Slovenija

V 90. letih smo imeli le dva referenduma

Ljubljana, 08. 04. 2011 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska referendumska zgodovina je vse prej kot linearna. Medtem ko smo imeli v 90. letih vsega skupaj le dva referenduma, v tretjem tisočletju niso redki primeri, ko smo imeli dva na leto.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: Aljoša Kravanja

Referendum o malem delu, ki bo potekal to nedeljo, bo že 17. referendum v samostojni Sloveniji. Nazadnje smo volivke in volivci svojo politično voljo na referendumu izkazovali 13. decembra lani, ko smo odločali o RTV. No, takrat so svojo državljansko pravico in dolžnost izvedli le redki, saj je bila volilna udeležba bornih 14,8 odstotka. 72,3 odstotka od tistih redkih, ki so se na decembrsko nedeljo podali na volišča, je takrat glasovalo proti uveljavitvi novega zakona o RTV in pri tem je ostalo.

Lani smo imeli sicer pred tem tudi referendum o zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Odnosi s sosednjo državo so k obisku volišč prepričali bistveno več volivcev kot razmere v nacionalni radio-televiziji. Glede arbitraže je svojo voljo izkazalo 42,6 odstotka volivk in volivcev. 51,5 odstotka tistih, ki so glasovali, je podprlo ratifikacijo in tako le za las pretehtalo nad mnenjem nasprotnikov.

Leto 2009 je bilo poleg let 2004, 2002, 2000 referendumov prosto leto v prvem desetletju tretjega tisočletja. Desetletje poprej oziroma prvih deset let nove države so se referendumskega načina odločanja posluževali bistveno bolj poredko. Natančneje le dvakrat.

Decembra 1996 se je odločalo o volitvah v državni zbor, in sicer v treh točkah. Volivci so takrat odločili, da volivci nimajo po dveh glasov vsak, podprli pa so sistem volitev v DZ, kot ga imamo sedaj. Volilna udeležba je bila 37,9-odstotna.
V 90. letih je bil izveden še en referendum, in sicer leta 1999 o podpori izgradnji Termoelektrarne Trbovlje 3 (TET3). Proti TET3 se je izrekla velika večina tistih, ki so se referenduma udeležili, 78,04 odstotka.

Prvi referendum v novem tisočletju je Državna volilna komisija izvedla 17. junija 2001, ko so volivci odločali o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Svoje glasove je takrat oddalo 35,6 odstotka upravičencev in od tega jih je 72,36 odstotka neplodnim ljudem odreklo možnost tovrstnega zdravljenja.

Ali udeležbo na referendumih resnično pogojuje tudi vreme?
Ali udeležbo na referendumih resnično pogojuje tudi vreme? FOTO: Jani Dolinšek

So pa slovenske oblasti odtlej postajale vse bolj plodne, kar se tiče referendumov. V letu 2003 smo jih tako imeli kar pet, to je največ v enem letu doslej. Januarja sta hkrati potekala referenduma o privatizaciji Slovenskih železnic in o vračanju prekomernih vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. O tem se je izreklo 31,7 odstotka upravičencev.

Septembra so imeli volivci možnost odločanja o odpiralnem času trgovin. 57,5 odstotka volivcev je podprlo omejitev odpiralnega časa trgovin, 41,7 odstotka pa je bilo proti. Referendum je zaznamovala nizka volilna udeležba, saj se je na volišča odpravila dobra četrtina volivcev.

Bistveno več upravičencev pa se je odločilo uveljaviti svojo pravico in izraziti voljo glede vstopa Slovenije v EU in zvezo Nato. Referenduma sta potekala sočasno, udeležba pa je bila 60,3-odstotna. Vstop v EU je podprlo 89,6 odstotka, vstop v Nato pa 66 odstotkov volivcev.

Po enoletnem premoru so na referendum volivce znova povabili leta 2005, in sicer glede RTV. Tedanji tako imenovani Grimsov zakon je podprlo 50,3 odstotka volivcev, udeležba pa je bila simboličnih 30,7 odstotka.

V letu 2006 pa so se volivci odločali o nastanku novih občin. Vprašanje iz področja lokalne samouprave je januarja na volišča pritegnilo dobrih 60 odstotkov volilnih upravičencev, ki so izglasovali ustanovitev 12 novih občin in spremembo območja dveh občin. Aprila istega leta so se na podobnem referendumu volivci odločili za nastanek še petih novih občin.

Referendumsko voljo bomo izkazali 17.
Referendumsko voljo bomo izkazali 17. FOTO: Jani Dolinšek

Leta 2007 so volilni upravičenci odločali o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. O tem je glasovalo 58 odstotkov upravičencev, predlagani zakon pa so zavrnili z 71,12 odstotka glasov proti.

Najnižjo udeležbo pa so zabeležili leta 2008, na posvetovalnem referendumu o pokrajinah. Referenduma se je udeležilo zgolj 10,98 odstotka upravičencev. Volivci so se takrat v 11 referendumskih območjih izrekli za pokrajino, le v predvideni Osrednjeslovenski in Južnoprimorski so glasovali proti.

Po pregledu referendumov v samostojni Sloveniji je težko skleniti nekakšno splošno ugotovitev, bodisi glede udeležbe bodisi glede rezultatov. Le želimo si lahko, da o slovenski prihodnosti na koncu ne bo odločalo le – vreme.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madyy
09. 04. 2011 07.51
Takrat jer bilo saj upanje, da bodo politiki Normalni sedaj so pa sami Kriminalci, Lopovi in Balkanci, ki načrtno delajo Slovenijo brez Slovencev, Slovenske kulture in Slovenske besede.. Vsepovsod Šta kažež...???? sami, Bosanci , Šip.tarji in Kriminalci iz Juge..
Frane Šajn
09. 04. 2011 07.42
ČE NEBI BILI POTREBNI NE BI BILI SPROVEDENI. TALE DVA STA KRVAVO POTREBNA! NASLEDNJI BO, IZSTOP IZ TEGA NOREGA KAPITALISTIČNEGA VLAK!
dule100
09. 04. 2011 07.32
Bravo Svetlik ! Naj delajo še upokojenci, da bodo vedeli da se živi od dela, ne pa od pokojnin in poležavanja po domovih za ostarele. Tudi brezposelni naj delajo, ne pa da vse dni postajajo pred zavodi za zaposlovane in delajo sramoto Pahorju in državi. Študenti pa itak morajo delati, saj od študija se ne da živeti, pa od diplome ko jo imaš tudi ne !
pkorosec
09. 04. 2011 01.06
Sicer pa ce vprasas na cesti studenta, kaj si misli o malem delu, je prvo kar rece da je absolutno proti. Ko pa prosiš še za obrazložitev za ta absolutni proti, pa od intelektualca cujes mašila emmm emmm ne vem ... pa to da bodo studenti na slabšem, ... eeeeem to se mi ne zdi vredu .... emmmm ... ne vem no. Sem proti. Tisti, ki pa znajo nastet vsaj neke razloge, pa nastevajo le tista zavajanja, ki so že itak bila nestetokrat demantirana. Vazno pac da se ena laz nonstop ponavalja, pa tudi ce izkaze da je laz, se ta laz pac podaja naprej. Argumenti ne stejejo. Ne vidim smisla taksne demokracije. Pravzaprav je to tista demokracija, kjer zmaga tisti, ki ima mocnejse zvočnike. In studentske organizacije jih seveda imajo.
pkorosec
09. 04. 2011 01.00
"Naj se raje naša "preljuba" država vpraša zakaj večina študentov sploh mora delati... (socialna stanja družin), ter naj raje začnejo urejati šolski sistem (nezanimiv, prisiljen) da bo postal vsem študentom zanimiv, ter ga bodo na ta način hitreje in z večjim veseljem opravili." ------------------- Ne razumem te. Kaj ima drzava oz. vlada s tem? Studentu pac ni treba studirat, ce je to kar studira, zanj nezanimivo. Pa kaj se zavedate, da smo slovenci po stevilu diplomantov po prebivalcu na vrhu evrope??? Kdor studira samo zaradi papirja, nezainteresiran, ta itak pol ni nic vreden, ceprav misli, da bi samo zaradi tega moral bit. Morgen. Hkrati pa, studenti niso nobena ogrozena sorta v Sloveniji. Kafici so jih polni in pri vsaki stvari so poleg. So ljudje vcasih res komajda studirali, ko je vse znanje bilo zapisano v knjigah, ki so bila redka, in predavatelji redki. Danes imas vse na internetu. Pa se to ... v avstriji recimo je zelo malo studiranih. Vecina se jih zaposli ze takoj po srednji tehnicni soli in kot HTL tehniki sluzijo lepo pod enakimi pogoji kot vsi ostali. Ta studentarija mi gre res vedno bolj na zivce, ker jo je sam neodgovoren egoizem. Pa se to ... študij je v SLO zastonj in to se zal izkorisca. To pa ni zastonj in zato tudi imamo tako visoke davke in kje je potem tu skrb za malega cloveka?
Marcel Salej 1
08. 04. 2011 23.23
Naj se raje naša "preljuba" država vpraša zakaj večina študentov sploh mora delati... (socialna stanja družin), ter naj raje začnejo urejati šolski sistem (nezanimiv, prisiljen) da bo postal vsem študentom zanimiv, ter ga bodo na ta način hitreje in z večjim veseljem opravili. glasoval bom PROTI!
Tonček Balonček
08. 04. 2011 23.22
Ampak res mi ni jasno, zakaj bi alhko delali le študentje, brezposelni in druge kategorije naj bi imele pa kar "berufsverboten" oziroma bi morali ustanoviti s.p. ali biti recimo "kulturni delavci" in umetniki. Študenske servise je povozil čas!
Trakulja77777
08. 04. 2011 22.56
Proti Novemu Svetovnemu Redu, Illuminati, Bilderberg itd.. PROTI MALEMU DELU! Prebudite se!
forrestcic
08. 04. 2011 22.53
Ja politiki so vedno bolj nesposobni, zato pa je vedno več referendumov. Če ne bi bili tako neumni in pisali katastrofalnih zakonov kot je ta o malem delu, bi bili tudi referendumi redkost! Če je že prišlo do referenduma, se ga bom pač udeležil in naredil kar je prav - glasoval PROTI
Adiiiii
08. 04. 2011 22.51
@mojstermiha10 jaz sem odločno PROTI pokojniniski reformi ker je SLABA, ampak zakon o malem delu je DOBER zato sem ZA in ZA sem ravno zato ker VEČA delavske pravice! Zaslužil bom pa v življenju toliko kolikor si zaslužim, če mislim da si zaslužim več kot dobim bom pač poiskal drugega delodajalca, magari na drugi strani Evrope, na srečo živimo v svobodnem svetu! Tako kot lahko tudi vsak delodajalec prestavi firmo na drugo stran sveta, da Belokrajnci ostanejo brez dela!
glich
08. 04. 2011 22.18
Pahorja pa ni bilo na slo 1. Nekam slab lev je tole.
Tonček Balonček
08. 04. 2011 21.58
Rado, levakov se lahko rešimo le na dva načina, na volitva ali pa z revolucijo ter državnim udarom. Z referendumom nikakor ne, pa z brezplačniki in mašami tudi ne!!! Žal je tako, da ej do zdaj poštenjakom uspelo koalicijo sestaviti le čez eno poletje in 2004-2008; perdsedniški kandidati so pa vsi pogoreli, zadnji, čebelar namreč, je doživel celo popoln debakel. Če smo hoteli demokracijo in svobodne volitve, sedaj to imamo! Naj imamo referendum, da volitve ukinemo in sprejmemo zakon o zaščiti imena ter lika Janeza Janše ter mu poodelimo trajni mandat?
Nimivseeno
08. 04. 2011 21.51
Adi, ti pa glasuj ZA malo delo, pa ZA podaljšanje delovne dobe, pa ZA zmanjšanje delavskih pravic, ker le tako te bo vlada in tvoj delodajalec (ki bo, če že ni lastnik vlade) molzla do konca, da se boš lahko tako kot mnogi drugi prvi dan penzije zvrnil v grob - tako in tako drugi ne bojo nič podedovali od tebe, ker bojo že drugi vsi pobrali.
LAC
08. 04. 2011 21.50
Zdaj sem poslušal Troho na tv slo 1 in moram zdaj vzet tableto saj njegovo blebetanje in žaljenje nima meja groza no a nima rešitev le graja to znamo vsi.
pkorosec
08. 04. 2011 21.42
bravo RADO62 ... kako bo pa PROTI na referendumu spodnesel levi trojček? Referendum niso volitve!!!! Se pa pridružujem tvoji želji da se rešimo farabutov in skorumpirancev ... ampak ne samo levih, ampak tudi vas desnih, zato da se že enkrat lahko prikljucimo državam, ki gredo z razvojem naprej. Zato pa bo treba poleg dima, tudi nekaj ognja.
RADO62
08. 04. 2011 21.33
Obkrožimo PROTI...Le tako se lahko rešimo farabutov in skorumpirancev levega trojčka... heh
pkorosec
08. 04. 2011 21.27
v nedeljo bodo itak odsli samo tisti, ki imajo o tem najmanj pojma, so najbolj razvajeni in najbolj bebasti ... studenti, ki bodo PROTI. Do zakona sem skepticen, vendar se mi v osnovi zdi dober, korak v pravo smer. A najverjetneje ne bom sel na referendum, to pa zato, ker je itak brezveze. Neumen folk ostane vedno neumen folk, pa vseeno kak zakon sprejmeš. Vprasajte se samo kdo je proti? ZZZS in studentske organizacije, pa nezrela opozicija, ki ne ve kaj pomeni biti konstruktiven. Tisti odrasli ki boste PROTI, se potem ne razburjajte, ko boste zgubli sluzbo zato, ker bo en nezrel večen študent cenejsi od vas. Tisti odrasli, ki boste PROTI, pa zdaj nimate sluzbe, se pol ne razburjajte, ko vam bodo delo pred nosom speljali večni studentu. Tisti odrasli, ki boste PROTI, pa se ne razburjajte pol, ko bo vaša cena stagnirala namesto da bi rasla ... saj zakaj bi vas pa cenili, saj imamo večne studente. Tisti večni studenti, ki boste pa okrog 60-tega leta diplomirali, pa se potem ne razburjajte, ko vam bodo na Zavodu za pokojninsko zavarovanje rekli, da nimate nobenih pravic do .... ampak folk je itak glup ... tak glup, da lahko kar napovem rezultat ... vsaj 70% jih bo proti. To pa odraza tudi realno sliko n ase studentske populacije, ki se ima za izobrazeno ... 5% inteligentih, ki so si zakon prebrali in so ZA in 95% črednih ovc, ki so PROTI zato ker ... ehmm ehmm ... ehm ne vem ... mislim da ni to vredu ... ne vem .... v glavnem PROTI.
srebrnibreg
08. 04. 2011 21.26
fricoly1 08.04.2011, 20:46 Si pozabil, da prejšnja vlada ni upoštevala referendumske volje malega človeka ob enem referendumu.
RADO62
08. 04. 2011 21.19
V komunističnih diktaturah pa sploh nimajo referendumov..... heh
srebrnibreg
08. 04. 2011 20.53
Admin zakaj klik na plus zapiše minus. Sem nalašč poskušal na več komentarjih. Lp