Slovenija

Uvedba e-receptov: problem sta računalniška nepismenost zdravnikov in zmeda v bazi zdravil

Ljubljana, 10. 11. 2015 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
64

Mnogi so mnenja, da smo elektronski recept uvedli zadnji hip, saj močno zamujamo za drugimi evropskimi državami. Zdaj, ko je sistem zaživel po vsej Sloveniji, se mnogi pritožujejo, da je počasen, nezanesljiv in da povzroča zmedo. A naši sogovorniki temu ne pritrjujejo in pravijo, da je težava v računalniški nepismenosti starejših zdravnikov.

2. novembra je praktično povsod po Sloveniji (ponekod so še občasne tehnične težave) zaživel e-recept, ki papirnate recepte nadomešča z elektronskimi. Gre za eno od storitev projekta eZdravje. Po tednu dni delovanja smo preverili, kako so e-recept sprejeli zdravniki in njihovi bolniki ter, kaj uvedba e-recepta pomeni za delo v lekarnah.

Bolnik za prevzem zdravila potrebuje le še kartico zdravstvenega zavarovanja, zdravilo pa lahko prevzame v katerikoli lekarni po Sloveniji.
Bolnik za prevzem zdravila potrebuje le še kartico zdravstvenega zavarovanja, zdravilo pa lahko prevzame v katerikoli lekarni po Sloveniji. FOTO: Kanal A

Že pred uvedbo se je veliko govorilo o tem, da bo uvedba elektronskega recepta prinesla veliko prednosti, med katerimi sta zagotovo večja preglednost in varnost predpisovanja zdravil. A se je le nekaj dni po modernizaciji v medijih pojavil plaz kritik, da je sistem počasen in da zdravnikom vzame preveč časa, ki bi ga sicer namenili bolnikom. Tako nekateri zdravniki opozarjajo, da za vnos vseh potrebnih podatkov potrebujejo več časa, kot so ga pred uvedbo e-recepta in da je program, kjer vnašajo podatke o zdravilih, nelogičen.

Problem ni v sistemu, pač pa v računalniški nepismenosti starejših zdravnikov

Mi smo poklicali v Zdravstveni dom v Novem mestu, da preverimo, kako so tam sprejeli e-recept in s katerimi težavami se tam srečujejo. Splošna zdravnica v Zdravstvenem domu Novo mesto Nežka Dular je prepričana, da je bil zadnji čas, da se e-recepti uvedejo. Po njenem mnenju ima sistem ogromno prednosti, tako za zdravnike kot bolnike. Glede težav, o katerih poročajo medijem nekateri zdravniki, pa meni, da gre za začetne težave in da je težava v zdravnikih, ki niso navajeni na računalnike in so imeli zaradi uvedbe e-recepta celo travme. "Problem je računalniška nepismenost zdravnikov, zlasti starejših," pravi Dularjeva. Tudi sama pravi, da je starejša zdravnica in da se je morala z računalniki najprej dobro seznaniti. V vso zadevo se je temeljito poglobila in se na prihod e-receptov pravočasno pripravila. "Ugotovila sem, da je delo na računalniku čudovita stvar," pravi in dodaja, da vnos e-recepta res vzame nekaj več časa, ampak zato, ker so to šele začetki. Z vsakim dnem gre hitreje, pravi Dularjeva, ki verjame, da bodo čez pol leta vsi rekli, da je to čudovita ideja. Trenutno za vnos več receptov porabi eno do dve minuti, si je pa bazo podatkov sama uredila, tako da vnos poteka hitreje in predvsem lažje. Prav tako je prednost sistema, da lahko zdravnik preveri, če je bolnik prevzel v lekarni predpisano zdravilo. "Vidi se skrb bolnika do zdravila," pravi Dularjeva. To po prejšnjem sistemu ni bilo možno, kar jim je dostikrat manjkalo, saj se je velikokrat zgodilo, da so bolnikom predpisali zdravilo, pa ga niso šli dvigniti v lekarno.

Večja preglednost in varnost predpisovanja zdravil pomeni, da sistem zdravnika takoj opozori na možne interakcije med zdravili. Poleg tega bolnikom z obnovljivimi recepti ne bo več treba hoditi po zdravila ves čas v isto lekarno. Lahko jih bodo naročili po telefonu in dvignili v katerikoli lekarni. Zdravila bo možno predpisati na daljavo, torej brez obiska ambulante.

Da je prvi vtis pozitiven, pravi tudi zdravnik Mihael Demšar, ki je predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. "To je moj osebni vtis," pravi in dodaja, da ga je sistem močno razbremenil, zlasti pri tistih bolnikih, ki imajo veliko kronične terapije in jim mora predpisati več receptov. Je pa bil obveščen, da se nekateri zdravniki res pritožujejo, da imajo še vedno precej tehničnih težav pri vnosu receptov, v glavnem pa imajo težave starejši zdravniki, ki niso vešči z računalniki, pravi. "Žal je bilo premalo časa za vpeljavo in za izobraževanje," opozarja Demšar, ki upa, da bo pri vpeljavi e-napotnic več časa namenjenega izobraževanju in zato teh začetniških težav manj.

Farmacevti naj bi imeli po uvedbi e-recepta več dela, ker jim težave povzročajo napake zdravnikov. Ti pa naj bi bili zmedeni, ker naj bi bila urejena baza zdravil.
Farmacevti naj bi imeli po uvedbi e-recepta več dela, ker jim težave povzročajo napake zdravnikov. Ti pa naj bi bili zmedeni, ker naj bi bila urejena baza zdravil. FOTO: Thinkstock

V lekarnah preobremenjeni, največ kritik leti na račun neurejene baze zdravil

Bolj kritični do sistema pa so v Lekarniški zbornici, kjer predsednik zbornice Milan Golub opozarja, da imajo njihovi zaposleni v lekarni po uvedbi e-recepta bistveno več dela, prav tako se je povečal čas izdajanja zdravila. Če pride v lekarno bolnik z natisnjenim seznamom zdravil, ki mu ga pripravi sestra v ordinaciji, potem lahko farmacevt že pred branjem kartice začne pripravljati zdravila. Tako, kot je to bilo pred uvedbo e-recepta. Drugače pa mora računalnik najprej prebrati kartico, kar traja nekaj časa, opozarja Golub, ki je najbolj kritičen do same baze zdravil. Ta je razlog za največ težav in dodatnega dela, ki ga imajo farmacevti. "V tej bazi zdravil je vpisanih več kot 3500 zdravil, na trgu pa jih je 1500, zato se pogosto zgodi, da zdravnik predpiše zdravilo, ki v bazi sicer obstaja, na trgu pa ga ni," pojasnjuje Golub. Zato mora farmacevt v vsakem od teh primerov poklicati zdravnika, ki je zdravilo predpisal in se z njim dogovoriti, kako naj predpisano zdravilo, ki ne obstaja, nadomesti. Upravljavca baze zdravil sta dva, pravi Golub. To sta ZZZS in Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki bi bazo morala že pred časom urediti. "Že več let jih opozarjamo na to težavo, a sta povsem neodzivni," še dodaja Golub, ki je prepričan, da bodo ob takšni obremenitvi dela potrebovali dodatne kadre.

V vmesnem obdobju ponekod še seznam zdravil na papirju

Primer seznama predpisanih zdravil, ki ga v zdravstvenem domu natisnejo bolniku, če mu zdravnik predpiše zdravilo.
Primer seznama predpisanih zdravil, ki ga v zdravstvenem domu natisnejo bolniku, če mu zdravnik predpiše zdravilo. FOTO: 24ur.com
V primeru, da gre za nujna zdravila, bo zdravnik še vedno napisal papirnati recept, s čimer bi preprečil kakršne koli težave, ki bi jih bolnik imel pri prevzemu zdravila, če bi se pojavile tehnične težave. Prav tako ima v primeru tehničnih težav zdravnik še vedno na voljo papirnate recepte.

Ker je uvedba elektronskega recepta precej težav povzročila pri starejših bolnikih, so na ministrstvu za zdravje zdravstvenim domovom svetovali, da bolnikom v prehodnem obdobju natisnejo seznam zdravil, ki jim pripada in s katerim se nato odpravijo v lekarno po zdravila. Ta papir je v pomoč tako bolniku, kot farmacevtu. A tudi ta rešitev je naletela na kritike, češ, da se s tem vračamo nazaj k tiskanju na papir.

Država je za elektronsko rešitev, ki jo je izdelal konzorcij sedmih podjetij, odštela 2,1 milijona evrov. Vzdrževanje sistema, ki z decembrom prehaja na Nacionalni inštitut za javno zdravje, bo letno stalo okoli 300.000 evrov.

Izdajanje elektronskih receptov za zdaj velja le na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, medtem ko je predpisovanje samo elektronskih receptov pri predpisovanju zdravil na recept na sekundarni in terciarni ravni predvideno s februarjem prihodnje leto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xleloo
11. 11. 2015 12.36
Nemcija nima e-rezeptov. Ne sklada se z varovanjem osebnih podatkov. Toliko o zamujanju za evropejskimi drzavami.
Andrejka Caharijaz
11. 11. 2015 07.21
Moj primer : moj ginekolog nima računalnika, piše recepte, sestra pa ga pošlje preko e- pošte in imam recept v lekarni celo leto, vsake tri mesece grem iskat zdravila. V redu, sestra bo poslala dalje, starejših zdravnikov pa itak ni veliko, to je mali %. Drugače je pa super ideja, rabiš samo kartico greš v lekarno , tudi tam ti pove farmacevt kaj dobiš in to je to. Ne moreš izgubit recepta , ne založit ! Super je samo osvojiti je treba. Da pa želijo imeti vse pod nadzorom !!!!!!!!!!! kaj kdo kupuje in kje !!!!!!!!! o tem pa druga debata. To je pa res. Drugo : Jaz dvignem plačo 500 € in kupujem tam - kjer so akcije, popusti in vem, da lahko vsak dan zapravim za hrano 7 €. Če bi imela kartico - bi zapravila veliko veliko več ! Torej imam sama kontrolo nad denarjem in je OK ! In v banki ne vedo kje in kaj kupujem !!! Toliko in lep dan vam želim
tali?ni tom
10. 11. 2015 22.44
tole z temi e recepti je po moje brezveze! kolikor je stal sistem in vzdrževanje bi blo papirnatih receptov za sto let! pa še vsak ki ma pet minut časa ti brska po sistemu in voha kaj od zdravil jemlješ! vse za nadzor! folka seveda! in ne, nisem za nazadnjaštvo ampak določene stvari so sigurno bolje na papirju! preverjeno! podobno zadevo imam namreč na šihtu , naročanje blaga , kar precej za štacuno preko e naročanja , nekje skoraj dvajset let in še danes zadeva ni stoprocentna! pa da mi ne bo kater o računalniški nepismenosti , moje prvo srečanje z računalnikom v osnovni šoli na spectrumu 48,modificiran 48k,commodore pa pol naprej! do danes ko mam stroj ki je jači kot je bil tist v misiji apollo!
bboy7
10. 11. 2015 21.46
+2
Problem je računalniška nepismenost zdravnikov? A smo leta 1980? A zdej je naš problem, da so na takih funkcijah fosili, ki zanjo nardit 2 stvari, ki jih delajo že celo življenje niso se pa pripravljeni naučit NIČ novega? V letu 2015 računalniška nepismenost NI izgovor! Jah opomin pred prenehanjem delovnega razmerja, če se ni pripravljen naučit nečesa novega, pač ne ustreza več za delovno mesto. Sam pomislite, da imajo vaše zdravje v rokah ljudje, ki se niso pripravljeni naučiti ničesar novega! Se pravi se verjetno v zadnjih 30ih letih tut za to kaj je novega na področju zdravstva niso nič pobrigal. Pač laufajo tisto svoje znanje izpred 30ih let, če pa kdo umre zaradi napačne diagnoze pa "se zgodi". Pač nove mlade zdravnike zaposlit, ki bodo tehnologijo osvojili v par urah in ne bomo zgubili pol leta z učenjem starih zdravnikov. Program za vnos receptov, ki ga uporabljaš non - stop pač ni tok zakompliciran, da se ga nebi dalo relativno hitro osvojit. Preseneča me, da so se trgovke z "samo" srednješolsko izobrazbo sposobne naučit terminal uporabljat, če je za doktorje en programček tak višek znanosti.
provokatorr
10. 11. 2015 21.51
+4
kaj pa če je to samo izgovor tistega, ki je za 2 milijona prodal nedelujoči sistem? a so v UKC MB vsi zdravniki računalniško nepismeni, glede na to, da so mi nekaj dni nazaj dali papirnate recepte?
na4o?i
10. 11. 2015 20.19
+3
Stari zdravniki v penzijo, mladim pa službe... čas vas je povozil!!!
provokatorr
10. 11. 2015 21.06
+4
stari zdravniki so izgovor. jaz učim ljudi delati na najnovejših CNC strojih, ki imjo zaslon na dotik, pa menije v tujem jeziku, ki ga večina delavcev sploh ne razume, pa se da vse naučiti. in nihče mi ne bo rekel, da se en zdravnik, ki ima izobrazbo malo višjo od osnovne ali poklicne šole, ne bi naučil, če bi mu kdo pokazal, ali naredil navodila za uporabo, ki so razumljiva. amapak ker je podjetje, ki je sistem delalo, varčevalo pri stroških uvajanja, je situacija takšna, kot je. poleg tega je vprašanje, če sistem sploh dela, kot je treba
provokatorr
10. 11. 2015 18.26
pa prejšnji teden sem bil v UKC MB, pa ko so me poslali domov, so mi dali papirnate recepte
provokatorr
10. 11. 2015 18.24
+5
pa še en račun: če bi ZZZS zaposlil 10 informatikov, ali primernih ljudi, da bi sami vzdrževali sistem, pa jim dali 2000 evrov mesečne brutto plače, bi jih stalo manj, kot plačevati nekemu podjetju, ki ni sposobno niti vzpostaviti sistema, in bo na vzdrževanju delalo mogoče 5 ljudi, ki bodo delali za minimalca.
provokatorr
10. 11. 2015 18.21
+2
me pa zanima, koliko so stali papirnati recepti na leto. po moje prav gotovo manj, kot bo stalo vsakoletno vzdževanje sistema, ki itaq ne deluje.
provokatorr
10. 11. 2015 18.20
+1
v nemčiji imajo še vedno papirnate recepte. preverjeno pred dvema mesecema, ko sem bil kar presenečen, ko sem pri dohtarju dobil papirnati recept.
marko03
10. 11. 2015 16.46
+4
Za težave s tovrstnimi " novitetami" v slovenskem zdravstvu sta vsaj dva vzroka. Prvi je ta , da te domnevno koristne modernizacijske race lansirajo taki , ki s tem opravičujejo obstoj lastnih služb na raznih vladnih direktoratih , poddirektoratih , agencijah in sličnih fikus birokratskih odložiščih manj sposobnih individuumov za živo delo z živimi ljudmi , kar zdravstvo v svojem bistvu je. Ker sami že zares dolgo vedo , da čakalnih dob in drugih podobnih ovir , ki pestijo Slovence na poti do zdravja , ni mogoče rešit-razen na (samo njim neznan ) edini učinkovit način-namreč s preprostim ukrepom nabave dodatnih kapacitet in zaposlitve dodatnih ljudi v sistemu , si pač morajo izmišljati "ukrepe" za katere menijo , da bodo (kdo ve komu) pokazali , kako inovativni in učinkoviti so v zasedanju svojih fikus delovišč.. Drug očiten in v nebo vpijoč vzrok pa je v naravi tvorcev in prodajalcev slovenskih zdravstveno- informacijskih sistemov.Ti seveda živijo na svojem planetu-na katerem seveda vedno vse deluje (popolno) . Višek njihove samonapihljive arogantnosti je v prvi vrsti v tem , da seveda samoumevno pričakujejo , da se bodo vsi uporabniki njihovih umotvorevin željno in zainteresirano skušali množično in presrečno preseljevati na njihov planet , ki je seveda milijone svetlobnih let oddaljen od krajev kjer živijo in delajo živi , zaresni ljudje s svojimi realnimi življenjskimi okoliščinami in posebnostmi.Njihov drugi , pa nič manjši in nič manj očiten greh pa je (in ta nedvomno in nadvse očitno seva iz vseh por vsakovrstnih skrbnikov slovenskih zdravstvenih informacijskih sistemov) da so (smo ) uporabniki omenjenih informacijskih sistemov v njihovi službi in ne obratno... In potem se pojavi čez čas cvetober zgoraj omenjene srenje , v obliki inšpekcijsih štrlin , ki se imajo za kronano pooblaščene ugotavljati , kako je z delovanjem na primer elektronskih čakalnih vrst in podobnih bljuvotin , ki ovirajo slovensko zdravstvo pri funkcioniranju... Upamo , da pride čas , ko bo raja ugotovila , kdo so omenjeni inšpektorčiči , ki v resnici skrbijo , da sistem summa-summarum rezultira MANJ storitev , kot bi jih tisti , ki bi deloval brez njihovega nadzora-beri vmešavanja... Dobro bi bilo tudi ozaveščati slovence o tem, kako so čakalna doba , čakalna vrsta in čakalne knjige-tudi elektronske POLITIČNI konstrukti , s katerimi posamezniki v časih okoli volitev na dobro plačane službice mahljajo naokrog , v resnici pa z medicino ali pa celo z zdravjem naroda nimajo prav nobene povezave.
Joker3
10. 11. 2015 15.15
Problem je tudi, če zmanjka elektrike.
aurora77
10. 11. 2015 17.12
+2
v zdravstvu sploh ni potrebno, da zmanjka elektrike, je kaos tako in tako
JosipBrozDrugi
10. 11. 2015 13.50
+11
včeraj sem prvič dvignil zdravila na e-recept. mlajši farmacevt (<30), ki je prav gotovo računalniško pismen, se je precej časa lovil. morda je aplikacija neprijazna do uporabnikov (zdravniki, sestre, farmacevti, ...)?
mackon08
10. 11. 2015 15.09
+6
Točno tako, za vsak nov program je treba izvesti usposabljanje, tukaj pa izgleda tega ni. Ni problem če imaš čas kaj sprobavati, ker so nove zadeve, tukaj tega ne moreš. Pa butci spodaj ne žalite medicinske sestre, ker one marsikaj postorijo za razliko enih ki živijo od socijale pa tukaj smetijo po njih.
1907955
10. 11. 2015 13.50
+10
Skrajno diletantski pristop izvajalcev projekta, ki ga bomo spet preplačali davkoplačevalci konzorciju podjetij(da se še bolj zamešajo sledi, ane!!??).
aurora77
10. 11. 2015 17.08
+2
kot to vedno počnejo v javnem sektorju... le zakaj tovrstnih problemov ni v gospodarstvu?
batom@pinkponk.com
10. 11. 2015 17.26
+1
Ker delajo vse rocno? Ker nihce ne posluje z milijonom ljudi hktati?
batom@pinkponk.com
10. 11. 2015 17.26
Ker delajo vse rocno? Ker nihce ne posluje z milijonom ljudi hktati?
NATYKA666
10. 11. 2015 13.22
-5
Ne sestre tega naj ne bi delale... Halo le kaj bodo pa sedaj počele ??
JosipBrozDrugi
10. 11. 2015 14.45
+6
Dr.Rugelj
10. 11. 2015 15.24
+3
...od kdaj pa sestre predpisujejo zdravila ?..
kiboko
10. 11. 2015 13.15
-3
Problem ni v sistemu, pač pa v računalniški nepismenosti starejših zdravnikov ----- Nehajte že s tem, saj to delo opravljajo medicinske sestre, ki pol dneva čepijo za računalnikom.
rko
10. 11. 2015 13.29
+2
Očitno zelo USPEŠNO ČEPIJO ZA RAČUNALNIKOM TI PUHOGLAVEC
Ka pa mislis
10. 11. 2015 13.09
-3
Za taksne place bi z nogami tipkal recepte
Mc Mcmarco
10. 11. 2015 13.05
+6
To, da so dohtarji nepismeni vem že od nekdaj - nikol nisem znal prebrat njihovih "krac" ha, ha...
tron3
10. 11. 2015 13.00
+9
Ja g. v haljah belih, pa saj vseskozi trdite kako ste izobraženi, da ste naj in da na Zemlji tej ni enakih sedaj se pa ugotovi, da ste računalniško nepismeni, halooooo!!!
zagor:)
10. 11. 2015 12.31
+12
Toliko o pismenosti zdravnikov, v vseh letih solanja se niso naucil osnov racunalnistva, a otroci v OS pa morajo znat za oceno. Sramota
zagor:)
10. 11. 2015 14.52
+1
NATYKA666
10. 11. 2015 12.17
+1
To je vse skupaj malce zgrešeno... Res se mi poraja vprašanje... Kaj, a zdaj bo zdravnik-/ca v comp bulil/a... Ja in kdaj in kako me bo pregledal... Buli v comp da obkljuka vse potrebno, kontakta dr.-pac tako ni blo, sedaj bo še manj... Hudo fino tole naše zdravstvo... Zakaj pa tega sestra ne dela., oz kaj bo sedaj sploh delala...?
kiboko
10. 11. 2015 13.17
+2
Seveda to počne sestra, ne zdravnik, gre za izgovor.
Dr.Rugelj
10. 11. 2015 15.25
+2
...od kdaj pa sestre predpisujejo zdravila ?..