Slovenija

Jelušičeva: Večina pomanjkljivosti že odpravljena

Ljubljana, 12. 01. 2011 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za obrambo je zaradi nesklepčnosti prekinil razpravo o slovenskem kontingentu Isaf. Anderlič je namreč vztrajal, da najprej razčistijo, kaj je z dokumentom, ki govori o pomanjkljivi usposobljenosti voda za zaščito.

Slovenska delegacija na obisku v Afganistanu
Slovenska delegacija na obisku v Afganistanu FOTO: MORS

Odbor za obrambo je zaradi nesklepčnosti prekinil današnjo sejo, kdaj jo bo nadaljeval, pa ni znano. Odbor je postal nesklepčen pri točki, v okviru katere je razpravljal o opremljenosti 14. slovenskega kontingenta Isaf, in sicer potem, ko so sejo obstruirali Tone Anderlič (LDS) in člana odbora iz vrst SD.

Anderlič je namreč vztrajal, da odbor v nadaljevanju dopoldan prekinjene seje najprej razčisti, kaj je z dokumentom, ki je bil priložen gradivu za sklic seje in govori o pomanjkljivi usposobljenosti in opremljenosti voda za zaščito in mentorjev pehote v 14. slovenskem kontingentu Isaf.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je namreč že v dopoldanskem delu seje povedala, da je tisti, ki je dokument poslal v državni zbor, z njega izbrisal oznako tajno, na ministrstvu pa so zato že sprožili ustrezne postopke. Predlagala je tudi, da se seja odbora, v kolikor bo govora o spornem dokumentu, zapre za javnost.

Ker predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) slednjega ni želel storiti in ker tudi ni sprejel predloga poslanca Anderliča, naj sejo nadaljujejo potem, ko bodo na ministrstvu izpeljali vse postopke v zvezi s spornim dokumentom, so Anderlič in člani odbora iz vrst SD sejo zapustili, s tem pa je odbor postal nesklepčen.

Kdaj bo sejo nadaljeval, Jerovšek ni povedal, deset minut po prekinitvi pa je odbor prešel na naslednjo sejo.

Osemkolesni oklepnik patria
Osemkolesni oklepnik patria FOTO: Mia Media

Večina pomanjkljivosti že odpravljena

Še preden je odbor postal nesklepčen, je Jelušičeva povedala, da je bila večina pomanjkljivosti v 14. slovenskem kontingentu že odpravljena z dodatnimi usposabljanji, kupili in najeli pa so tudi del manjkajoče opreme, ki sicer postopoma še vedno prihaja v Afganistan.

Jerovšek je že v dopoldanskem delu seje povedal, da je dokument prejel med navadno pošto, ker na njem ni bilo oznake tajno, ga je skopiral članom odbora, dostopen pa je bil tudi novinarjem. Zatrdil je tudi, da bi, če bi vedel, da gre za tajen dokument, ravnal drugače.

Sporni dokument, ki naj bi bil po besedah ministrice delovna verzija, govori o pomanjkljivosti v vodu za zaščito, ki naj bi se pokazale med julijsko taktično vajo v Postojni.

V dokumentu podpisani polkovnik Vasilije Maraš ugotavlja, da so med vajo 27. julija glede voda za zaščito na dan prišle pomanjkljivosti, kot so pomanjkljivo izdelani bojni dokumenti. Prav tako ni bilo kontrolnih ukrepov za nadzor napredovanja izkrcanega dela kot tudi za nadzor ognja. "Namesto podrobno izdelanega načrta, je bila prisotna improvizacija, kar je pomenilo slabo izvidovanje in posledično uničenje vozila," je zapisano.

V delu poročila, ki govori o drugem dnevu taktične vaje, ki se je nanašala na spremstvo konvoja, pa je Maraš zapisal, da je dogajanje na terenu pokazalo, "da naše enote, še posebej vod za zaščito, tovrstnemu delovanju še niso kos". Priporočil je tudi nabavo določene dodatne opreme.

Premestitve v SV

Velik del današnje seje so sicer člani odbora namenili premestitvam v Slovenski vojski (SV), ki so se zgodile v decembru. V zvezi s slednjimi je Jelušičeva danes članom odbora pojasnila, da je šlo pri tem za načrtovane prerazporeditve, ki so bile izvedene v skladu z kadrovskim načrtom in glede na potrebe, ki so se pojavile v SV. Opozicijski člani odbora so namreč ocenjevali, da so bile premestitve politične narave.

Jelušičeva je odgovarjala tudi na vprašanja članov odbora. Ob tem je pojasnila, da se varnosti položaj v Afganistanu izboljšuje. Glede prekinitve pogodbe s Patrio pa je dejala, da zdaj za to še ni pogojev.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
13. 01. 2011 08.56
Ca6e Pa od kje pobiraš te neumnosti. Talibani so avganistanci zato nato zlikovci nikoli ne bodo zmagal
porka.malorka
13. 01. 2011 08.52
Osvald In zakaj ga ne bi brigal. Saj jih plačuje ravno tako kot ti.
korintos1
12. 01. 2011 21.25
121976 Si Jerovška mislil?
MERDE-AVE-MERDE
12. 01. 2011 19.49
Osvald12.01.2011, 17:071 - KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA ?! - Kaj tebe to sploh briga ??!! Briga me isto kot vse Slovence ki ne podpirajo te okupacije. Briga me isto kot vse ostale Slovence ki jih delajo sramoto s tem da igrajo hlapce zda. Briga me dokler bo 1 cent od mene šel v to vrečo brez dna. Briga me dokler je to Slovenska vojska in ne nek privat servis. Briga me, oo kako me briga !!!!
FRANC ostrš
12. 01. 2011 19.38
KAJ PA FOTO KRAVA V SREDINI
Osvald
12. 01. 2011 17.07
- KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA ?! - Kaj tebe to sploh briga ??!!
MERDE-AVE-MERDE
12. 01. 2011 16.10
10 let že traja vojna, povračilni ukrep za 9/11, ves čas umirajo nič krivi nič dolžni Afganistanci, ki jih večina ni niti slišala za 9/11. Še američanov je več kot 60% ki zahtevajo da se vrnejo enote domov. To jim je druga najpomebnejša zadeva, takoj za ekonomijo. Navadna okupacija zgrajena na farsi 9/11 in noben boj za demokracijo ali proti nekim njihovim sovražnikom. Lahko še dodamo prodajo dečkov za seks sužnje ki jih je organiziral ameriški "podizvajalec", civilne žrtve, uničenje infrastrukture ki je že tako ali tako slaba, in še.. Ta okupacija je samo zaradi naravnih bogastev in geostrateškega položaja države. - KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA ?! -
Ca6e
12. 01. 2011 15.37
Gosposvetski12.01.2011, 13:066 Ali je to sovražni ali žaljiv govor če rečem ;Slovenska okupatorska vojska ? Ne to je neumen govor, je isto kot bi rekel da so Talibani prvotni prebivalci afganistana, afganistanci pa priseljenci, to je žaljenje afganitanskega ljudstva! Problem slovenceljnev je to da os omejeni na svoje meje, pa še tako majhne so, sedaj smo evropejci, v evropi, in kmalu ne bo več mej, bodo samo v šolah za informacije. Vsi bi radi mir, a dnevno sosedu težite da hod po vašem, zaradi teh glupih črt so že od nastanka organizma vojne! Pa se mi imamo za pametnejše od živali, ki imajo isti problem, borbo za teritorij!!! Ko ne bo več mej, ne bo več vojn, kako priti do tega, tako da folku dopovejo da je cel svet njihov, ne samo košček zemljice pod alpami!!! In zato treba talibane pregnati, ker si nasilno lastijo in izganjajo nekoga ki je tam živel, skratka so nasprotje miru! So nič drugaga kot paravojaška organizacija, in ne etnična skupina!!!
unja1.m
12. 01. 2011 13.28
a že imajo svojo veteransko organizacijo, sram jih bilo
Audy
12. 01. 2011 13.27
Kolaboranti...
saintjozef
12. 01. 2011 13.23
mato234 TAM je imel vse pogoje, da izdela vozilo, uprabno kjerkoli. Toda potrebno ga je bilo na kolena spravit in pokrast. Isto velja za Patrije - Slovenci imajo vse znanje in pogoje, da bi izdelali boljša vozila zase in za tujce. Toda, NE ! Za nekaj provizije se proda CEL NAROD.
nosferatu
12. 01. 2011 13.16
In temu pravite, da je BOLJE?! To je tako, kot če bi v božanskih novicah bilo objavljeno: "Stanje na zemlji vse bolje, ljudje bodo kmalu odkrili atomsko bombo" ZAHTEVAMO REFERENDUM PROTI NEUTEMELJENI IN NESMISELNI OKUPACIJI!
Gosposvetski
12. 01. 2011 13.06
Ali je to sovražni ali žaljiv govor če rečem ;Slovenska okupatorska vojska ?
...Lejga...
12. 01. 2011 12.48
Pa še to,v Afganistan so pa itak šli zaradi denarja pa pomagat Američanom,ne pa ubogemu Afganistanskemu narodu.
...Lejga...
12. 01. 2011 12.44
Jaz osebno na tej sliki nevidim nč kej zanimivga kot pa uboge fante z opranimi možgani.
korintos1
12. 01. 2011 12.37
lucyloo Slovenski vojak po ustavi ne sme delat. Se mora v drugih državah boriti. Kako smo mi pravili Nemcem 1941 leta?
samajajca
12. 01. 2011 12.33
Najceneje bo, da posljemo Hummerje same v Afganistan brez nasih vojakov, saj so itak nepotrebni, imajo americani dosti svojih voznikov. Sigurno ne bi imeli nic proti
mjolnir
12. 01. 2011 12.20
DOMOV jih vrnimo pa bo NAJBOLJE!! Vojak naj se bori SAMO za svojo domovino! Ne za neko luknjo bogu za hrbtom in ameriške interse!
GTR
12. 01. 2011 12.15
Je treba bit tam, da vahtajo naftne daljnovode. Amerika rab nafto, čene bo propadla. Mi pa hitro jim v ritko lezt Amerikancem... sram vas bilo...
Gosposvetski
12. 01. 2011 12.11
Sem v zgodovini videl že veliko podobnih slik, potem,pa je čas pokazal,kako jim je žal slikanja !