Slovenija

Usoda porodnišnic bo znana konec januarja

Ljubljana, 12. 01. 2011 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstveni svet bo konec januarja sprejel strokovno in ne politične odločitve glede morebitne ukinitve porodnišnic, je povedal njegov predsednik Rajko Kenda. Člani iniciative so že predali podpise za ohranitev porodnišnic.

Zdravstveni svet bo o strategiji razvoja in celostne ureditve ginekološko-porodne službe v Sloveniji do leta 2020 razpravljal in odločal 25. januarja, je sporočil predsednik sveta Rajko Kenda. Sam pa meni, da mora biti služba urejena racionalno. Opozarja, da ne gre za ukinjanje ali zmanjševanje pravic, pač pa je treba slediti sodobnim trendom in ustrezno prilagoditi tudi ginekološko-porodno službo. Kot je poudaril, bo zdravstveni svet konec januarja sprejel strokovno odločitev. Zavrača očitke, da se svet odloča politično.

Predstavnice Civilne iniciative za ohranitev porodnišnice v Brežicah so odgovornim predale 20.000 podpisov, ki so jih v desetih dneh zbrale za ohranitev brežiške porodnišnice (simbolična fotografija).
Predstavnice Civilne iniciative za ohranitev porodnišnice v Brežicah so odgovornim predale 20.000 podpisov, ki so jih v desetih dneh zbrale za ohranitev brežiške porodnišnice (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Druga zgodba je po njegovih besedah lokalna politika s svojimi interesi. Če vlada zaradi lokalnih pritiskov v tem primeru ne bo sprejela strokovne odločitve, ki jo bo predlagal zdravstveni svet, potem ne bo uspela nobena racionalizacija, je prepričan. "Na ta način je konec racionalizacije zdravstva," pravi in opozarja, da so na voljo le omejena sredstva, ki jih je treba uporabiti na racionalen način. Če bi v tem trenutku podlegli lokalnim pritiskom, bi bilo po njegovem opozorilu neodgovorno. "Ta mreža je stara približno 60 let, medicina in porodništvo pa sta bila tedaj nekaj drugega kot danes." Po 60 letih je po njegovem mnenju čas za spremembe.

Marušiču predali podpise za ohranitev brežiške porodnišnice

Predstavnice Civilne iniciative za ohranitev porodnišnice v Brežicah so medtem ministru za zdravje Dorjanu Marušiču, predsedniku parlamentarnega odbora za zdravstvo Ljubu Germiču in svetovalcu predsednika države za zdravstveno varstvo Francu Hočevarju predale 20.000 podpisov, ki so jih v desetih dneh zbrale za ohranitev brežiške porodnišnice.

Kot je ob predaji podpisov Marušiču dejala predstavnica brežiško-posavske pobude Goranka Krošelj, so storitve v brežiški porodnišnici kakovostne in nujno potrebne za ljudi, ki živijo v tamkajšnjem okolju. "To kažejo tako statistični podatki kot tudi mi, ki danes tukaj stojimo in smo prisotni zaradi tiste bližine in strokovnosti osebja brežiške porodnišnice," je dejala. Upa, da odločitev za morebitno ukinitev porodnišnice še ni bila sprejeta in da se ne bodo na podlagi sprejete odločitve pisali argumenti. Poudarila je še, da v civilni iniciativi nimajo "nikakršnih političnih korenin".

Marušič poudarja, da ni nikoli razmišljal o ukinitvi porodnišnice, ampak da bi z novimi pristopi in povezovanjem postavili mrežo močnejših regionalnih centrov, ki bi še varneje in kakovostneje odgovarjali na potrebe državljanov in državljank. Dejal je, da sprejema civilno iniciativo, predvsem ker je civilna, je na visokem nivoju in da ima jasno zastavljene cilje. Ob tem pričakuje, da se mu bo dalo na razpolago dovolj časa za pripravo dokumentov, na podlagi katerih bi potem lahko potekala javna razprava.

Tudi za Kranj oddali podpise

V kranjskem SDS so zbrali okrog 20.000 podpisov podpore porodnišnici.
V kranjskem SDS so zbrali okrog 20.000 podpisov podpore porodnišnici. FOTO: SDS Mestni odbor Kranj
Predaja podpisov proti ukinitvi kranjske porodnišnice - 6
Predaja podpisov proti ukinitvi kranjske porodnišnice - 6 FOTO: SDS Mestni odbor Kranj
Če je denar za reševanje gradbenih podjetij, bi se moral najti tudi za ohranitev in razvoj porodnišnic. Poslanec SDS Branko Grims

Člani mestnega odbora SDS Kranj so zatem direktorici Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Andreji Cerkvenik Škafar predali več kot 20.000 podpisov podpore k Peticiji proti ukinitvi porodnišnice v Kranju, ki so jih v manj kot mesecu dni uspeli zbrati v Kranju in okoliških občinah.

Cerkvenik Škafarjeva je ob prevzemu pisem podpore povedala, da so v porodnišnici s kakovostnim delom in osebnim pristopom dokazali, da si zaslužijo obstoj in morda celo širitev delovanja. Zbrani podpisi so po njenem mnenju dokaz, da so pacientke z delom zadovoljne, saj so tudi sami med njimi zbrali skoraj 1200 podpisov podpore.

Ob tem je poudarila, da sicer nikjer ni bil sprejet sklep, ki bi govoril o ukinitvi kranjske porodnišnice, bo pa podpora pomembna, ko se bo odločalo o obstoju bolnišnic v Sloveniji. Določena optimizacija je po njenem prepričanju v državi vseeno potrebna, vendar je kranjska porodnišnica varna, kakovostna in prijazna, pohvali pa se lahko tudi s pomembno strateško lego in vse več opravljenimi porodi, je še pojasnila.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ena-tm
13. 01. 2011 07.00
Sploh nimam besed! Kje živimo? V sosednjih državah se dviguje nivo, pri nas bi pa še te revne porodnišnice zaprli. Bila sem dvakrat v porodnišnici v razdobju 10. let in je bilo vse enako, če ne še slabše: zmanjka plenic, zmanjka oblačil za dojenčka; če ima otrok zlatenico ni lučk za vse, ampak jo dobiš, ko prideš na vrsto itd. Večimo stvari moraš od doma prinest. Velika žalost!
korintos1
12. 01. 2011 21.00
Buena Vita Marija je pa lahko rodila v štali?
Buena Vita
12. 01. 2011 20.33
korintos1
12. 01. 2011 20.33
Naše mame so pa to doma porihtale. Pa poglej nas dedce in dečve.
Buena Vita
12. 01. 2011 20.32
iz parlamenta so naredili štalo,to ne gre,saj niso slovenske ženske matere božje
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
12. 01. 2011 20.31
DRAGI SLOVENCI KAKO LAHKO LOPOVOM DOPUSTIMO DA ZAPREJO PORODNISNICO.V TUJINI NI TAKSNEGA SISTEMA KI BI DOPUSCAL KAJ TAKSNEGA.TA DRZAVA SE MORA ZBUDITI SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC KO BEREM TAKSNE CLANKE ZARES.IN KJE JE SEDAJ TA ENOTNOST KOT LETA 91.ALI SEM JAZ NOR ALI PA SAMO SANJAM DA SE KAJ TAKSNEGA SPLOH DOGAJA
rageinblack
12. 01. 2011 20.28
30% osebja ki ga je sedaj zapolsenega pri nas v politiki, bi bilo vrh glave za gluposti, ki jih prenašamo z dneva v dan... lahko bi tudi nobenega ne bilo v politiki, verjetno bi se nam godilo bolje. A sedaj bodo ženske rojevale doma, kot enkrat? Welcome back to medieval times!
hornet95
12. 01. 2011 20.14
Naj zaprejo kakšen direktorat ali ministrstvo. Najbolje da razpustijo pol parlamenta, porodnišnice naj pa pustijo pri miru. Rajši naj primaknejo kakšen euro, da bodo posodobili opremo v porodnišnicah.
zlatarsreco6
12. 01. 2011 19.42
kaj pa če bi bile porodnišnice kar v parlamentu,tam kjer se je vse začelo,v politiki??
usi-glih
12. 01. 2011 19.30
Kar se tiče brežiške je ta pobuda edino pravilna. V brežice namreč hodijo rojevat predvsem iz sosednje Hrvaške , s čimer ne bi bilo nič narobe če njihova zavarovalnica ne bi plačala samo okoli 38 € na porod. Naj pripomnim , da porod naša zavarovalnica plača dobrih 1000 € in v kolikor SLOVENSKA nosečnica nima urejenega ZZ in tudi dodatnega se ji lahko zgodi da bo rodila na hodniku. Ob tem pa še tole , če gredo naše nosečnice roditi v Avstrijo jih to stane min 1540 €. Res se postavlja vprašanje zakaj taka razlika in kdo za hudiča je sprejel taka pravila da imajo hrvatice pri nas take privilegije.
tux187
12. 01. 2011 19.23
Najboljse da vse zaprejo razen ljubljanske
korintos1
12. 01. 2011 19.20
bca Sedaj bo šel denar iz Kranja v Jesenice, pa bo ok.
vidaw
12. 01. 2011 18.34
Strinjam se,porodnišnice je treba zapreti! Ampak ne katerokoli,pač pa tiste,v katerih se rojevajo politiki,katerih neumnosti zadnje čase poslušamo vsak dan in pa tiste porodnišnice,v katerih se rojevajo gospodarstveniki s prirojeno napako-nenasitnost in jim je socialnost tuja. Zaprejo pa naj se uradi in minisrstva,v katerih se ti GENI-ji razmnožujejo,
enasmrklja
12. 01. 2011 18.31
če bi država pazila da se ne bi toliko kradlo, bi lahko imeli še par porodnišnic več. sicer pa ne razumem, pravijo da je baby boom, preveč novorojenčkov, ljubljanska porodnišnica ne folga, vrtcov itak ni za dobit za vse malčke... malce skregano z logiko. kdo pa ima kaj za povedat če ne mamice - predstvnice ljudstva. še enkrat so nam povedali, DA SE POŽVIŽGAJO NA VOLJO LJUDSTVA.
musnic4
12. 01. 2011 18.14
darepart nekako se mi zdi, da si ali pobalinko star okrog 15 let ali pa star dec brez žene in otrok... oz. živiš v ljubljani ali okolici in ti je vse samoumevno, ker če bi npr. živel v Gorenji vasi, ki je že od same Šk. Loke oddaljena pol ure vožnje, da ne govorim koliko je potemtakem oddaljena od Jesenic, ne bi klobasal neumnosti... Tukaj se pa gre za življenja dio mio.... Pa naj šparajo kje drugje, ne na zdravju... saj ga pa ja plačujemo....
bca
12. 01. 2011 16.39
Uveljavljeno kranjsko porodnišnico naj bi zaprli, jeseniška bolnišnica je na robu bankrota in kot taka naj bi prevzela vse porodnice iz kranjske regije. Ali minister za zdravje ve kaj dela?
julij13
12. 01. 2011 16.27
darepart to velja tudi za politike....
AndrejPaTo
12. 01. 2011 16.17
V naši državi bi vsi radi boljše življenje, ampak nihče pa noče ničesar zgubit oziroma se prilagodit.