Slovenija

FOTO in VIDEO: Peš in brez denarja na 3000 km dolgi poti: 'Najin dom je svet in prostrana pot naprej'

Ljubljana, 08. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
273

"Nekateri bežijo pred vojno, midva pa pred vsakdanom in osebno krizo," pravita Urška in Gregor, ki sta se peš podala na 3000 kilometrov dolgo pot. Kmalu sta ostala brez denarja, zato zdaj prenočišče iščeta pri ljudeh, ki jih srečata, hrano pa tudi v smetnjakih. Ko najdeta nekaj tako preprostega, kot je solata, je to zanju zlato. Ujeli smo ju tik pred Barcelono.

Več videovsebin
  • Spoznajte Urško in Gregorja (Vir: Walk fearless)
    01:35
    Spoznajte Urško in Gregorja (Vir: Walk fearless)
  • Hoja po Franciji (Vir: Walk fearless)
    02:37
    Hoja po Franciji (Vir: Walk fearless)
  • Gregor v pekarni prosi za hrano (Vir: Walk fearless)
    01:33
    Gregor v pekarni prosi za hrano (Vir: Walk fearless)
  • Iz 24UR: 3000 kilometrov peš in brez denarja
    02:34
    Iz 24UR: 3000 kilometrov peš in brez denarja

Urška in Gregor Kelt sta se zaročila po zgolj petih dneh poznanstva, nato pa večino skupnega časa prepotovala. Ustanovila sta podjetje, delala sta na devetih projektih - od naravne gradnje, partnerskih odnosov, knjige o zdravi hrani, šole življenja, stojnice z zdravo hitro hrano in nedeljskimi kosili, do turizma.

Živela sta s 400 evri na mesec, ostalo sta vložila v projekte, da bi se jima obrestovalo in bi lahko še naprej potovala. "Že dobro leto sva bila doma, izmučena od dela. Delala sva od devetih zjutraj do enajstih zvečer. Hotela sva potovati, denarja pa od nikoder. Konec julija, sredi noči, sva se vprašala, kaj bi počela, če denar ne bi obstajal in naju za to, kar bi delala, ne bi nihče plačal? Strinjala sva se, da bi hodila in hodila ter spoznavala ljudi. Z njimi delila svoje življenje in izkušnje," sta povedala.

Spala sva na avtocestnem postajališču, na ovinku za cesto z razgledom na morje, na mokrih betonskih tleh za lokalno banko. Dvakrat v vinogradu, enkrat v sadovnjaku in enkrat v borovem gozu. Na parkirišču pod drevesom, pod oljkami in celo na otroškem igrišču pod drčo, kjer je bilo ravno dovolj strehe za dva. Enkrat se nama je nasmehnilo z mladinskim centrom, ki je imel odprta vrata. Gregor in Urška

Rečeno, storjeno. Zaprla sta podjetje, zaključila delo na projektih, poplačala 3.000 evrov dolga in se 3. septembra s tisoč evri v žepu odpravila od doma. Prištopala sta do Marseilla v Franciji, od tam pa 11. septembra začela hoditi proti Španiji. Svojo avanturo, o kateri pišeta tudi blog, sta poimenovala Walk fearless (neustrašna hoja). "Šla sva, da naravno odkrijeva, kako lahko s svojimi spretnostmi najbolj pripomoreva ljudem, nenavezana na vse drugo. Pripravljena sva se bila soočiti z vsem, kar nama pride nasproti, tudi s tem, da nama na neki točki zmanjka denarja. Vedela sva, da ne bova veliko zapravljala, zato sva že od začetka rekla, da spiva izključno pri ljudeh - ali preko couchsurfinga ali s tem, da za prenočišče vprašava ljudi na ulici."

Po dveh mesecih, 7. novembra, sta nehala zapravljati denar. 400 evrov sta si pustila za nujne primere in za dostop do interneta. Zdaj za hrano brskata tudi po smetnjakih, za prenočišče pa prosita ljudi. Če ga ne dobita, spita na prostem – v gozdu, sadovnjakih in vinogradih. V roke primeta vse, kar se ponudi kot priložnost, da lahko vrneta tistim, ki so do njiju dobri. "Nič naju ne ustavi," pravita.

Ujeli smo ju na 1300 prehojenih kilometrih, tik pred Barcelono. Z nami sta se pogovarjala o največjih preprekah, ki sta jih doživela na poti, o najlepših izkušnjah, ki sta jih prestala, o zanimivih ljudeh, ki sta jih spoznala na poti, ter o njunih načrtih za prihodnost.

"Najin dom je svet in prostrana pot naprej," pravita popotnika.
"Najin dom je svet in prostrana pot naprej," pravita popotnika. FOTO: Urška in Gregor Kelt/Walk fearless

3.000 kilometrov je ogromno. Kako se pripraviš na kaj takega, kaj vse vzameš s seboj na pot?

S seboj sva vzela manjši nahrbtnik (Gregor 25l, Urška 32l). Ne veliko. Imava poletno spalno vrečo, dvojno spodnje perilo, nogavice, majici, dolge spodnje hlače, en flis, jesensko jakno, kapo in rokavice, majhen lovski nož, iPad, iPhone, selfie stick, toaletno torbico in filter za vodo. Pred odhodom sva imela na srečo dovolj denarja, da sva si kupila nove čevlje in rabljen iPhone, s katerim delava fotografije in video posnetke. Uporabljava ga tudi za pisanje blogov.

Zakaj sta si izbrala ravno pot Francija-Španija?

Ko sva iskala, kje bi spala zunaj, naju je najbolj skrbelo, kako naju bodo ljudje gledali. Počutila sva se kot brezdomca, da sva umazana, nezaželena, ničvredna. A ko sva se drug dan zbudila, naju je vedno spremljal dober občutek. Da sva spet premagala en strah. Bila sva močna in svobodna. To je tudi eden od razlogov, da sva si izbrala potovati na tak način. Da premagava vse svoje strahove.

Pot proti Španiji sva si izbrala, ker si želiva hoditi proti toplim krajem, pa tudi zato, ker je Urška hotela, da enkrat skupaj doživiva Barcelono. Želela sva začeti v Marseillu, v Franciji, da bi bila decembra že na sredi španske obale. To nama ni uspelo, saj sva spoznala, da nočeva bežati pred zimo, pač pa uživati tam, kjer sva, in si vzeti čas za ljudi. Sva tik pred Barcelono, kjer bova imela svoje delavnice in predstavitve na šolah. Naslednja destinacija pa je jug. Kam točno greva, ne veva. Slediva navdihu in ljudem, ki naju povabijo k sebi.

Čas torej ni vajin gospodar. Koliko sta najmanj in koliko največ prehodila v enem dnevu?

V povprečju prehodiva 25 kilometrov na dan. Najmanj prehodiva, kadar sva nekaj dni pri ljudeh. Takrat izkoristiva čas za druženje in delo na računalniku. Najmanj sva prehodila en kilometer, največ pa 42,4 kilometra. S tem, da sva že dan prej in potem hodila okoli 35 kilometrov.

7. novembra sta doživela nekakšno prelomnico in 'opustila' denar. Kakšni so bili občutki, ko sta prvič prosila za hrano?

Prvič je pogum zbrala Urška, ko je šla v pekarno vprašat za star kruh. Pred leti je živela v Barceloni in ji jezik ni bil ovira. Potem se je poguma nalezel tudi Gregor. Sprva mu je bilo nerodno, saj ni znal kaj dosti špansko. Vsakič, preden vprašava za hrano, imava tremo. Vedno se nama upira in nerodno nama je. A kljub vsemu strahu narediva korak proti lokalni trgovini ali pekarni, se predstaviva in vprašava za hrano, ki bi jo sicer zavrgli.

Sta vegetarijanca, zdrava hrana vama je izjemno pomembna. Kje in kako prideta do nje?

Zdrava hrana je za naju najpomembnejša. Poskušava jesti čim več dobrega in čim manj slabega. V mesnice ne zaideva, saj ne jeva živali. Le Gregor je nekajkrat poskusil, kadar je bilo nekaj unikatnega, a na koncu ugotovil, da mu bolj diši dobra zelenjavna juha.

Najboljši vir za zdravo hrano so tržnice. Na koncu, ko pospravljajo, vprašava, ali imajo kaj za stran. Nekateri imajo doma živali in naju zavrnejo, drugi naju zavrnejo zaradi drugih razlogov, a večina najde kaj, kar nama lahko da. Pogosto se lotiva smetnjakov na tržnici ali pa najdeva zelenjavo, ki jo na koncu pustijo v zabojih kar ob drevesih (če je nihče ne vzame, pride čez kakšno uro smetar in jo vrže med organske odpadke). Kadar dobiva liste solate ali blitve, je to za naju zlato.

Veliko hrane najdeta v naravi. Stvari si pogosto vizualizirata in včasih se jima uresničijo še isti dan, pravita.
Veliko hrane najdeta v naravi. Stvari si pogosto vizualizirata in včasih se jima uresničijo še isti dan, pravita. FOTO: Urška in Gregor Kelt/Walk fearless

Zagotovo se vama vsak dan zgodi kup stvari. Kaj bi opisala kot najslabšo in kaj kot najlepšo izkušnjo?

Najtežja izkušnja je bil tretji dan. Cel dan sva hodila, zvečer sva uspela najti blazino in temen predel obrtne cone, kjer sva želela spati. Po 20 minutah je začelo deževati. Morala sva vstati, saj nisva našla strehe nad glavo. Hodila sva naprej, nikjer nisva našla kraja za spanje. Ob štirih zjutraj je prenehalo deževati. Za dve uri sva uspela podremati v temnem kotičku za lokalno banko, kar na asfaltu. Potem sva ob šestih nadaljevala pot. Bila sva izmučena, neprespana in prezebla. Naslednji dan sva prehodila nadaljnjih 35 kilometrov in ponoči spet spala zunaj, v vinogradu, na kupu listja.

Najboljšo izkušnjo pa sva doživela pri gostitelju, ki je posebej za naju izbrskal recept za bučno juho. To je bila najboljša juha do sedaj. Z njim sva tudi izkusila preobrazbo najinega intimnega dela življenja, o kateri bova pisala v svoji knjigi.

Kakšen je v splošnem odziv ljudi, ki jih srečata? In ko odideta ... ali ohranjata stike s kom?

Ljudi, ki jih spoznava preko 'couchsurfinga' ali na ulici, naju vedno dobro pogostijo. Najprej nama ponudijo tuš in čaj. S tistimi, ki naju sprejmejo v svoj dom, imava izredno lepe izkušnje, povsem drugačna izkušnja pa je spati pri ljudeh, ki jih spoznava na ulici. Ljudje, ki jih ogovoriva ali oni naju, so šokirani. Neke gospe so namesto 3000 prebrale 300 kilometrov. Potrebovale so nekaj časa, da so doumele, kaj počneva. Ko poveva, da potujeva brez denarja, pa jih doleti še drug šok. V šolah, kjer sva imela svoje predstavitve, so starejši predvsem šokirani, mlajši in otroci pa navdušeni. V nekem razredu bi jih več kot polovica hodila z nama.

Od vseh ljudi, pri katerih sva spala, imava elektronske naslove. Vsake toliko časa jim kaj pošljeva. Ko sva prestopila mejo 1000 kilometrov, sva vsem poslala povzetek najine poti. Z nekaterimi sva bolj v stiku, to so tisti, s katerimi imamo več skupnega.

Na poti spoznata ogromno zanimivih in prijaznih ljudi. Josepu iz Girone sta pripravila zdravo večerjo.
Na poti spoznata ogromno zanimivih in prijaznih ljudi. Josepu iz Girone sta pripravila zdravo večerjo. FOTO: Urška in Gregor Kelt/Walk fearless

Svojo usodo dejansko polagata v roke tujcem. Vaju ni nič strah, da bi se vama kaj zgodilo?

Na pot sva šla tudi zato, da se soočiva z vsemi svojimi strahovi. Strah naju je bilo spati zunaj brez šotora, v gozdu ali na ulici in sva to naredila. Strah naju je bilo tega, da bova ostala brez zdrave hrane, a dobiva tudi to. Si jo vizualizirava in se pojavi.

Vedela sva, da bova slej ko prej ostala brez denarja. Ko sva prišla na 400 evrov, sva nehala zapravljati za hrano in druge osebne potrebe. Kar nama je preostalo, je za mobilni internet in nujne primere. Še kar pa od doma prihajajo nove položnice, tako da na določeni točki ne bova imela ničesar več. Tega se ne bojiva več.

Stvari dobita s pomočjo vizualizacije? Povejta malo več tem.

Od vsega najbolj pogrešava nekaj prostih dni, da bi bila sama. Da lahko samo sediva in opazujeva, kako gre čas naprej. Ob tem pa bi si rada privoščila češpljeve knedlje. Zamika naju tudi, da bi se en večer lepo oblekla. Že tri mesece namreč nosiva ene in iste hlače, pulover in čevlje. Gregor in Urška o tem, kaj najbolj pogrešata

Res je, vizualizacijo na poti uporabljava skoraj vsak dan. Določeno stvar si zamisliva in jo začutiva, kot da bi jo že imela, ter jo v kratkem - ponavadi še v istem dnevu - dobiva. Tako sva prišla do ogromno daril iz narave. Našla sva obilico fig, tudi izven sezone. Če slučajno niso bile na drevesu, sva jih dobila kot darilo od nekoga - v obliki sladoleda ali pa najboljše marmelade na svetu. Dobila sva jabolka, kaktusove fige, granatna jabolka, orehe, mandlje, kostanj, kaki, grozdje in češnje. Tako sva dobila tudi zastonj prenočišče v apartmaju za cel konec tedna.

Kadar to ne deluje, je razlog v tem, da naju prevladata strah in pričakovanje, da se bo stvar manifestirala oz. zgodila na določen način. Še vedno se učiva, kako se čisto prepustiti.

Ljudem, ki vaju gostijo, poskušata nekako 'dati nazaj', prirejata delavnice, predavanja, kuhata jim večerje?

Glede na to, da prejmeva veliko gostoljubnosti, vedno vprašava, ali lahko kakorkoli pomagava in ljudi velikokrat presenetiva z dobrim delom. Vedno si vzameva čas za pogovor pri osebnih, partnerskih ali družinskih težavah, tu imava veliko treninga za osebno rast. Oba sva opravila več intenzivnih tečajev v Londonu ter asistirala in vodila seminarje za podjetje Landmark Worldwide. To je pravzaprav najbolj zaznamovalo najin odnos in vse, kar delava. Je razlog, da sva tako pogumna in neustavljiva. Naučila sva se skozi prakso. Brezplačno delava tudi predstavitve na šolah in delavnice za odrasle, kjer je povsod poudarek neustrašnost. Da te nič ne ustavi pri tem, kar si želiš.

Urška je Xaviju iz Vilafrance pomagala renovirati hišo.
Urška je Xaviju iz Vilafrance pomagala renovirati hišo. FOTO: Urška in Gregor Kelt/Walk fearless

Kaj pa jezik, vama predstavlja težave?

Srečo imava, da je Urška pred petimi leti dve leti in pol živela v Barceloni. V Franciji nisva imela te sreče, kar se je tudi poznalo na stiku z ljudmi. V Kataloniji sva bistveno bolj v stiku in v pogovoru z ljudmi, saj poleg katalonščine govorijo tudi špansko. Gregor pa je pred petimi leti naredil trimesečni tečaj španščine, tako da je imel tudi on nekaj podlage. Še vedno pa se sproti učiva. Poznava že precej katalonskih besed.

Vajina ljubezenska zgodba je zelo zanimiva, saj sta se zaročila po le petih dneh. Kaj pa ljubezenske zgodbe, ki jih 'srečata' na poti?

Kljub vsemu, s čimer se soočava, kljub vsem strahovom in izzivom, se razumeva bolje kot kdajkoli. To, da delava, kar si oba želiva, naju zbližuje bolj kot karkoli drugega. Eden za drugega sva hvaležna, da skupaj deliva dan za dnem. Čeprav si vsak od naju želi preživeti malo časa zase, se ne stepeva (smeh). V bistvu se 'zatikava' manj kot prej, ko sva doma delala zato, da bi preživela.

Večino časa potujeva in nimava svojega doma. Pri starših imava v uporabi malo uto, v kateri hraniva preostanek svojega skromnega imetja. Od staršev sva se že osamosvojila, naslednja je država. Najin dom je svet in prostrana pot naprej.

Spoznala sva veliko parov, ki jih prav tako povezujejo skupna strast in jasni cilji. Posebej je bil zanimiv par iz Nimesa v Franciji. Bila sta soseda v bloku. Na srečanju stanovalcev sta se spoznala in ugotovila, da sta za skupaj. Pregrado, ki je ločevala njuna balkona, sta podrla in sedaj živita v obeh stanovanjih. Eno je namenjeno bivanju, drugo pa je bolj delavno.

Svoja doživetja objavljata na blogu, posnameta veliko fotografij ... Kako polnita telefon, kako dostopata do interneta?

Vedela sva, da hočeva biti ažurna s poročanjem. Hotela sva imeti svoj dnevnik, ki bi ga delila z ljudmi. Telefon polniva preko prenosne baterije, ki nama zadostuje za dva dneva neodvisnosti od električne vtičnice. Tudi ko se nama je vse izpraznilo, sva našla način. V Franciji, kjer sva spala v hiši večinoma vsake tri dni, sva šla v supermarket.

Internet imava prenosni. Tako v Franciji kot v Španiji sva si kupila predplačniški paket za 20 evrov. Sedaj imava 3GB interneta, kar je dovolj za brskanje, iskanje poti na zemljevidu, dopisovanje na 'couchsurfing' portalu in mailih ter objave blogov na spletni strani walkfearless.org in na najini Facebook strani Walk Fearless.

Začela se je zima, pred vama pa je še več kot pol poti. Ali kdaj hočeta preprosto odnehati?

Večkrat naju je že zamikalo, da bi kupila karto za Kanarske otoke. Da bi uživala na stolu ob morju, s prijetno toplim vetrom. Želela sva si za nekaj časa prekiniti pot. Potem sva se odločila, da najprej zaključiva pot, potem pa si vzameva čas nekje na toplem, da napiševa svoji knjigi. Ena je o poti, druga pa o Gregorjevi zmagi nad alkoholizmom, depresijo in nadnaravnih izkušnjah. Nekaj bo že napisanega, a bova morala še vse smiselno spraviti skupaj. Knjiga bo hkrati tudi izum, saj bo pisana drugače kot katerakoli, ki sva jo kdaj imela v rokah. V osnovi jih piševa v angleščini, bo pa vsaj ena prevedena tudi v slovenščino. Želiva si, da knjige nastanejo izključno od donacij.

Kaj pa po objavi knjig, kakšni so vajini cilji za prihodnost? Nova potovanja, novi podvigi?

Dogodivščine Urške in Gregorja lahko spremljate na njunem Facebook profilu Walk fearless in na spletni strani www.walkfearless.org.

Oba imava isto željo, potovati celo svoje življenje. Želiva si še naprej deliti izkušnje in znanje z ljudmi. Če si bova kdaj premislila, ne veva. Zaenkrat sva na tem, da hodiva. Da si tudi po 3000 kilometrih zastaviva nov cilj. Vmes pa se bova verjetno vrnila v Slovenijo na obisk.

Kaj več od tega, pa ne veva. Prepuščava, da se stvari naravno razvijejo, da veter sam pokaže, kam naj greva. Prej sva vse porivala naprej, odkar sva se odločila za to pot, pa delava stvari z občutkom. Začutiva, kje nekaj gre naprej in kje se stvari ustavljajo. Ne izgubljava odvečne energije.

Walk fearless, torej neustrašna hoja, je vajin moto. Sodeč po vsem, kar sta povedala do zdaj, sta res precej neustrašna?

Ko sva spala zunaj, naju je bilo strah divjih živali. Sprva sva bila nervozna, potem pa sva vse skupaj spustila in začela zaupati. Med hojo na svojem iPad-u bereva knjigo Pogovori z bogom in skozi prakso spuščava strahove, predsodke, navezanost, notranjo borbo, pritoževanje in postajava vse bolj sproščena. Verjameva, da bova preživela, in tudi če ne, se tega ne bojiva. Soočila sva se s tem, da tudi če umreva, ne bova obžalovala vsega, kar sva izkusila. Že sedaj sva hvaležna za vse bogastvo, ki sva ga izkusila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Monikasun
10. 12. 2015 11.31
-3
Večina komentarjev TIPIČNO SLOVENSKIH in BREZ VREDNOT...se sploh ne čudim, da gre tam svet kam gre in Slovenija poleg. Pa kaj res večina ni prebrala, da vračata usluge tudi z delom pač kar lahko. Očitno gre večini v Sloveniji še zelo lepo, da se ne zavedate situacije, ste verjetno nekje zaposleni in vlečete dobre plače. Jaz sem imela s.p. in vem kako je to, vsi bi imeli vse zastonj. Starejši pred penzijo, uspešni in sposobni ljudje pravijo, da takšnega stanja še ni bilo v Sloveniji pa takšni, ki so internacionalno delali in so tudi svet videli, imajo primerjavo!!! Jaz sem bila v Avstraliji, sem videla tam kaj je kultura, tukaj v Sloveniji pa si že ogrožen, ko v vrsti stojiš. KJe so vrednote? Jih je kdo kje videl mogoče? Očitno je res ta misel....bog je ustvaril stvari, da se uporabljajo, ljudi pa da jih imamo radi...v zadnjem času pa velja, da se ljudi uporablja in stvari imamo radi. Večina se je odmaknila od sebe in se polni z materialnimi vrednotami! Jaz mislim, da bi vsi morali nekaj ukrenit, sploh starši, da svojim otrokom zagotovijo boljšo prihodnost. Še planet bomo uničili in živali pobijamo! Kdo nam da to pravico?! Izkoriščamo ljudi, živali in naravo. Bog obstaja, samo mi ga ne spoštujemo, ker smo se odmaknili od sebe, niti folk ni toliko v glavi, da bi skrbel za svoje telo...vedno več debelih in bolanih...niti do sebe nimajo spoštovanja!! Zato tudi nimajo do drugih in niti do narave in živali itd. Škoda se mi zdi, da je bil ta članek objavljen, ker so res nakateri komentarji totalno mimo in si tega ne zaslužita. Tudi spet se neke stvari potrjujejo!
Matjaž Fireder
09. 12. 2015 21.22
+4
"Med hojo na svojem iPad-u bereva knjigo Pogovori z bogom"... nuff said.
dr.Fen0men
09. 12. 2015 20.44
+14
24ur...zakaj ne greste med gorske reševalce ali gasilce in tam naredite en dober prispevek...pa zakaj nas morite s takšnimi nebulozami? pa kaj imata ta dva razen kurje pameti? ne razumem....
dr.Fen0men
09. 12. 2015 20.41
+7
Predvsem nista lenuha kot jih mnogi označujete...sta pa dva totalna brezveznjaka...
ONniON
09. 12. 2015 17.54
+6
takšna prihodnost nas čaka če bo vse šlo še naprej tako navzdol
Monikasun
09. 12. 2015 15.30
-2
Aja...pa koliko je brezposelnih in koliko mladih, ki nima službe tukaj in nobene prihodnosti. Vi pa jima pravite lenuhi in da delata sramoto. Sramota v Sloveniji se je že zdavnaj zgodila!
Joža Gabroža
09. 12. 2015 17.13
+6
pejt za njima sta v španiji taki se vedno najdejo
Monikasun
09. 12. 2015 15.08
+4
KJE TE VI ŽIVITE? V Sloveniji je zdaj IN, da delaš za nič. Lahko si doktor z ne vem kakšnimi izkušnjami pa pošten in delaven...ti nič ne pomaga! moraš biti pokvarjen, koruptiven in nemoralen, te se da živeti! Če bi to vedela prej, me po končanem faksu že zdavnaj ne bi tu bilo, imam primerjavo kako je bilo 10 let nazaj. Živiš tukaj samo iz dneva v dan in čakaš na miloščino. Pa oprostite večina komentarjev tipično slovenskih!!!
mastaflash
09. 12. 2015 13.36
+3
ja svasta...teladva pa sta :))
lenapolis
09. 12. 2015 10.15
+11
ojojoj! zato, ker hodita, naj jima ljudje kar dajo hrano in prenočišča v zameno za njuno filozofiranje o življenju in odnosih. po možnosti sta na socialni podpori, ki jo z davki plačujemo mi. kakšna samopromocija pred izidom knjige.:)
enakostzavse
09. 12. 2015 08.59
+5
Če nosiš napis, da nimaš denarja, kaj to ni beračenje. Delata sramoto Sloveniji, tukaj pa jih opisujejo, kako hrabra sta. No ja se vidi kake novinarje imajo zaposlene, a ne oštirov denis.
Joža Gabroža
09. 12. 2015 17.10
+2
jaz sem vćeraj napisal da sta svetovna klošerja pa me je admin brisal pa lepo v prispevku piše hrano iščeva tudi iz smetnjaka hodita iz države v državo in to je to
mvlm1
08. 12. 2015 20.48
+26
Vizualizirata in kar dobita hrano. To me malo spominja na tisto fanatično družino iz Škofje Loke, kateri so sosedje nosili hrano, onadva sta pa trdila, da jima jo bog dostavi. Škoda 24UR.COM da pišete o takih brezveznjakih. Kaj sta tadva uspela, ne vem. Iskala sta se v projektih, nič jima ni ratalo, iščeta se kot dva najstnika, sedaj hodita okoli brez denarja in vizualizirata, kar rabita. Slaba izvedenka knjige Skrivnost.
enakostzavse
09. 12. 2015 09.50
+4
Vizualiziranje, ne pomeni nič drugega kot OGLEDOVANJE, samo se bolj "pametno" sliši. Ja, ogledujeta si kje bosta kaj naberačila in kje bosta kaj ukradla. Glavno da sta v svoji "neomejeni svobodi" vsak dan na facebooku. Zakaj že ???
felix59 drugič
08. 12. 2015 19.55
+8
Lenuha , bežita pred odgovornostjo, delom in družbo v kateri bi lahko bila koristna. Lažeta sama sebi in drugim, odmikata se od realnega sveta in živita v nekih iluzijah o njuni lepši prihodnosti, ki naj bi si jo prislužila s korakanjem.
ONniON
08. 12. 2015 20.14
+13
takih je danes kolikor češ,poglej si malo svetovalke zavoda za zaposlovanje in podobne maskote kot da bi živeli na marsu
DrFake
08. 12. 2015 20.28
+4
Al pa če bi si tut pogledali, kdo in kaj delajo na zavodu za zaposlovanje. Zahtevana je visoka izobrazba, opravljajo pa dela, ki jih je sposoben opravljati vsak osnovnošolec. Administracija, ponavljanje ustaljenih fraz, jajcanje z življenjepisi,.....či si napisal "zadeva" in potem spodaj še "spoštovani", te skoraj nadere, kot da je to katastrofalna napaka. SKRATKA OGROMNO NEKE PRETIRANE DODANE VREDNOSTI V TEM NAŠEM VELENEOMULTITURBOKAPITALIZMU in polno nekih ljudi tipa "ARBEIT MACHT FREI..." Tipični primer je kakšno delo v McDonaldsu, tam naprimer "lahko uspe vsak" začenši s pucanjem, poslušnostjo, lomljenjem vratnih vretenc. V bistvu fašizem s promocijo demokracije in že lahko vse pade skozi....
DrFake
08. 12. 2015 20.32
+11
felix59: počakaj, da boš enkrat brez službe pa napiši kakšnih 500 prošenj in kakšen je feeling koristnosti, ko te jih ene 5 zavrne, od preostalih pa niti odgovora ne dobiš.
enakostzavse
09. 12. 2015 09.02
-11
Če nisi lenuh in ti ni izpod časti vzet kakršno koli službo, da preživiš sebe in pomagaš družini, potem ni težko dobit službo. Če si pa lenuh in hočeš samo dobre službe, katere so izven tvojga "dometa", pa res moraš napisat 500 prošenj.
flojdi
09. 12. 2015 17.22
-1
.a dej, enak..koliko prošenj ste Že napisali..in če ne zakaj ne
enakostzavse
10. 12. 2015 08.04
hahahahah, po minusih sodeč, je še več lenuhov pri nas, kateri bi imeli plačo, dela pa ne !!!!!
ONniON
08. 12. 2015 19.51
+2
svet je danes takšen da ne dobiš nič zastonj , vse je treba plačati in to je dejstvo, moreš pa imet res srečo da naletiš na ljudi ki so ti pripravljeni prijazno kaj nuditi, živimo v svetu kjer glavno vlogo igra denar in banke
pingvinislo5
08. 12. 2015 20.00
+11
takih ljudi, ki te pogostijo je povsod dovolj....samo žal prej opazimo tistih, ki te ne...
ONniON
08. 12. 2015 20.13
+0
živimo v svetu kjer glavo vlogo igra denar, materializem, tako je, žal
enakostzavse
09. 12. 2015 09.04
+6
tolar, v tvojem svetu. Drugega žal ne poznaš, vendar še vseeno obstaja. Sicer pa je tako, kakšen si ti, tako so drugi do tebe.
tstilen
08. 12. 2015 19.45
+12
Nevem no... Mislim, da je to vbistvu dobra izkušnja, da greš za kaka 2-3 meseca na takšno potovanje, ajde mogoče pol leta, ampak mislim, da tadva mislita malo dlje od tega. Res je, da se počutita fajn, da njima ni treba v službo hodit pa denar zapravljat, ampak takšno je življenje... Nočem biti pesimist, ampak če bi tako vsi bili, kak bi bilo na svetu? To ne bosta morala večno delati. Ampak je fajn, mislim, da bi vsak moral iti na kakšno daljše potovanje, da bi se znebil kakšnih strahov in prečrtal par stvari z bucket lista. Potem pa nazaj v real life. Upam, da bosta imela varno pot.
tstilen
08. 12. 2015 19.52
+16
Edino, kar mi ni všeč je, ko sta omenila iphone pa ipad... Pa socialna omrežja, kjer vidim, da vsak dan posodabljata... Če bi jaz šel na potovanje, ne bi uporabljal socialnih omrežjih... Še posebej ne za pozornost.
Klimova
08. 12. 2015 19.39
+14
Nisem vedela, da se blodnjam zaradi lakote reče tudi vizualizacija. Ja, moj fotr si je tudi orehovo potico vizualiziral, ko je ob koncu vojne pešačil iz Auschwitza v Ljubljano...
enakostzavse
09. 12. 2015 09.05
+2
4krat
08. 12. 2015 18.57
+31
Ustanovila sta podjetje, delala sta na devetih projektih - od naravne gradnje, partnerskih odnosov, knjige o zdravi hrani, šole življenja, stojnice z zdravo hitro hrano in nedeljskimi kosili, do turizma. Se pravi, da sta popolna nesposobneža, če jima ni na nobenem od devetih projektov popolnoma nič uspelo... 29 letni ozdravljeni alkoholik z nadnaravnimi izkušnjami mi res ne more razlagati o šoli življenja, partnerskih odnosih ipd... Prav smešna sta
GoodByeSLO
08. 12. 2015 19.19
+10
enakostzavse
09. 12. 2015 09.06
+4
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
flojdi
09. 12. 2015 17.19
-4
. kavč ali fotelj (neSlužba ali VečnaSlužba) ..sta vsekakor Lepša". ; ne pa nujno BOLJŠA izbira DoŽiveti Življenje
enakostzavse
08. 12. 2015 18.36
+17
Eni lahko pišete, kako je to njuna stvar. Ni res. Ko sta stopila v javnost, je tudi naša stvar da odobravamo ali ne. Tadva , še vedno trdim, hočeta živet po sistemu:"dober dan, a imate kaj za popit, ker sem tako lačen, da ne vem kje bi spal"!
GoodByeSLO
08. 12. 2015 18.43
+16
Točno tako. In če tega "freemind" prijema ne odobravaš, si takoj ožigosan kot zategnjen Slovenc, ki se smili samemu sebi... še več takih potrebujemo, itak... ni čudno, da smo kjer smo...
spacepan
08. 12. 2015 18.59
+6
Ma ne, narobe razumeta, to je kot nalasc narejen clanek za slovence: Ce nimas sluzbe nimas denarja nimas prihodnsoti pac vzemi pot pod noge in si vizualiziraj stvari ki jih hoces pojest ter tako prezivi + seveda volenterstvo da bojo imeli se drugi koristi od tvojega bednega polozaja v druzbi. A nam mediji ne prodajajo te puhlice ze od 2009 naprej? Mi je pa sumljivo da so mediji sirom SLO izpostavili ravno njiju, ker teh ljudi ki hodijo po svetu z minimalcem ali nic in imajo potem razna potopisna predavanja je ogromno, tudi takih ki zravn furajo se "normalne sluzbe" kar se meni zdi se vecji uspeh. Saj niso izkljucno enodimenzionalni, pa o nobenem nikdar iz slo medijev nikjer ne izves. Nic popotnikoma zelim veliko srece se naprej.
GoodByeSLO
08. 12. 2015 17.22
+50
Oprostite, ampak čista samopromocija dveh psevdo-neo-budistov. - s pomočjo vašega uredništva.. ne bi rekel, da bi prehodila dele Afrike ali Azije in storila vsaj nekaj koristnega v smislu razvojnega svetovanja itd. (aja, treba najprej razviti sebe, da lahko pomagaš drugim :-)... Popolnoma razumem negativne odzive uporabnikov, ki po mojem okusu niso povezane z "zavistjo" ipd... Mislim, da kakšna mati samohranilka, zaposlena kot natakarica (ali pač drugem poklicu) v tem času med opravljanjem dela naredi podobno število km in nima kaj več denarnih sredstev na razpolago... do danes NISEM zasledil, da bi kdajkoli poročali o teh ljudeh (torej o veliki večini Slovencev), ki se trudijo (tudi prehodijo km in km), živijo na robu eksistence in istočasno vplačujejo v naše socialne sklade... PRAV TI LJUDJE SO HEROJI DANAŠNJE SLOVENIJE! Namesto tega promovirate dva novodobna hippie-ja, ki sta s tem cirkusom dosegla kaj že? Aja, ničesar! In lep pozdrav.
ElleX
08. 12. 2015 17.56
-1
A mogoce tebe prosita za denar ali pa kradeta? Zivi in pusti zivet tudi drugacnim od sebe! Vsem pac ni cilj zivljenja imeti redno sluzbo, lep avto in hiso, psa ter otroka... Ce pa se 'tvoja' mati samohranilka in kelnarca zelita smiliti sami sebi in jokati, kak jima v zivljenju slabo gre, pa se naj - sami sta se tak odlocili in vsak je sam svoje srece kovac (mimogrede... poznam nemalo srecnih tako mater samohranilk, kot kelnarc). Sicer pa vsak ima pravico, da s svojim zivljenjem pocne, kar sam zeli! In ce njima pase brskati po kantah za smeti, njuna stvar in ne tvoja in moja prav tako ne.
DrFake
08. 12. 2015 18.10
+0
Glej tednik, preverjeno in epilog pa boš videl da se kar dosti poroča o teh ljudeh. Vsak teden kakšen podoben primer, sploh pa o medicinskih sestrah se je mnogo poročalo. Kar se pa natakarstva tiče, pa itak vemo da skoraj vsak ki ne dobi druge službe, začne delat kot natakar. Nekateri mate velik za šimfat, tam kjer ma to najmanj učinka, kot da je kapitalizem idealni sistem in kot da mamo na razpolago samo komunizem in kapitalizem. Jako smo ljudje iteligentna bitja, ane....? Samo, da ni v igri sistem keša, pa se najde ogromno nekih posameznikov ki fašejo živčnega. Skratka moto je: služba, avto, froc ali dva, španske nadaljevanke, šparat za počitnice, v nasprotnem primeru si psevdo-neo-budist. To je moto inteligentnih bitij v sekularni državi :))))
caspera1
08. 12. 2015 18.20
+14
Se strinjam, da ima vsak svoje privilegije ali cilje. Je pa namen tele samopromocije, da si vse to preberemo in komentiramo. Prostovoljno sta se odrekla zasebnosti. In, ker je zadeva postala javna, pridemo do naše druge pravice: imeti svoje mnenje. Zato ne sikaj na nekoga, ki je samo izrazil svoje mnenje.
caspera1
08. 12. 2015 18.21
+0
enakostzavse
08. 12. 2015 18.39
+4
elle, sedaj še mogoče ne. Kaj pa če se komu kaj zgodi in bo potreboval bolnišniško oskrbo???? Ali bosta hotela, premražena in lačna, domov in zviz na prvo SLO diplomacijo itd. Glej malo širše.
GoodByeSLO
08. 12. 2015 18.39
+23
DrFake in elle85 (Gregor, Urška?)...kakorkoli... Preberite še enkrat moje vrstice preden pljuvate po mojih besedah... Res je, niti me nista prosila za denar ali okradla... niti ga njima ne bi dal... In ne, moja "mati" ni "kelnarca" ali "medicinska sestra"... In nihče se ne smili samemu sebi... Govoril sem o tem, da je sramota, da na 24ur promovirajo pol-turistična potovanja po - toplih predelih - Evrope... kak slučaj ali celo čudež, da je v članku govor o "knjigi, ki se bo izdala"... kakorkoli... zaradi meni naj potujeta do južnega tečaja in se prehranjujta skupaj s pingvini ... dokler tovrstni podvigi "samospoznanja" in "razsvetlitve" nimajo dodatne vrednosti (vsaj informativne) za bralca (in po mojem mnenju je ni!), imam pravico, da se zgražam nad tovrstnim poročanjem... ker PO MOJEM OKUSU in MNENJU nista dosegla ničesar omembe vrednega, kar bi opravičilo članek na tem portalu...
ElleX
08. 12. 2015 18.52
-6
Glej... ce redno placujeta zdravstvene prispevke imata popolnoma iste pravice do zdravniske oskrbe kot imas ti, jaz ali pa kdorkoli, ki ima urejeno zavarovanje. Sama nisem ne Gregor, ne Urska in ne pljuvam po tebi. Le moti me ta slovenska melanhonicnost do vsega, kar je drugacno. Pac... v zivljenju nista bila uspesna, zadovoljna, karkoli in sta naredila korak k temu, da bi jima dnevi na tem svetu bili lepsi in pri tem ne delata skodo prav nobenemu - kar je lahko navdih za marsikoga, ki je ujet v monotonosti v zelji po cim vecjem kupcku denarja. Pa mimogrede, 24ur je na pol rumeni tisk in kljub temu, da sama clanka prebrala nisem, raje vidim zgodbe, kot je njuna, kakor pa nage ritke in ostale neumnosti. In ce si se spotaknil ob njuni knjigi... poizkusi sam in bos hitro ugotovil, koliko casa in truda je potrebno, da clovek napise kvalitetno knjigo!
GoodByeSLO
08. 12. 2015 19.06
+5
elle85... Ali zavestno ignorirate napisano z moje strani? Ni treba brati med vrsticami... dovolj je, da zgolj preberete moje stališče (če pomaga: od enega stavčnega ločila do naslednjega). Kako lahko komentirate, če članka sploh niste prebrali?? ("da sama clanka prebrala nisem")... Kakšna melanholija? Mislim, da sta ta dva "popotnika" prej predstavnika kaste melanholikov kot jaz in večina Slovencev... Kakšen denar? Govorite mimo teme... Te pa tako: S čim sta si zaslužila tako obsežen članek na tem forumu, ki ima le en namen: samopromocija dveh, ki nista uspela v gospodarstvu? Zakaj sta se sploh vrnila? Naj nadaljujeta pot po "svetu". Rahlo me spominjata na Forrest Gump-a, ki je začel tekati, dokler ni spoznal, da je to početje nesmiselno oziroma ne spreminja ničesar...
ElleX
08. 12. 2015 19.16
-1
Ce si dva zelita samopromocije je to njuna stvar in mene prav nic ne moti. Se pa danes v medijih pojavlja marsikaj, kar je tudi prav, da vsak najde za sebe nekaj, kar ga veseli ter zanima. Mene njuna zgodba sicer ne zanima kaj dosti, a kljub temu jima zelim sreco in se ne mislim zgrazati nad njunimi dejanji, pa naj bo to samopromocija ali njuno potovanje. Ce ti neki clanek pase, ga preberi. Ce ti ne pase, spreglej. Enostavno.
caspera1
08. 12. 2015 19.21
+4
Nihče se ne zgraža (vsaj jaz nikogar tako ne razumem). Pa že spet nekaj pridigaš drugim, sam-a se pa tega ne držiš. Če ti komentar paše, ga preberi. Če ti pa ne paše, ga spreglej. Enostavno bi moralo biti tudi tebi.
DrFake
08. 12. 2015 19.37
+0
"Arbeit macht frei...", je pisalo nad taboriščem v Auschwitz-u in kajpak je to še vedno moto prenekaterih. Kje piše, da se mora pisati samo članke tistih, ki so uspeli v gospodarstvu? S članka je razvidno, da imata znanja na mnogih področjih, medtem ko je pojem "psevdo-neo-budizem" tvoja lastna označba. Mnogim današnjim dobrim gospodarstvenikom je nešteto podjetij že propadlo in nekateri podjetniki celo pravijo, da nisi pravi podjetnik, če nisi kdaj tudi propadel. V Sloveniji pa je žal ogromno vrlih gospodarstvenikov, ki lahko propadejo pa jih ponovno namestijo na visoke položaje, kar se dogaja malokje. Tako kot ti poveš svoje mnenje, ga povem tut jaz in drugi. Mimogrede, če bi vsi tako živeli kot budisti (ko že omenjaš budizem), sploh pa vrli krščanski debeluharski škofi, potem bi narava na našem planetu cvetela, tako pa si mnogi po tvoje dobri gospodarstveniki kopljejo podzemne rove za hujše čase, naravne katastrofe ali nuklearne dizastre.
DrFake
08. 12. 2015 19.50
+0
Poleg tega nimaš pojma o dejanski definiciji dodane vrednosti. Nafta že več kot 100 let nima nobene dodane vrednosti, ker je bilo že zdavnej dokazano da obstajajo druge možnosti črpanja različnih energij, pa imamo še vedno mnogo ljudi in držav, ki si polnijo žepe samo na račun tega, za povrh vsega pa še teroristi. Nek maček, s katerim se na mobitelu lahko igra tvoj otrok ima mnogo manjšo realno dodano vrednost, kot pa je dejanski zaslužek od takšnega GSM-tamagočija. Mnogo je še nepotrebnega balasta, ki nima nobene realne dodane vrednosti, pa se vseeno prodaja. Življenski slog, ki sta ga izbrala posameznika, če že ne drugega ima za naravo ogromno dodano vrednost, medtem ko smo že vsi navajeni da vse kar "sproti požremo tudi sproti poserjemo". Tako nas je kajpak naučil kapitalizem. Le kakšno dodano vrednost imajo naši evropski funkcionarji al pa tisti, ki so se nazadnje dobili na podnebnem forumu v Parizu. Me zanima, če je kdo od njih omenil hladno fuzijo, črpanje energije s kvantnega vakuma, kar je uporabljal že Tesla in drugi znanstveniki. Nabirajo si svoje politične pike na račun nadalnega zastrupljanja podnebja. Kakšna dodana vrednost? Banketi, gostije, prostitutke, zasebni šoferji,.....to ti je njihova dodana vrednost.....
GoodByeSLO
08. 12. 2015 19.55
+5
Huh... kakšno vzročno povezavo ima sedaj 2. svetovna vojna z napisanim z moje strani? Ali me enačite z gospodom Adolfom? Kam naj šele vodi to vaše teološko filozofiranje? Kako, da izkrivljate moje besede? Sem napisal, da sta psevdo-neo-budista (beri: samozvana lažna budista, ki sta s tem pohodom očitno iskala neko "višjo silo"... Ah, DrFake... Ko mački stopiš na rep ;-) Se poslavljam, ker niste objektivni...
DrFake
08. 12. 2015 20.04
+0
Ne bom ponovno bral članka, ampak se ne spomnim da bi bil kje omenjen budizem. II. svetovna vojna se sploh še ni pošteno končala, sam ti tega še ne veš. Tvoji gospodarski idoli v Ameriki so uvozili več kot 1000 nacijev-vojnih zločincev, ki so delali takšne črne projekte o katerih se tebi še sanja ne in si o tem gledal samo v ZF filmih. Trenutno v svetu vlada BAJADERA sistem, saj poznaš BAJADERA čokoladico, ane? Samo tista srednja plast v bajaderi se pošteno krči, tako da gremo v smer ELITE in KLOŠARIJE.
DrFake
08. 12. 2015 21.31
-1
Zgleda, da ne veš niti kaj si napisal. To je tvoj prvi stavek: "Oprostite, ampak čista samopromocija dveh psevdo-neo-budistov.- s pomočjo vašega uredništva...."
mona
08. 12. 2015 16.54
+3
ali je admin neprimerna beseda
mona
08. 12. 2015 16.55
+7
resnično ne veš kaj brišeš, samo da nekaj delaš
AlternativeFacts
08. 12. 2015 16.36
+12
Eni smo to počeli v študentskih letih......lepi časi