Slovenija

Ustavno sodišče: policija ne sme optično prepoznavati tablic

Ljubljana, 17. 07. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
171

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije o uporabi tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog, in sicer zaradi neskladja s pravico do varstva osebnih podatkov po 38. členu ustave. Presojo je na ustavnem sodišču zahteval varuh človekovih pravic.

Ustavno sodišče je razveljavilo zakon v delu, ki določa, da smejo policisti zaradi ugotavljanja pogojev za udeležbo voznika in vozila v cestnem prometu ter iskanja oseb in predmetov uporabljati tudi tehnična sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic. Ta pa se morajo uporabljati na način, ki ne omogoča množičnega nadzora in obrazne prepoznave.

Za vsako dejanje v zvezi z osebnimi podatki mora obstajati zakonska podlaga

Po mnenju ustavnega sodišča je omenjena določba v neskladju z drugim odstavkom 38. člena ustave, v skladu s katerim mora obstajati zakonska podlaga za vsako dejanje, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki, torej za vsak korak obdelave, tako za samo zbiranje podatkov kot tudi za njihovo hrambo, dostop do njih, njihovo posredovanje, analiziranje, primerjanje in vse druge korake obdelave, ki jih ukrep predvideva.

Ustavno sodišče je razveljavilo zakon v delu, ki določa, da smejo policisti uporabljati tudi tehnična sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic.
Ustavno sodišče je razveljavilo zakon v delu, ki določa, da smejo policisti uporabljati tudi tehnična sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic. FOTO: Damjan Žibert

Kot opozarja ustavno sodišče, ukrep samodejnega preverjanja registrskih tablic vključuje zbiranje podatkov in nato njihovo preverjanje z drugimi evidencami osebnih podatkov. Oba koraka obdelave podatkov pa pomenita samostojen poseg in terjata samostojno zakonsko razdelano ureditev obdelave osebnih podatkov.

Ukrep se v praksi ne izvaja

O preostalem delu zahteve varuha bo ustavno sodišče odločalo posebej. Varuh je namreč zahtevo za oceno ustavnosti vložil tudi zaradi določb o letalskih potnikih in o uporabi brezpilotnikov.

Ker izpodbijana določba ne določa, vlada pa tudi ni ponudila prepričljive razlage, da bi iz drugih določb zakona izhajalo, da se zbrani podatki o registrski tablici lahko nadalje obdelujejo s samodejnim (avtomatiziranim) primerjanjem z drugimi evidencami osebnih podatkov, je ureditev že zaradi tega neskladna z zahtevo iz drugega odstavka 38. člena ustave, je presodilo ustavno sodišče.

Zato tudi ni presojalo drugih protiustavnosti, ki obstajajo po oceni varuha. Ta izpodbijani ukrep ocenjuje kot nesorazmeren in meni, da takšna ureditev omogoča množični nadzor.

Ker iz pojasnil vlade izhaja, da policija ukrepa v praksi ne izvaja, pa ni odločalo tudi o morebitnem izbrisu podatkov, ki bi bili na podlagi protiustavne pravne podlage shranjeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
20. 07. 2019 21.26
+7
SRAMOTA!!! gore davkoplačevalskega denarja gre iz žepov malega človeka za bajne plače raznih nikomur potrebnih funkcionarjev, ki na vse pretege branijo lopove in kriminalce. tokrat, da jih ne bi organi pregona prepoznali čimprej oz. da jih sploh ne bi ujeli. GROZLJIVO!!!
vinogradnik33
18. 07. 2019 12.09
+9
Potem takem je pri nas proti ustavna uporaba kamer na javnih mestih , kamer v trgovinah in na bankomatih in proti ustavno je postavljanje samodejnih - sekcijskih radarjev ! Torej če dobiš po pošti plačilo kazni zaradi prehitre vožnje s fotografijo s sekcijskega radarja je to brezpredmetno , ker si bil protizakonito sneman in so uporabili osebne podatke zato , da boš plačal kazen !????????Ustavno sodišče je izpustilo Janšo iz zapora , ustavno sodišče je prepovedalo zahtevati denar in premoženje od kriminalcev , ki je neznanega izvora , ustavno sodišče prepoveduje policiji snemati registrske tablice ,.........vse v prid kriminalu in kriminalcem !
Ziherl
18. 07. 2019 19.05
+3
"Potem takem je pri nas proti ustavna uporaba kamer na javnih mestih" - po večini je to res, snemanje javnih površin mora biti utemeljeno. Če npr. zaslediš kamero, ki snema npr. mestno tržnico zaradi varovanja stojnic, ipd. jo lahko prijaviš informacijskemu pooblaščencu, ker varovanje premoženja v tem primeru ni zadosten razlog za poseg v zasebnost javnosti. Samodejni sekcijski radarji ne ustvarjajo avtomatiziranih baz podatkov. Bazo ustvarijo ko kršiš cestne predpise - v tem primeru si utemeljeno zaslužiš kazen. Ne razumem ljudi ki besnijo nad državo obenem pa zagovarjajo vsesplošno kršenje cestnih predpisov.
Vitruvio
02. 08. 2019 11.51
+3
Krivosodje je kasta in država v državi !
grozjak
18. 07. 2019 10.29
+12
vsak malo boljši nadzor prepreči kriminal, razen, če te nadzirajo kriminalci............
plotter123
18. 07. 2019 09.51
-3
In še nekaj : Torej URADNI POLICISTI ne smejo snemati tablic , spremljati prometa A SDS IN JANEZ JANŠA PA LAHKO NEZAKONITO VOHUNIJO za državljani z nadzorom na IP-ji, GPS-ji in MAC addressami ? ONI PA LAHKO predvsem pa Branko Grims ???? Kaj je narobe s to sliko ?? Veliko je narobe ker se pripravlja v SDS-u pogrom nad državljani RS ki niso v njihovi stranki, torej prihajamo počasi in vztrajno v JANŠEV ENOPARTIJSKI SISTEM
plotter123
18. 07. 2019 09.32
+10
EVO JANŠEVO USTAVNO SODIŠČE V BRAN BArabam in kriminalcem vseh vrst, verjetno imajo od tega kakšno korist. NPU naj sedaj lepo pogleda pod prste JANŠEVIM USTAVNIM SODNIKOM zaradi korupcije
hotchilipoper
18. 07. 2019 09.31
+20
Kaj pa če bi malo prevetrili ustavno sodišče?
plotter123
18. 07. 2019 09.52
+7
rez**bat u ibr amen , predvsem pa pogledat od KJE jim prihaja denar poleg plače
Vitruvio
02. 08. 2019 11.53
+1
V banana državi imajo nadzor nad vsem OPICE .
papi1
18. 07. 2019 08.43
+19
Ni kaj, v banana republiki je nujno treba ščititi prekrškarje in kriminalce!
Klotilda H
18. 07. 2019 08.26
+23
SRAMOTA!!! gore davkoplačevalskega denarja gre iz žepov malega človeka za bajne plače raznih nikomur potrebnih funkcionarjev, ki na vse pretege branijo lopove in kriminalce. tokrat, da jih ne bi organi pregona prepoznali čimprej oz. da jih sploh ne bi ujeli. GROZLJIVO!!!
Ziherl
18. 07. 2019 07.50
+28
Načeloma ne komentiram pod članki, amapak moram tokrat narediti izjemo. A ste vi vsi totalno nori? Ustavno sodišče določiti da policija ne sme avtomatizirano ustvarjati baze podatkov celotnega prometnega sistema in vi se pritožujete? Izjava "Če nimaš kaj skrivati se nimaš ničesar bati" se je zgodovinsko že večkrat izkazala za izredno bistro. Po tej logi se strinjate tudi s tem, da država avtomatizirano prepoznava obraze na ulici, spremlja telefonske pogovore, bere spletno pošto, sledi vaši spletne zgodovini, ker pač hej, če ne delaš nič narobe, pol se nimaš ničesar bati a ne? Poglejte si raje malo implementacijo tega sistema na Kitajskem, kjer ti odvzamejo pravice do letenja, kredita, itd., če država preko nadzornih sistemov presodi da nisi "vzoren" državljan.
Petur
17. 07. 2019 21.43
+9
To je zato , da se lahko velikasi,tudi seveda politiki lahko skrijejo,saj bi se ob fotografiji ne mogli.zares je otozno s tem nasim ustavnim klubom.tablice ti odcitavajo na vseh novejsih parkiriscih.samo da se gospoda zasciti je to,,,, zalostno se nam vedno bolj pise.
jps28
17. 07. 2019 21.29
+32
Super, kriminal je spet zmagal. Hvala Ustavno sodišče, ki zelo učitno delate v prid, države.
šavrin
17. 07. 2019 21.28
+23
smešno, v Franciji vsaka parkirna hiša že to ima in ti na parkirni listek odtisnejo registrsko tablico in kaj je tu spornega.
Ziherl
18. 07. 2019 07.57
+2
To, da ko se v koruptiranem režimu nekomu zameriš, odpre bazo podatkov in pogleda, kje se zadržuješ, s kom se zadržuješ, kaj počneš in najde način da to uporabi proti tebi na način ki ti škoduje. Očitno nas prijemi Schutzstaffel (SS enote) znotraj nacistične partije niso nič naučil. Preberi si malce več o družbenem kreditnem sistemu na kitajskem: Social_Credit_System wikipedia
Vitruvio
02. 08. 2019 11.57
+1
In kdo ima vpoglede v te baze podatkov ? Država ! Torej moraš biti kriminalec ali pa konkurenca državni mafiji ,da uporabijo podatke zoper tebe . Vse to se že dogaja .Kangler je primer tega .
graf
17. 07. 2019 21.19
-2
nič bat , bodo že našli način kako lupit rajo ...
tali?ni tom
17. 07. 2019 21.16
+5
po eni strani je kar pra da polvcaji evohunijo vsevprek,že tako preveč nadlegujeo navaden narod,"zaščitene PA PUSTIJO!
Covid 19
17. 07. 2019 21.10
-7
Po vseh člankih na to temo se mi zdi,da hrvaška postaja vse bolj policijska država,.popolnoma nobene potrebe ni,da kdo vohuni za mano na vsakem koraku..letos grčija,zakon.
bojer
17. 07. 2019 21.03
+23
Če odmislim neumnosti, ki jih počnejo nekateri policaji, bodo policajem vzeli prav vse s čemer bi lahko pripomogli k razrešitvi "lošpovščin". Najboljše je, da jim kar pripravijo spisek kaj smejo in kaj ne, da ne bo dilem in padlih sodb zaradi nepravilno zbranih podatkov.
plotter123
18. 07. 2019 09.39
+2
drži ker danes barabo lahko posnameš na dvorišču ko te poizkuša umoriti s familijo vred in se potem še hvali na facebooku ( V8 BAR ) Ampak to ne zadostuje za kakršnokoli ovadbo kaj šele pravnomočno obsodbo ker stoji zadaj veliki Janez oz SĐS, kajti prikrito snemanje je pri nas PREPOVEDANO samo poštenim, kriminalci to počnejo vsak dan....sicer pa kar poglejte kako so tisti ZANIKRNI in UMAZANI svečkarji preprečili pregled SERVERJEV na sedežu stranke SDS kjer vohunijo in zbirajo podatke od vseh nas
Banion
17. 07. 2019 20.47
+42
Koga ščitijo tile sodniki, ukradejo avto, policaj vid da bi lahko ustrezal opisu in ne sme preveriti čigav je, lepo vas prosim imamo US ki direktno ščiti lopove očitno v svojem interesu ergo so sami tudi bolj kot ne nagnjeni k kriminalu
kuncci1
17. 07. 2019 21.23
+0
Preveri strankarsko pripadnost sodnikov na US. Večina jih je desnih.... to pa nekaj pomeni, a ne!?
brezveze13
17. 07. 2019 20.38
+26
če jim vzamejo pooblastila so rešeni ne bo prišlo v javnost od katerega strica sin je divjal po cestah navadni državljani niti nimamo tako dobrih vozil da bi lahko divjali že manj pa denarja da bi si to lahko privoščili .To so v glavnem sinovi naših vrlih, ti imajo denar za fikse avtomobile jim pa itak tastari nakupijo
gripson
17. 07. 2019 20.37
+8
Prihaja čas poravnave dolgov...
ne rabimo predsednika
17. 07. 2019 20.29
+22
važno da smo mi razdeljeni na leve -desne in da se kregamo med seboj to jim je uspelo