Slovenija

Uživajo zakonite snovi, ki oponašajo učinke droge

Bruselj, 11. 07. 2011 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je med šestimi državami EU, kjer se najpogosteje uživajo zakonite snovi, ki posnemajo učinke ekstazija in kokaina. Te snovi je pri nas že uživalo sedem odstotkov mladih.

Snovi, ki oponašajo učinke drog, največkrat kupijo na spletu ali v specializiranih trgovinah.
Snovi, ki oponašajo učinke drog, največkrat kupijo na spletu ali v specializiranih trgovinah. FOTO: Reuters

Evropska komisija je danes predlagala zaostritev ukrepov v boju proti novim sintetičnim drogam v EU. Lani je bilo odkrito rekordno število 41 psihoaktivnih snovi, ki posnemajo učinke nevarnih drog, kot sta ekstazi in kokain, ter se prodajajo zakonito. Slovenija je med šestimi državami EU, kjer se te droge najpogosteje uživajo, kaže Eurobarometer.

Te droge, ki so lahko po navedbah Komisije vsaj tako nevarne kot prepovedane snovi, se pogosto prodajajo na spletu in v specializiranih trgovinah.

Ob tem je komisija danes objavila javnomnenjsko raziskavo Eurobarometer, ki kaže, da so nove snovi, ki posnemajo učinke prepovedanih drog, vse pogostejše in vse laže dostopne.

Po ugotovitvah Eurobarometra je pet odstotkov mladih Evropejcev že uživalo te droge – največ, 16 odstotkov, na Irskem, sledijo pa Poljska in Latvija z devetimi odstotki, Velika Britanija z osmimi ter Luksemburg in Slovenija s sedmimi odstotki.

Eurobarometer tudi kaže, da je v 27 državah članicah EU velika večina mladih med 15. in 24. letom za prepoved teh snovi.
Na nevarnost novih drog je Evropska komisija opozorila ob objavi poročila o oceni mehanizma EU za obravnavanje novih psihoaktivnih snovi, ki vstopajo na evropski trg. Mehanizem je začel delovati leta 2005.

Poročilo ugotavlja, da sistem zgodnjega obveščanja deluje dobro, vendar pa ima mehanizem precej težav pri odkrivanju velikega števila novih snovi, ki prihajajo na trg. V trenutno veljavnem sistemu tudi ni dovolj učinkovitih možnosti za izvajanje nadzornih ukrepov.

Komisija proučuje več možnosti za povečanje učinkovitost pravil, vključno s kazenskimi sankcijami. Jeseni bo predstavila ukrepe v povezavi s tem.

V poročilu tudi piše, da je bilo od leta 2005 odkritih 115 takšnih snovi. Lani rekordno število 41 novih drog, leta 2009 24, leta 2008 pa 13. Med njimi so bile rastlinska snov, sintetični derivati že uveljavljenih drog in "dizajnerske droge".
Poročilo urada ZN za droge in kriminal navaja, da se uporaba tradicionalnih drog, kot so kokain, heroin in ekstazi, na splošno sicer ne spreminja, vendar pa na trg s prepovedanimi drogami vstopajo nove droge, ker trgovci izkoriščajo mednarodno neurejen trg kemikalij.

Evropska komisija ima osrednjo vlogo pri usklajevanju ukrepov za zmanjšanje uživanja prepovedanih drog in za boj proti prometu s prepovedanimi drogami ter je pristojna za to, da državam članicam predlaga uvedbo nadzora za nove droge.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sleek
30. 09. 2011 15.41
Mirhollio: Drige so zelo škodljive. Sicer nevem dosti o tem...Probal sem že kak joint, al pa speed, tudi malo belega, eks (dva, tri) na fitnesu občasno efedrin ali pa klematerol, to pa je tudi vse.Vem pa , da škodijo :)) hahahahah:)))) to je pa tut use..celo veš da so škodljive..
mohawk17
26. 06. 2012 11.10
od useh ti je joint škodu za 1/10000 od ostalih :) legalize !! :)
Jaoming
12. 07. 2011 10.01
+1
In katere so te snovi. Kr tok me zanima. :)
janez6b
12. 07. 2011 09.57
dokler bo droga Wall streetu prinašala 700 milijard letno neobdavčenih in nezavedenih dobičkov bo droge toliko kot sedaj ali pa še več.
Jaka Bitenc
12. 07. 2011 09.15
povrsniste24kur v Slo to ni mozno....tud drugod po svetu dokler bo kapitalizm z roko v roki z farmacijo in cerkvijo nabiju bucke bo tako.... sprememb ne bo :(
janez6b
12. 07. 2011 08.59
seveda te nove substance skačejo v zelje, 700 milijardam težki trgovini z drogami.
borisch
12. 07. 2011 08.50
Kje se pa lahko v Sloveniji kupi te stvari? @Geronemo: kak je pa s tem na drugih planetih? :)
Geronemo
12. 07. 2011 07.40
+1
SAmo na našem planetu se lahko zgodi oz. se dogaja da neki zakon prepoveduje psihoaktivne snovi ki jih najdemo v rastlinah v naravni obliki kot so THC, DMT, Psolocibin, itd.... Kar pa se tiče alkohola, cigaret in ostalih "zdravil" ki nam jih lahko zdravnik predpiše in so bistveno bolj nevarne pa se na veliko tolerira... In kdo je zdaj lahko poleg tega pameten???? Lani so delali raziskave okrog DMT-ja ki ga najdemo V ČISTO VSEH ŽIVIH BITJIH... Sodelovali so umetniki, dohtarji, matematiki, filozofi itd... Vsi so se enoglasno strinjali da če bi DMT bil javno dostopen, bi se družba razvila v čisto kontra smer od zdajšnje in sicer na bistveno bolje.. In to je en od razlogov zakaj se to prepoveduje.. Ovca ne sme razmišljat z svojo glavo ker bo prišla do spoznanja in bi nekdo izgubil moč nad množico! In verjeli ali ne, to drži...
Janezova Andreja
12. 07. 2011 07.38
Če pogledamo direktorja kliničnega centra bomo kaj hitro videli, kako je alkohol škodljiv. Pa ga nikjer ne prepovedujejo.
hubertfast
12. 07. 2011 06.58
Kaj pa je to kaj takega, malo posnifaš, enega skadiš pa greš v kako državno službo, parlament ali kaj podobnega. Izglasuješ kak zakon, dvakrat si proti nasprotnim predlogom in greš domov. Pade lepa plača in se ti fučka. Seveda si proti predčasnim volitvam, saj ti tako stanje paše.
hubertfast
12. 07. 2011 06.53
Saj zato pa nočejo testirati poslancev, ne bodo pljuvali v lastno skledo. Jasno zakaj potem ni denarja za poplačilo podizvajalcev.
Ofca1A
12. 07. 2011 00.01
Trava je prepovedana,...sj vemo zakaj,....Industrija in določene zadeve,..Alkohol je pa definitivno trda droga,..ki po dolgotrajni uporabi pripelje do fizične odvisnosti. Marihuana v bistvo sploh ni droga,...THC je antioksidant.
Tonček Balonček
11. 07. 2011 23.48
+1
Dolenjski sadjevec je zakonita droga, oponaša pa tropinovec.
Globin
11. 07. 2011 23.41
@Hangai: Si si takoj za napisanim nalil kozarček rujnega, ki je trda droga? ;-) Trava pa je mehka? Ne zagovarjam nobene uporabe drog, samo dokler je alkohol dovoljen, ne more biti trava prepovedana - ni nobene logike. Žrtve in beda alkohola prizadene na 10 tisoče ljudi v SLO - govorim o pravih alkoholikih (ne prekomerno pitje na zabavah itd.), trava pa koliko? Ah daj no. Legalizacija marihuane bi imela zgolj in samo POZITIVEN učinek na VSE razen na dilerje. Uporaba se bi zmanjšala (Nizozemska je dokaz za to), davek bi tekel v državno blagajno, kriminala bi bilo toliko kot ga je pri nakupu navadnih cigaret ali alkohola. Predvsem pa imaš kar naenkrat večji del mladih, ki niso v stiku z dilerskim svetom - ni marihuana "stopnička" do težjih drog, ampak so okoliščene v katerih se jo dobi (seveda večina sploh ne nadaljuje dalj od marihuane - če izvzamemo alkohol). Ne pisat bedarij, če nimate pojma (s tem ne mislim izkušenj, ampak dejanskega strokovnega/objektivnega pojma, ne pa baba čula, baba rekla).
Mirhollio
11. 07. 2011 23.35
Drige so zelo škodljive. Sicer nevem dosti o tem...Probal sem že kak joint, al pa speed, tudi malo belega, eks (dva, tri) na fitnesu občasno efedrin ali pa klematerol, to pa je tudi vse.Vem pa , da škodijo :))
Gunnar
11. 07. 2011 23.04
če je že kriza, beda al whatever že, pustite folku, da vsaj mal odplava in se odcepi od krute realnosti pa tud če za tistih par uric kar trajajo efekti droge...
povrsniste24kur
11. 07. 2011 22.58
hmmmm očitno slovenija ima rada marihuano, precej se je razpasla in večina ljudi, ki jo kadi ni nič kaj napačnih...zakaj se torej ne zbere podpisov, pa dajmo stvar na referendum in vse skupaj legalizirat? slovenija bi resno znala najt izhod iz krize in to od turizma, ker imamo veliko privlačnih naravnih znamenitosti v slo, morje, gore, doline, jame, smučišča, jezera, v bistvu je vsako mesto že po sebi nekaj posebnega, dosti prireditev imamo že tako, kranjska gora, zlata lisica, ep košarka, tisti ki bi kdaj videli slovenijo, bi se hoteli vrnit, povedali bi dalje,....in da bi obstajali res kakšni coffe-shopi bi iz danes na jutri celo gospodarstvo v sloveniji zacvetelo, vse panoge, v vseh letnih časih, delovna mesta bi se kopičila kot gobe po dežju, milijoni plusa iz davkov mesečno, dosti t.i. dilerjev bi se uničilo, jugo fantov po ljubljani ki dilajo petke (4,6) po 40 ne bi več bilo, policija bi se lahko začela ukvarjati z lovljenjem resnih drog, gospodarskega kriminala, korupcije, ne pa da plenijo avto ali traktor kmetu, ker pač nima voz. dovoljenja, pa je še eden redkih, ki sploh kaj dela v slo... ampak za to vse skupaj je potrebno veliko veliko sprememb, pametnega načrtovanja in enkrat nekaj res učinkovito izpeljat do konca. no to se v koruptivno-fašistični banana sloveniji skoraj ne zdi možno, ali pač?
dpleme
11. 07. 2011 22.08
-1
Hangai11.07.2011, 21:42-6 Precej preveč popustljivo zakonodajo imamo pri drogah. Kdor govori, da je trava nedolžna, nima pojma; videl sem že čisto spsihirane ljudi, samo zaradi trave. Je pa res, da tisti, ki jo uživajo, vedno trdijo, da lahko kadarkoli nehajo - ko pa probajo, se vedno najde kak izgovor, da začnejo spet. Tudi izgubijo stik z realnostjo in živijo v čisto svojem svetu, samo jim je to nemogoče dopovedat, ker se jim zdi normalno. Uporabnik "dpleme", ki po lastnih navedbah uživa travo že 15 let je krasen primer za to. Če kdo ne verjme, naj se pride prepričat v kak zavod za mentalno zdravje, bo takoj dobil voljo da bi prenehal z drogo, če ni že prepozno. ti si še le en pri.zadet;)zarad trave še ni noben pristau v taki ustanovi;)hahaha res si en i.diot;)
PERGE
11. 07. 2011 21.59
vlada jih pa pusti, ker ve, da če jih bo ukinila, se bo folk zbudu iz omame in zahteval revolucijo =D
Stari Kurbir
11. 07. 2011 21.51
te droge so se razpasle v 2008 in 2009 ko je bilo v evropi skoraj nemogoče dobiti MDMA (učinkovina v ekstazijih). Še ena negativna plat prohibicije - namesto poznanih, preverjenih dobrih drog ljudje konzumirajo škodljive ali neraziskane nadomestke...
Jaka Bitenc
11. 07. 2011 21.48
dpleme 15let :) js 17let :)) usi ste k prfoksi...sam da ste teoretiki...na lastni kozi pa 0 in se 0 ne berete...kar je pa le vam v skodo.