Slovenija

Ustavna komisija glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva predlaga spremembo ustave

Ljubljana, 05. 10. 2017 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavna komisija bo DZ predlagala spremembo ustave, s katero bi slednjo spremenili tako, da bi v njej določili, da se lahko obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah pod določenimi pogoji financira tudi iz javnih sredstev. Anton Kokalj pa je ob tem prepričan, da predlagana sprememba pomeni izigravanje odločbe ustavnega sodišča.

Ustavna komisija je v četrtek sklenila DZ predlagati, naj začne postopek za spremembo ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Ustavo bi spremenili tako, da bi v njej določili, da se lahko obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah financira pod pogoji in na način, kot to določa zakon.

Trenutni 57. člen ustave bi spremenili tako, da bi med drugim v ustavo zapisali, da država financiranje javnih šol zagotavlja iz javnih sredstev, ter "da se lahko pod pogoji in na način, kot to določa zakon, obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah sofinancira iz javnih sredstev".
Trenutni 57. člen ustave bi spremenili tako, da bi med drugim v ustavo zapisali, da država financiranje javnih šol zagotavlja iz javnih sredstev, ter "da se lahko pod pogoji in na način, kot to določa zakon, obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah sofinancira iz javnih sredstev". FOTO: Thinkstock

Za takšna sklepa je v četrtek na ustavni komisiji glasovalo 12 od 18 navzočih članov, šest pa jih je bilo proti. Komisija ima sicer 19 članov, a je manjkal poslanec madžarske komisije Laszlo Göncz. Glasovanje proti so napovedali v SDS in NSi.

Dikcija, ki jo v sprejem DZ predlaga ustavna komisija, je kompromisni predlog, ki ga je po sredinih usklajevanjih s poslanskimi skupinami predložil predsednik DZ Milan Brglez. Po njem bi trenutni 57. člen ustave spremenili tako, da bi med drugim v ustavo zapisali, da država financiranje javnih šol zagotavlja iz javnih sredstev, ter "da se lahko pod pogoji in na način, kot to določa zakon, obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah sofinancira iz javnih sredstev". Hkrati bi po v četrtek sprejetem predlogu v izvedbeni del ustavnega zakona zapisali, da se zakoni, ki urejajo financiranje vzgoje in izobraževanja, s spremembo ustave uskladijo v treh mesecih. Po besedah Brgleza gre pri tem za osnovno besedilo, ki ga je mogoče v nadaljevanju še dodelati.

Proti sprejetim sklepom sta na ustavni komisiji ostro nastopila poslanca SDS in NSi, Branko Grims in Jožef Horvat. Grims je ocenil, da je predlagani kompromisni predlog "enako ideološko pakiranje", kot je bil osnovni predlog, ki so ga predlagali poslanci SD in sopodpisniki. Po njegovi oceni gre za "grobo in načrtno izigravanje odločbe ustavnega sodišča", ki je sicer DZ naložilo, da mora uzakoniti stoodstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Ob tem je spomnil, da je predsednik vlade Miro Cerar ob imenovanju prisegel, da bo spoštoval ustavni red.

Anton Kokalj opozarja, da bi, če bi bila odločitev na koncu v DZ potrjena, to pomenilo, "da bi se ustava podredila zakonu, namesto da bi se zakon ustavi".

Po oceni Horvata je Slovenija "nek unikom v Evropi, morda tudi v svetu", ko namesto, da bi uresničila odločbo ustavnega sodišča, raje spreminja ustavo. "To ni prava pot," je opozoril. Po informacijah, ki jih poslanec ima, so pobudniki ustavne presoje, v kateri je ustavno sodišče določilo stoodstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, o postopku že obvestili nekatere veleposlanike, akreditirane v Sloveniji, svojo pravico pa nameravajo v primeru, da bodo ustavne spremembe sprejete, iskati na Svetu Evrope.

Na drugi strani je Simona Kustec Lipicer v imenu SMC napovedala podporo spremembam. Za to so se v stranki po njenih besedah odločili, da okrepijo javno šolstvo, ki da je temelj socialne države. V SMC si po njenih besedah prizadevajo, da se sistem javnega izobraževanja obogati, hkrati pa da država omogoči primerne pogoje tistim, ki si v okviru zasebnega izobraževanja želijo drugačnih vsebin in si lahko to tudi privoščijo. Predlagana sprememba ustave po njeni oceni to omogoča.

Po oceni Matjaža Hana je predlog, ki je nastal na podlagi usklajevanj pri Brglezu, kompromisni predlog, ki ga bodo v SD podprli. Za to so se odločili, ker ocenjujejo, da zdajšnje besedilo 57. člena ustave dopušča različne interpretacije, kar sta po njegovih besedah pokazali tudi dve odločbi ustavnega sodišča - v eni je ustavno sodišče odločilo tako, v drugi drugače.

Iz enakih razlogov sta podporo predlogu spremembe ustave napovedali Marjana Kotnik Poropat (v imenu DeSUS) in Alenka Bratušek (v imenu dveh poslank Zavezništva). Slednja je ob tem poudarila, da predlagane spremembe nikomur nič ne jemljejo.

Matej T. Vatovec (Levica) pa je dejal, da je predlog treba sprejeti, "če želimo ubraniti javno šolstvo". "Treba je jasno določiti, da se zasebne šole ne morejo financirati iz javnega denarja na škodo javnih šol," je dejal in dodal, da si bodo v nadaljevanju prizadevali, da bo sprememba ustave to izražala.

Kokalj: Predlagana sprememba pomeni izigravanje odločbe ustavnega sodišča

Anton Kokalj, eden od pobudnikov za ustavno presojo načina financiranja zasebnih osnovnih šol, pa je ob tem prepričan, da bi tovrstna sprememba ustave pomenila izigravanje odločbe ustavnega sodišča. "Pomenila bi tudi, da se višji akti podrejajo nižjemu aktu, kar ni normalno," je dejal Kokalj. 

Ob tem je Kokalj dodal, da sprememba, kot je predlagana, zakonodajalcu omogoča kakršno koli financiranje zasebnih osnovnih šol, kar pa je v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, ki je jasno reklo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati 100-odstotno.

Četrtkova odločitev po njegovem pomeni, da gre Slovenija nazaj v nekdanje čase, ter da je namen predloga "popolnoma zatreti svobodno presojo državljanov, ki želijo hkrati izpolniti zahteve države, hkrati pa otrokom dati tisto, kar je za njih najbolje". Če bo sprememba sprejeta, bo "zgolj spodbudila vedno več mladih, da bodo razmišljali o nekem svobodnem izobraževalnem sistemu v tujini". "To bo pospešilo odhod mladih v tujino, ker se v takem zatohlem in zaprtem ozračju v Sloveniji enostavno ne bo dalo preživeti," je prepričan Kokalj.

Kakšne možnosti jim še ostanejo, če bo predlagana sprememba v DZ na koncu potrjena, bodo še proučili, pravi. So pa delno razočarani tudi nad ustavnim sodiščem: "Slednje naše pobude ni obravnavalo v celoti. Predlagali smo ugotovitev neskladnosti zakona o financiranju izobraževanja z vsaj šestimi členi ustave, medtem ko je ustavno sodišče neskladnost presojalo zgolj z enim členom. Če bi ugotovilo tudi neskladnost z ostalimi členi, potem ne bi bilo tako enostavno spremeniti več členov ustave."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprosto
06. 10. 2017 10.17
Kok so v SDS in NSI pametni????? Po njihovem lahko enostavno potegnem vzporednico in rečem da mi pripada brezplačno zdravljenje, poseg, pregled... tudi pri privat zdravniku kot mi to pripada pri javnem???? Vsi starši imajo enako pravico do brezplačnega šolstva. V kolikor pa so se odločili vpisati otroka v zasebno šolo pa je zame enako kot če sem se odločil jaz za pregled na privat kliniki in mi je jasno da bom to plačal kot bi moralo biti staršu jasno da bo moral plačati zasebno šolo.
macek_garfield
05. 10. 2017 18.30
+6
ce je zasebno naj bo zasebno, ce je javno naj bo javno, tisti, ki si zelijo otroke vpisat v zasebno naj lepo placajo, sivilja bratofskofa ti si pa res gotofa pa to
Maxx365
05. 10. 2017 18.12
+6
In v čem je potem razlika med javno in zasebno šolo, če se obe financirata iz javnih sredstev? Če je zasebna, naj bo kok taka tudi plačljiva, ne pa da jo državljani financiramo.
krtofl
05. 10. 2017 21.14
hladnavoda
05. 10. 2017 16.58
-8
Rdeča mafija bi za lastne interese spreminjala ustavo. Tokrat bo resnično potrebno vmešati EU.
LOS - T
05. 10. 2017 16.36
+14
PROTI! To odpira preveč razlik in razslojenosti, omogoča pa tudi zasebne šeriatske šole. Šola naj bo en, javna in enaka za vse! Tole se mi zdi da hočejo izsiliti krščanarji, ampak se jim bo vrnilo ko bumerang če rata!
kol5
05. 10. 2017 16.23
-5
vsake toliko časa poslušamo učitelje in njihove plače --to da denar dobijo od realnega sektorja so pozabili--da so tam plače 50% manjše od njihovih jim ni mar-- bencin in kruh kupujeta v isti trgovini---enkrat bi naj nekdo ugotovil koliko učencev imamo v Sloveniji in koliko šol in učiteljev rabimo za to--tako se dela v gospodarstvu--naj spomnim da imamo preveč učiteljev glede na število učencev prav tako šol-- pri današnji mobilnosti sploh ni problem prepeljat ućence v šolo v nek bližnji večji kraj višek učiteljev pa nagnat na zavod-- pa bo mir
?enka
05. 10. 2017 16.56
+2
No no, ne kar na pamet trobezljat nekaj ...
mzz66
05. 10. 2017 17.51
-2
To je beseda "kol5". Še vedno izobražujemo učitelje, kot, da je v Sloveniji vsak dan več otrok. Pol podružničnih šol bi lahko ukinili, ker je danes veliko ceneje otroka peljat v mesto v šolo. Pa še bolje je to za otroka. Ne, samo treba je priznat, njihovega rdečega sindikalista se boji vsa politika kot hudič križa. V to kislo jabolko si nikoli ne bo upal nihče ugrizniti.
kol5
05. 10. 2017 18.44
-1
bravo -mzz66- vidim da nisem edini ki tako gledam na to