Slovenija

Ustanovljen svet pacientov

Ljubjana, 16. 07. 2008 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo odslej delovalo novo posvetovalno telo vodstva te ustanove – svet pacientov.

V UKC so predstavili tudi projekt varnosti pacientov. Gre za bolj sistematičen pristop predvsem glede zbiranja podatkov o nenamernih odklonih in zapletih v postopku zdravljenja, je povedala Miklavčičeva.
V UKC so predstavili tudi projekt varnosti pacientov. Gre za bolj sistematičen pristop predvsem glede zbiranja podatkov o nenamernih odklonih in zapletih v postopku zdravljenja, je povedala Miklavčičeva. FOTO: POP TV

Po besedah generalne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Darinke Miklavčič so se za to odločili v želji, da bi še okrepili partnerski odnos s pacienti.

Pri naboru članov so upoštevali strukturo pacientov, ki se zdravijo v UKC. Sestavljala ga bo tako po ena predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, društva Liga proti epilepsiji Slovenije, Društva ledvičnih bolnikov Ljubljana, Društva Transplant, dva predstavnika v svetu pa ima Zveza kroničnih pacientov.

Prek teh bodo imeli pacienti možnost vplivati na to, da bosta bivanje in oskrba v bolnišnici čim bolj kakovostna, je dejala Miklavčičeva in izrazila pričakovanje, da bodo s konstruktivnim sodelovanjem vsi skupaj ustvarili prijazno in odprto bolnišnico. "Pričakujemo, da nas boste opozarjali na tiste stvari, ki jih mi niti ne opazimo, vas pa motijo."

Članice sveta se bodo o predsednici še dogovorile, prav tako bo sedaj na vrsti priprava poslovnika sveta. Slednji naj bi se vnovič sestal oktobra. Že današnji sestanek pa je odprl nekatera vprašanja, o katerih bodo v prihodnje še govorili, med njimi vprašanje dolgih čakalnih vrst, ustrezne zgibanke z osnovnimi informacijami za bolnike in njihove družine ter o urnikih obiskov in bolnišnični prehrani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 07. 2008 20.27
KLaj če bi se v UKC-ju lotili kakšne bolj produktivne zadeve za paciente, ne pa neki novi in novi organi, kapele, tretja mnenja in podobna navlaka!
preprostež
16. 07. 2008 19.26
Me pa res zanima, kdo bo mastno služil s pritoževanjem.
brankasrbijanka
16. 07. 2008 19.09
Sem pomislila, da se je Državni zbor preimenoval.... LOL
Tonček Balonček
16. 07. 2008 16.47
Velikanski prispevek k večanju kvalitete našega zdravstva, bravo Klinični center in ministrica za zdravje, rdečkarji lahko obmolknejo, gre pravzaprav za oživljanje samoupravljanja , neposredno bodo pacienti sodelovali v procesu zdravljenja, Kardelj bi bil neizmerno srečen, če bi vedel, da njegova vizija dobiva konkretno podobo!! Bravo, tako se dela!!!