Slovenija

V 21. stoletju so v Sloveniji še vedno ljudje, ki morajo vodo iskati daleč od svojih domov

Ljubljana, 19. 09. 2016 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo namenila 30 tisočakov za nujno ureditev dostopa do pitne vode prebivalcem romskih naselij Goriča in Dobruška vas. Odločili smo se za takojšnje ukrepanje, so ob tem zapisali, a Romi so morali na to "takojšnje ukrepanje" čakati več let, obrnili pa so se tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je namenila 30 tisoč evrov za nujno reševanje problema pitne vode v romskih naseljih Goriča vas v okolici Ribnice in Dobruška vas v občini Škocjan. Denar bodo namenili za postavitev vodnih zabojnikov, prevoz vode in porabo vode. "Zdravje in življenja ljudi v teh naseljih so zaradi neurejenosti oskrbe z vodo resno ogroženi. Stanje se iz dneva v dan še poslabšuje, zato se je vlada odločila za takojšnje ukrepanje," so zapisali na Uradu za narodnosti.

Gre za naselji, kjer več deset romskih družin z majhnimi otroki živi v katastrofalnih razmerah, brez pitne vode in elektrike, zaradi česar se je Slovenija znašla na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Tožijo jo Branko in Aleks Hudorovič iz Goriče vasi ter Ljubo Novak iz Dobruške vasi, ki jih zastopa odvetnica Nina Zidar Klemenčič. V tožbi utemeljujejo, da je dostop do pitne vode in sanitarij osnovna človekova pravica vsakogar, ne glede na to, kje, kako in v kakšnih razmerah živi.

Na "takojšnje ukrepanje" vlade so morali Romi iz omenjenih naselij sicer čakati kar nekaj let, pa čeprav je na perečo težavo ves čas glasno opozarjala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Romska družina
Romska družina FOTO: AP

Da je skrajni čas, da se nekaj stori, že zdavnaj mimo, menijo tudi v Amnesty International Slovenije, kjer so že pred leti dvignili glas proti takšnim krivicam. "Številne romske skupnosti v Sloveniji živijo v hudi revščini in nimajo dostopa niti do minimalnih nujnih količin vode. Povprečna dnevna poraba vode v Sloveniji je 150 litrov na osebo, v urbanih središčih tudi do 300 litrov na osebo. Nekatere romske družine pa lahko zberejo le od 10 do 20 litrov vode, ki jo porabijo za pitje, osebno higieno in kuhanje, zbirajo pa jo na oddaljenih mestih in včasih celo iz onesnaženih potokov. Nekatere romske družine v Sloveniji pa imajo na voljo celo manjše količine vode, kot jih zahtevajo mednarodni standardi v primerih humanitarnih kriz," so opozarjali. V teh primerih morajo po vodo do najbližjega izvira, bencinske črpalke, pokopališča ali drugega vodnega vira, kjer jo lahko natočijo in jo odnesejo domov. V teh virih pa voda ni vedno varna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni