Slovenija

Končna rešitev v nekaj letih

Ljubljana, 23. 03. 2010 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ni protiustaven. Verjetno bo ratificiran z navadno večino. Predsednik Türk upa, da pri glasovanju v parlamentu ne bo političnih kalkulacij. Rešitev vprašanja meje pričakuje v nekaj letih.

Ob razglasitvi mnenja
Ob razglasitvi mnenja FOTO: Blaž Garbajs
Premier Borut Pahor je bil zadovoljen predvsem, ker je ustavno sodišče zavzelo mnenje, "da sporazum ne določa meje, ampak način, kako bo po mirni poti ta meja dokončno določena".
Premier Borut Pahor je bil zadovoljen predvsem, ker je ustavno sodišče zavzelo mnenje, "da sporazum ne določa meje, ampak način, kako bo po mirni poti ta meja dokončno določena". FOTO: Blaž Garbajs
Točka 3a sporazuma arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora. 4. člen ustave določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država. Nejasno je bilo tudi, ali je točka 3a v skladu z drugim razdelkom temeljne ustavne listine, ki določa, da so mednarodno priznane državne meje tudi meje nekdanjih republik SFRJ.

Predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik je na ustni razglasitvi mnenja objavil, da je arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško v skladu s slovensko ustavo in temeljno ustavno listino. Ustavno sodišče sicer ni razpravljalo le o 3a členu arbitražnega sporazuma, za kar ga je zaprosila slovenska vlada, ampak je presojalo še člene 4a ter drugi in tretji odstavek 7. člena arbitražnega sporazuma, "ki jih je treba razlagati in presojati kot vsebinsko celoto", je povedal. Kot je poudaril, pa določila arbitražnega sporazuma "niso v neskladju s 4. členom ustave v zvezi z drugim razdelkom temeljne ustavne listine". Poudaril je, da sporazum ne določa meje med državama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev spora o meji.

Njegove besede pozdravlja premier Borut Pahor, za katerega je najbolj pomembno, da je sporazum skladen z ustavo. "Rad bi v svojem imenu in v imenu vlade izrazil veliko zadovoljstvo nad izrečenim mnenjem ustavnega sodišča. Mislim, da je vlada ravnala modro, ko je nanj naslovila vprašanje glede ustavnosti doseženega arbitražnega sporazuma z vlado republike Hrvaške, to pa zato, ker so se v stroki, politiki in v širši javnosti pojavila vprašanja, ali je nemara sporazum celo neustaven. Danes vemo – ker je sodišče tako reklo — da je ustaven. Prav tako je reklo, da s tem ni določena meja med državama, pač pa način, kako bo po mirni poti ta meja dokončno določena. Sem zelo zadovoljen, stvari gredo naprej." Dodal je še, da so se pri eni najbolj aktualnih tem, ki je čakala vlado takoj na začetku, tega velikega problema lotili z veliko mero poguma, znanja, izkušenj, modrosti in uspeli. Po sestanku s koalicijo bi se rad pogovoril tudi z opozicijskimi parlamentarnimi strankami. Meni, da predhodni referendum ni potreben.

Ker ustavni sodniki niso ugotavljali, s kakšno večino bi morali ratificirati sporazum v državnem zboru, pravosodni minister Aleš Zalar meni, da je dovolj navadna in ni potrebna dvotretjinska večina. "Če bo moč argumentov v tem mnenju ustavnega sodišča prepričala politike, potem je možno, da bodo začeli razmišljati o tem, ali je še smiselno vztrajati pri referendumu,“ je povedal. Z njim se strinja predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je dejal, da tako kot večina ustavnopravnih pravnikov meni, da je za ratifikacijo potrebna navadna večina – tako na podlagi tega, da v skladu s 3a členom ustave Slovenija s sporazumom ne prenaša dela svoje suverenosti kot tudi današnjega izreka mnenja ustavnega sodišča, ko je presodilo, da sporazum ne določa meje med državama.

Odločitev je zanj pričakovana, po njegovih besedah pa bi lahko poslanci o ratifikaciji sporazuma glasovali že na prvi prihodnji, torej aprilski seji. Če pa bodo pobudniki referenduma vztrajali pri pobudi za sklic predhodnega posvetovalnega referenduma, torej če bodo "aktualizirali predlog" za njegov sklic, pa bo moral o sklicu najprej odločati državni zbor, tako da bi se ratifikacija odložila na kako drugo sejo, je dodal. Meni sicer, da bi bil referendum sklican "verjetno prej kot pozneje".

Ustavno sodišče potrdilo skladnost arbitražnega sporazuma z ustavo-3
Ustavno sodišče potrdilo skladnost arbitražnega sporazuma z ustavo-3 FOTO: Blaž Garbajs
Pravno zavezujoče mnenje so sprejeli z osmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval ustavni sodnik Miroslav Mozetič, ki je podal tudi odklonilno ločeno mnenje. Pritrdilni ločeni mnenji sta sicer podala še sodnika Mitja Deisinger in Jan Zobec. Lovro Šturm

Zunanji minister Samuel Žbogar je po presoji sodišča poudaril, da lahko zdaj na zunanjem ministrstvu nadaljujejo s pripravo na začetek dela arbitražnega sodišča. Memorandum že pripravljajo, zdaj ko "računajo, da bo sporazum v kratkem ratificiran", pa bodo šli "s polno paro naprej v argumentaciji Slovenije za sodišče". Pojasnil je še, da so za pripravo memoranduma začeli oblikovati skupine, ki ga bodo pripravile, začeli pa so tudi posvetovanja s tujimi pravniki. Pri tem je kot izjemnega pomena izpostavil argumente in dokaze ter izrazil odprtost na sodelovanje z vsemi, "ki veliko vedo" o vprašanju meje "in imajo tudi dokumente". O sodniku, ki ga bo Slovenija predlagala za arbitražno sodišče, že razmišljajo, je dodal, za konkretne pogovore pa bo čas po ratifikaciji sporazuma. Arbitražno sodišče bi po ratifikaciji v slovenskem parlamentu po njegovi oceni lahko z delom začelo v začetku prihodnjega leta, ko naj bi po pričakovanjih Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU. Do takrat pa je treba opraviti vse predpriprave, je dodal.

Türk: Odločitev lahko pričakujemo v nekaj letih

Za predsednika republike Danila Türka je odločitev ustavnega sodišča "pričakovana". To velja tako za vsebino, ko je sodišče ugotovilo, da je arbitražni sporazum skladen s slovensko ustavo, kot za zelo prepričljivo večino v ustavnem sodišču, ki je bilo skoraj enotno. Ustavno sodišče je po njegovih besedah s tem dalo zelo pomembno razjasnitev, zato kmalu pričakuje naslednje korake, da se proces ratifikacije uspešno nadaljuje. Sam je sicer že večkrat zagovarjal predhodni posvetovalni referendum, da bodo poslanci ob zaključnem dejanju ratifikacije vedeli, kaj si ljudje mislijo. Kot je dejal, tovrstni referendum zagovarja še zdaj.

Na politični ravni pa je po njegovem mnenju dobro, da poslanci razmislijo in o sporazumu, ki je zanj dober in očitno po mnenju ustavnega sodišča tudi skladen z ustavo, odločajo dobronamerno. Skratka, da se tu ne vključujejo politične kalkulacije, ki nimajo kaj dosti z vsebino sporazuma in s tem, da ta sporazum odpira pot, da se reši vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Sporazum v Sloveniji še ni bil ratificiran in še ne velja, po ratifikaciji pa bo arbitraža stvar časa. Po Türkovem poznavanju mednarodnih arbitraž ta postopek ne bi smel biti pretirano dolg, kajti nerešenih vprašanj med državama ni veliko. Zahtevnejša je le meja na morju, ki bo potrebovala kreativno razlago načela pravičnosti. Po njegovi oceni lahko končno odločitev pričakujemo v nekaj letih, vendar bistveno hitreje, kot bi trajalo na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Ratifikacija že aprila?

Pogled na Piranski zaliv
Pogled na Piranski zaliv FOTO: Špela Zupan
Arbitražni sporazum sta 4. novembra lani v Stockholmu podpisala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. Hrvaška ga je 20. novembra lani že ratificirala.

Zdaj se bodo v državnem zboru nadaljevali postopki za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o sporazumu in ratifikaciji sporazuma. O nadaljnji usodi sporazuma bo zdaj odločal državni zbor oziroma najprej parlamentarni odbor za zunanjo politiko. To bi se lahko zgodilo že aprila, je povedala predsednica odbora Janja Klasinc (SD). Odvisno je sicer, kako se bo koalicija odločila glede predhodnega posvetovalnega referenduma; če bo predlog sklica referenduma ostal, bo odbor razpravljal o tej pobudi, če pa ne, pa o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, je pojasnila.

Predsedniki koalicijskih strank so se danes sicer dogovorili, da predhodni referendum ni potreben in da bodo poskušali doseči soglasje z opozicijo, je po tem srečanju povedala predsednica LDS, notranja ministrica Katarina Kresal. Odbor bi sicer o teh vprašanjih v vsakem primeru razpravljal v okviru redne seje, ki bo po besedah Klasinčeve potekala 14. aprila. Predvideva tudi, da bo odbor podprl bodisi referendum bodisi ratifikacijo arbitražnega sporazuma, da bi državni zbor o tem lahko odločal še v okviru aprilske seje. Sicer je zelo zadovoljna nad današnjo odločitvijo ustavnega sodišča. Izpostavila je ugotovitev sodišča, da arbitražni sporazum ne določa poteka meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak okvir za določitev te meje. Pomembno je še, da tudi pravila delovanja sodišča niso v nasprotju z ustavo, je še izpostavila.

Mnenje ustavnega sodišča
Bistveni razlogi za odločitev
Odklonilno mnenje Miroslava Mozetiča
Pritrdilno mnenje Mitja Deisingerja
Pritrdilno mnenje Jana Zobca
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lacnidelavec
30. 03. 2010 10.04
Ja saj ne morš verjet. Eni mate pa res cajta za take oslarije pisat, da te kap. večini na tem forumu bi blo treba dat lopate pa krampe v roke, da se najprej naučite, kako se kruh s svojimi rokami zasluži, potem pa nevem či vam še blo za oslarije pisat po cele dneve. Eni niste niti pogruntali da niste na pravem forumu. Včasih je dobro malo pogledat, kaj je sploh osnovna tema foruma. Vem da bi marsikdo rad delal, pa je ostal brez službe. Ampak tistim ponavadi ni do takih, kot se zganjajo tukaj. Vidim, da se malo komu sanja, da bi v tem ternutku odstop od arbitraže pomenil dokončno predajo vsega , kar si hravti samo želijo. lepo vas fopajo t.i. domači domoljubi. Ko so komunisti talali hrvatom, ste mnogi od vas s petokrako na glavi temu ploskali in zdaj pa ste pametni sto na uro. Vrgli so vam lepo kost za glodat, zato da ne vidite, kako vam v tem času zadaj kradejo iz fabrik, jih zapirajo in se bogatijo nekateri "tajkuni", vam reformirajo pokojninski sitem itd. Da bi se kdaj pridružili tistim posameznim delavcem (recimo primer tvm, tiki, ... in podobni), ki se maloštevilni borijo za svoj kruh, to pač ni neka top tema. pa saj je tak brez veze da še nadaljujejm ...
Tonček Balonček
24. 03. 2010 09.20
Mi ne damo niti milimetra slovenske zemlje, če pa niti slučajno ne vemo, kje je meja, pa sploh ni pomembno. Janša, Podobnik, Prijatelj in Jelinčič bodo vzeli metre in GPS ter točno povedali, do kam bomo padali na za naše pravice ter zemljo! Mi čakamo!
MiroF
24. 03. 2010 08.16
Mozetič ma jajca, vsi ostali so pa jajeki z vladno garnituro vred, nezaslišano. LDS naveza očitno super dobro deluje, izgleda, da se uresničuje napoved uglednega preminulega politika, da bo Ljubljana le majhna oaza Slovenije okrog te oaze se bodo pa govorili štirje tuju jeziki. Z našo državo delajo isto, kot lahko doživimo na raznih sejmih akcija, akcija, akcija, ugodno, ugodno...
ivo55
24. 03. 2010 07.59
Na sarkofag v katerem je naša demokracija so dodali še kamen več...
Freeeedom
24. 03. 2010 07.51
BANANA DRŽAVA, BANANA POP TV- ZBRIŠI ŠE TOLE
HC85
24. 03. 2010 07.28
Nekdanji predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj je za TV Dnevnik v prispevku Aleša Maleriča pojasnjeval, kakšne bi bile morebitne poteze Slovenije, če bi iz sodbe arbitražnega sodišča izhajala drugačna mejna črta, kot si jo predstavlja Slovenija. Ali - ali: v obeh primerih ustavne spremembe "V tem primeru bo implementacija te sodbe v nacionalno zakonodajo mogoča samo po predhodni spremembi ustave in tu se zaključi spet z dvotretjinsko večino", saj bi bili implementacijski zakoni v nasprotju s Temeljno listino, je dejal. Po drugi strani pa bi Slovenija, če pogodbe ne bi implementirala, kršila mednarodno pravo. Slovenija ima, tako Čebuilj, zato na voljo dve možnosti: "Ali iti v spremembo ustave že zdaj v postopku ratifikacije arbitražnega sporazuma ali šele ob uveljavitvi arbitražne razsodbe, če bi bila ta drugačna od pojmovanja meje v skladu z mnenjem ustavnega sodišča."
zmha
24. 03. 2010 07.28
Jelenčića za presednika vlade pa nas bo kaj kmalu še 1.5 MIO in ne 2 MIO, eni ste katastrofalni resnično....
HC85
24. 03. 2010 07.27
Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat tako predlaga poseben ustavni člen, ki bi dovoljeval odmik od togega besedila temeljne listine. Če se namreč sklene arbitražni sporazum ali kakršna koli druga ureditev meje, mora biti to v skladu z ustavo. To je po Pirnatovem mnenju v skladu tudi z odločitvijo ustavnega sodišča, da sporazum ni protiustaven, vendar pa opozarja, da sodišče pravi tudi, da bi rezultat, v tem primeru arbitražna odločba, lahko terjal take zakone, ki bodo prišli v nasprotje z ustavo. Zato odločitev ni rešila problemov, ampak je z "jasno argumentacijo opozorila na to nevarnost, zaradi katere je dvotretjinska večina še vedno v zraku in še vedno problem", je dodal Pirnat. France Bučar odločitve sodišča ni želel komentirati, saj ostaja pri svojem že javno izraženem mnenju, da arbitražno sodišče ne bi smelo odločati o slovenski meji.
M-teorija
24. 03. 2010 07.11
pajtlerblanka23.03.2010, 23:10 ~dvotretjinska večina ljubčki---to bo malo težje trojčku dobiti~ Za levico je res morda malo težje. Žerjavov SLS kot najbolj goreč nasprotnik, daje odprto možnost, ki bo odvisna od želja EU, Janez pa se bo tako kot je navada, odločal na podlagi mnenja ameriške ambasade. SNS pa dobler ima postavljen štant, pa tud ni videti nek poseben problem. Če so šle azbestne plošče v promet, bo še lažje prodajat kozarec slane vode in ščepec zemlje.
adamus
24. 03. 2010 06.42
Nikoli in nikdar ne bomo dobili tisto kar je naše....verjemte.In kaj bo potem,ko ne bo tako....tud,če pahorja in žbogarja linčamo..nam ne bo nič pomagalo.SRAMOTA....dol s to vlado...
un.capitano
24. 03. 2010 05.56
"rešitev pričakujem v nekaj letih"........samo pri nas možno ))))))))))))))) pri nas se vse bedarije rešujejo takoj......oz. v nekaj letih !!!
yeyo.white
24. 03. 2010 04.58
pahor izdajalec
Buena Vita
24. 03. 2010 01.26
inpupca--moraš imeti žlahto,boš potem potovala samo za žlahto je potrebno se žrtvovati,
Buena Vita
24. 03. 2010 01.23
amanita delaj 37 let,kot sem jaz,brez bolniške,brez dopusta---potem dej govori o skubenju--aha,,še za svoje zdravje nisem imela časa poskrbeti
rageinblack
24. 03. 2010 00.16
anyway... dosti besed in nič ne pove... sovražim to birokracijo.
rageinblack
24. 03. 2010 00.14
Ex-poljak, rešitev za mojo kožo? Kako bo bivši poljak rešil moje kože?? brrr... me je kar strah. :)
peterb110@gmail.com
24. 03. 2010 00.05
Kardelj=Pahor=IZDAJALEC
MarkoKnez
24. 03. 2010 00.03
Ali kdo res verjame, da se je v Sloveniji režim menjal? Še vedno so na oblasti isti lopovi kot leta 1945!
Slovanec
23. 03. 2010 23.56
Nič ne solim pamet da je bilo vse zastojn, ker ni bilo. Vem pa, da jeveliko prijateljev ki imajo otroke (sam jih nimam) zagrenjenih koliko jim šolanje enega (sploh pa več) otroka prazni račun, sam prihajam iz večje družine, smo se vsi izšolali in lepo živeli. Sedaj je življenje dražje samo, da nas "rešujejo" krediti.
standard
23. 03. 2010 23.56
pajtlerblanka23.03.2010, 23:45 Evo, penzionistka! Skubiš sistem in pljuvaš čezenj. Vrni penzijo, če si proti:)) Jaz in še kdo zelo delamo, da ti hodiš na križarjenja.