajanje je slika zakaj se zavzemate - samo zase. Pa kaj RKC res misli, da smo ljudje tako neumni, da verjamemo v njihove pravljice.
nightangel
08. 08. 2012 19.01
+6
Če bi bilo v RKC-ju več takih kot je gospod Uran,bi bila cerkev na boljšem glasu!
Tonček Balonček
08. 08. 2012 18.52
+10
Če Cerkev želi, da je javnost pomirjena, naj Rodetu prepovedo vrnitev v Slovenijo! DA pa izganjaš bolanega človeka, upokojenca pri sedemdesetih, pa seevda niam nobeen zveez s katoliškim etosom, Pokvarjeno je, d aLjudmila in MSi te svinjarije, ki jo mpočen VAtikan s Slovencem, sploh ne komentira. Si kar predstavljam to stranko med okupacijo! Oni v parlamentu zastopajo neko drugo državo, ne Slovencev!
papaaa!
08. 08. 2012 19.40
+1
punca08
08. 08. 2012 18.36
+8
ne bluzite neumnosti, ki jih ne poznate vendar smo na podlagi nekih indicov napletate zgodbe. G. Uran je res dober in prijazen človek, poln modrosti in čudim se tem ukrepom, ki naj bi bili prišli. Vsekakor se mi gospod smili, saj je v enem letu postal čisto drug (zgaran in uničen) človek. Kaj vse naredijo razne zgodbice, intrige in podtikanja, si lahko le ogledate. Revež je bil že prej nekaj bolan (mislim da zaradi srca) in po vsem tem, so to le še močnejši udarci na ubogega poštenjaka.
mario7
08. 08. 2012 18.08
+2
karol290 TAKO SE GOVORI !!!!
odbogaposlan
08. 08. 2012 17.56
-1
NEPRIMERNOST!
komarec
08. 08. 2012 18.22
+4
Klerofašizem, ki ga bog za gotovo ne mara.
01xxy
08. 08. 2012 17.55
+7
Če pogledamo Stresa, dobimo čudne občutke. Milo rečeno. Če pa seštejemo mariborsko lopovščino in Urana, dodamo še Rodeta, pa dobimo sliko svete katoliške cerkve v Sloveniji. Da o simbolu Slovenije, blejskem otoku, ne govorimo. Kaj šele o pokljuških gozdovih. Njihov moto je znan: hočemo bogastvo in s tem moč in vpliv.
grdavs
08. 08. 2012 17.04
+21
Sem zaprisezen ateist, ampak bojim se, da bodo Urana izgnali, uvozili nam bodo pa spet Rodeta.
Northwest
08. 08. 2012 16.44
+15
Meni se zdi,da so tam v Vatikanu sele tapravi Doni vseh Donov.
Drago Kurnik
08. 08. 2012 16.32
+39
Gospod Uran ti se mi pri RKCu v sloveniji zdiš najbolj u redu človek zato te prosim ne poslušaj teh lumpov v vatikanu in ostani ponosno na svoji zemlji, če ti očitajo da imaš otroka si lahko na to samo ponosen, sramotijo se lahko tisti pedofili v vaših vrstah, ampak njih pa še nobeden ni nikamor izgnal !!!
scipio
08. 08. 2012 16.43
+27
bravo karol. to si napisal tako kleno in slovensko, da lahko zaradi mene odmeva do nebes, vatikan in razni rodeti so žal na to uho gluhi. uran pa je za naju in za vse dobre slovence pravičnik in eden od najboljših slovenskih verskih voditeljev vseh časov.