Slovenija

Podporniki: Uran je žrtveno jagnje

Ljubljana, 26. 07. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/N.Š.K./M.M.
Komentarji
360

Vzrok za umik upokojenega nadškofa Urana v Trst je domnevno očetovstvo, poudarja tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Uranovi podporniki pa svarijo, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

Po besedah Andreja Sajeta je razlog, da Vatikan umika upokojenega nadškofa Alojzija Urana v tujino, vprašanje njegovega očetovstva. Saje je za Odmeve pojasnil, da je Uran domneve očetovstva jasno zavrnil, zato verjame, da ko bo to vprašanje z Rimom rešeno, se bo Uran lahko vrnil v Slovenijo. "Mislim, da gre za komunikacijski šum med njim in Svetim sedežem," pravi Saje, ki je sinoči tudi potrdil, da Uran odhaja v Trst.

Obenem je zanikal, da bi bila vzrok za ukrep gospodarska ali denarna vprašanja, povedal pa je tudi, da je postopek stekel že v času prejšnjega nuncija.

Tiskovni predstavnik škofovske konference je še povedal, da je Uran za razrešitev s položaja ljubljanskega nadškofa zaprosil zaradi težav z zdravjem, "vzporedno pa so se razširile govorice o njegovem domnevnem očetovstvu, kar je zanikal, a so se še naprej širile".

Da bi se javnost pomirila, je bilo nato naročeno, naj se Uran umakne iz javnosti in nima velikih slovesnosti, je pojasnil Saje in dodal, da pa to ni pomenilo, da upokojeni nadškof ne bi smel več maševati.

Koga moti Uranova priljubljenost?

Saje zatrjuje, da gre za preventivni ukrep, da se javnost pomiri in se vprašanje dokončno razreši, nato pa se bo Uran verjetno lahko vrnil v Slovenijo.
Saje zatrjuje, da gre za preventivni ukrep, da se javnost pomiri in se vprašanje dokončno razreši, nato pa se bo Uran verjetno lahko vrnil v Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš

Podporniki upokojenega nadškofa Urana dvomijo v obstoj dekreta, po katerem naj bi moral Uran zaradi domnevnega očetovstva zapustiti Slovenijo. Menijo namreč, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

Predstavnik iniciativnega odbora Za ohranitev dobrega imena Urana Valentin Zibelnik je spomnil, da Saje v sredini izjavi v Odmevih ni pokazal samega dekreta, ki naj bi Urana v tujino napotil zaradi domnevnega očetovstva. Zibelnik je "skoraj prepričan", da dekret s takšno vsebino sploh ne obstaja.

Zibelnik je prepričan je, da so Uranu kršene človekove pravice. Ob tem je povzel po njegovih besedah uradno razlago profesorja kazenskega kanonskega prava Davida Cita, ki meni, "da nihče v cerkvi ne more izgnati nikogar iz njegove domovine, saj to lahko stori le njegova država".

Saje mu je tudi zatrdil, da osebno tega dekreta ni videl oz. da na škofijo niso prejeli nobenega pisnega dekreta. Zibelnik je še ponovil, da je Uran večkrat zanikal govorice o domnevnem očetovstvu. Tako ocenjuje, da mu ne dovolijo, da bi govorice z dokazi oz. testom očetovstva zavrnil, saj bi s tem "izgubili glavno točko obtožnice".

"Nihče ne more niti domnevno pisati o nečem, če ta krivda ni dokazana, niti dokazljiva," je dejal Zibelnik. Zato domnevno očetovstvo "ne bi smelo biti razlog za napotitev Urana v tujino, prav tako ta razlog ne bi smel biti v javnosti izrabljen v domnevah Cerkve". Prepričan je, da je Uran na dekret pristal "v svoji silni skromnosti in ponižnosti".

Uranovi podporniki menijo, da gre za konstrukt, s katerim bi se prikrile nekatere stvari, ki so po Zibelnikovih besedah "v nebo vpijoče bodisi z moralnega bodisi osebnostnega stališča določenih članov, tudi vrha Cerkve". Kot ocenjuje Zibelnik, ne gre za ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Zibelnik je ob tem spomnil na izjavo kardinala Franca Rodeta ob imenovanju in umestitvi Urana za nadškofa leta 2004, češ da gre za "kadrovsko napako".

Štuhec v začasnem umiku Urana iz države ne vidi težav

Podporniki Alojza Urana so prepričani, da gre za konstrukt, s katerim naj bi se prekrile določene stvari.
Podporniki Alojza Urana so prepričani, da gre za konstrukt, s katerim naj bi se prekrile določene stvari. FOTO: Dare Čekeliš
Ko nekdo postane škof, je podvržen disciplini vrha Cerkve, je še povedal Štuhec. Ob tem je izpostavil, da "imamo vsi na nek način pravico vedeti, v čem je problem", a bo po zadnjih informacijah treba počakati, da se stvar razplete.

Teolog Ivan Štuhec v začasnem umiku Urana iz Slovenije ne vidi posebej velikega problema, saj ne gre za izgon iz države. Kot je dejal, je tudi človekove pravice treba ločiti od svobodne odločitve podrejanju neki skupnosti, vsak škof pa je po njegovem mnenju podvržen disciplini vrha Cerkve in ne božjemu ljudstvu.

Štuhec iz do zdaj znanih podatkov sklepa, da gre v primeru Urana le za začasen umik iz Slovenije, da bi se razčistilo vprašanje o njegovem domnevnem očetovstvu.

Če se nekdo odloči za določeno skupnost, ali je to katoliška, budistična, islamska ali "katera koli že", se s tem svobodno odloči tudi za podrejanje pravilom te skupnosti. "To nima nobene zveze s človekovimi pravicami, govorjenje v tej smeri je popoln nesmisel," je poudaril Štuhec. Tudi sam pa se sprašuje o obstoju dekreta, saj po dosedanjih informacijah, ki so prišle od Urana in tajnika Slovenske škofovske konference Sajeta, ni govora o dekretu, temveč "bolj o nekem dogovoru med Uranom in Vatikanom oziroma Kongregacijo za škofe".

Ob tem Štuhec poudarja, da sicer ne more špekulirati, vendar pa se mu zdi "malo hecno in čudno", da podporniki Urana govorijo o konstruktu nekaterih v vrhu Cerkve. Zdi se mu namreč malo verjetno, da bi imel ta konstrukt takšen vpliv na kongregacijo v Rimu, da bi tam na tej osnovi "že kar ukrepali".

Po njegovih besedah pa je treba ločiti tudi izgon iz države in začasen umik iz države oziroma škofije. "Če že govorimo o tem, pa Cerkev lahko v vsakem trenutku vsakega klerika pokliče in ga prestavi na katero koli mesto na tem svetu, o tem sploh ni nobenega dvoma," je dejal Štuhec in dodal, da pa je druga stvar, ali povedo razlog za to ali ne.

Kot pravi Štuhec, je sicer v Uranovem primeru znana domneva, medtem ko po eni strani niso znana dejstva, po drugi strani pa se ve, da ne gre za izgon iz države.

Skupna izjava Stresa in Urana

Na dogajanje sta se s skupno izjavo včeraj odzvala Uran in ljubljanski nadškof Stres. Izrazila sta obžalovanje, da se je v javnosti pojavilo toliko različnih domnev, "ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje." Obžalujeta tudi, da so to nelagodje nekateri izkoristili za ponovno izražanje svoje nestrpnosti in predsodkov do Katoliške cerkve.

Nadškof Uran je v pokorščini sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti začasno umakne iz Slovenije. "V tem ne vidiva kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja," pravita Stres in Uran.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maruša Šuštar
31. 08. 2012 22.32
Vse bo prišlo na dan!
kawboy
27. 07. 2012 15.43
Kakšno žrtveno jagnje neki, zakaj naj bi bil pa uran več vreden kot ostali državljani. In potem še cerkveni dostojanstveniki govorijo o človekovih pravicah. Kršijo jih pa največ v RKC-ju.
jn244
27. 07. 2012 12.54
+4
Vsa katoliška vera temelji na medsebojni ljubezni in odpuščanju "grehov". Če je g.Uran kdaj podlegel skušnjavi, naj pač zmoli, če treba 300 ave marij in karkoli je že pač potrebno za opranje greha. Vsaj tako mislim , da se dela. Ne vem, odpustkov najbrž več ne prodajajo, ali še? Vsem je jasno, da gre za denar ali pa za nekoga odriniti pri napredovanju. Po mojem so mu to skujali naši stremuški duhovniki, saj vsi vemo kakšen boj se bije tudi pri njih za denar, oblast, prestiž. K temu me še dodatno vodi smešna misel, da so hoteli zadevo pomiriti. Smešno, saj je zadeva že dolgo pomirjena, nihče več se ni z njo ukvarjal - s to gesto so zadevo samo namerno vzpodbudili. Veliko katoliških duhovnikov ima otroke, za katere ve vsa okolica, npr. duhovnik v Turnišču ima tri uradno, za dva pa se samo govori ( premestili so ga v kobilje). Ko ga mal srkne o tem sam veselo razlaga. V glavnem to vedo vsi daleč naokoli že leta, pa kaj. Najbrž se je pokoril. Nočem moralizirati o celibatu, za mene je to osebna odločitev vsakega posameznika, ampak za božjo voljo - naj začnejo uporabljati KONDOME - saj to je zdaj dovolje, mar ne!
Anton Benedik
27. 07. 2012 14.21
+0
Ocitno je v tem primeru prisla do strahotne veljave tista znacilna slovenska karakteristika to je:nevoscljivost in ZLOBA!!
Bojan-F
27. 07. 2012 12.19
+0
Nekoč se je partiji lojalni komunist g. Kavčič Stane tudi moral umakniti zaradi priljubljenosti pri ljudstvu. In spoštoval je partijsko odločitev. Tako spoštuje odločitev svojih tudi g. Uran Alojzij. Mu že paša tako.
marjankos
27. 07. 2012 12.16
+1
A samoupravljalci tukaj gori res ne razumete, da gospod pripada skupnosti, ki ima zapisana stroga pravila igre in se tega tudi drzi. A res ne razumete, da se je gospod prostovoljno odlocil za to sluzbo, ki je mimogrede vsega spostovanja vredna, tako kot vsaka druga sluzba. Poleg vseh ostalih zakonov, ki jih mora spostovati, mora spostovati se zakone RKC. To, da gre gospod v Trst, je pomebno za mene priblizno toliko, kot kam gre TV voditeljica na dopust to poletje... A nekateri o clovekovih pravicah, da ni mogoce izbrisan...
k_komet
27. 07. 2012 14.24
+1
Tako je. Ampak, nekateri še zmeraj nasedajo na provokacije in dolgoročno delajo samo škodo (beri - korist RKC)
resslovenka
27. 07. 2012 16.57
marjankos Mi samoupravljalci trdimo, da se skupnost, ki ima stroga pravila igre le teh ne drži. Mislim, da noben bog ne odpušča pedofilom, hinavcem in svetohlincem!
MERDE-AVE-MERDE
27. 07. 2012 12.12
+3
Slovenski škofi so bili pred nekaj leti v Rimu, poročali so papežu in njegovim najbližjim sodelavcem. Prav o vsem so jih spraševali, tudi o podrobnostih. Med drugim o gospodarjenju, o katerem je znano in jasno, da o njem odloča Vatikan, lokalna Cerkev pa samo do omejene vrednosti, znatno manjše od tiste, o kateri krožijo govorice v zvezi s slovensko Cerkvijo. Torej gre skupaj za več kot 1,1 miliarde EUR izgube, za katero je odgovorna lokalna cerkev do višine manjšega zneska izgube in Vatikan za večji del.
primitivec.jaka
27. 07. 2012 10.41
Adhajama na dapust, se javma čez kšn mesec-jemeite se, pa ne hlaponita inu paru ne spušite, kar taku u prazno....Lep pazdrav Jaka inu moy.profil!
mark54
27. 07. 2012 09.22
+1
Ljudmila bo v parlamentu povedala kar ima za povedat. O slovenski družini : oče ,mati, otroci , pa g.župnik ( ali celo nadškof? )!! To je družina po ljudmilinem vzorcu !! TO JE VZOR(Č)NA DRUŽINA! Za tako družino se je treba borit ane ?.
mark54
27. 07. 2012 09.18
+2
Ta g. Zibelnik je pa malo zmeden. enkrat pravi da ni dekreta in da ga ne obtožujejo zaradi otroka ( ampak je preveč priljubljen ) malo kasneje pa pravi da če bi mu dovolili narediti test bi izgubili glavno temo obtožnice. nato zopet pride v navzkrož sam s sabo :previ da dekreta sploh ni . nekaj besed naprej pa trdi da je na dekret pristal(uransevead) v svoji ponižnosti. Naj se že enkrat skulirajo ti cerkvene miši in naj n e komplicirajo kjer ni kaj komplicirati. če dekreta nebi bilo , se uran verjetno nebi selil ( ali pa bi se že zdavnaj sam odselil kamorkoli bi mu pasalo ). Tako pa dekret vsekakor je. v njem pa verjetno ni vzroka zanj ker nimajo navado utemeljevati take stvari, Po moje ! In uran ga MORA spoštovati , ali pa pač mora pričakovati ukrepe proti njemu ( izobčenje -odvzem duhovniških pooblastil ali kaj podobnega) kar pa nebi smel biti nek velik problem. Preteklosti mu ne morejo vzeti. bil je kar je bil. zdaj pa je itak samo upokojenec ! in nima neke prihodnosti v nobenem primeru. Naj naredi kar misli da je njemu prav !!! O kaki vznemirjenosti med verniki ali celo neverniki pa ni bilo niti govora ker je ni. Tudi kake velike priljubljenosti med verniki ni bilo zaznati dokler niso to galamo sprožili iz vatikana. Tudi glede otrok(a) ki bi jih naj imel ali ne imel je javnost čisto ravnodušna. Če ga ima naj ga ima. naj ga pomaga vzdrževati ( če je še majhen) ali pa naj ga prizna ! če pa ga nima pa tudi prav ! ne neke velike teatralne zgodbe delat iz vsega tega ker ni nobene potrebe.
bus303
27. 07. 2012 09.12
+4
Uran je rad od časa do časa "skočil in špricnil".
izdajalecivan
27. 07. 2012 08.55
+1
Ma dajte nehat objavljat o tem uranu koga sploh zanima kaj počne on pa stres pa rode pa ostali luzerji
Tonček Balonček
27. 07. 2012 09.39
+6
Pri Štuhecu ej pa še vedno vsrta. Do nejga pridejo le tiste, ki so s eizkazale v globoki veri in ki so dovolj molile za to srečo z njim. Baje da so občutki pod njim nadzemeljskim, nekaterim s eprikaže celo Marija, squirtajo celo, blagoslovljeno vodo!
I G N O R A N T
27. 07. 2012 08.48
+2
Taksni so pac.Ko imajo koristi ljubijo ko ni koristi pa adijo
godhead
27. 07. 2012 08.36
+18
ljudmila novak, ki je vedno tako pametna pa se tokrat nič ne oglaša s svojimi modrostmi o svetosti družine?
mark54
27. 07. 2012 09.21
+1
ona bo v parlamentu povedala kar ima za povedat. O slovenski družini : oče ,mati, otroci , pa g.župnik ( ali celo nadškof? )!! To je družina po ljudmilinem vzorcu !! In tu ni mesta za * !
zalijanc
27. 07. 2012 08.33
+11
Vatikan trdi, da je krivo očetovstvo. Uran trdi, da ni oče otroka. Ko laž postane orodje cerkvi in politiki je čas za resetiranje ljudi.
wsharky
27. 07. 2012 08.15
+3
...Podporniki: Uran je žrtveno jagnje ... a so tem podpornikom oprali mozgane ... Alojzek je ocka in to je super novica ...
bus303
27. 07. 2012 08.21
+2
Verniki so očitno slepi, od prvega do zadnjega.
zalijanc
27. 07. 2012 08.36
+4
ko rojstvo otroka postane greh je vera izgubila naravo.
galop
27. 07. 2012 07.45
+1
naj ga žrtvujejo če je žrtveno jagnje.najbrž je to zaradi zvona...
01xxy
27. 07. 2012 07.13
+5
Ali je to klofuta slovenski cerkvi ali državi Sloveniji?
ce.ce.
27. 07. 2012 06.48
+12
Sej je fejst desc, zakaj pa ne....a ja, ne smejo, samo fantke lahko..
bus303
27. 07. 2012 08.21
+1
Uran je evolviral, preskočil je iz fantkov na punce .. čestitam za napredek!
WikiX
27. 07. 2012 06.41
+2
Alojzij Šustar je 25. junija 1991, vimenu Slovenske škofovske konference poslal posebno pismo; "Dejanje osamosvojitve pa ni uperjeno proti nikomur in naj tudi ne bo. Naš narod se ne osamosvaja zato, da bi prekinil sožitje in sodelovanje z drugimi narodi, temveč zato, da bi bilo to sožitje enakopravno in pravično, s tem pa tudi trajno. Z drugimi narodi, predvsem pa s tistimi, s katerimi nas vežejo tesnejše zgodovinske vezi, želimo živeti in sodelovati v miru, medsebojnem razumevanju in spoštovanju. Ko naš narod stopa na samostojno pot, ostaja Katoliška cerkev na Slovenskem z njim povezana in solidarna. Tudi v prihodnje želi v svobodi izvrševati svojo versko in moralno poslanstvo ter s tem prispevati k moralnemu in duhovnemu življenju državljanov Republike Slovenije. Moralna trdnost in duhovnost sta nepogrešljivo jamstvo za trajno, uspešno, srečno in blagoslovljeno prihodnost. Vodstvo Katoliške cerkve na Slovenskem vabi vse verujoče, naj v teh slovesnih trenutkih svojemu veselju pridružijo tudi goreče molitve za domovino v veri in zaupanju, da je Bog z nami na naši poti. Pred nami so leta odgovornega in požrtvovalnega dela. Slovenski škofje pozivamo vse vernike in vse ljudi dobre volje, da se med seboj spoštujemo in delamo za skupni blagor." Umrl je 29. junija 2007, jeseni leta 1941 ga je ljubljanski škof Gregorij Rožman poslal v Rim, kjer so ga posvetili v duhovnika. Leta 1997 je nadškofa Šuštarja nasledil Franc Rode, Papež Janez Pavel II. pa je 5.decembra 2004 imenoval Alojzija Urana, ki je po študiju v Rimu, začel kot vodja malega semenišča pri sv. Petru v Ljubljani. 28. novembra 2009 je papež Benedikt XVI. sprejel njegov odstop s položaja ljubljanskega nadškofa in metropolita, zaradi slabega zdravja in imenoval na njegovo mesto Ante Stresa.
ce.ce.
27. 07. 2012 06.48
+1
WikiX
27. 07. 2012 07.42
+2
Eh, nič kaj, zgleda nam še vedno prodajajo iste buče, kot jih je zalival oni naci Rožman.
Angela Franko
27. 07. 2012 06.18
+4
Inkvizicija vdanašnjem času,pto je nezaslišano!!!!!!