Slovenija

Ustavna obtožba in interpelacija tudi za lokalne funkcionarje?

Ljubljana, 24. 07. 2012 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
1

Komisija za preprečevanje korupcije bo podala pobudo, da se v slovenski pravni red čim prej uvedejo ustrezni mehanizmi, ki bodo v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj omogočali tudi odpoklic lokalnih funkcionarjev. To problematiko znova izpostavlja nedavni primer župana občine Trebnje Alojzija Kastelica.

Na KPK predlagajo interpelacije tudi za župane.
Na KPK predlagajo interpelacije tudi za župane. FOTO: B.G.

Komisija za preprečevanje korupcije bo podala pobudo, da se v slovenski pravni red čim prej uvedejo ustrezni mehanizmi, ki bodo v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj omogočali tudi odpoklic lokalnih funkcionarjev. V primerih korupcije na lokalnem področju namreč organi, kot so komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče, upravni organi in inšpekcije, nimajo mehanizmov, s katerimi bi zahtevali odgovornost, prav tako pa ni mehanizmov, s katerimi bi odgovornost lahko zahtevali volivci in občinski svetniki.

To problematiko znova izpostavlja nedavni primer župana občine Trebnje Alojzija Kastelica, ki je bil zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsojen na sedem mesecev pogojnega zapora, saj je najprej izbral izvajalce, potem pa naknadno podrejenim ukazal, naj izvedejo navidezni postopek javnega naročanja. A kljub temu ostaja na položaju. ''Za slednje je odgovoren tudi zakonodajalec, saj zakonsko ni uredil možnosti razrešitve (izreka nezaupnice oziroma odpoklica) župana, podžupana ali občinskega svetnika v primeru njegovega nezakonitega ravnanja, s tem pa posredno dopušča razmah tovrstnih primerov,'' so sporočili s protikorupcijske komisije.

Župan ni dovolil niti razprave

Trebanjski župan je do pričakovane integritete očitno brezbrižen, saj naj bi na zadnji seji občinskega sveta svetnikom onemogočil edino možnost, ki jim jo daje Zakon o lokalni samoupravi. Svetniki so namreč na seji želeli razpravljati o županovi pravnomočni obsodbi za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja. ''Z njegovo prekinitvijo seje do prihoda dveh občinskih svetnikov, ki sta rezultat glasovanja prevesila v korist njegovega predloga, namreč do uvrstitve predloga na sejo ni prišlo. Da je problem zaskrbljujoč, kaže nadaljnje ravnanje župana na občinski seji,'' so zapisali na KPK.

''Ob glasovanju o drugi zadevi na dnevnem redu naj bi namreč na enega od (omenjenih) dveh občinskih svetnikov vplival z navodilom, kdaj (in s tem kako) naj glasuje, ta pa je navodilu župana slepo sledil. Sicer je nekaj občinskih svetnikov sejo demonstrativno zapustilo, vendar to župana ni odvrnilo od ponovnega, tokrat zanj uspešnega glasovanja o njegovem predlogu,'' so dodali.

Kastelic meni, da brez zakonske podlage ni razloga za odstop

Alojzij Kastelic
Alojzij Kastelic FOTO: Reuters

Na odločne besede komisije se je že odzval Kastelic. Pravi, da je sodišče zgolj zaključilo postopek oziroma je šlo za sporazum med tožilstvom in njim. Sicer tudi meni, da brez zakonske podlage ni razloga za njegov odstop, v primeru da bo tak zakon sprejet, pa ga bo moral spoštovati in odstopiti.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj pa dejal, da se uraden položaj res dostikrat zlorabi in če ni določenih sankcij, je to slab zgled. "Če se pokaže, da je to učinkovit način za vestno opravljanje funkcije, je tudi prav, da so posledice, če je nekdo obsojen," je še povedal.

Po mnenju predsednika Skupnosti občin Slovenije Lea Kremžarja je treba zakonske določbe spoštovati, če so slabe, pa jih je treba spremeniti.V konkretnem primeru pravi, da pravno gledano županu v tem primeru ni treba odstopiti, sam pa mora presoditi, ali še vedno uživa zaupanje svojega okolja in temu primerno ravnati.

Lokalno področje najbolj ranljivo za korupcijo

Na protikorupcijski komisiji poudarjajo, da je področje samoupravljanja lokalnih skupnosti eno izmed korupcijsko najbolj izpostavljenih tudi zaradi pomanjkanja učinkovitega političnega nadzora nad delovanjem organov samoupravnih lokalnih skupnosti. Prej omenjeni zakon namreč predvideva predčasno razrešitev župana le v primeru neizvrševanja odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb upravnega sodišča, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje.

Podobno velja tudi za predčasno razpustitev občinskega sveta. Zakon prenehanje mandata člana občinskega sveta, župana in podžupana predvideva samo v primeru pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. V vseh ostalih primerih nezakonitih ravnanj oziroma hujših oblik neetičnega ravnanja občinskih funkcionarjev pa učinkovitega mehanizma, s katerim bi lahko preprečili njihovo nadaljnje opravljanje funkcije, ni.

Komisija odsotnost učinkovitih mehanizmov za uveljavljanje odgovornosti v obliki izgube položaja lokalnih funkcionarjev, kadar ti ravnajo v škodo občinskih financ oziroma občanov, neetično in/ali nezakonito, ocenjuje kot korupcijsko tveganje. Tega bi bilo nujno treba obvladati s sprejetjem ustreznih zakonskih rešitev, ki bi tudi v primeru lokalnih funkcionarjev omogočile institute, sorodne ustavni obtožbi in interpelaciji na državni ravni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
24. 07. 2012 18.07
+1
cel newyork ožji del 7m,širšidel 13m prebivalcev ima enega žopana tukaj pa vsaka vas enega vaškega posebneža,sprememba namembosti zemljišč je zakon