Slovenija

Uranovo tajno pismo škofom: Pripravljen sem na DNK-analizo očetovstva

Ljubljana, 06. 08. 2012 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Alojzij Uran, ki naj bi ga Vatikan zaradi afere o domnevnem očetovstvu izgnal iz države, je spisal pismo, v katerem opisuje kronološko dogajanje njegovega izgona. V pismu, ki ga je naslovil na škofe, je zapisal tudi pripravljenost na DNK-analizo o domnevnem očetovstvu.

Alojzij Uran
Alojzij Uran FOTO: Dare Čekeliš

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojzij Uran, ki naj bi ga Vatikan zaradi afere o domnevnem očetovstvu izgnal iz države, je 20. junija spisal pismo in ga naslovil na ''brate v škofovstvu'', poroča Požareport, kjer so tudi objavili prepis pisma.

Uran v pismu kronološko opisuje dogajanje okoli njegovega ''izobčenja''. Zapisal je, kako ga je leta 2009 v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je bil sprejet zaradi slabega zdravstvenega stanja, obiskal tedanji apostolski nuncij Santos Abrila Y Castello.

Ta mu je, kot zapisano v pismu, predlagal, naj se odpove vodstvu ljubljanske nadškofije. 13. novembra 2009 so ga povabili na urad apostolske nunciature v Ljubljani, kjer mu je nuncij izročil prazen list papirja s tiskano glavo "Nuntiatura Apostolica Slovenica" in mu naročil, naj "vpričo njega (nuncija) napiše prošnjo za razrešitev". Besedilo odpovedi je bilo po besedah nadškofa Urana že napisano, on ga je moral le še prepisati, je zapisano v pismu, objavljenem na portalu Požareport.

Po predaji poslov Antonu Stresu je Uran odpotoval v Izrael, kamor je 18. novembra 2009, kot piše, prejel pismo s sporočilom, da naj "živi tako, da v prihodnosti ne bo povzročil nobene težke nevarnosti za velik škandal", poroča omenjeni portal. Nuncij mu je še namignil, naj razmisli o tem, da bi živel v tujini. Zakaj takšno priporočilo, Uran ni nikoli izvedel, je zapisano v pismu.

Alojzij Uran in Anton Stres
Alojzij Uran in Anton Stres FOTO: Dare Čekeliš

Uran sklepa, da je bila omenjena ''nevarnost za velik škandal'' objava v časniku Dnevnik, kjer so razkrili informacije o domnevnem očetovstvu. ''Sam sem pripravljen sodelovati v kakršni koli DNK- ali drugi metodi za ugotavljanje očetovstva, če bi kdor koli to od mene zahteval,'' je zapisal Uran v pismu, ki ga je naslovil na druge škofe. Zatrdil je, da zahteve po ugotavljanju očetovstva ni prejel nikoli, zato se čudi nad ostrimi sankcijami. Prav tako ni dobil priložnosti, da bi se branil.

Kot je zapisal upokojeni ljubljanski nadškof, mu je apostolski nuncij Juliusz Janusz 10. aprila 2012 izročil nova navodila, med drugim tudi, da zapusti Slovenijo.

Ob koncu pisma Uran zapiše, da je osebno prepričan, da "nima nobenega potomca". Pismo pa zaključi z besedami o ljubezni do Cerkve in molitvi za blaženega pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki ga prosi, ''naj posreduje pri Bogu, da bomo vsi ljudje Cerkve vedno izpolnjevali Božjo voljo''.

Slovenski škofje pisma ne komentirajo

Prejem omenjenega pisma so potrdili tudi v Slovenski škofovski konferenci. "Nadškof Stres je pismo prejel šele 23. julija, kljub temu da je odtisnjeni datum na poštnem žigu 20. junij. Slovenski škofje pisma ne komentirajo," so zapisali.

Še enkrat so ponovili, da Stres nima nikakršnih pristojnosti nad Uranom, saj je to izključna pristojnost Apostolskega (Svetega) sedeža.

Sporočili so tudi, da Uran, ki so ga pred tednom dni sprejeli v bolnišnici, do nadaljnjega ostaja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in okreva. V bolnišnici ga je 31. julija, torej dan po njegovi hospitalizaciji, obiskal tudi Juliusz Janusz, ki mu je zagotovil, da še vedno velja določilo iz dogovora iz leta 2009 med Kongregacijo za škofe in nadškofom Uranom. "Nadškof Uran bo zdravstveno oskrbo v Sloveniji lahko iskal, kadar koli in dokler bo potrebno," so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bzovc
12. 08. 2012 19.41
Bo mšel za 5minut v Trst v bolnico in bo umrl. Naj se zdravi v Lj.
Delokrepi
08. 08. 2012 09.19
Vsem je jasno, da so Urana izbrali za črno ovco. Stres nam povzroča stres. Se že ne piše zastonj tako.
Delokrepi
08. 08. 2012 09.22
v RKC so teoretično (kao) dobri, praktično (definitivno) zlobni.
b4rdy
07. 08. 2012 23.11
+2
Če tudi je res,da ima Uran otroka je manj sramotno kot pa to da pedofili v cerkvah še vedno uživajo vse dobrine in niso nikamor izgnani :P Po mojem mnenju bi bilo edino pravilno da ima lahko župnik/škof itd.. družino, kot pa da se znašajo nad ubogimi otroci....
pravicnost1
07. 08. 2012 15.19
+4
Slovenska cerkev je potrebna moralne prenove. V vrhovih nekaterih slovenskih škofij je prisotna homoseksualnost. To je velik problem. Ljudje se pohujšujejo. Grehi se perejo na laikih. Nekateri prestopajo k protestantom... Tukaj je problem in tu je treba kaj narediti. Mi, ki ljubimo Kristusovo Cerkev zelo trpimo. Naj nadškofa Urana pustijo pri miru in naj rešijo probleme tam kjer so zdaj in kjer pohujšanja povzročajo nemoralni škofje in njihovi pomočniki. Toliko je dvojne morale, "grdi" smo pa tisti, ki je ne podpiramo, ne tisti, ki nas pohujšujejo!!!!!!!!!
Ramzess
07. 08. 2012 14.34
+2
Zadeva je nekam zelo enostranska, kdo in kje bi naj bil njegov domnevni potomec, s katerim naj primerjali DNK.
giljotina
07. 08. 2012 14.34
ja res pravo ime za prave majstre DRUŠTVO UKRADENEGA PRAŽENEGA KROMPIRJA...DUPKO ha,ha,ha
resslovenka
07. 08. 2012 14.28
+1
Mislim, odkrito mislim, da je čas za prenovo slovenske cekve nasplošno. Ko gledaš in poslušaš predstavnike te ustanove, ugotoviš, da je vrag odnesel šalo. To kar se dogaja je vsega obsojnaja vredno. Pa me prav malo zanima uradno stališče tega ali onega nuncija v Sloveniji. Dejstvo je, da se v zakulisju odvija prava svinjarija.
irhaela
07. 08. 2012 13.43
+4
Sano eno vprašanje imam! Kdo tukaj toži našega Tita? Ali ga je kdaj svet tožil, ali ga je svet imel za diktatorja?! No prej Tita nihče ni obtožil zločinov, tudi seda svet njega ne toži! A kdo ga toži?! Samo mi Slovenci vemo, kdo ga toži, niti Hrvaška izzvemši Ustašev ga ne toži niti Srbija! Njegov grob v Dedinjah je redno oskrbljen! No kdo ga toži! Rode in prej pokojni Bajuk z njunim takratnim podrepnikom Peterletom za katerega vem, da mu je žal, zato se je umaknil iz slovenske vrele kaše v katerem so se zapletli še Janša z SDS-ovci in Novakova z NSi-jem!
irhaela
07. 08. 2012 13.47
+4
In to Uran zelo dobro ve, zato ga zelo moti, ker ga je ena sama ljubezen, medtem ko sta Rode in Janša navadna zdraharja in želita Slovenijo voditi kruto z železno roko!!!!! Žal, naš angel proti dvema preklenščkoma.....
M_teorija
07. 08. 2012 13.07
+4
Pa zakaj Uran med poštenimi kristjani ne najde somišljenike in ustanovi SloveskoKC. Naprimer s kakšnim Lukšičen. Kot član Marijinega društva, bi bil menda ja primeren!?
M_teorija
07. 08. 2012 12.58
+5
Pa kaj se Uran še ukvarja s tem društvom ljubiteljev praženega krompirja. Ma naj ustanovi svojega, domačega!?
irhaela
07. 08. 2012 12.52
+7
Za Rodeta vem, da je bil star 12 let, ko je s svojim domobranci bežal v Avstrijo v Vetrinj. Tam je bil tudi Bajuk, ki je bil star eno leto. Njegov ded je bil profesor neke ljubljanske gimnazije. V Vetrinju je ostal med 600 Slovenci, ki so jih poslali v Argentino! Angleški aktivist v Vetrinjskem taborišču je opisal, da so bili Slovenci njim nenavadni. Med tednom so bili umazani in nosili rabljena oblačila, le ob nedeljah so bili čisti in nosili draga in čista oblačila za cerkveno mašo, ki so jih imeli v taborišču ali v najbližji vetrinjski cerkvi! Bajukov ded je ustanovil v Vetrinju slovensko šolsko izobraževanje za vse otroke! Očitno jim je je bil katolicizem več vreden kot pa biti zavedni Slovenec! Od tu nam je sedaj tak razkol! Rode in Bajuk sta se takoj po osamosvojitvi ustoličila in okužila slovensko zavest!
giljotina
07. 08. 2012 12.38
+3
Hvala ti za tvoje dobre komentarje in da si marsikomu odprla oči, tako je tudi moje mnenje, UPAM LE, DA TVOJIH KOMENTARJEV NE BODO BRISALI, tako, kot so mojega...banda
irhaela
07. 08. 2012 13.30
+2
giljotina, niste edini, veliko nas je, le da ne upajo napisati ali so že naveličani, da bi tukaj še kaj napisali, ker vsako njihovo vašo in mojo resnico enostavno brišejo... Prepričana sem, da je admin zaspal, ali pa je šel na dopust...haha
irhaela
07. 08. 2012 12.34
+4
Spomnite se, da je bil Tito pri papežu, da je papež Pavel VI. svetoval katoličanom v SFRJ, naj najdejo v notranji moči svoje vere nov in še močnejši vzgib, da brez pridržka sodelujejo pri socialnem in človeškem napredku svoje domovine. No ne recite mi, da je bil Tito Stalin, ali Hitler, ali drugi diktator!!!! Papež Pavel VI. ga je povabil k sebi, ker je bil naš Tito mogočna poosobljena pojava celemu svetu, če ne bi temu rekla čudež! Naš Uran je ves čas maševal v času SFRJ, nič hudega mu ni bilo in po moje, se je družil s takratnim slovenskim vodstvom. Verjetno se je celo dobro razumel, ker je Uran glas ljudstva, glas pravičnosti in ljubezni! Pa takoj po osamosvojitvijo na lepem prikoraka Rode in vihti z mečem nad našim narodom, ker ni več tak, kot je bil pred drugo svetovno vojno. Pokojno Woytila ga je proglasil za nadškofa a leta 2004 ga je odpoklical in postavil Urana!!!!! Zakaj??? Rode z Bajukom je zapeljal našo slovesno vlado, da so bili domobranci pravi borci med drugo svetovno vojno!!!! Dobro, nekatere so nas zavedli. ali Woytili ni ušlo. Verjetno je spraševal Urana, kako je bilo v SFRJ, ko je kot pastir čuval svoje ovce, verjetno ni čutil niti kančka pritiska s strani SFRJ! Žal mu je bilo, zato je Rodeta odstavil, in imenoval Urana! Ker je bil prepošten in svoje srce je poklonil Kristusu........no naprej, kaj se je zgodilo, pa itak nima smisla omeniti, ker veste......Šele ko je Ratzinger imenoval Rodeta za kardilana, pa vemo vsi, zakaj ga je imenoval....
giljotina
07. 08. 2012 12.22
+1
Hvala, da brišete moje "slabe" komentarje in tako še naprej podpirate "plemenita" dejanja "plemenitega" vrha katoliške cerkve-prosim, da mi na moj e-naslov napišete, s čim sem si v prejšnjem komentarju zaslužila, da ste ga že dvakrat brisali...imate pa res cajt
irhaela
07. 08. 2012 13.07
+1
Giljotina, niste edini, ki vam admin briše, tudi meni, verjetno je sedaj na dopustu, ali pa bo ziher čez par minutk zbrisal najine komentarje...
giljotina
07. 08. 2012 11.24
+4
BRAVO IRHAELA, hvala, da si to napisala, natanko to so tudi moje besede, moji stavki, moje mišlenje...kot da bi jih preplonkala iz moje glave BRAVO
irhaela
07. 08. 2012 09.28
+12
V enaindvajsetih letih, odkar živimo v svoji državi, tonemo vsi materialno in moralno samo navzdol. No, šele sedaj se nam je v vsem izkazala, kakšna je naša Cerkev! Po osamosvojitvi je dobila ogromno zemlje in stavb, da ne omenjam še odškodnine v denarju, ki jim je radodarno izplačala država! Ravno Peterletu se imamo zahvaliti, da je Cerkev od osamosvojitve še največ pridobila! In pa še bi rada, več bi rada in to oblast nad slovenskim narodom! Namesto, da bi se nam zahvalila za pridobitev bogastva, ki ga je pridobila z denacionalizacijo, nas razdvaja! Skuša nam siliti, da naj sprejmemo domobrance za edine zveste borce slovenskega naroda, da so branili dom in da smo v času Jugoslavije živeli v totalitarizmu in vsiljuje nam, da naj domobrance celo častimo!!! Tukaj res sprašujem našo slovensko cerkev, ali nas ima tako za neumne, neuke, barbarske in zabite ljudi, da bi jim verjeli! No tukaj je moj odgovor, zakaj cerkev in njegovi podrepniki, kot so Janša z SDS stranko in Novakova z NSi stranko tako zavzeti za domobrance? No, če ne priznajo, da so bili domači izdajalci, ker so se povezali z nacistično Nemčijo, pa nam skušajo dopovedati, da so se branili proti komunizmu! Ne, dragi moji, branili so RKC cerkev in svoje vernike! Slovenske dežele pa niso branili, saj so izdajali partizane in civiliste, ter jih tudi morili! Svoje brate in sestre so morili v imenu RKC, da očisti Slovenijo pred komunistično zalego! Škof Rožman jim je s prižnice zagrozil, da če pristopijo k partizanom, da jih čaka pekel! Po nemškem porazu, pa jo je on ta prvi popihal v tujino, svoje ovce pa prepustil njihovi usodi! Angleži so jih vrnili razjarjenim in krvoločnim komunističnim rabljem, ki so jih mučili in metali v jame! Kje pa je bi takrat Rožman? Kod pastir je zapustil svoje ovce!!!!!! To je največja slovenska cerkvena sramota, ki se je zgodila med drugo svetovno vojno in takoj po vojni! Sedaj pa nas skuša zavajati, da ni bilo tako, kot smo vsi ves čas vedeli! Sedaj je meni še v večjo sramoto, ko vidim, kaj sedaj počenjajo, vse lahko delajo, ker so nedotakljivi in si celo drznejo odgnati enega našega dobrega očeta Urana iz slovenske zemlje.
tamorska
07. 08. 2012 09.00
+6
kaj se gredo tisti modeli iz vatikana . kdo jim je dal pravico da izganjajo slovenskega državljana iz svoje domovine ? to, da je papež bil hitler junge , pa nikomur ni mar anede . to , da vatikan molči o pedofilih v lastnih vrstah pa tudi nikomur ni mar . to da celotna katoliška cerkev sloni na goljufijah in nepošteno prigrabljenem denarju pa tudi ni pomembno . važno je da bodo od doma izgnali upokojenca zato ker MOŽNO JE da ima otroke???????????
walter2
07. 08. 2012 10.06
+3
Ankica vsekakor Uran ni ravno nedolžen,kar priča ta "preventivni izgon",da slučajno v javnost ne prodrejo novice o navezi desne vlade in cerkve pri"demokratičnih kreditih in porabi tega" in 100% je vedel ali bil udeležen pri nečednih poslih Mariborske nadškofije.
pravicnost1
07. 08. 2012 11.28
+0
To, da je bil papež pri Hitler jounge, je bilo za tisti čas tako, kot smo bili pri nas vsi Titovi pionirji. Moral si biti pionir, pa tudi če nisi hotel biti. Tako je tudi papež takrat kot šolar postal Hitler joung, kot vsi nemški otroci. Mene bolj skrbi kaj se dogaja sedaj. Med nekaterimi škofi imamo tudi homoseksualnost. Tukaj je resen problem. Pohujševanje ljudi. Saj to vidimo in okušamo na lastni koži. Tukaj pa Vatikan nič ne ukrene!!!!!!!!!!!!!!!
MsPikapiki
07. 08. 2012 08.43
+4
Mogoče pa Uran ni Janšev simpatizer in ga zato maltretirajo kot žival. Od kje so se vzeli ti cerkveni veljaki. Kaj niso še nikdar slišali za Jezusovo usmiljenje. Jezus je še za svoje rablje prosil Boga, da naj jim odpusti, ker ne vedo kaj delajo.
290ktober
07. 08. 2012 08.16
+3
To pa je tajno pismo na RKC in SDS način--takoj postane javno ,ko potrebujejo!!!!!!!!!!!!
MARK AUREL
07. 08. 2012 08.16
+3
Dragi moji, če bi katoliški duhovniki imeli družine, oziroma otroke bi se njegovo premoženje delilo med njimi in ne bi ostalo nič za Vatikan.
tron3
07. 08. 2012 08.43
+2
In to je bistvo obstoja Vatikana, vse je naše, nič se ne sme deliti!!