Slovenija

Uredba o nadzoru zračnega prostora

Ljubljana, 27. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo je stopila uredba o načinu izvajanja nadzora zračnega prostora, ki upošteva tudi vključitev Slovenije v sistem zračne obrambe Nata.

Obrambno ministrstvo je včeraj sporočilo, da bodo nadzor in zaščito slovenskega zračnega prostora v okviru zveze Nato opravljala le italijanska letala.

Ta ureja način izvajanja nadzora v skladu z zakonoma o obrambi in letalstvu. Uredba upošteva tudi vključitev Slovenije v integriran sistem zračne obrambe zavezništva po vstopu v zvezo Nato. Nadzor zračnega prostora izvajajo vojaške enote in službe z vojaškimi radarskimi in drugimi nadzornimi sredstvi kot sestavni del stalne pripravljenosti Slovenske vojske. V skladu s skupnimi načrti pri nadzoru zračnega prostora bodo po polnopravnem članstvu v zvezi Nato pri tem sodelovali tudi vojaški sistemi, službe in letala zavezniških držav.

Izvajanje uredbe se bo zagotavljalo z rednimi proračunskimi sredstvi obrambnega ministrstva
Izvajanje uredbe se bo zagotavljalo z rednimi proračunskimi sredstvi obrambnega ministrstva FOTO: POP TV

Za izvajanje nadzora uredba sicer povzema načela, določena z mednarodnimi konvencijami o zračnem prometu. Pri tem se morajo pristojni vojaški organi in službe vzdržati uporabe orožja, razen v primerih, določenih z zakonom o obrambi (na primer neposredni napad). Izvajanje uredbe se bo zagotavljalo z rednimi proračunskimi sredstvi obrambnega ministrstva pri Slovenski vojski v okviru redne dejavnosti ter pri ministrstvu za promet, prav tako v okviru redne dejavnosti.

Sistemi in enote, ki izvajajo nadzor zračnega prostora, vključno z zavezniškimi, se združujejo v centru za nadzor zračnega prostora, ki se povezuje in sodeluje z območnim centrom za kontrolo zračnega prometa. Območni center za kontrolo zračnega prometa posreduje centru za nadzor zračnega prostora potrebne podatke o zračnem prometu in kršitvah zračnega prostora. Uredba določa tudi natančne pogoje in postopek sprejemanja odločitve za izvajanje prestrezanja oziroma prisilnega pristanka letala, ki krši zračni prostor, ureja pa tudi uporabo vojaških letal zavezniških držav pri izvajanju nadzora zračnega prostora države, pri čemer so upoštevani pogoji, ki jih določajo predpisi o letalstvu.

Uredba opredeljuje tudi obveščanje operativnega komunikacijskega centra generalne policijske uprave o kršitvah zračnega prostora, sprejetih ukrepih in drugih podatkih, povezanih z nadzorom in varovanjem državne meje, preiskovanjem kaznivih dejanj itd. Z uredbo je potrjena dosedanja praksa, da zahtevo za pristanek letala zaradi javnega reda in varnosti območnemu centru za nadzor posredujeta generalni direktor policije oz. generalni direktor carine ali osebe, ki jih pooblastita.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni