Slovenija

Ustavno sodišče zanika, da je sprejelo končno odločitev o referendumu. V koaliciji Za otroke gre se že veselijo

Ljubljana, 30. 09. 2015 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustavno sodišče naj bi neuradno odločilo o pritožbi koalicije Za otroke gre zoper sklep DZ, ki je prepovedal referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. Na poročanje, da je sodišče dovolilo referendum, pristojni odgovarjajo, da končna odločitev še ni sprejeta. Predlagatelji referenduma pa so zadovoljni s takšno morebitno odločitvijo, saj bi ta pomenila, da bo imelo končno besedo ljudstvo in ne elita.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve o referendumu
    02:09
    Iz SVETA: Ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve o referendumu
  • Iz 24UR: Sodniki podprli referendum?
    01:19
    Iz 24UR: Sodniki podprli referendum?
  • Iz 24UR: Koalicija Za otroke gre slavi, čeprav ustavno sodišče še ni izdalo končne odločitve
    01:54
    Iz 24UR: Koalicija Za otroke gre slavi, čeprav ustavno sodišče še ni izdalo končne odločitve
Aleš Primc in Metka Zevnik
Aleš Primc in Metka Zevnik FOTO: Damjan Žibert

Ustavno sodišče naj bi po poročanju časnika Dnevnik odločilo o pritožbi koalicije Za otroke gre zoper sklep državnega zbora, s katerim je ta prepovedal referendum o noveli zakona o zakonski zvezi, ki sicer popolnoma izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov. Sodišče naj bi zdaj referendum dovolilo, pri čemer pa bojda ni odločalo vsebinsko, temveč je upoštevalo zgolj procesne razloge.

Poročajo še, da naj bi bila odločitev sprejeta s tesno večino ter da se lahko še vedno spremeni, če kateri od ustavnih sodnikov do razpošiljanja odločbe predlagal ponovno odločanje, v katerem bi se večina odločila drugače.

Ustavno sodišče: Odločitev bo razglašena, ko bo sprejeta!

Na ustavnem sodišču pa so zatrdili, da odločitev še ni bila sprejeta. "Razglašena bo, ko bo sprejeta," je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Tudi predsednik sodišča Miroslav Mozetič je že v torek zvečer dejal, da končna odločitev še ni sprejeta.

V koaliciji Za otroke gre zadovoljni

Koalicija Za otroke gre! je zadovoljstvom pospremila poročanje medijev, da so ustavni sodniki dovolili referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki med drugim istospolnim parom dopušča posvojitve. Kot zatrjujeta sovoditelja koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc, jim sodišče ni zanikalo navedb o glasovanju v prid referendumu.

"Odločitev pomeni, da bo odločilo ljudstvo, ne elita," je v izjavi novinarjem pred DZ povedal Primc. V poplavi slabih novic je namreč to po njegovih ocenah odlična novica za Slovenijo in svet.

Soustanoviteljica Koalicije Za otroke gre! Zevnikova pa je pojasnila, da je od tedaj, ko so vložili ustavni spor in ko se je "DZ ustrašil ljudi", minilo že pol leta. Spomnila je tudi, da je Koalicija Za otroke gre! že zbrala 126.000 podpisov državljanov v prid referendumu, več kot 48.000 je overovljenih.

shod koalicije Za otroke gre! - 17
shod koalicije Za otroke gre! - 17 FOTO: Miro Majcen

Kmalu nadaljevanje zbiranja podpisov?

Če bo ustavno sodišče referendum dopustilo, bodo pobudniki referenduma, koalicija Za otroke gre, nadaljevali zbiranje podpisov za referendum. Koalicija je sicer v štirih dneh, kolikor je lahko zbirala podpise, v podporo referendumu zbrala več kot 48.000 overovljenih podpisov.

DZ je razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice homoseksualnih parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov, zavrnil 26. marca letos. Po mnenju DZ se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten. DZ je tako zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Koalicija Za otroke gre je zatem na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper omenjeni sklep DZ, v njej pa predlagajo odpravo sklepa DZ in dopustitev referenduma.

shod koalicije Za otroke gre! - 22
shod koalicije Za otroke gre! - 22 FOTO: Miro Majcen

Kot so spomnili, se je ugotovitev ustavnega sodišča v preteklosti nanašala na protiustavnost na področju dedovanja, kar pa bi bilo smiselno urediti v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti ali o dedovanju. Kot je dejala Metka Zevnik, ne gre za "tisti zakon, ki bi odpravljal protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugih neustavnosti". V primeru zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni bila ugotovljena nobena protiustavnost, nobeno kršenje človekovih pravic. Zakonska zveza žene in moža ni bila nikoli ugotovljena kot kršitev človekovih pravic, je dodal Aleš Primc.

Poleg tega opozarjajo, da je z ustavnega stališča treba obravnavati vsak zakon posebej, ugotavljati ustavnost in protiustavnost členov in ni mogoče tega kar tako "z enim čopičem prebarvati v enem samem zakonom, kot je zakon o zakonski zvezi". Sklep DZ namreč navaja, da novela odpravlja diskriminacijo istospolnih parov še v 14 zakonih. Del njihove ustavne pritožbe se nanaša tudi na nesorazmernost morebitnega posega v pravico do referenduma.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih predvideva opredelitev zakonske zveze kot življenjske skupnosti dveh oseb, pri čemer se tako pravice istospolnih parov izenačujejo s pravicami raznospolnih.

Zevnikova in Primc sta sicer pred časom še poudarila, da gre pri posvojitvah otroka v prvi vrsti za pravice otroka, ne pa katerega koli odraslega. Ob tem pa izrazila nestrinjanje s stališčem, da je za otroka vseeno, ali ima mamo in očeta, dve materi ali dva očeta. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni