Slovenija

Na ministrstvu so odkrili še en kartel?

Ljubljana, 22. 04. 2010 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na ministrstvu za javno upravo so zaznali sume kartelnega dogovarjanja tudi pri nabavi pisarniškega materiala v vrednosti 17 milijonov evrov. Sume so naznanili UVK, ki je proti podjetjem že uvedel postopek.

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po današnji seji vlade povedala, da kartelni dogovori ne potekajo le v gradbeništvu in na področju informatike, temveč tudi na drugih področjih.

Na minsitrstvu so pri javnem razpisu za dobavo pisarniškega materiala v skupni vrednosti 17 milijonov evrov zaznali sume kartelnega dogovarjanja med ponudniki. Zato so že pred mesecem dni na razgovor povabili direktorja UVK Janija Sorška in mu predali vso dokumentacijo.

Urad je ministrstvo ravno včeraj obvestil, da je proti ponudnikom uvedel postopek zaradi suma kartelnega dogovarjanja. Kot je še povedala Pavlinič Krebsova, je isto zadevo priskovala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je vse zbrane ugotovitve že predala pristojnim organom. Pavčinič Krebsova je zaradi vseh teh sumov preklicala podpis pogodbe, javni razpis pa bodo izpeljali ponovno.

Ministrica za javno upravo je še dejala, da bi bila dobra rešitev za probleme javnega naročanja ustanovitev Agnecije za javna naročila, ki bi vodila vsa javna naročila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzel
23. 04. 2010 06.52
No vse lepo in prav, ampak najhujša je tista o toaletnem papirju na ZPIZu, kjer so kradli kar tri leta z enormnimi količinami "porabljenega" toaletnega papirja - kot sem razumela nja bi ga posameznik porabil kar 18 rolic v 8 urah - več kot 2 rolici na uro... To pove vse: "Sranje na XY potenco". Pa kaj navadni smrtnik pa si bo kmalu brisal zadnjico z leskovimi listi...Leska je pač zelo povezana z običajnim človekom - od rane mladosti z leskovo palico kot vzgojnim sredstvo...do staristi z leskovimi listi kot osnovnim higienskim pripomočkom... Kot je rekel pesnik: "Glej stvarnica vse ti ponudi....
prouhudababa
22. 04. 2010 21.04
Javni razpisi so samim sebi v napoto. Načeloma se že sliši, kot da javni razpisi pocenijo nabave, vendar pa je v praksi pogosto ravno obratno. Ne gre le za velikost naročil. kot je omenjal nekdo, malim dobaviteljem tudi vsa papirologija in finančni pogoji, bančne garancije, itd. preprečujejo možnost sodelovanja v mnogih razpisih. Zlasti pri razpisih za tehnično opremo me je vedno presenečalo, da se nikoli ne izvaja predhodnih razpisov na katerih bi se izbralo možne proizvode za nek namen. Te proizvode bi se potem moralo testirati, preučiti uporabnost, ceno in stroške naprave v določenem obdobju. Šele nato bi se smelo naresti razpis za izbrani USTREZNI proizvod - in še tu bi bila možna pogajanja za dosego boljših pogojev. Tako bi naredil dober gospodar - kar pa naša državna uprava nikoli ni bila. Točno se ve že v naprej, katera podjetja bodo lahko sodelovala na nekem razpisu. Kupujejo se proizvodi, ki pogosto niso racionalne rešitve za državo, temveč najbolj donosni za tisto peščico podjetij, ki sodelujejo v razpisu. Pogosto je možno z neposrednim pogajanjem z distributerjem ali proizvajalcem doseči mnogo bolj ugodne pogoje od običajnih, pod katerimi neko blago ponujajo mali prodajalci. Tako pa imamo v sloveniji kar nekaj velikih podjetij, ki so ekskluzivni dvorni dobavitelji. Kar nekaj od njih bi klavrno propadlo, če bi država nastopila kot dober gospodar in omogočila tudi malim dobaviteljem sodelovati v razpisih po pravičnih kriterijih. Takšno preferiranje velikih podjetij samo po sebi spodbuja kartelno dogovarjanje med njimi, saj si le tako lahko zagotovijo svoj nadaljni obstoj. To problematiko pa zagotovo ne bo rešila nobena agencija za javna naročila. Taka agencija bo zgolj možnost, da nekam zaposlijo še ene par znancev, prijateljev in odsluženih politikov. Pri koritu pa se bodo še vedno gnetli izključno blagoslovljeni 'usposobljeni' dobavitelji. Kupovalo pa se bo še naprej proizvode, ki so 3x slabši, ker so na razpisu bili ponujeni za 1€ ceneje, vendar so ustrezali 'formalnim razpisnim pogojem'. Na primer WC papir: v razpisu nabavljajo dvoslojni wc papir. Ponudnik A namesto dvoslojnega ponudi troslojnega po ceni 1€, ponudnik B pa dvoslojnega za 0,99€. Ker je edini kriterij cena, se ne bo izbralo ponudbika A ampak očitno precenjenega ponudnika B. Da se bo potem porabilo za polovico več papirja, ker bodo ljudje odtrgali vsakič po tri lističe namesto dveh, je za pametnjakoviče v državni upravi že previsoka matematika. Primer z WC papirjem je dokaj banalen, ponazarja pa stari pregovor "nisem tako bogat, da bi poceni kupoval".
alterego
22. 04. 2010 19.18
kdaj bo končno jasno, da v javnem sektorju plače sploh niso problem, preveč se pokrade pri javnih naročilih in investicijah!!!
kure bedne
22. 04. 2010 16.32
Koliko kartelov imamo verjetno nobeden ne ve. Jaz pa vem, da jih imamo v sloveniji VELIKO preveč. Škoda, da nimamo kartel PATRIOTOV Slovenije. Škoda res.
JVE
22. 04. 2010 15.55
ne vem kaj ima janša tle, če se pahorjeva vlada z tem razpisom ukvarja
wsharky
22. 04. 2010 15.10
.... sedaj bo vlada vsak teden 'nasla' kaksno kost in jo bo vrgla narodu, namesto da bi se osredotocila na resevanje drzave iz vsakodnevne vecje bede... borutek, kako pa kaj semafor?...
Odpri.oci
22. 04. 2010 15.06
No ja.... seveda gre za kartelni dogovor !!!! . Je pa ministrstvo SAMO krivo za take stvari...... Ker ZAHTEVA, da je SAMO EN DOBAVITELJ za celotno nabavo.... . Koliko podjetij je danes sposobnih v parih tednih POKRITI dobavo robe, vredne 17 mio - in sicer cca 200 različnih artiklov, ki jih mora imeti na zalogi ????? . Naj naredijo razpis "po sklopih", pa bo prišel zraven tudi kak, ki ima npr. za 0,5 mio papirja, nima pa sponk...... In tak ponudnik, ki bi lahko uspel z nižjo ceno je že v štartu izločen, ker ne ponuja celotnega asortimana - vseh 200 artiklov !!!!
saintjozef
22. 04. 2010 15.03
Končno !! VSE NABAVE, VSE CENE, V VSEH MINISTRSTVIH PREVERIT: Primer: Ista firma za državni ali pa občinski objekt računa 30eur za 1m2 estriha, normalno pa 6-7eur za1m2. Miljoni gredo posrednikom, ki ne počnejo nič, samo zveze imajo in vedo s kom delit. MRGOLI LOPOVOV v vseh teh službah.
Marko Apšner
22. 04. 2010 14.36
robio
22. 04. 2010 14.30
Mladinska knjiga in Extralux?
boy123
22. 04. 2010 14.22
Ja,ko bi sam to bilo tko pa ni samo v politiki tudi med župani in bogataši v njihovih krajih,kjer ne pridejo zraven z javnimi naročili mali podjetniki ampak samo bogatuni,ki podkopujejo župane in kjer se gre za velike denarje!!!!Uredi mi dober posel pa ti plačam!!!!
praznakosarica
22. 04. 2010 14.21
Bravo nasi. Se bojim da se bo spet kaksna interpelacija nasla. Sedaj proti dami, materi in gospe... Kaj pa zdaj ?
orahovcan
22. 04. 2010 14.17
3 mandata ne bi bilo dovolj za razkritje vseh jansevih goljufij
irish
22. 04. 2010 14.12
če jim kaj lahko priznam, je pa odkrivanje sumljivih poslov, korupcije, kriminala,.. kar veliko stvari se je odkrilo - upam, da se te sumi enkrat do konca potrdijo, dokažejo in da bo nekdo končno odgovarjal za svoja dejanja, tako kot to počnemo ˝navadni˝ državljani...
Jani.
22. 04. 2010 14.11
Vse se odvijalo vsaj pod okriljem velikega JJ!
am_staff
22. 04. 2010 14.06
Nas spet zavajate, zidarji so ob kartelnem združevanju obračali miljarde.