Slovenija

Ustavili policijska vozila

Ljubljana, 29. 11. 2006 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./V.Č./S.L./J.V./T.V./M.S./STA
Komentarji
18

Vaščani so posumili, da bodo Strojanovi skrivaj prišli v Grčarice. Pregledovali so celo policijska vozila.

Minister Podobnik si prizadeva za ureditev romskih naselij.
Minister Podobnik si prizadeva za ureditev romskih naselij. FOTO: POP TV
Pozivom civilne družbe predsedniku vlade Janezu Janši, da zaradi dogodkov v Ambrusu razreši notranjega ministra Dragutina Mateja, se je pridružila tudi Aktivna Slovenija. Menijo namreč, da je Mate glavni krivec za razširitev nestrpnosti v Ambrusu, saj je z zagotovilom prebivalcem Ambrusa, da se romska družina Strojan tja ne bo več vrnila, kršil tako ustavo kot evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se je srečal z delegacijo Zveze Romov Slovenije, ki jo je vodil predsednik zveze Jože Horvat Muc. Glavna tema delovnega razgovora je bilo vprašanje urejanja romskih naselij, ureditev lastninskih razmerij in komunalna oprema, kar je ''osnova za izboljšanje bivalnih razmer in vključevanje Romov v lokalne skupnosti''. ''V Sloveniji, še posebej na območjih Dolenjske, Posavja in Bele krajine je veliko nelegalnih naselij, prav tako pa so težave tudi z lastništvom zemljišč. Tudi neurejena romska naselja so namreč lahko vir predsodkov in nestrpnosti do Romov,'' so na okoljskem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Minister Podobnik je zato predstavnike Zveze Romov seznanil, da bo v kratkem ustanovil posebno strokovno skupino za reševanje prostorske problematike romskih naselij na območju celotne Slovenije, v katero so kot aktivni člani povabljeni tudi predstavniki Romov Slovenije, so sporočili z ministrstva. Na kakšen način naj bi posebna skupina urejala prostorsko problematiko, danes na okoljskem ministrstvu niso znali povedati.

Predsednik Zveze Romov je prepričan, da je treba romska naselja legalizirati.
Predsednik Zveze Romov je prepričan, da je treba romska naselja legalizirati. FOTO: Dare Čekeliš

Pogovor z okoljskim ministrom je bil zelo konstruktiven, je za 24ur.com povedal Horvat Muc. V prvi vrsti bi bilo treba ugotoviti dejansko stanje na terenu, nato bi bilo treba oblikovati poseben program in zagotoviti finančna sredstva za legalizacijo romskih naselij. Horvat Muc predlaga, da bi sredstva zagotovili iz državnega proračuna v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi.

Sledil bi odkup zemljišč in legalizacija črnih gradenj. Na vprašanje, kaj bodo storili v primeru, če bo šlo za zemljišče, ki ne bo na voljo za odkup (zasebno zemljišče), je Horvat Muc pojasnil, da se o tovrstnih možnostih danes niso pogovarjali.

Glede problematike Strojanovih neenotni tudi Romi

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš meni, da bi morala država omogočiti družini Strojan, da se vrne v občino Ivančna Gorica.
Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš meni, da bi morala država omogočiti družini Strojan, da se vrne v občino Ivančna Gorica. FOTO: POP TV
Zelo pomembno za javnost pa je tudi, da med samimi Romi obstajajo takšni, ki Strojanove podpirajo, in takšni, ki skupaj z lokalnimi prebivalci postavljajo barikade proti njim. Predsednik Zveze Romov Jože Horvat Muc

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je medtem na razpravi o romski družini Strojan, na kateri so med drugim sodelovali predstavniki romskih društev in romski svetniki, predlagal sklep, da mora država v tem tednu podati zagotovilo, da se bodo Strojanovi vrnili v občino Ivančna Gorica, krivci za njihovo izselitev pa naj bodo kaznovani.

Predsednik Zveze Romov Horvat Muc pa je izrazil nasprotovanje načrtovanemu protestu Romov pred državnim zborom. Horvat Huc je zbranim predstavnikom Romov pojasnil, da v Zvezi Romov Slovenije niso sprejeli nobenega dogovora glede možnega protesta pred parlamentom ter o njem tudi niso bili obveščeni. Ob tem pa je pozval k oblikovanju skupnega dogovora glede vprašanja naselitve Strojanovih in reševanja romske problematike nasploh, in sicer v strpnem dialogu z državo. Kot je dejal, bi takšen protest položaju Romov v Sloveniji prinesel več škode kot koristi.

Zver: Odpovedala sta tožilstvo in sodstvo

Mirko Strojan in novomeški romski svetnik Zoran Grm v Postojni.
Mirko Strojan in novomeški romski svetnik Zoran Grm v Postojni. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik komisije za zaščito romske etnične skupnosti v odstopu Milan Zver je v pogovoru za tednik Mag izrazil prepričanje, da ljudje družini Strojan delajo krivico, ker gledajo nanjo kot na združbo kriminalcev. Obžaluje, da se je v državi uveljavil tak konstrukt. Glede protestov, s katerimi želijo domačini preprečiti priselitev družine, pravi, da niso izraz ksenofobije in nestrpnosti, saj ljudje na Strojanove ne gledajo več kot na romsko družino, temveč kot na združbo kriminalcev.

"Vsi skupaj, zlasti pa mediji, so ustvarili vtis, da gre za nevarne ljudi, ki bognedaj, da bi živeli v soseščini. Konstrukt, ki se je prijel in živi v glavi vsakega Slovenca, je zelo nevaren, saj se kriminalna dejanja posameznih članov prenašajo na vso družino. Zdaj trpijo vsi zaradi deliktov, ki so jih storili le nekateri družinski člani," pravi Zver.

Minister Zver meni, da ljudje družini Strojan delajo krivico.
Minister Zver meni, da ljudje družini Strojan delajo krivico. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kaj se je zgodilo s kazenskimi ovadbami zoper prebivalce nelegalnega romskega naselja pri Ambrusu in kdo je odgovoren za "porazno stanje", pa odgovarja, da sta po njegovem mnenju odpovedala tožilstvo in sodstvo. Če pa poslušamo zgodbe domačinov, niti policija ni povsem nedolžna. Sistem je slabo deloval, kajti če bi se država s svojo avtoriteto odzvala že na začetku, se to ne bi zgodilo, je prepričan.

Vaščani pregledali policijska vozila

Policijski konvoj
Policijski konvoj FOTO: POP TV
Družina Strojan je še vedno v nastanitvenem centru v Postojni. Še vedno ne vedo, kam se bodo lahko preselili. V Kočevje in Ribnico si niti ne želijo. Želijo pa si, da bi si nov dom lahko uredili čimprej.

V majhni ribniški vasi Grčarice, kjer vaške straže že od sobote čakajo na morebiten prihod družine Strojan, je zgodaj zjutraj "zavladala" paranoja. Vaščane je na cesto pognala vest, da proti bližnjemu policijskemu vadbenemu centru Gotenica vozijo kolone posebnih policijskih enot, ki naj bi varovale družino Strojan. Vaščani so stražili še naprej, čeprav so jim s policije sporočili, da imajo policisti tam le redno dopolnilno usposabljanje.

Blokada v Grčaricah
Blokada v Grčaricah FOTO: POP TV

Vaščani Grčarice so celo ustavili policijska vozila, naprej pa so jih spustili šele, ko so se prepričali, da v njih ni članov družine Strojan. Vaščani so ustavili in pregledali tudi vsak tovornjak, ki je pripeljal mimo, saj menijo, da je policija sposobna Strojanove pripeljati na skrivaj. Sicer pa je minister Zver že dopoldne zagotovil, da so informacije o preselitvi Strojanovih zavajajoče.

Strojanovi naj bi si v soboto ogledali tudi hišo v naselju Mlaka, na katero so krajani potem takole napisali svojo "dobrodošlico".
Strojanovi naj bi si v soboto ogledali tudi hišo v naselju Mlaka, na katero so krajani potem takole napisali svojo "dobrodošlico". FOTO: POP TV

Preplah je bil tudi na drugi strani občinske meje, v Kočevju. Kot blisk se je zjutraj po kočevskem razširila novica o prihodu trume policistov. Zadeve je na terenu preverjal tudi župan Kočevja Janko Veber. Konvoj je prišel, ko sem bil v Gotenici na vhodu. V njem so bili policisti. Preden sem zapustil Gotenico, pa je prišlo uradno obvestilo, da gre za usposabljanje policistov zaradi varovanje prevoza evrov, je povedal župan Veber. A ljudje v Kočevski Reki so vseeno ostali na straži, saj pojasnilu policije niso verjeli.

Pred vilo v Mrzlem Studencu so barikade, stavbo pa varuje tudi policija.
Pred vilo v Mrzlem Studencu so barikade, stavbo pa varuje tudi policija. FOTO: POP TV

Pred Mačkovo vilo v Mrzlem Studencu, za katero so domačini prepričani, da je najbolj verjetna nova nastanitev Strojanovih, so še vedno barikade. In stavbo še vedno varuje policija.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni