Slovenija

FOTO: Blanca: 'Življenje končali v valovih Save'

Sevnica, 03. 07. 2009 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
9

Pred letom dni je Sava vzela 13 življenj. Spomin je še vedno živ. "Vsa Slovenija je takrat čutila kot eno – vsem državljanom je za hip nehalo sijati sonce," je povedal Radovan Žerjav, dober prijatelj pokojnega Kristijana Janca.

Umrlim se je prišel poklonit tudi vrh SLS.
Umrlim se je prišel poklonit tudi vrh SLS. FOTO: Damjan Žibert
Tragedija na Blanci je Posavju, še posebej pa Sevnici, vzela pomembne ljudi, ustvarjalce razvoja in življenja v tem delu Slovenije... Po njej se je verjetno vsak posameznik še toliko bolj zavedel, kako pomembna je v življenju določena mera previdnosti in kako krhko je življenje. Poslanec SDS Andrej Vizjak

''Mineva leto dni od nesreče na jezu pri Hidroelektrarni Blanca, kjer je življenje izgubilo 13 udeležencev spusta po reki Savi. Prizadevanja in angažiranje posameznikov in celotne ekipe za umestitev Hidroelektrarne Blanca v prostor in izgradnjo objektov so bila velika in neprecenljiva, kakor je bilo veliko in neizmerno tudi veselje ob spremljanju izvajanja gradbenih del na objektu. Spust, ki se je žal končal tragično, je bil namenjen ogledu tega velikega projekta, ki še vedno spreminja podobo reke Save. Na dan obletnice nesreče bo vodstvo Občine Sevnica položilo cvetje in se poklonilo spominu pokojnim,'' je ob obletnici dejal sevniški župan Srečko Ocvirk.

Sevniška podžupanja Breda Drenek Sotošek ocenjuje, da je ''leto dni premalo za zapolnitev vrzeli pri delu in odnosih v občini''. ''Pogrešam vse in vsakega posebej. Veliko je bilo nezapisanega in to moramo še stkati. Čas pa neizmerno hiti in Sevnica se prebuja v nov dan, z novimi problemi in novimi rešitvami.''

'Življenje se je ustavilo'

Nesreča pri Blanci
Nesreča pri Blanci FOTO: TV Vaš Kanal
Spomin na preminule v SLS ohranjamo tako, kot so oni živeli – polno, energično in z vero v dobro. To je zagotovo najlepši način, da počastimo njihova življenja in vse njihove dosežke. Predsednik SLS Radovan Žerjav

''V teh dneh mineva leto dni od nesrečnega julijskega četrtka, ko se je v Sloveniji in nam v SLS življenje za dolg, grozljiv trenutek, ustavilo. Ob novici, da se je zgodila nesreča ob spustu po Savi, smo onemeli in upali na najboljše. Žal smo upali zaman. Tragedije so za katero koli državo vedno boleč udarec. Če je država majhna, kot je Slovenija, je bolečina še toliko bolj občutena. Vsa Slovenija je takrat čutila kot eno – vsem državljankam in državljanom je za hip nehalo sijati sonce. Slovenija je tragično izgubila 13 človeških življenj, SLS dva neprecenljiva člana – predsednika Krajevne skupnosti Boštanj Marjana Kogovška in župana ter poslanca SLS Kristijana Janca. 13 družin je ostalo brez svojih dragih najbližjih in danes je naš najgloblji spomin namenjen vsem tragično preminulim, predvsem pa njihovim družinam,'' je povedal predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je z drugimi vodilnimi člani stranke položil cvetje v spomin umrlim.

"Tragedija na Blanci je pustila resne rane v našem okolju, po svoje pa tudi posledice v načinu razmišljanja prebivalcev na tem območju. Zagotovo so se sedaj spremenili pogledi na določene odločitve, ki jih v našem okolju sprejemamo od nesreče dalje. Če sem povsem konkreten - tudi odločitve glede umeščanja hidroelektrarn na Savi se sedaj sprejemajo bolj počasi in v zvezi z njimi se nam precej manj mudi. Seveda pa je veliko bolj pomembno to, da smo izgubili prijatelje, ki so bili več kot prijatelji. Za njimi je ostala velika praznina in še vedno jih pogrešamo vsak dan posebej," je dejal poslanec SLS in krški župan Franc Bogovič.

Nesreča na Savi
Nesreča na Savi FOTO: Reuters
S spoštovanjem se spominjamo našega Kristijana in vseh njegovih nesrečnih prijateljev in sodelavcev, ki so pred letom dni mnogo prezgodaj končali svoje bogato življenje v valovih Save. Pogrešamo jih povsod, kjer smo z njimi sodelovali ali jih srečevali. Še posebej pa sočustvujemo z njihovimi najdražjimi. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik

"Vse se je v tistem lanskem strašnem četrtkovem popoldnevu zgodilo iz 'polnega življenja', iz iskrenega občutka, da se na Savi vse, kar je povezano z gradnjo hidroelektrarn, dogaja dobro, uspešno in da so ob tem velikem projektu ljudje zadovoljni. Srce tega podviga je bil Kristjan Janc, tedanji poslanec SLS, v tej vlogi je dozorel kot pravi voditelj, združil občino Sevnica, vse krajevne skupnosti, kot poslanec državnega zbora je prepričljivo zastopal interese vsega Posavja. Ob tem pa je nevsiljivo, toda vztrajno gradil držo avtentičnega političnega sloga, ki mu smemo reči ljudskost. Sava teče naprej; na tistih, ki ostajajo pa je zaveza in dolžnost, da nadaljujejo, da poprimemo za vesla!'' poziva član izvršilnega odbora Janez Podobnik.

'Žalost in praznina'

V Zares se "ob obletnici spominjamo tragičnih trenutkov, ki so se sprva začeli kot zabava". "Prav zadnji spust po reki Savi do Brestanice naj bi bil simbol žive vodne vezi med občinama Krško in Sevnica, končal pa se je usodno za 13 ljudi. Čeprav so v trenutkih tragične nesreče in v trenutkih žalostnih spominov besede pogosto odveč, se vse članice in člani stranke Zares sočutno pridružujemo spominu sorodnikov, prijateljev in znancev na vse, ki jih je tistega poletnega večera se zadnjič, usodno, objela reka Sava.'' V LDS opozarjajo, da je "nesreča vzela veliko dragocenih življenj''. ''V tragičnem dogodku je LDS izgubila dva svoja ugledna člana, ki sta pustila neizbrisen pečat tako v naši stranki kot tudi v njunem domačem okolju."

Iskanje pogrešanih
Iskanje pogrešanih FOTO: Damjan Žibert

''Tragedija je v slovenskem prostoru in v vseh Slovenkah in Slovencih pustila veliko brazgotino. Tudi v SD se spominjamo tragične nesreče, ki se je pripetila leto nazaj in upamo, da do tovrstnih dogodkov ne bo več prišlo. Z velikim spoštovanjem ohranjamo spomin na vse žrtve omenjene nesreče, še posebej pa preminulega poslanskega kolega Kristjana Janca, ki je s svojim delom in osebnostjo pustil pomemben pečat v slovenskem političnem prostoru,'' so sporočili iz SD.

Polaganje cvetja in maša

Svojci in prijatelji so leto dni po tragediji v spomin na tragično umrle položili cvetje in sveče.
Svojci in prijatelji so leto dni po tragediji v spomin na tragično umrle položili cvetje in sveče. FOTO: Damjan Žibert

Vsi, ki so se želeli pokloniti spominu pokojnim, so ob Hidroelektrarni Blanca položili cvetje in prižgali sveče, pozneje pa je bila v cerkvi Svetega Nikolaja v Sevnici tudi spominska maša. Umetnik Rudi Stopar je prispeval tudi idejo in umetniško delo, izvajalci del na hidroelektrarni pa so izvedli postavitev simbolne skulpture, ki opozarja in opominja na nesreče na in ob Savi.

Preživela le ena oseba

Nesreča pri Blanci
Nesreča pri Blanci FOTO: TV Vaš Kanal

Najhujša nesreča na vodi v zgodovini Slovenije se je zgodila 3. julija lani med spustom po Savi, ki ga je organizirala občina Sevnica. Za dva kanuja s skupno 14 potniki je bil usoden prehod čez hrbet jezu in prelivno polje, kjer se voda nevarno vrtinči. Nesrečo je preživela le Ana Janc, žena preminulega sevniškega župana in poslanca SLS Kristijana Janca. Poleg njega so umrli tudi Bojan Lipovšek, Mihael Metelko, Marjan Kogovšek, Vladimir Ribič, Mitja Špilek, Janko Zemljak, Vojka Alif, Rudolf Dobnik, Mateja Konajzler, Aleš Logar, Bogoslav Peklar in Branko Safič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja