Slovenija

SSN manjka še 38.900 podpisov

Ljubljana, 25. 03. 2009 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
57

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo stranke SSN za zadržanje ratifikacije o pristopu Hrvaške v Nato. Jutri se izteče rok za zbiranje podpisov za referendum, ki naj bi jih do sedaj zbrali le 1100.

Predsednik Ustavnega sodišča RS Jože Trtnik
Predsednik Ustavnega sodišča RS Jože Trtnik FOTO: Dare Čekeliš

Ustavno sodišče je že odločalo o predlogu pobudnice Stranke Slovenskega naroda (SSN), naj do končne odločitve o pobudi SSN prekine zbiranje podpisov za podporo zakonodajnemu referendumu ter zadrži uveljavitev in izvrševanje Zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške (RH) k Severnoatlantski pogodbi. Kot je sporočila generalna sekretarka sodišča Jadranka Sovdat, je ustavno sodišče pobudo zavrglo. Pri tem so opozorili, da sodišče tega sklepa ni zavrnilo kot neutemeljenega, ampak kot nesposobnega za obravnavo.

V SSN so na ustavno sodišče namreč naslovili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu. Od njega so zahtevali še, da do ocene odloži izvajanje zakona o ratifikaciji pristopa Hrvaške v Nato, kar pa je sodišče danes zavrnilo.

"Po presoji ustavnega sodišča je treba določbo zakona, ki govori o zadržanju zakonov razumeti tako, da mora pobudnik konkretno navesti, izvrševanje katerih določb izpodbijanega predpisa naj ustavno sodišče zadrži, in izkazati, kakšne težko popravljive škodljive posledice bi sicer nastale," piše v odločbi US. Ustavno sodišče pri odločanju tehta med škodljivimi posledicami, ki bi nastale zaradi nadaljevanja izvrševanja predpisa, in škodljivimi posledicami, ki bi nastale zaradi začasnega zadržanja izvrševanja izpodbijanih določb.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Prekinitev zbiranja podpisov za podporo referendumu o Zakonu o ratifikaciji ter zadržanje uveljavitve in izvrševanja Zakona o ratifikaciji bi lahko pobudnica dosegla, če bi ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje ustreznih določb Zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Vendar pobudnica ni določno predlagala, glede katerih določb zakona naj ustavno sodišče začasno zadrži njihovo izvrševanje. Zato ustavno sodišče njenega predloga ni moglo obravnavati, temveč ga je moralo kot nesposobnega za obravnavo zavreči.

Za zbiranje podpisov še en dan

V SSN še niso v celoti seznanjeni z odločitvijo ustavnega sodišča. Predstavnik stranke Lovro Škrinjarič je povedal, da odločitev sodišča zaenkrat težko komentirajo in ob tem dodal, da je bila zavržena samo pobuda za zadržanje, medtem ko bodo o sami vsebini ustavni sodniki še vedno morali odločati.

Kot je danes popoldne poročal Radio Slovenija, predsednik državnega zbora Pavel Gantar ne bo čakal vročitve podpisov, ki jih je zbrala SSN in ima za vročitev časa še sedem dni od konca zbiranja podpisov. Po njihovih informacijah bo namreč Gantar v petek, ko bo dobil podatke ministrstva za notranje zadeve o tem, koliko obrazcev so overile upravne enote, obvestil predsednika republike Danila Türka, da referenduma ne bo in da lahko podpiše zakon o ratifikaciji.

Po zadnjih podatkih, ki jih je posredoval Škrinjarič, so v SSN zbrali okoli 1100 podpisov za referendum, o številki 1300 iz preteklega tedna pa naj bi jih napačno obvestili odgovorni. Kot je dejal Škrinjarič, nad številko niso razočarani, glede na to, da se je proti referendumu izrekla skoraj celotna slovenska politika vključno s predsednikom vlade in predsednikom republike.

Škrinjarič je ob tem dodal, da rok za zbiranjem podpisov  teče normalno naprej in se izteče v četrtek, nato pa morajo v sedmih dneh o tem obvestiti državni zbor. Na vprašanje, ali to nameravajo storiti takoj, ali pa bodo čakali do zadnjega dne, je odvrnil, da ne gre za zavlačevanje, a jim roki pač omogočajo pravico, da to storijo zadnji dan in s tem "ostalim političnim strankam dajo možnost, da se v naslednjih sedmih dneh pogovarjajo o tem vprašanju, če se prej niso imele časa".

Hrvaški sabor potrdil Severnoatlantsko pogodbo

Poslanci v hrvaškem saboru pa so medtem danes sprejeli vladin predlog ratifikacije Severnoatlantske pogodbe. S tem so se na Hrvaškem približali sklenitvi postopka o vstopu Hrvaške v Nato. Za Severnoatlantsko pogodbo je glasovalo 119 poslancev, nasprotoval je le neodvisni poslanec Dragutin Lesar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_tika-taka
27. 03. 2009 13.55
Jaz upam, da bo to sedaj dobro uplivalo na odnose z Hrvaško, vesel sem, da ssn ni uspelo. Itak so pa taborniki in je bilo to za pričakovat.
vinadap
26. 03. 2009 12.29
Villach - Beljak Klagenfurt - Celovec Graz - Gradec Spielfield - Šentilj Wien - Dunaj No,vidiš,mi imamo slovenska imena mest,vi imate samo eno vašo besedo prevedeno in to je Wien - Beč,vse ostale izgovarjate v nemškem jeziku,čemu samo eden prevod,zanimivo.
andreja2008ab
26. 03. 2009 11.19
Džeki....komu se pal jubi na upravno enoto sploh????? Briga me, če hočjo v nnato ali ne....
vinadap
26. 03. 2009 10.34
prosper - vsak vleče na svojo stran,vsak izkazuje svoj prav,kakšna je pa resnica,bomo pa zelo kmalu zvedeli. Vse do 25.06.1991se ni na hrvaškem nikoli omenjala savudrijska vala. V vseh dokumentih do razpada Jugoslavije se je pisalo piranski zaliv v celoti,tako v Sloveniji,kakor na Hrvaškem.
josip.hr
25. 03. 2009 23.44
Ja, kot zgledi z referendumom nikaj ne bo. Zdaj končno lahko rečemo da so HRvati in Slovenci spet prijatelji, a ne?
Pygmalion
25. 03. 2009 21.43
Če bi pobudo podpisali vsi, ki so na raznih forumih glasno podpirali referendum, bi SSN zbrala vsaj 3000 podpisov.
revolver
25. 03. 2009 21.41
prosper
25. 03. 2009 21.16
vinadap ne rekel da boste to stvar uredili že z vstopom v nato. ker red mora biti in da ne boste ispustili nobene prilike. REFERENDUM BO,BO,BO IN PIKA. srečom takega mnjenja so samo iskompleksirani kot ti in tebi podobni. ti delas skodo in hrvatom, a predvsem svojem narodu z takimi izjavami. pa se to - nekam mi vse manj dokazujete zgodovinske pravice na hrvasko ozemlje. a to pomeni da pocasi rit prihaja na svoj šekret? vse manj je dokumentov s katerimi masete, koliko je hrvaska aktivnejsa z svojimi dokumenti to ste vi bolj tiho. a na zacetku ste se bunili da vas hrvaska skroz ignorira, zdaj bi bilo boljse za mentalno počutje da je hrvaška se naprej ignoranstska , kaj ne?
matej962
25. 03. 2009 20.23
Mogoče, če bi vsi iz SSN znali pisati, da bi bilo več podpisov za referendum.
SPICELJ
25. 03. 2009 19.48
ivch
25. 03. 2009 18.53
joj kako pametn folk,za bruhat.
Jože Pernek
25. 03. 2009 18.46
SPLOH NI VAŽNO bo ali ne bo referendum ura dela TIK TAK TIK TAK...................
matej962
25. 03. 2009 18.30
Jaz še vedno upam, da referendum bo in.....................
matjazr7
25. 03. 2009 18.00
Mi drugače dol visi za Nato, Hrvaško, SSN, referendum, itd. Ampak ne morem mimo tega, da so nas sedaj Hrvati spet ponižali in to dvakrat. Prvič se bodo delali norca iz nas, kaki reveži smo, ko se petelinimo, grozimo z referendumom, pa potem ne speljemo, problem je tudi v tem in moja druga točka je dejstvo, da je ravno Hrvat (Škrinjarić ali karkoli je že novi predsednik SSN - Slovenec zagotovo ni) zbiral podpise. Tako da so nas hrćki spet nategnili. Od spredaj in od zadaj. Od zunaj in od znotraj. Tudi za EU se bo zgodba ponovila, brez skrbi. Pa Savudrijske uvala se mi tudi zdi da bo kar nekje do Trsta. Smo Slovenci res domoljubni, ni kaj ...
matej962
25. 03. 2009 17.48
Niso uspeli niti vse svoje člane prepričati, da naj podpišejo pobudo. Kje sta se zgubila Marjan in Plesnivi.
matej962
25. 03. 2009 17.46
Pri vsem tem najbolj pogrešam našo Blanko. REFERENDUM BO IN PIKA Maram priznati, da je vseeno korektna on sedaj komentira Petro Majdič, upajmo, da se kaj bolj spozna na ženske kot na politiko.
hakihak
25. 03. 2009 17.39
ssn-ju manjka 38900 koleščkov v glavi.
hakihak
25. 03. 2009 17.36
saj ni nič čudno, če pa nesposobneži zbirajo podpise
Uporabnik243472
25. 03. 2009 17.33
k men nej pridejo bom prec podpisu!
vinadap
25. 03. 2009 16.57
josip.hr.- očitno ne razumeš ali pa nočeš zastopiti,da sta referenduma za NATO ali EU dva različna pojma. Pri prvem se gre za politično in vojaško zvezo,pri drugem pa za intigriteto slovenskega zaliva in levi breg slovenske zemlje. Če si kaj spremljal ankete,je večina Slovencev dejala,da za vstop Hrvaške v NATO nimajo nobenih zadrškov. Za drugi primer je pa drugače,večina Slovencev bi glasovala proti vstopu Hrvaške v EU,dokler se stvari ne uredijo.