Slovenija

Ustavno sodišče zavrnilo pobudo sodnikov o interventnem zakonu

Ljubljana, 06. 04. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče ne bo preverjalo ustavnosti interventnega zakona, ki so jo vložili sodniki, ker se niso strinjali z določilom o nižanju plač. Pobuda je bila zavrnjena, ker pobudniki ne izkazujejo pravnega interesa.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič FOTO: Ustavno sodišče republike Slovenije

Ustavno sodišče je v ustavni presoji interventnega zakona, ki ga je še pred oblikovanjem vlade po volitvah sprejel novi parlament, zavrnilo oceno ustavnosti. Okoli 500 posameznih članov Slovenskega sodniškega društva je namreč v začetku marca na ustavne sodnike poslalo omenjeno pobudo, ker so nasprotovali 7. členu interventnega zakona, ki naj bi jim odvzel že pridobljeno pravico, da dobijo plačilo za plačne razrede, v katere so bili uvrščeni.

Takrat je predsednica društva Janja Roblek dejala, da so sodniki pripravljeni na varčevanje, vendar v enakem obsegu kot funkcionarji drugih vej oblasti.

Kot je v obrazložitvi sklepa ustavnega sodišča zapisal njegov predsednik Ernest Petrič, pobudniki ne izkazujejo pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti izpodbijane zakonske določbe. V obrazložitvi piše, da omenjena določba ne učinkuje neposredno. V takšnih primerih se lahko pobuda vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanega predpisa, hkrati z ustavno pritožbo, pod pogoji iz 50. do 60. člena zakona o ustavnem sodišču, je še zapisano.

Zavrnjena je bila tudi pobuda Branka Reismana za začetek postopka za oceno ustavnosti prvega odstavka 7. člena interventnega zakona.

Zakon o interventnih ukrepih so poslanke in poslanci sprejeli 23. decembra lani. Po njem se socialni transferji z izjemo nadomestil za čas brezposelnosti, pokojnine in plače javnih uslužbencev v prvem polletju leta 2012 ne bodo usklajevali. Roblekova je že tedaj opozorila, da plače sodnikov še vedno niso usklajene s plačami funkcionarjev ostalih vej oblasti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
06. 04. 2012 23.46
MALI ČLOVEK JE ZA NJIH PETOKLASNO KOLO KI GA TREBA POPLJUVAT IN V LUKNE SPRAVITI MALI ČLOVEK NIMA PREPLONKANE DIPLOME IN NI SE NAŽIRAL OZOROMA OPIJAL DO MRTVAGA 8-10 LET,CELO VEČ NEKATERI ŠTUDIRAJO IN CUZLČJAJO MATER,OČETA IN DRŽAVO, POTEM PA ZA NAGRADO SE DELAJO NORCE IZ LJUDI,
Darko32
06. 04. 2012 12.18
+7
Nedopustno je, da se sodniki mešajo in še bolj pritiskajo na malega človeka in mu od ust odžirajo še kruh. Sami so pripomogli k tej krizi, ko niso pristopili k kaznovanju tistih, ki so na prihodkovni strani utajevali davke in prispevke, ter se raje šli korupcijo in podkupovanje. ŽAl sedaj nimajo pravice za malomarno delo zahtevati višja plačila. Še vzeti jim je potrebno.
StrelaT
06. 04. 2012 14.04
+3
Nedopustno je, da žolč zlivaš vsevprek. Nedopustno je, da komentiraš stvari, ki jih ne poznaš. Nedopustno je, da obtožuješ brez dokazov. Nedopustno je, da sebe smatraš pomembnejšega od drugih. 1. Sodniki se mešajo v poskuse, da se jih z varčevalnimi obremeni bolj kot druge javne funkcionarje. Že kar nekaj časa namreč prejemajo plačo, ki je za en plačilni razred nižja, zato zdaj zahtevajo, da se ta ukrep odpravi, potem pa tistih 10 ali 15% dol. Da bi pa tukaj kaj pritiskali na koga drugega kot vlado? Pa še odžirali 'kruh'? 2. Sodniki lahko kaznujejo tiste, ki jim je krivda dokazana. Ne morejo pa sami v akcijo pa lovit lumpe. Teksaški ranger aka Chuck Norris je samo eden. Lumpe lovijo policisti in kriminalisti, obtožijo tožilci in branijo odvetniki. Šele ko so vsi ti naredili svoje delo, nastopijo sodniki. 3. Največja 'utaja' davkov ne nastane s kršenjem zakonov, ampak s poslovanjem s podjetji v davčnih 'oazah'. To pa zaenkrat še nikjer na svetu ni nezakonito. Je pač taka politična volja. In kaj naj sodniki? Naj delajo po svoji presoji in mimo zakonov? 4. Obtoževati sodnike korupcije vsevprek ne gre. Če poznaš imena, na dan z njimi. Jaz poznam en sam primer. Sicer pa je postopek veliko lažje 'ustaviti' še preden sploh pride na sodišče, torej pri inšpektorjih, policiji, in tožilstvu.
Buena Vita
06. 04. 2012 23.43
STRELAT,NEHI STRELJAT NEUMNOSTI 550 SODNIKOV IMA SLOVENIJA VEČ KO AVSTRIJA,IN MI NE SOLI PAMETI DA SMO SLOVENCI VEČJI KRIMINALCI KOT AVSTRIJCI,,OPS,VEŠ KOLIKO JE NJIH VEČ KO BI,ČE BI V SLOVENIJI SODNIKI BILI TAKO SPOSOBNI DELATI KOT SE VLEČI ZA PLAČE BI BILO VELIKO-VEČ ZADOVOLJSTVA IN MANJ REVŠČINE KOT JO JE, 4.NE ME BASAT,KO SO V MARMELADI DOBILI KOPRSKO TOŽILKO,IN PREKMURCA ,,,,KAJ SE JIM JE ZGODILO,A FIGA , NE SE OGLAŠAT PROSIM IN NAS DELATI BUTLJE,ČE SE IMAŠ ZA PAMETNEGA,VEDI DA TUDI NISMO NEUMNI,ČERAVNO NIMAMO SPLONKANIH ALI KUPLJENIH DIPLOM,,