Slovenija

Usodno neupoštevanje pravil o prednosti: letos že v prvih sedmih mesecih umrlo 11 pešcev

Ljubljana, 29. 08. 2015 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vedno pogosteje je za usodne prometne nesreče krivo neupoštevanje pravil o prednosti. Med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč so najpogosteje najbolj ranljive skupine v prometu, mnogo nesreč se zgodi prav na prehodih za pešce.

Mnogo nesreč se zgodi na prehodih za pešče.
Mnogo nesreč se zgodi na prehodih za pešče. FOTO: Reuters

V zadnjih letih se je število prometnih nesreč in smrtnih žrtev pri nas zmanjšalo, močno pa je poskočilo število prometnih nesreč s smrtnim izidom, pri katerih je vzrok za nesrečo neupoštevanje pravil o prednosti, opozarjajo na agenciji za varnost prometa. Lani je bil delež umrlih iz tega razloga 10 odstotkov, letos pa je že presegel 20 odstotkov.

Med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč so najpogosteje prav najbolj ranljive skupine v prometu, to so pešci, kolesarji in motoristi. Kot izpostavljajo na Javni agenciji RS za varnost prometa, se mnogo nesreč zgodi prav na prehodih za pešce. "Vozniki sploh ne spoštujejo pravila prednosti pešca, ko ta stopi na prehod," ugotavljajo na agenciji.

Voznike opozarjajo, naj ob približevanju prehodu za pešce hitrost prilagodijo tako, da se bodo lahko pred prehodom po potrebi ustavili. "Lani je za posledicami prometnih nesreč umrlo 14 pešcev, letos že v prvih sedmih mesecih 11 pešcev. Poleg tega je bilo lani tudi 57 huje poškodovanih pešcev in 266 lažje poškodovanih pešcev," izpostavljajo. Ob tem tudi pešce opominjajo, naj pogledajo levo in desno, preden stopijo na prehod za pešce.

Pravila prednosti morajo upoštevati tudi kolesarji. "Ko kolesar pripelje do križišča s prednostno cesto, nima prednosti in mora počakati, da odpeljejo mimo vozila, ki vozijo po prednostni cesti. Zatem se mora prepričati, če lahko varno nadaljuje pot. Šele nato lahko zapelje na nasprotno stran križišča. Tudi v križiščih, kjer so označene kolesarske steze, ima prednost vozilo, ki vozi po prednostni cesti. V kolikor poteka kolesarska steza ob vozišču prednostne ceste in kolesar na križišču ne spreminja smeri, torej vozi naravnost, ima kolesar prednost pred tistim vozilom, ki s take prednostne ceste zavija desno in s tem seka pot kolesarju," so poudarili na agenciji.

Kot ugotavljajo na agenciji, je t. i. desno pravilo prednosti v teoriji vsem udeležencem v prometu jasno, v praksi pa ne. Prav tako vsi ne spoštujejo znaka stop. Izpostavljajo tudi pravilo zadrge, ki se pri nas še vedno ni zares prijelo. Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da se morajo vozniki ob zapori premikati s tolikšno medsebojno oddaljenostjo, da se lahko na njihov pas s sosednjega vključi še eno vozilo. Kdor te možnosti ne dopušča, mu grozi globa 120 evrov. Pa se tudi v takšnih situacijah zgodi, da si je treba dobesedno priboriti svojo prednost, navajajo na agenciji.

Prednost v prometu imajo tudi vozila policije, gasilcev, reševalcev in druga vozila, opremljena z modrimi lučmi in sireno, še opominjajo na agenciji za varnost prometa. "Ob srečanju moramo takemu vozilu dati prosto pot, se pomakniti k robu vozišča oziroma ustaviti ob robu ali izven vozišča. Vozilom s prednostjo ni treba upoštevati prometnih pravil in signalizacije, morajo pa voziti na način, da ne ogrožajo drugih udeležencev v prometu in obvladujejo svoje vozilo," poudarjajo na agenciji.

Tu so še vozila za spremstvo, ki so označena z modro in rdečo lučjo ter s sireno, ter vozila z rumenimi lučmi, ki so namenjena opravljanju različnih del v prometu. Če je vozilom z rdečo in modro lučjo treba dati prednost, pa vozila z rumeno lučjo nimajo prednosti, še pojasnjujejo na agenciji za varnost prometa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jani75
31. 08. 2015 12.03
+1
No ja glede teh strokovnjakov na agenciji...pešec se mora sam prepričati in to bi moralo biti jasno zapisano ali v danem trenutku lahko varno prečka cestišče, se pravi, pešec mora biti sposoben sam pravilno oceniti prihajajoče vozilo, ali se bo le to lahko varno in pravočasno zaustavilo. Pogled levo desno še ne pomeni da lahko stopimo na prehod za pešce v trenutku, ko je že vozilo skoraj pri prehodu za pešce, to je skrajno neodgovorno ravnanje pešcev. Seveda je na drugi strani kopica voznikov, ki se nikoli ne zaustavijo pred prehodom za pešce, sem prevečkrat doživel ko sem zaustavil pred prehodom, nasproti vozeče vozilo pa ne. Še malo bi se dotaknil kolesarjev, se mi zdi da so še bolj nekulturni udeleženci v prometu, vozijo se vštric, če jim od zadaj upozorilno potrobiš, si deležen sredinca itn.velikokrat sem doživel in bil priča prometni nezgodi, ko se je kolesar peljal po pločniku in meni nič tebi nič zavil na prehod za pešce, nakar ga je vozilo pred mano zbilo. Na srečo voznika pred mano in srečo kolesarja, brez večjih posledic. In glej ga zlomka, tale kolesar, ki se je imel za malega boga in njegovega arogantnega nadiranja voznika je bil upokojen POLICIST!!!! seveda še kar mlad in če nebi bil kot priča vozniku pred mano, vprašanje kako bi njegovi bivši stanovski kolegi vodili postopek....pa lepo popoldne...
felix59 drugič
29. 08. 2015 22.30
+1
Pešci, če ste res tako sveto prepričani o svoji prednosti, da niti ne pogledate , ko stopite na cesto , potem kar korajžno naprej. Letos se to prepričanje ni izšlo 11 pešcem !!!
periot22
29. 08. 2015 22.54
+1
Res je veliko peščev niti ne pogleda samo gre čez cesto!
Brabus
30. 08. 2015 09.01
-2
Si že kdaj slišal za " predvidevanje"? Ker pa ni nobenih kazni , moramo pešci dobesedno bežati po prehodu za pešce, pa še zeleno luč imamo.
daf3
30. 08. 2015 14.09
+3
google man zakaj vam je treba bežati po prehodih za pešce ? Ti jaz povem zato ker se nimate radi saj ,če bi se imeli bi prej pogledali levo pa desno in potem šele prečkali cesto tako pa ker mislite, da ste vitezi jo pa ubrišete čez pol so pa težave . Ja pa še to marsi kdo ne ve da se v križišču prečka cesto po krajši poti in ne po dalši no vsaj mene so tako učili da prej sprostiš promet saj ti ni treba promovirati čez cesto.
MihaK77
30. 08. 2015 15.06
+1
Ne samo da ne pogledajo. Mnogi mislijo, da je kar cela cesta njihova in to sploh dalec od kakih prehodov za pesce.
Biofanatik
29. 08. 2015 18.40
+2
A bi moral tramvaj tudi ustavt pred prehodom'? Samo vprašam.
Brabus
30. 08. 2015 09.02
-1
Ja, če ima rdečo luč, kot tudi vlak in doma, ko ima žena rdečo.
srebrnibreg
29. 08. 2015 15.39
+12
Nekateri pešci in kolesarji se pa tudi obnašajo kot, da so sami na svetu. Sploh ne pogledajo na cesto, če je avto že tako blizu prehoda, da ne bo mogel ustaviti samo direktno pred avto. Za vsaj polovico nesreč so pešci ravno tako krivi kot vozniki.
murate
29. 08. 2015 16.27
+6
Po mojem skromnem mnenju imam prednost pred avtom takrat ko avto stoji,do takrat pa velja pravilo močnejšega kot piše MarkJ. Zanimivo je ,da se šoferji bojimo trka od spredaj od zadaj pa ne.Avto je od spredaj dokaj dobro zaščiten zadaj pa ne ,tako da trk od zadaj običajno lomi hrbtenice in vratove,tistemu ,ki se od zadaj zaleti pa običajno ni hudega,razen ,če avto spredaj stoji. Tako ,da zaviranja pred drugim vozilom še posebno pri velikih hitrostih je bedarija in dejanje nedoraslega človeka,saj predvsem ogroža sebe,pa tudi zaviranje pri velikih hitrostih brez potrebe na prehitevalnih pasovih bi moralo biti kaznivo,žal so naši policisti preplitki da bi kaj takšnega dojeli.
Biofanatik
29. 08. 2015 18.33
+4
Kriv je tist ki je tako zakonodajo sprejel da ima pešec absolutno prednost. Bolano
srebrnibreg
29. 08. 2015 18.50
+1
zamot- točno tako. Vendar bi se vseeno pešci morali drugače obnašati do sebe. Kaj mu pomaga, da krivdo prevalijo na voznika, če je on polaman ali celo na invalidskem vozičku. V najhujšem primeru pod rušo.
Brabus
30. 08. 2015 09.07
+1
Kakršni ste za volanom, takšni ste kot pešci. Samo hitrost, buljenje v telefon, vse se mudi, potem pa 2 uri v baru na kavici, vmes pa ogrožanje sebe in drugih. To je pa bolano.
Klampfman
29. 08. 2015 15.14
+3
Komentarji so enaki, kot pri čisto vsaki prometni novici: Čisto vsi drugi (pešci, kolesarji, cesta, Dars,... itd.) so krivi , samo velesposobni slovenski vozniki ne.
Biofanatik
29. 08. 2015 18.42
+1
Kure stojijo na pločniku pred prehodom in kokokokokokoko, po zakonu moraš ustavit in jo vprašat če gre čez cesto? Še bolj bolano!
Uporabnik113089
29. 08. 2015 14.50
+4
Subjekt agrarne preteklosti se tako obnaša tudi v prometu..... "Voznike opozarjajo, naj ob približevanju prehodu za pešce hitrost prilagodijo tako, da se bodo lahko pred prehodom po potrebi ustavili. " Konec debate.
OpaZokiStyle
29. 08. 2015 13.47
+16
"Ob tem tudi pešce opominjajo, naj pogledajo levo in desno, preden stopijo na prehod za pešce." Predvsem naj ne stopajo par metrov pred avto. Če še tako paziš in prilagodiš hiitrost, ne moreš ustaviti. Kar se pa kolesarjev tiče pa jim treba posebej povedati, da morajo tudii oni ustaviti pešcu na prehodu, ne pa ga skoraj podreti in ga po možnosti potem še nadreti.
OpaZokiStyle
29. 08. 2015 13.40
+8
Sedaj sem nazaj z dopusta kjer sem kar nekaj vozil po zahodno evropskih državah. Tam pešec mirno, samozavestno, pač normalno stopi na prehod. Ponavadi (malo je izjema Italija) dosti zgodaj da varno ustaviš. Pri nas pa stopi gor in te pogleda s srepim, podrejajočim pogledom: "Moraš mi ustaviti, jaz imam prednost!"
Klampfman
29. 08. 2015 15.13
+5
Veš, ta "srepi pogled" je povezan z dejstvom, da ustavi samo eden od 100-ih voznikov (čeprav je 100m naprej rdeča luč na semaforju).
Klampfman
29. 08. 2015 15.13
+7
Imaš pa tudi nestrpne talente, ki še obvozijo pešca, ko je ta že na prehodu.
VACAP
29. 08. 2015 13.37
+11
ZELO SPORNO PRAVILO??? Nebi smelo biti prednostno. Zaradi tega ker so nekateri ljudje ovce je toliko smrtnih žrtev. Treba upoštevati tudi 50km/h in zaviralno pot!!! Ne pa stopiti na cesto in upati ali se bo ustavil?!?!?!
Ramzess
29. 08. 2015 11.12
+5
Dvoumen naslov, medtem ko članek prelaga vso odgovornost na voznike avtov, ... to ne gre, ta je na obeh straneh.
civitasstain@gmail.com
29. 08. 2015 12.57
+5
Nič prelaga. Na prehodu za pešce ima pešec prednost, pa naj bo debel ali suh, moški ali ženska, ali otrok. Kdo tega ne razume nima kaj delat za volanom, pa tudi če ima bogatega strica.
Morana7
29. 08. 2015 13.25
+11
Tudi pešec se mora prepričat, preden stopi na prehod...zdaj pri otrocih in pubertetnikih še pričakuješ, da bodo brezglavo šli čez prehod medtem ko od odraslih definitivno pričakujem, da preden to storijo pogledajo na levo in na desno...če je pa to preveč za pričakovat pa tudi ne vem...
Morana7
29. 08. 2015 13.55
+3
Glede na to kako se pa folk na cesti obnaša pa naj bo to pešec, kolesar ali voznik, pa pravzaprav pričakujem, da bo do kršitve CPP pač prišlo...samo poglej koliko ljudi gre v rdečo....briga njih.....jaz dejansko zaradi takih ob zeleni ne morem speljat, ker blokirajo komplet križiče. Človeški faktor mora vsak vkalkulirat....sploh če rad živi.
flojdi
29. 08. 2015 15.49
+1
. ja , zanimivo je vsaj dve rdeči na semaforju Opazovat in štet koliko jih jo Mirno Prevozi...
Ramzess
29. 08. 2015 15.55
-1
Ne more biti avtomatsko kriv (samo) en, tega je že tako preveč, policaji pa kot roboti.
devote
29. 08. 2015 10.59
+18
imel sem prednost, on pa tovornjaka...
Armonia
29. 08. 2015 11.40
+2
OpaZokiStyle
29. 08. 2015 13.51
+6
"Imel je prednost" je pisalo na nagrobniku.
kapljač1
29. 08. 2015 10.54
+8
"Govedo se boji samo gajžle". Če policije ni nikjer se ne čudimo. Govedo niti gleda kot hodi, vse potepta in vse "poserje". Več prisotnosti represivnih organov, bo pripomoglo da bodo državljani manj kazali svoj organ tam, kjer zdrava pamet pravi , da ni dobro. Če pešec ni varen na zebri , kje je še lahko. "Kultura, če se ne nauči, se plača, da zaboli". Žal.
kapljač1
30. 08. 2015 09.32
+1
Če govedo, brez pastirja, spustiš na prometne ulice, kaj dobimo? Kaos! Tako je. Kako že pravi pregovor za to vrsto? "Da bika lahko samo med roge"! In zakaj? Da se mu vsa zabliska , ker sam nima pameti. (Če zebre niso varne, samo pomeni, da v prometu nismo naredili nič konkretnega. Pa tudi pešec se mora navadit, Zebra namreč ni sprehajališče, čim hitreje čez in ne čakat da te kdo zbije)
kapljač1
30. 08. 2015 09.36
+1
Kje se najbolj pokaže policijska neučinkovitost? Ravno na zebrah! Torej samo merit hitrost z radarji v prometu ni dovolj , oziroma ste pripasani, imate zahtevano opremo itd, da bi si Prometniki zaslužili mesečno plačo. Bo treba se pomešat v promet, kot se v krvotoku pomeša zdravilo, kadar želimo pozdraviti hudo bolezen. Oziroma tako, kot svoje delo opravlja tudi zgolj samo pastir, da mu zgolj "eno govedo "ne "zbezlja ali se izgubi"
ferencz 1
29. 08. 2015 10.47
+2
zdej bomo pa še 4 mesece lajnali o tem prometu, sprnai možgani potvja.
Armonia
29. 08. 2015 09.57
+6
Kaj vse ne vidis na cesti? Izsiljevanje prednosti je klasika,prednjacijo vozniki Bmw-jev, mularija, bjonde, tisti s pobrito glavo in volovjim pogledom. V takem primeru mi je zelo zal, da nisem v oklepnem vozilu,da malo ponovimo bonton hehe. Ena od lepsih pred leti,se peljem po ljubljanski obvoznici in Celjan pred mano pred izvozom naenkrat zabremza na polno oziroma"potegne rocno". Razlog? Hotel je v miru pogledati,ce je pravi izvoz...
.jest
29. 08. 2015 09.50
+22
No, veliko pešcev pa stopi na cesto s pogledom v tla češ, saj imam prednost.
coca.eskim
29. 08. 2015 09.58
+6
Če bi namesto pešca šel vlak, se bi vsi ustavili, a ne?
496344
29. 08. 2015 10.09
+26
Verjetno .jest ni mislil nič žalega.Ampak samo opozoriti,da tudi če ima absolutno prednost,to še ne pomeni,da ne sme obrnit glave levo in desno.Pravzaprav,kolikor je meni znano,se mora prepričati o varnosti preečkanja
.jest
29. 08. 2015 10.18
+2
coca.eskim, izgleda je to pretežka tema zate.
flojdi
29. 08. 2015 15.39
+2
. je pa Zanimivo. prečkat prehod za pešce . v različnih Krajih ; vaseh ali mestih ( kjer ni glih semaforja) . Nekje lahko u nedogled cajta Stojiš na špički pločnika in vrtiš bučo neprekinjeno v levo in desno. pa težko dočakaš , da kdo ustavi. ( ali , kar je še huje : da ti na levi en Prijazno ustavi, tistemu z desne se pa =be, in pol stojim na polovici ceste za še desnega Dobrotnika..) So pa kraji ( lahko jih naštejem ) , kjer ti vsak ustavi ( in še mal počaka, da odvrtim bučo na vse strani ) ., ...
Uporabnik113089
29. 08. 2015 09.47
+4
Premile kazni za objestne voznike, pa imamo.... "Kot ugotavljajo na agenciji....." To je težava Republike Burkina Faso. Vsi vlečejo mastne plače in nekaj ugotavljajo, naredijo pa nič!
Morana7
29. 08. 2015 10.26
+0
Kazni so čisto solidne samo policistov je na cesti premalo, da bi jih delili.Promet je le eden izmed neobdelanih vrtičkov s strani ustreznih organov..nek kravatarski nesposoben plevel se vztrajno širi čez Slovenijo in zgodi se nič...no ljudje zdaj sami z Ambrozijo obračunavajo...namesto, da bi s tisitimi, ki so za reševanje te težave dejansko plačani.