Slovenija

V Afganistanu ranjena Slovenka že opravlja svoje naloge

Ljubljana, 31. 05. 2011 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu, ki je bila lažje ranjena v napadu na sedež skupine za obnovo provinc v Heratu, se počuti dobro in opravlja delovne naloge, ki so prilagojene spremenjenim okoliščinam po napadu.

V okviru mirovne operacije Isaf se je v Afganistanu doslej zamenjalo pet civilnih funkcionalnih strokovnjakov.
V okviru mirovne operacije Isaf se je v Afganistanu doslej zamenjalo pet civilnih funkcionalnih strokovnjakov. FOTO: Reuters

Pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu Melita Šinkovec, ki je bila lažje ranjena v ponedeljkovem napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu, se počuti dobro in opravlja delovne naloge, čeprav so te prilagojene spremenjenim okoliščinam po napadu v Heratu, so povedali na ministrstvu za obrambo.

Kot so še pojasnili na Morsu, Šinkovčeva, ki v Afganistanu deluje kot civilna funkcionalna strokovnjakinja, do nadaljnjega ostaja v vojaški bazi Arena, ki je od Herata oddaljena okoli deset kilometrov. Na območju Herata v dveh drugih bazah sicer deluje še 15 pripadnikov slovenskega kontingenta.

V Heratu na zahodu Afganistana se je v ponedeljek zgodilo več napadov. Eden od teh je bil tudi na glavni vhod v vojaško bazo mednarodnih sil Isaf Vianini, kjer je tudi sedež italijanske skupine PRT in kjer imajo svojo pisarno slovenski civilni strokovnjaki. V napadu je bil porušen del stavbe, v kateri je bila Melita Šinkovec. Slovenska predstavnica je bila v napadu lažje poškodovana in je dobila manjše odrgnine po obrazu.

Šinkovčeva je bila v času napada v zgradbi, v kateri deluje Skupina za civilno-vojaško sodelovanje (center CIMIC). Center CIMIC sicer opravlja naloge povezovanja z inštitucijami afganistanske vlade v pokrajini, mednarodnimi organizacijami in predstavniki civilne družbe, izdeluje ocene civilnega okolja in izvaja kratkoročne razvojne projekte.

Vojaška baza, imenovana Camp Vianini, je utrjen in zavarovan kompleks zgradb v velikosti približno 500 krat 500 metrov, ki leži v bližini središča Herata. Zunanjo varnost kompleksa zagotavlja pogodbena afganistanska zasebna varnostna služba, znotraj kompleksa pa je za varnost poskrbljeno s strani pripadnikov italijanskih oboroženih sil, ki delujejo v okviru Isaf. Slednji zagotavljajo tudi podporo pri premikih zunaj kompleksa, v katerem je PRT Herat, so pojasnili na Morsu.

Konec julija bo Slovenija napotili dva nova civilna funkcionalna strokovnjaka, predvidoma septembra letos pa še dva strokovnjaka, so sporočili z Morsa.
Konec julija bo Slovenija napotili dva nova civilna funkcionalna strokovnjaka, predvidoma septembra letos pa še dva strokovnjaka, so sporočili z Morsa. FOTO: Reuters

Melita Šinkovec je trenutno edina civilna strokovnjakinja iz Slovenije v Afganistanu, kamor je prispela lani jeseni. Njena naloga civilne strokovnjakinje je med drugim poučevati afganistanske vojake o njihovi vlogi v civilnem okolju. Poleg tega so v načrtu tudi številni projekti za afganistanske civiliste. Gre za svojevrstnost, saj tega druge države v okviru skupin za urjenje in mentoriranje bataljona afganistanske vojske (OMLT), ne izvajajo.

Te dni se ji izteka pogodba, na podlagi katere je opravljala delo civilne funkcionalne strokovnjakinje v Heratu. Kot so pojasnili na Morsu, je bila že sprejeta odločitev o podaljšanju pogodbe in Šinkovčeva ostaja v Afganistanu še do konca julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
31. 05. 2011 16.44
"V Afganistanu ranjena Slovenka že opravlja svoje naloge" Slovenke so znane po tem, da veliko prenesejo.
vzhod
31. 05. 2011 16.34
slovenci sodelujete pri okupaciji svobodnih drzav :/ sram vas je lahko
Krenamalozaforo
31. 05. 2011 16.27
Kaj pa en Slovenc kateri si je prst porezal nekje v Nepalu na skali ko je pomagal nekomu? Ali pa mogoče Slovenc na misiji v Kosovem v katerega je priletel kamenček mimoidočega avtomobila? Pa dejte nehat no!! Ne rečem da bi imela ženska vsaj kakšen gips (čeprav nikomur ne privođščim nesreče), samo da pa pišete že 3 dane o tem da je eno malo oplazilo je pa too much!!!
Alonso_champ
31. 05. 2011 16.26
ranjena????kr neki folira, ranjena kao...sploh ne ve kaj pomen bit ranjen...zdej bo zarad tega dobila medaljo,pihhh
ivannnn
31. 05. 2011 15.39
sej ne vem zakaj sploh hodijo v Afganistan po domače drek mešati...doma bi bila...s tem ko se umešavajo v vsako stvar ki se nas ne tiče bomo kvečjemu še prej tarča teroristov-...čeprav če bi se na kak parlament spravili nebi bilo nič narobe, poten bi se brez pokojninske reforme rešila kriza v Sloveniji