Slovenija

'Praznik za istospolno usmerjene'

Ljubljana, 10. 07. 2009 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je odločilo, da je zakon, ki pri istospolnih partnerjih drugače ureja dedovanje, protiustaven. "Zame je to praznik,"pravi pobudnik Mitja Blažič.

Viki Kern in Mitja Blažič
Viki Kern in Mitja Blažič FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti (DIH) Mitja Blažič in Viki Kern sta 13. novembra 2006 vložila presojo ustavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Ustavno sodišče pa je 2. julija letos odločilo, da je zakon v 22. členu, ki govori o dedovanju, neustaven. S tem so odprta vsa vrata, da se ZRIPS dokončno spremeni, so sporočili z gejevske revije Narobe.

"Presoja ustavnega sodišča nas izrazito veseli," je na današnji novinarski konferenci dejal eden izmed pobudnikov za ustavno presojo Blažič.

Blažič in Kern sta se skupaj s skupino pravnikov, s katerimi sta sodelovala, odločila, da spodbijajo člen o dedovanju, saj je prav v tem primeru diskriminacija najbolj očitna, pravijo pri reviji Narobe. Kot so pojasnili 22. člen omenjenega zakona ureja dedovanje na drugačen način, kot ga ureja pri drugih, torej heteroseksualnih partnerjih. Edini razlog za drugačno obravnavo je istospolna usmerjenost, na osnovi katere pa je diskriminacija prepovedana.

Te odločitve smo izrazito veseli. Zame in za skupnost istospolno usmerjenih je to poseben praznik. Mitja Blažič, predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti

Trenutni zakon predvideva, da preživeli partner deduje le svoj delež skupnega premoženja, ne pa tudi posebnega, in sicer v prvem dednem redu skupaj z otroki po enakih delih, v drugem dednem redu pa zapustnikov delež skupnega premoženja v celoti. Zakon hkrati preživelemu partnerju v celoti odreka dedovanje posebnega zapustnikovega premoženja, saj se sklicuje na splošne predpise o dedovanju, ti pa istospolnega partnerja ne omenjajo.

Ustavno sodišče je državnemu zboru tako naložilo, da mora ugotovljeno neskladje z ustavo odpraviti v šestih mesecih. Do odprave ugotovljenega neskladja za dedovanje med partnerjema registrirane istospolne partnerske skupnosti pa veljajo enaka pravila, kot veljajo za dedovanje med zakoncema po zakonu o dedovanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja