Slovenija

Ustavno sodišče razveljavilo sodbo zoper zdravnika Dolenca

Ljubljana, 25. 03. 2016 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo zoper zdravnika Vinka Dolenca zaradi zdravljenja izraelskega bolnika, ki je proti njem pred skoraj 20 leti vložil tožbo zaradi domnevne zdravniške malomarnosti, in zadevo vrnilo na prvo stopnjo.

Ustavno sodišče je razveljavilo odločbe slovenskih sodišč, ki so priznale izraelsko sodbo zoper nevrokirurga Vinka Dolenca zaradi zdravljenja izraelskega bolnika. Ustavni sodniki so zadevo vrnili v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Po izraelski sodbi iz leta 2006 bi moral Dolenc plačati izraelskemu bolniku 2,3 milijona evrov odškodnine.

Izraelski državljan Elijahu Mesika je proti Dolencu pred skoraj 20 leti vložil tožbo zaradi domnevne zdravniške malomarnosti. Mesiku so pri 33 letih odkrili možganski tumor, maja 1992 pa so ga operirali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, toda dan po operaciji so se začeli zapleti. Ko je o primeru leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega, je bil Mesika trajni invalid.

Vinko Dolenc
Vinko Dolenc FOTO: POP TV

Ljubljansko okrožno sodišče je v nepravdnem postopku priznalo pravno veljavnost dveh pravnomočnih izraelskih odločb, da je Dolenc odgovoren za povzročeno škodo in nato še s sodbo naložilo plačilo odškodnine. Dolenc je na priznanje sodb vložil ugovor, a ga je senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil. Prav tako je Dolenčevo pritožbo zavrnilo tudi vrhovno sodišče. Zato se je Dolenc obrnil še na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da so redna sodišča Dolencu kršila procesna jamstva ustavnega člena o enakem varstvu pravic. To so redna sodišča po mnenju ustavnih sodnikov storila, ko so ugotovila, da izraelska sodišča niso bila prekomerno pristojna.

Tako so slovenski sodniki odločili, čeprav je Dolenc zatrjeval, da izraelska pristojnost temelji zgolj na osebni vročitvi tožbe. Zakon o mednarodnem zasebnem pravu in postopku namreč določa pogoje za zavrnitev priznanja tuje sodne odločbe in tovrstna vročitev je eden od pogojev.

Redna sodišča so namreč ocenila, da temu ni tako, ker so izraelska sodišča pri presoji o lastni pristojnosti upoštevala še druge okoliščine, in sicer tako okoliščine, ki govorijo v prid pristojnosti izraelskega sodišča, kot tudi okoliščine, ki govorijo v prid pristojnosti slovenskega sodišča.

Po mnenju ustavnih sodnikov je nesprejemljivo, da Dolenčev ugovor v rednih postopkih ni bil utemeljen, ker so izraelska sodišča presodila, da je njihova pristojnost primerna. Tako stališče namreč temelji na vrednotenju, ki ga je opravilo tuje sodišče, namesto da bi slovensko sodišče samostojno ovrednotilo na tujem pravu utemeljeno pristojnost, so poudarili na ustavnem sodišču.

Enako varstvo pravic se je Dolencu kršilo tudi ob sklepih sodišč, da ob pomanjkanju sodnega tolmača za hebrejski jezik v Sloveniji zadošča predložitev neoverjenega prevoda strokovno usposobljenega prevajalca. Sodišča namreč po ugotovitvah ustavnih sodnikov niso pojasnila, katera metoda razlage naj bi utemeljevala odstop od izrecne zakonske zahteve po predložitvi overjenega prevoda, oziroma zakaj naj bi zakon pogojeval priznanje tuje sodne odločbe prav s predložitvijo overjenega prevoda sodnega tolmača.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
25. 03. 2016 18.51
+4
Tudi dr. Dolenc je človek in strokovnjak,mislim da si ni zaslužil takšno obravnavo in kalvarijo ki jo in jo doživlja žal imamo v naši sredini ljudi ki si to zaslužijo pa nikdar ne doživijo niti delček tega...
tamiflu
25. 03. 2016 18.27
-2
a njemu pa nič ne zastara, enim že po parih letih, njemu pa še po dvajsetih ne.,čudna so pota....
KardinaIFrancRodeVKristusu
25. 03. 2016 20.41
+1
Civilno pravne zadeve ne zastarajo... Zastaralni roki so samo v kazenskem pravu....
3334446789
25. 03. 2016 18.17
+2
Spoštovani doktor Dolenc, če vam je v uteho naj vam sporočim, da 'genialci' (Sokrat, Gallileo,) nikoli niso ušli sodiščem. Pomirite se s tem in naj vam bo v uteho vaše srčno delo in utečena, inovativna strokovnost.
Jožajoža
25. 03. 2016 17.27
+0
ve se da je ustavno sodišče v rokah desnice. zato slovenci, ne se pravdat, ker boste,če se boste tožili z "samoosvoboditeljemzsvojžep" vse tožbe izgubili.
ROMELS
25. 03. 2016 17.32
-3
Če je ustavno sodišče v rokah desnice bo odločilo pravilno.
AtaAufbiks
25. 03. 2016 17.19
-1
Kaj tako pozitivnega pa res ne bi pričakoval od rumeno modrega sodišča!
taurus111
25. 03. 2016 16.15
+4
Sodnik naj bo sodnik a ne sodnica brez jajc z hlačami. Sramota babice piflarske!
pa dobr no
25. 03. 2016 15.18
+21
Hmmm, dvajset let... Če bi sodnija imela urejena plače po dolžini postopkov - bi se to drastično izboljšalo. Sej jim vseeno.
Frane Šajn
25. 03. 2016 14.52
+7
A je spet vskočil kapo di banda bi rekli Italijani in dodal rešilni glas, take rabijo naši pokvarjeni!
01xxy
25. 03. 2016 16.03
+3
V to združbo ustavnih sodnikov Slovenci žal ne verjamemo. Pravzaprav so uničili slovensko sodstvo.
BUONGIORNO
25. 03. 2016 16.49
+2
Murgeljska združba te je skup zmetala !! ............ Kaj bi pa ti rad, da vse po čez obsodijo na 40 let in plačilo 5 milj. !! ., Vsak človek ima zagarantirane pravice in tudi Dolenjc jih ima !! Hvala bogu, da je vsaj US toliko strokovno, da pove, da so nižji sodniki pod Maslešo enga pol kuhrca vredni.