Slovenija

Janševa pritožba: ustavni sodniki naj bi že sprejeli odločitev, a še pišejo ločena mnenja

Ljubljana, 11. 12. 2014 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po neuradnih informacijah naj bi ustavni sodniki sprejeli odločitev o Janševi pritožbi v zadevi Patria, a je še niso objavili, ker še pišejo ločena mnenja. Možnih scenarijev je več. Njegovi podporniki, ki so že pričakovali njegovo izpustitev, so zelo razočarani.

Odločitev ustavnega sodišča o pritožbi Janeza Janše v zadevi Patria, ki jo je večina pričakovala danes, naj bi bila po neuradnih informacijah znana jutri. Ustavni sodniki naj bi sprejeli odločitev že danes, a je še niso objavili, ker še pišejo ločena mnenja.

Čeprav so že včeraj zaokrožile govorice, da bo ustavno sodišče začasno zadržalo izvršitev obsodilne sodbe in bi potemtakem Janša - do konče odločitve ustavnih sodnikov - že danes odkorakal na prostost, se to ni zgodilo.

Scenarijev je več. Sodniki lahko odločijo le, ali bodo zadevo sploh obravnavali. Če jo vzamejo v obravnavo, potem lahko do končne odločitve zadržijo Janševo prestajanje zaporne kazni. Lahko pa se celo zgodi, da sodniki že sprejmejo končno odločitev o ustavni presoji.

Neuradno naj bi bili na vrhu SDS besni na Mira Petka, ki je sinoči na Twitterju Janši zaželel lepe praznike v družinskem krogu in s tem javno nakazal, da ima informacije, da nameravajo ustavni sodniki začasno zadržati Janševo prestajanje kazni. Zdaj menijo, da je sodišče ravno zaradi teh govoric počakalo s svojo odločitvijo, za katero še vedno menijo da bo za Janšo pozitivna.

Janez Janša ostaja v zaporu.
Janez Janša ostaja v zaporu. FOTO: Miro Majcen

Matoz odločitvam sodišč očita več kršitev ustave

Kot je znano, je Janša vložil pritožbo zoper sodbo v zadevi Patria. V pritožbi njegov odvetnik Franci Matoz predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da bi Janša lahko nemudoma prišel iz zapora. Matoz dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe. Matoz zato pričakuje, da bo ustavno sodišče "zaradi več kot očitnih kršitev" pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo.

Janša je sicer danes imel dovolilnico za izhod iz zapora v okviru opravljanja poslanske funkcije, so za 24ur.com povedali na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Na omenjenem uradu so pojasnili, da bi v primeru, da sodišče sprejme za Janšo ugodno odločitev, slednji iz zapora odšel še isti dan. Odločitev sodišča sami ponavadi prejmejo prek faksa in še ustno.

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se je sedaj trojica obrnila na ustavno sodišče. Tudi Krkovič in Črnkovič predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe.

Janša vztrajno ponavlja: Proces proti meni je kršitev človekovih pravic

Nemška tiskovna agencija dpa je sicer ravno danes objavila krajši intervju z Janšo. V intervjuju, ki obsega tri vprašanja in tri odgovore, je Janša dejal, da je proces proti njemu kršitev človekovih pravic, saj da ni konkretnih dokazov o tem, da je prevzel podkupnino v poslu z oklepniki Patria. Poudaril je, da je proces proti njemu montiran, saj da so bili skoraj vsi neposredno vpleteni v afero Patria tako v Sloveniji kot v tujini oproščeni krivde. "Samo jaz sedim v zaporu," je dejal.

Na vprašanje dopisnika dpa Thomasa Breya, kdo po njegovem stoji za kampanjo proti njemu, je Janša dejal, da gre za stare mreže iz časa komunizma, ki nadzirajo državne banke in medije ter jih vodi nekdanji predsednik Milan Kučan.

V ločenem prispevku o Janši, objavljenem pred intervjujem, je dpa objavila tudi odziv Kučana, ki je ocenil, da ima njegov politični nasprotnik fobijo. Ob tem je pojasnil, da posameznik ne more nadzorovati vsega v državi, kot njemu očita Janša.

Vztrajniki so danes pričakovali, da se jim bo po 175. dneh vztrajanja pred vrhovnim sodiščem kot svoboden državljan pridružil Janez Janša. Razočaranje je bilo veliko.
Vztrajniki so danes pričakovali, da se jim bo po 175. dneh vztrajanja pred vrhovnim sodiščem kot svoboden državljan pridružil Janez Janša. Razočaranje je bilo veliko. FOTO: POP TV

MVK sprejel odgovor na Janševo ustavno pritožbo zaradi prenehanja mandata

Mandatno-volilna komisija (MVK) je z večino glasov sprejela besedilo Janševega odgovora na ustavno pritožbo zoper sklep o ugotovitvi prenehanja njegovega poslanskega mandata. A kaj se bo zgodilo z odgovorom, je po besedah predsednika MVK Mitje Horvata odvisno od nadaljnjih postopkov pred ustavnim sodiščem.

Predsednik MVK je navedel tudi, da je odgovor pripravljen skladno z razpravo in odločitvijo DZ glede prenehanja Janševega mandata. "Enostavno se držimo tega, kar je doslej že znano, kaj novega s tem v zvezi ni za povedati," je dejal in dodal, da so v odgovoru le nekoliko bolj pojasnjeni razlogi, zakaj DZ o ugotovitvi, da je poslancu prenehal mandat, ne glasuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2837)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

100ub
12. 12. 2014 21.42
Zaskrbljujoče: Janez nima več danke, zaradi udeležbe v državni zbor si je dal zmontirat akarten fi150 mm pa je malo mala.
motorka57
12. 12. 2014 13.45
@udbash,če ne veš zakaj se uporablja motorka....!? Ne mi polagat besede v usta,mam svojo kepo,da jo uporabljam,pa ne za frizerja !!! Če pa g.Majer nosi in uporablja svoje blodnje za tebe,me pa prav nič ne zanima in ne briga.Če ti je tolk pri srcu,ga vzemi domov,pa ga futraj !!!!
neznanec101
12. 12. 2014 12.47
+1
Dokler ne obsodimo belogardizma in kolaboracije z okupatorjem in dovoljujemo spreminjanje zgodovinskih dejstev, toliko časa v Sloveniji zavedno kršimo človekove pravice. Se strinjam, potrebno je obsoditi in preganjati izvensodne poboje, vendar si moramo pri tem naliti čistega vina. Če je bil pred partizanskim sodiščem nekdo obsojen to ni izvensodni poboj! Lahko pa se vprašamo koliko slovencev je med leti '40 in '45 bilo umorjenih zaradi kolaboracije? Nekaj so jih pobili Nemci in Italjani (Madžari in Hrvati), večino pa so jih 'izdali' belogardisti
blokirani
12. 12. 2014 11.55
-2
Sodba na Finskem je padla.....v Avstriji je Riedl obtožen utaje davkov....o domnevnih podkupninah NIČ.....
politik70
12. 12. 2014 12.03
+5
In kaj si hotel z tem povedat? Da je Ivan po nedolžnem v zaporu? Sam prašam sem pač nevednež zaslepljen z Faxi iz Murgel...... Napiši mi razsvetli ubogega politika....
politik70
12. 12. 2014 11.44
+3
Prejel sem Fax iz Murgel . Ivan ostaja v Zaporu.
Condor
12. 12. 2014 12.14
Verjetno na žalost ne dolgo. Z Jankovičem so manipulativno dali do znanja, da je pri njih vse mogoče in, da oni oproščajo lopovijo.
prašek
12. 12. 2014 11.21
+1
Kaj nam je naredilo sodišče, ki ni izvzelo neobstoječih dokazov .
povemvsem
12. 12. 2014 10.42
+2
ti šment ti,victory so že več let v pripravljenosti pa do sedaj še niso imeli priložnosti zašpilati niti ene same domljubne viže
KRALJKEKEC
12. 12. 2014 10.39
-4
Narodni heroj Janez Janša bo kmalu svoboden,skorumpirani levičarji pokajte kovčke! Dovolj levičarske osiromašenje obubožane slovenije in njenih otrok!
SDS_je_poden
12. 12. 2014 10.41
+1
Condor
12. 12. 2014 12.11
+3
Ta je narodni heroj samo za lopove, lažnivce, ponarejevalce, pralce denarja, preprodajalce. zaničevalce lastnih sodržavljanov pristašev izdajalcev.....
seljakseljakseljak
12. 12. 2014 10.30
+2
šiponi so danes mirni k bubice......cakajo in molijo doma!!!!!
povemvsem
12. 12. 2014 10.25
+1
majer nikoli ni dokazoval svoje nedolžnosti ampak že od prvega sojenja naprej igra na karto da so mu sodišča kršila pravice.naprimer - ker ni pravočasno dvignil vabila je zamudil na sodišče, zato obtožuje sodnike in tožilce ker ga niso počakali in s tem so mu onemogočili pravico do zagovora.
PS2Xministri
12. 12. 2014 10.37
+1
za mene si ti indično zmešan sedaj pa dokaži.
SDS_je_poden
12. 12. 2014 10.40
-1
PS-2Xministri: Dokazi z Finske SO in OBSTAJAJO. Dokazi v Avstriji SO in OBSTAJAJO. Pri nas pa se zaradi lopovske zakonodaje teh dokazov ne sme navajat in upoštevat, kar pa še ne zmanjšuje ali izničuje samega kriminalnega dejanja. Dejte se zbudit, k mislim da sredi belega dneva sanjate...
KRALJKEKEC
12. 12. 2014 10.44
-1
Kaj se udbi temelji diktature sesedajo? Kaj jokajo....trpijo....,mi že 70 let,smo navajeni!!
PS2Xministri
12. 12. 2014 10.45
+2
ZA PRAVIČNO.....daj ne laži na Finskem so vsi oprošćeni v Avstriji pa Ridl sedi zaradi utaje davka.
SDS_je_poden
12. 12. 2014 10.46
+0
KRALJKEKEC: Kaj pa je zate trplenje? Da Janez ni na vladi? Za to ga mora izvolit ljudstvo, ne nekaj slepih ovac... Demokracija, sej veš...
SDS_je_poden
12. 12. 2014 10.48
+1
PS-2Xministri: Na Finskem NISO oproščeni, ker niti sojenja niso imeli. Avstrijska sodnica je povedala, da denar je bil predan nekomu v Sloveniji. Denarni tok osumljencev je viden, je pustil sledi... Vi pa kar verjamite Janezu, da je nedolžen.
PS2Xministri
12. 12. 2014 10.52
+0
z takšno obtožbo kot jo je Janša dobil me ne boš nikdar prepričal ko pa boste dokazali tako kot imajo podpisniki na NLB in še marsikje drugje potem ti bom dal vse prav.
SDS_je_poden
12. 12. 2014 10.56
+1
PS-2Xministri: Obtožba se je razvila v tako, ker je na začetku vključevala dokaze iz tujine in za te dokaze sta se z Matozom trudila, da so jih izključili. Zato je sedaj obtožnica taka, da nima skoraj ne repa ne glave. Že cel čas se je Janez trudil, da se jih izloči, ker tako bi potem lahko obtožnica tudi padla. Pa ni. Ni se trudil dokazovati z bančnimi izpiski, stanji, da tega denarja NI prejel, ker tega ne more naredit, razen z ponarejanjem, trudil se je minirat dokaze iz tujine.
PS2Xministri
12. 12. 2014 11.05
-1
da bo dobil SDS obljubljeno nagrado to ni za mene nobena obtožba, ti dokaži kje -kdaj -in koliko...tako kot radi rečete rdeči ...z roko v marmeladi.
SDS_je_poden
12. 12. 2014 11.14
+0
PS2Xministri
12. 12. 2014 11.24
+3
škoda kaj več pisat ...tako si obseden z SDS in jANŠO da vidiš velik kup denarja ,ki ga dejansko ni.
blokirani
12. 12. 2014 11.52
Na Finskem je sojenje bilo in sodba je padla, zato kitarist ne piši laži!
big_foot
12. 12. 2014 10.22
-1
Ma kriv je ko ne vem kaj samo sprenevedajo se tile njegovi podporniki..... Na avstrijskem sdišču je bil dokazano prejemnik podkupnine ampak se mu tam ni sodilo. Na finskem enako dokazano dobival podkupnino ampak mu niso sodili. Na finskem tožil Berglunda zaradi obrekovanja oz. lažnega članka, Janša tožbo izgubi ker je finec imel prav. Pri nas obsojen, sedi, pa še vedno ljudje verjamejo da ni kriv TO MI JE VIŠEK POMANJKANJA SIVIH CELIC. In sedaj se proba izvlečt na PROCEDURALNO NAPAKO, kar seveda prikazije kot OPROSTILNO SODBO..... kar seveda ni res. Žalostno pa je da nekdo ki "dobro hoče sloveniji" (ironija da se ve) to isto slovenijo drži v šahu in skreganosti da se ničesar ne more normalno delat. Me je kar sram da sem Slovenec, če be bojo drugič za Slovaka zamenjali bom to raje potrdil.
PS2Xministri
12. 12. 2014 10.28
-2
bebec...je pa edini ki sedi zaradi Patrije drugi so pa kasiral.
blokirani
12. 12. 2014 11.53
-1
Ne laži glede avstrijskega sodišča! Janezu tam niso nič dokazali. Riedl pa sedi zaradi utaje davkov in industrijske špijunaže!
enakostzavse
12. 12. 2014 10.18
+3
Kaj pa je danes z sdsom. Še nobenga niso določili za dežurnega na tweeterju. Ali pa še spijo, zmatrani od včerajšne fešte ob izpustivi driskehahahahahahahahaha
big_foot
12. 12. 2014 10.23
+0
So imeli šampanjec za popit, sicer od žalosti ne od veselja pa jih sedaj glava boli.
povemvsem
12. 12. 2014 10.17
+2
torej modri rumenokljunci na US nam hočejo poslati sporočilo da je vsako sojenje v zvezi s korupcijo protiustavno dejanje sodišča.
sinhron
12. 12. 2014 10.17
+1
Ločena mnenja , se pravi , da tisti ustavni sodniki , ki so člani ali simpatizerji SDS in JJ bodo zagovarjali izpustitev drugi pa pritrdili stanju kot je - ZAPORNIK NE SODI V PARLAMENT - KORUPCIJA IN KRIMINAL MORATA BITI KAZNOVANA ne glede na pritiske , ki jih izvajajo člani SDS-a na sodišča in medije njihov lider je ZAPORNIK !
politik70
12. 12. 2014 11.45
+2
Raspunin777
12. 12. 2014 10.16
+0
Za dobrim konjem se kadi !!! 2945 komentarjev !!! Tovariš Milan se skrije pred takšno pubiciteto oz. je sploh nima ker se previdno izogiba medijem
povemvsem
12. 12. 2014 10.18
+4
enakostzavse
12. 12. 2014 10.20
+4
Tovariš Milan je pošten in kot tak ne potrebuje takega pompa kot tale kriminalclopovski
enakostzavse
12. 12. 2014 10.13
+5
Poglejte samo te zblojence na sliki. 70 % alk,oho, likov, 30 % um skozaostali. Bravo driskadobska imaš prave podpornike.
M_teorija
12. 12. 2014 10.07
-2
dule100 12.12.2014 09:36:04 -2 5 7 Levaki so nadeli socialno kapico že lepemu številu Slovencev !# # # # # # # # #Dule sám povej kje naj to podpišem!?
tiandra4
12. 12. 2014 10.05
-1
dolgo že razmišljajo tile naši sodniki, upam da končno odločijo tako kot je pravično
general 1
12. 12. 2014 09.53
-4
Kva je to klobasa party?? Kje so babe??
felix58
12. 12. 2014 09.52
+5
gospe in gospodje sodniki....nikarte preveč hitro....pred vami so še božične počitnice.....potem smučanje.....morje pa bo dve leti mimo.....obsojenec na koncu nebo hoto iz resta