Slovenija

'Z odločitvijo ustavnega sodišča se je izkazalo, da je umrla pravna država, če je sploh kdaj živela'

Ljubljana, 21. 07. 2016 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V koalicijskih SMC, DeSUS in SD pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pobude delavcev migrantov. Iz NSi so sporočili, da odločitev ustavnega sodišča spoštujejo, v ostalih parlamentarnih strankah se doslej javno še niso odzvali. Da je nad odločitvijo negativno presenečen, pa je na Facebooku objavil nepovezani poslanec Andrej Čuš.

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.

'Imeli so povsem drug namen'

Glede pritožbe zoper odločitev predsednika DZ je ustavno sodišče ocenilo, da so bile pobude volivcem za zbiranje podpisov uporabljene v nasprotju z njihovim namenom in zgolj za uresničitev povsem drugega namena pobudnika.

Taka uporaba pravice v nasprotju z njenim namenom po oceni ustavnega sodišča glede na prikazane okoliščine tega primera pomeni njeno očitno zlorabo. Ustavno sodišče je sicer tudi v preteklosti že opozorilo, da se referendum ne sme uporabljati v protiustavne namene.

Delavci migranti so namreč v DZ pred časom vložili referendumske pobude glede šestih zakonskih predlogov - zakonov o izvajanju carinske zakonodaje EU, o partnerski zvezi in o varstvu pred diskriminacijo ter novel zakona o upravnih taksah, zakona o varstvu kulturne dediščine in pomorskega zakonika.

Ker pa predsednik DZ Brglez ni želel razpisati roka za začetek zbiranja podpisov za referendum, so se zoper slednje pritožili na ustavno sodišče. Poleg tega so vložili tudi zahteve za presojo šestih omenjenih zakonov, ki so jim dodali še zahtevo za presojo ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Milan Brglez - 3
Milan Brglez - 3 FOTO: Miro Majcen

Brglez zadovoljen

Brglez je v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pobude delavcev migrantov, za STA navedel, da ga "veseli, da je ustavno sodišče pritrdilo temu, da je treba pravico do referenduma zavarovati pred morebitnimi zlorabami".

''Kar me v tem trenutku najbolj veseli, je, da je tudi Ustavno sodišče ugotovilo, da je bil namen Sindikata delavcev migrantov Slovenije očitna zloraba pravice do referenduma s ciljem, da pridobijo določene osebne koristi, to je drugačno zakonsko ureditev dohodnine,'' je sporočil in dodal, da pa ga žalosti, da kljub odločbi sindikat ne odneha in ponovna vlaga referendumske pobude, a tokrat bolj previdno.

Še ena pobuda, Brglez bo rok za zbiranje podpisov določil

Z odločitvijo ustavnega sodišča se je izkazalo, da je umrla pravna država, če je sploh kdaj živela. Eno je res - ali imamo slovensko zakonodajo spisano tako fluidno, da si jo lahko razlaga vsak po svoje, ali pa so nam državo ugrabili in nam dobro povezana manjšina vlada pod pretvezo demokracije, prava in svobode govora. In potem so nekateri Slovenci zgroženi nad dejanji Erdogana in naivnostjo Turkov. Narod zbudi se, maske so namreč padle! SDMS

Je pa poudaril, da bo tokrat rok za zbiranje podpisov za referendum določil. ''Okoliščine, ki so spremljale vlaganje njihovih predhodnih osem referendumskih pobud v primerjavi s sedanjima dvema niso povsem primerljive, zato bom, glede na to, da tokratni referendumski pobudi, ki sta bili vloženi v ponedeljek, 18. 7. 2016, sicer izpolnjujeta tudi formalne pogoje, rok za zbiranje podpisov tudi določil. Ta bo, glede na omejitve Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, pričel teči s 1. 9. 2016''.

Ob tem člane sindikata še poziva, ''da prenehajo z izigravanjem pravne države in z zlorabo instituta referenduma ter da ne postavljajo svojih osebnih interesov pred delovanje države''.

Kot so za STA pojasnili v kabinetu predsednika DZ, Brglez nima druge možnosti, kot da določi rok za zbiranje podpisov. Pri omenjenih pobudah namreč ni tako očitnih znakov oziroma dokazov, da gre za poskus zlorabe, čeprav je Brglez prepričan, da je temu tako. Tudi ustavno sodišče je v svoji odločbi opozorilo, da je treba poskus zlorabe referenduma eksplicitno dokazati, so še pojasnili v Brglezovem kabinetu.

Delavci migranti zaskrbljeni

Delavci migranti so zaradi odločitve ustavnega sodišča zaskrbljeni. Bojijo so, da takšna odločba odpira vrata morebitnim zlorabam v prihodnje. O svojih prihodnjih korakih se bodo odločili v prihodnjih dneh.

Državljani
Državljani FOTO: POP TV

Po besedah odvetnika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Davorja Ozmeca je ustavno sodišče enemu posamezniku podelilo pristojnost odločanja o ustavnih pravicah, pri čemer zoper njegovo odločitev ni na razpolago pravnih sredstev. S tem so po njegovem mnenju odprli vrata v prihodnje, ko bo posameznik lahko sam odločal o tako pomembnih temah, ki se tičejo ustave. Zato jih skrbi, da bi v prihodnje lahko prišlo do zlorab, ker gre za vsebinsko presojo posameznika.

Ozmec je za STA opozoril, da odločitev ustavnega sodišča ni bila sprejeta soglasno. Strinja se z odklonilnim ločenim mnenjem ustavnega sodnika Mitje Deisingerja, pa tudi delom pritrdilnega ločenega mnenja Jana Zobca, ki je opozoril na možnost, da bi predsednik DZ referendum preprečil tudi v primerih, ko ne bi šlo za zlorabo. O nadaljnjih korakih odvetnik delavcev migrantov še ni želel govoriti, saj se bodo odločili v prihodnjih dneh.

V koaliciji pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča 

V SMC so zapisali, da je ustavno sodišče v celoti pritrdilo stališču predsednika DZ, da je nujna zaščita pravice do referenduma pred zlorabami. Zato jih veseli, da je ustavno sodišče izrecno ugotovilo, da je šlo v primeru teh pobud za očitno zlorabo instituta pravice do referenduma. V SMC zato pozivajo sindikat delavcev migrantov, da ne zlorabljajo pravice do referenduma, ki je najvišji institut demokratične države, in da za doseganje svojih ciljev uporabijo pot dialoga.

Iz stranke DeSUS so sporočili, odločitev ustavnega sodišča običajno ne komentirajo, a bodo tokrat naredili izjemo. "Odločitev nas veseli, mislimo, da je pravilna, saj delavci migranti za vložitev svojih pobud po našem mnenju niso izkazali pravnega interesa," so zapisali.

V SD so navedli, da pozdravljajo "vsebinsko in suvereno odločitev ustavnega sodišča, ki bo nedvomno odpravila vprašanja glede dopustnosti tovrstnih ravnanj, ki so puščala dvome glede zlorabe pravice do referenduma". Zaradi odločitve, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov pod referendumske pobude sindikata delavcev migrantov, so namreč na Brgleza leteli očitki, da je ravnal protiustavno. V SDS pa so predlagali, da ga DZ razreši z mesta predsednika DZ, o čemer so poslanke in poslanci razpravljali na seji sredi maja. Večina je na koncu sicer glasovala proti Brglezovi razrešitvi. So pa bili tedaj nekoliko zadržani tudi v SD in DeSUS.

Od opozicijskih strank se je po odločitvi ustavnega sodišča doslej odzvala le NSi, v kateri so se sicer ob glasovanju o Brglezovi razrešitvi vzdržali. V današnjem odzivu so zapisali, da odločitev ustavnega sodišča spoštujejo, in se osredotočili predvsem na problematiko obdavčevanja delavcev migrantov. Kot so zapisali, je NSi v tem mandatu že predlagala spremembe zakona o dohodnini, s katerimi bi se splošna olajšava povečala na 7000 evrov. "S tem bi izboljšali katastrofalno razmerje med bruto in neto plačo, ki je v Sloveniji eno najslabših v EU. Na drugi strani pa bi s takšnim ukrepom rešili tudi delavce migrante, ki delajo v Avstriji in imajo za slovenske razmere razmeroma visok neobdavčen letni prihodek," so navedli.

Da je negativno presenečen nad odločitvijo ustavnega sodišča, pa je na Facebooku zapisal nepovezani poslanec Andrej Čuš, po mnenju katerega je ustavno sodišče s svojo odločitvijo suspendiralo voljo ljudi. "Odločitev je sicer treba spoštovati, lahko pa se z njo ne strinjam. Ocenjujem, da gre za neke vrste udar," se je odzval poslanec. Edino pot za delavce migrante vidi v tem, da se organizirajo, pridejo v DZ in spreminjajo Slovenijo znotraj sistema. Tudi sam pa jim ponuja sodelovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (661)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
24. 07. 2016 19.09
Sektaši še kar onanirajo.
FC Chelsea2
22. 07. 2016 11.57
-2
ja pod cerarjevo vlado je umrla pravna država. saj vemo zakaj smo zdaj v slovenijo povabili putina zato ker cererar ravno tako hoče biti slovenski putin in mu kr ratuje.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.15
-2
Leva vladajoča mafija dovoli kraje javnega denarja raznim Mramorjem, ne dovoli pa dostojnega življenja Slovencem. Zakaj za roparske pohode slo levice vedno plačujejo le delavci in reveži ? Koliko nakradenega je vrnil recimo Zemljarič ?
srebrnibreg
22. 07. 2016 14.52
+2
srebrnibreg 21.07.2016 18:00:01 10 11 1 V času prve Janševe vlade je bil torej uveden davek na svetovne prihodke, ki je raz¬širil krog davčnih obvezancev tudi na čezmejne delov¬ne migrante. Po neuradnih številih gre za okoli 18.000 Slovencev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino – večina v Avstrijo................Toliko o kredibilnosti in poštenosti sektašev kateri sedaj pljuvajo po tej vladi in hujskajo te delavce.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.08
-2
Ko se rdeča vladajoča mafija vneto bori proti Slovenskim delavcem, hkrati omogoča da leva mafija preko Dutb, Sdh in bank še naprej ropa Slovenski narod. Tam nič ne iščejo krivcev ?
srebrnibreg
22. 07. 2016 14.52
+2
srebrnibreg 21.07.2016 18:00:01 10 11 1 V času prve Janševe vlade je bil torej uveden davek na svetovne prihodke, ki je raz¬širil krog davčnih obvezancev tudi na čezmejne delov¬ne migrante. Po neuradnih številih gre za okoli 18.000 Slovencev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino – večina v Avstrijo................Toliko o kredibilnosti in poštenosti sektašev kateri sedaj pljuvajo po tej vladi in hujskajo te delavce.
resort
22. 07. 2016 17.39
Saj gre za povsem nekaj drugega. "Oča s Krana" bi dejal: KAM PLUJEMO.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.07
+1
Neki rdeči pokemoni na tem portalu vztrajno pišejo, kako je ta zakon sprejela vlada JJ. Ne napišejo pa, zakaj ga leva mafija v 8 letih ni spremenila. Ni levica za delavske pravice ?
srebrnibreg
22. 07. 2016 14.52
+0
srebrnibreg 21.07.2016 18:00:01 10 11 1 V času prve Janševe vlade je bil torej uveden davek na svetovne prihodke, ki je raz¬širil krog davčnih obvezancev tudi na čezmejne delov¬ne migrante. Po neuradnih številih gre za okoli 18.000 Slovencev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino – večina v Avstrijo................Toliko o kredibilnosti in poštenosti sektašev kateri sedaj pljuvajo po tej vladi in hujskajo te delavce.
staridida
22. 07. 2016 10.38
+0
Evropski sodniki ne bojo preverjali, al so migranti zlorabili referendum-oni bojo šli po ustavi in zakonu-
prašek
22. 07. 2016 11.01
+0
Interpletacija , zahtevamo jo , he, he, he.
staridida
22. 07. 2016 10.31
+1
So že migranti dali na ES pritožbo-bomo spet davkoplačevalci poravnali sodniško neumnost....
prašek
22. 07. 2016 10.36
-1
Zahtevaj interpletacijo. V povilinilu, obvezno ☺
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 10.54
+0
Ko bodo osebki kot je prašek, v "povilinilu" z leseno pižamo, bo tudi za Slovenske delavce lažje.
prašek
22. 07. 2016 11.03
+1
Še ena, ki ji ne delajo "klinkerji". Kajne, "leviinterpletacija" , ☺☺☺
prašek
22. 07. 2016 11.05
+0
Ula , ubogi tvoji otroci, če jih boš nekoč imela, v kar pa dvomim !
prašek
22. 07. 2016 10.08
+0
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
22. 07. 2016 10.09
+0
Tile sodniki so me hudo močno presenetili ! A so morebiti sneli tiste umazano rumene kravate ?
prašek
22. 07. 2016 10.09
+0
staridida
22. 07. 2016 10.32
+0
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 10.55
-1
Prašek se, seveda zaradi preteklosti svoje rodbine, pridružuje tistim, ki so proti pravicam delavcev. Zanimivo. Levičarji torej niso za pravice delavcev ?
enakostzavse
22. 07. 2016 09.30
+4
Nimam pojma zakaj janšistčni bedaki tukaj, sedaj pljuvajo čez odločitev vrhovnega sodišča. Če to sodišče ne bi pomagalo vašemu kriminalcu, bi še sedaj sedel na Dobu. Z bavčijem skupaj.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 10.57
-1
Bavčar ? To je tisti Kučanov sodelavec ? Ostalo je itak samo tvoja zmedena psiha :(
muci007
22. 07. 2016 09.24
+1
Dvoličnost vladajoče koalicije je očitna. Ko si profesorji ministri izplačujejo nezakonite dodatke za pripravljenost, je dovolj da se opravičijo in pokesajo. Navadnega človeka je pa treba olupit do konca.
enakostzavse
22. 07. 2016 09.34
+2
mačkon, tudi tale zakon, po katerem so si profesorji izplačevali nadure, izvira iz obdobja vladavine kriminalca janše. To dejsvo radi zanemarite, ali pa ste preplitki to razumet..
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 10.58
Seveda nam bo ena kost za vse takoj napisal, za kateri zakon gre. In ne bo brez odgovora kot vsak levi lažnive.c
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 08.41
+0
Nič novega. Levica je vedno ropala delavce. Potrebuje denar za svoje volilce, parazite iz JS.
enakostzavse
22. 07. 2016 09.18
+2
Tukaj so hoteli delavci, in to delavci v tujini, bit na boljšem od domačih in plačevat manj davkov kot domači, zaposleni doma in plačujejo davke doma. Poleg tega da prejemajo najmanj enkrat in pol večjo plačo. To je pohlep.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.09
Res ? Kaj pa pravice ? Te pa niso enake za vse ?
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.11
+1
In mimogrede, delavci migranti, zaposleni v Italiji, ne plačujejo davkov v Sloveniji. Torej imajo tu vse zastonj?
gongash
21. 07. 2016 21.57
+4
grčija 2 , le da še ni uradno
enakostzavse
22. 07. 2016 09.36
+1
Če vas takrat ne bi nagnali iz vlade, bi bili danes ne samo kot Grki, ampak janšiču sorodni Albanci.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.11
Zato Slovenci bežijo iz Slovenije ? Ostajate le vi. Priseljeni paraziti.
heello
21. 07. 2016 21.54
+4
Dajte spljuvajte se po janshi, njegova vlada je sprejela ta zakon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
heello
21. 07. 2016 21.57
+9
No, da vidimo junake, pametujete na vse pretege, pa sploh ne veste za kaj se gre !
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 08.34
-4
Itak :) In začela pogovore z Avstrijo za rešitev tega problema, ki pa so jih le e vlade prekinile in začele kasirati delavcem :)
sinhron
22. 07. 2016 09.08
+2
Posledice vladavine Janše (2004 - 2008 in2012 )bodo občutili tudi zanamci ! Kolikor niso uspeli uničiti finančno takrat bodo sedaj z zakoni , ki so jih sprejemali v tistem obdobju in večina njih je uperjena k molzanju Slovenskega življa ! ČASTITE JIH !!!
IlluminatiAllSeeingEye01
22. 07. 2016 09.15
+0
Cas Janseve vlade (2004-2008 vir drzavni statisticni urad) 2004: Primankljaj 2,4% BDP Dolg: 27,3% 2005: Primankljaj 1.5% BDP Dolg 26.7% 2006: Primankljaj 1.4% BDP Dolg 26.4% 2007: Primankljaj 0% BDP Dolg 23.1% 2008 konec mandata Janseve vlade Primankljaj 1.9% BDP Dolg: 22% Nato je sledila doba Pahorjeve leve vlade. 2009: Primankljaj 6.3 BDP Dolg: 35% 2010: Primankljaj 5.9% BDP Dolg 38,7% 2011: Primankljaj 6.3% BDP Dolg 47.1% do 10.2. 2012 Padec Pahorjeve vlade Prihod Janseve vlade (popravilo napak leve vlade) Jansa od 10.2 do 20.3.2013 2012: Primankljaj 3,8% BDP Dolg 54% Padec Janseve vlade (virantovanje), vstajniki itd... Prevzem oblasti leve opcije Bratuskova 20.3. 2013 naprej 7.1% primankljaj BDP dolg: 60%+ Ce znate racunat (sestevanje, odstevanje) vam bo jasno kdo zna, kdo nima pojma. Kdo je naredu primankljaj, kdo ga je zmanjseval, in kdo je poveceval zadolzitev drzave ter kdo jo je nizal
sinhron
22. 07. 2016 09.22
+3
Še te podatke potvarjate , ti podatki so prirejeni !
enakostzavse
22. 07. 2016 09.25
+2
razsvetljeni, če bi ti vedel razmišljat, ne bi uporabljal neke suhoparne statistike. A misliš da porast primanjkljajo takoj po padcu janše lopovskega, moramo pripisat naslednji vladi ? Narobe misliš. Še danes se vleče tale primanjkljaj za nami kot črevo. Prvič za to, ker janšisti niso prikazali dejanskega stanja in so zatajili dejansko zadolženost, katera se je morala pokazat v kasnejših vladah, drugič za to, ker so spretno kradli. Teš6 je bil za časa janše ocenjen na pol miliarde stroškov. Ko so pokasirali provizije, je v času za lopovskim janšičem, cena narasla za miliardo presežka. A sedaj vidiš malo bolj bistro ?
muci007
22. 07. 2016 09.26
-1
Ta zakon je sprejela vlada Alenke Bratušek.
enakostzavse
22. 07. 2016 09.36
+0
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 11.12
+1
Ko rdečim prilepiš dejstva, se skrijejo :)
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.19
-1
Še enkrat čestitam tovarišu Brglezu, da je obvaroval institut referenduma... Referendum stem obstaja instrument demokracije in volje ljudstva, ne pa orodje za izsiljevanje vlade... BRAVO !!!
ginger 1
21. 07. 2016 21.43
-1
Tovaris pa demokracija ? Ja si pa res zmeda zmedena ! Koliko smarnice si unicil danes ?
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 08.36
-1
Demokracija kjer je demokracija selektivno določena :)
muci007
22. 07. 2016 09.28
enakostzavse
22. 07. 2016 09.42
-1
tunek, tega janševe ovce tukaj ne smejo in ne morejo razumet. Saj veš, ravno ker so taki, z deficitom v glavi, so lahko janšisti. Normale človeg se ne odloči za kaj tako brezumnega.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.08
+9
Če bi toti delafci migranti bili poučeni o zadevah, bi vedeli, da je zakon, ki jim nalaga doplačevanje razlike dohodnine pri nas, sprejela vlada IVANA JANEZA JANŠE !!!... Kapish???
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.17
+8
In potem je ta ista vlada JJ dvignila migrantom splošno olajšavo, tako, da jim ni bilo potrebno veliko doplačevati. Lani se je zakon, ki je dovoljeval to olajšavo iztekel, zato so morali začeti doplačevati polne zneske in stranka SDS, ki je vladala v času, ko je bil zakon sprejet, je prva skočila v zrak in s prstom kazala na sedanjo vlado, ki pri fsem tem nima nobenega fpliva... saj je zakon spisan po standardih, ki veljajo v EU.
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 08.38
-5
In spet rdeč lažnivec, ki ne omeni, da je vlada JJ začela pogovore z Avstrijo, da bi se to rešilo, pa so jih rdeče vlade prekinile in začele kasirati .
mallonge
21. 07. 2016 21.01
+0
Pravo je ena velika goljufija .
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.05
+1
Že takrat sn napisal "Bravo Brglez" in zaj to še samo ponavljam... Pa šmarnico pijem !!!
srebrnibreg
21. 07. 2016 21.39
+1
mall- čudno, da to nisi napisal takrat, ko so ti sodniki enemu rešili r!t.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 20.58
+2
Zelo težko, če gre za eno samo, vendar...če jih nekdo vloži 7 hkrati???...da jih vlaga zato, da bi nagajal vladi? Potem gre za populizem par excellence in ZLORABO prava... Saj so navsezadnje vlagatelji sami to javno trdili !?
iGURT
21. 07. 2016 20.51
+3
ODGOVOR SDMS NA ODLOČITEV USTAVNEGA SODIŠČA! - Ustavno sodišče razlaga referendum povsem na novo in drugače kot doslej. Po novem loči zakonsko in ustavno pravico do referenduma. Državljani imamo v začetku le zakonsko, ustavno pa šele v drugi fazi, če jo podeli predsednik DZ. ..... Ne le, da je pristojnost podeljevanja ustavnih pravic dana enemu posameznik, zoper njegovo odločitev pravnega sredstva sploh ni. ..... Ureditev, kjer predsednik DZ podeljuje ustavne pravice je unikatna in bojimo se, da je Ustavno sodišče s tem odprlo vrata neštetim zlorabam. ..... Z odločitvijo ustavnega sodišča se je izkazalo, da je umrla pravna država, če je sploh kdaj živela. ..... Eno je res ali imamo slovensko zakonodajo spisano tako fluidno, da si jo lahko razlaga vsak po svoje ali pa so nam državo ugrabili in nam dobro povezana manjšina vlada pod pretvezo demokracije, prava in svobode govora! ..... In potem so nekateri Slovenci zgroženi nad dejanji Erdogana in naivnostjo Turkov. Narod zbudi se, maske so namreč padle!
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 20.55
+3
iGURT...nehaj nakladat... Skratka... populistično izsiljevanje pod pretvezo demokracije ni uspelo!!! Bravo razum.
iGURT
21. 07. 2016 20.56
+1
iGURT
21. 07. 2016 20.58
+3
Tunek ne nakladam, to je odgovor SDMS-ja, desnosučno Ustavno sodišče je očitno izumilo neke nove postopke in norme, to je to.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.04
+2
Samo iGURT...desnosučno US je tokrat presodilo v korist levice... SDS in NSi so na strani delafcef migrantof? (seveda ne migrantof iz islamističnih držaf...he he )
iGURT
21. 07. 2016 21.09
+2
oni so samo na svoji strani, saj vemo kdaj se je to začelo, s temi delavci migranti. In Tunek, da ne boš slučajno zaradi te ene zadeve začel verjet v to US, ...to US sodišče visi v desno da bolj že težko. - Ena lastovka ne prinese..
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 21.15
+5
iGURT... NIKOLI...ne bom verjel v toto rumeno-kravatno US... NIKOLI !!!
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 20.51
+3
Bravo tovariš Brglez! Referendum seveda je najvišja oblika demokracije...VENDAR NE... še se ga IZRABLJA !!! Ne moreš vložiti 7 referendumof hkrati, da bi nagajal vladi... In to na zakone, ki se te niti ne tičejo.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 20.52
+0
BRAVO! Enkrat se trinjam z vami! So pravice in so tudi DOLŽNOSTI. Je uporaba prava in je ZLORABA prava. In ustavna kategorija je tudi ZLORABA prava in je prepovedana.
muci007
22. 07. 2016 09.30
Treba se je vprašat, zakaj so zahtevali referendum. Problem je, da na strani vlade niso in še sedaj nimajo sogovornika, ki bi jim prisluhnil.
FoglofffTunekkk
21. 07. 2016 20.49
+0
Čujte, sn mislil, da ustavno sodišče nima jajc in bo črkobralsko razsodilo... Naj plačajo če 3X več zaslužijo od nas "domačinof".... Naše ugodnosti bi uživali...plačali pa ne???... Jok brate, odpade!!!
MilanKu?anPlavi
22. 07. 2016 08.39
+0