Slovenija

'Vernike prosiva, naj v teh težkih časih okrepijo svoje molitve za Cerkev'

Ljubljana/Vatikan, 25. 07. 2012 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./N.Š.K./V.L.
Komentarji
1407

"Nadškof Uran je v pokorščini sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti začasno umakne iz Slovenije." To sta v skupni izjavi zapisala ljubljanski nadškof Stres in nekdanji nadškof Uran. Obenem sta izrazila obžalovanje, da se je v javnosti pojavilo toliko različnih domnev.

Vatikan se za tako hudo kazen, kot je izgon iz države, odloči zelo redko.
Vatikan se za tako hudo kazen, kot je izgon iz države, odloči zelo redko. FOTO: Reuters

Novica, da mora nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran zapustiti Slovenijo, je sprožila številna ugibanja. Danes sta se na dogajanje odzvala Uran in ljubljanski nadškof Anton Stres. V skupni izjavi sta izrazila obžalovanje, da se je v javnosti pojavilo toliko različnih domnev, "ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje." Obžalujeta tudi, da so to nelagodje nekateri izkoristili za ponovno izražanje svojih nestrpnosti in predsodkov do Katoliške cerkve.

Nadškof Uran je v pokorščini sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti začasno umakne iz Slovenije. "V tem ne vidiva kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja," pravita Stres in Uran.

"Vernikom sva hvaležna, da čutijo s Cerkvijo, s škofi in duhovniki, ter jih prosiva, da ohranijo edinost in zaupanje. Verjameva, da bodo vse stiske, ki jih v tem trenutku doživlja Cerkev, okrepile našo krščansko identiteto, zrelost in odgovornost zanjo. Zato jih tudi prosiva, naj v teh težkih časih okrepijo svoje molitve za Cerkev," sta še zapisala.

Ljubljanski nadškof Anton Stres in upokojeni nadškof Alojz Uran sta se odzvala na dogajanje.
Ljubljanski nadškof Anton Stres in upokojeni nadškof Alojz Uran sta se odzvala na dogajanje. FOTO: Dare Čekeliš

Takšnih izgonov zelo malo

Za tako hudo kazen, kot je izgon škofa ali nadškofa v tujino, se v Vatikanu odločijo le redko. Prekršek za odstavitev škofa bi moral biti zelo hud, izgoni pa so zelo redki. V Vatikanu se letno izve za dve do tri kazenski odstavitvi. Takšnih izgonov, kot naj bi doletel upokojenega nadškofa Alojzija Urana, pa je res zelo malo. Težko je tudi oceniti, pri koliko navidezno rednih upokojitvah gre za prisilne upokojitve. Škofje morajo namreč pri starosti 75 let papežu ponuditi svoj odstop, ta pa se nato odloči, ali bo lahko škof še nekaj let deloval ali se mora upokojiti. Vprašanje pa je, ali je šlo tudi pri Uranu, ki se je pred tremi leti upokojil uradno zaradi zdravstvenih razlogov, za kazensko upokojitev.

Vatikan razlogov za odstavitve ne navaja

Teolog Ivan Štuhec poudarja, da je najhujša negotovost, ker ne vemo, kaj je res. Prav tako Štuhec opozarja, da Uran očitke Rima glede potomstva odločno zavrača.

Pred dvema tednoma je Vatikan uradno potrdil, da je odstavil 52-letnega slovaškega škofa, ki je bil med verniki zelo priljubljen. Vatikan je prek tamkajšnje nuncijature slovaške vernike pozval, naj papeževo odločitev sprejmejo in spoštujejo, drugih pojasnil za odstavitev pa niso dali. Je pa na Slovaškem splošno znano, da odstavljenemu škofu očitajo številne finančne nepravilnosti v njegovi škofiji.

Ali s tem ukrepom Vatikan krši človekove pravice?

Duhovniki in redovnice se prostovoljno odločijo, da se bodo podredili cerkvenim zakonom. Če se ukazom svetega sedeža ne bi podredili, ga Vatikan ne bi preganjal ali zaprl, pač pa bi ga razrešili iz duhovniškega stanu, s čimer do Cerkve ne bi imel več obveznosti.

Pri varuhu človekovih pravic RS pravijo, da so prejeli kar nekaj vprašanj v zvezi z izgonom Urana. Kot dodajajo, pa nimajo še nobenih verodostojnih informacij, na podlagi katerih bi lahko oblikovali stališče. "Varuh v okviru svojih nalog oziroma pristojnosti obravnava le kršitve oblastnih organov, ne more pa preiskovati domnevnih kršitev organizacij civilne družbe ali posameznikov," še pravijo.

Na Facebooku je stran Podpora Alojziju Uranu, kjer lahko verniki in neverniki izrečejo mnenje podpore in besede spodbude upokojenemu nadškofu. Stran je odprla civilna iniciativa, saj so prepričani, da so Urana doletele sankcije brez kakršne koli obtožbe ali obrazložitve.

Uran pripravljen tudi na test DNK, da dokaže resnico

Ukrep, ki je doletel Urana, je sprožil veliko vprašanj predvsem o razlogih zanj. Ugiba se namreč, ali so za njegov izgon mogoče krivi sporni posli mariborske nadškofije, za katere je Uran vedel in pri njih celo sodeloval, ali pa govorice o očetovstvu.

Uran, ki je med verniki zelo priljubljen, očitke o očetovstvu zavrača in javnosti sporoča, da je pripravljen narediti test očetovstva, če bi kdo od njega zahteval priznanje očetovstva. Zakaj potem prihaja iz Vatikana tako huda kazen? Uran, ki je že od maja nastanjen v Zavodu Svetega Stanislava v Šentvidu, je po besedah patra Bogdana Knavsa, ki je bil gost v oddaji 24UR ZVEČER, zaradi ukrepa zelo razočaran in prizadet.

Upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana je doletela ena hujših kazni.
Upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana je doletela ena hujših kazni. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska škofovska konferenca molči

Ukrepa pa včeraj niso želeli komentirati niti v nadškofiji Ljubljana, kjer pravijo, da gre v primeru nekdanjega ljubljanskega nadškofa Urana za dogovore, ki so potekali med njim in ustreznimi organi Apostolskega sedeža, zato se ne čutijo pristojne, da bi zadevo komentirali.

V Oznanilih je župnik Bizant zapisal, da je Uran prejel zahtevo, naj čim prej zapusti Slovenijo, kamor se lahko vrne le s soglasjem Kongregacije za škofe v Rimu. "Kdor koli vsaj malo pozna njegovo življenje, ve, da je garal za evangelij, kolikor je le mogel, tudi na škodo svojega zdravja."

Ljubljanska nadškofija, tudi če bi v zvezi z Uranom karkoli bilo, nima nobenih pristojnosti, kajti vsi škofje spadajo v škofovski zbor, za katerega je neposredno pristojen Sveti sedež, pojasnjuje cerkevni pravnik Karel Bolčina. Tako po njegovih besedah tudi ni nujno, da Slovenska škofovska konferenca in ljubljanska nadškofija o odločitvi glede nekega slovenskega škofa kaj vesta. Lahko se sicer z njimi o odločitvi posvetujejo, ni pa nujno, saj je to "stvar kongregacije in škofa", pravi Bolčina.

Za pojasnila o tem, kaj se je dejansko zgodilo, je po pojasnilih Bolčine pristojen apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Ta pa je trenutno na počitnicah, zato za pojasnila ni dosegljiv.
"Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav," je poudaril Bolčina.

Kot sicer pojasnjuje, prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju, ki naj bi doletela Urana, niti ni tako huda kazen. Po njegovih ocenah je najstrožji ukrep v Cerkvi odvzem duhovniške službe in suspenz iz kleriškega stanu.

Prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju pa po navedbah Bolčine v Cerkvi med drugim uporabijo v primerih, ko nekdo uči v nasprotju s krščanskim naukom, ko gospodarsko slabo upravlja škofijo, ko se aktivno vmešava v politiko ali tudi v primerih, povezanih s človekovim dostojanstvom, ki se nanašajo na spolnost, splav, trpinčenje ali umor.

Novico o izgonu je razširil župnik župnije sv. Jakob ob Savi Vlado Bizant, ki je v nedeljskih Oznanilih sporočil, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo. Bizant je zapisal, da je za Urana "izgnanstvo iz domovine res huda preizkušnja", vendar da je odločitev Kongregacije za škofe sprejel, upa pa, da se bo lahko čim prej vrnil v domovino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
26. 07. 2012 14.10
+1
zvon 1 ----2 nlb se v rdečih števikah vrti
partizan07
27. 07. 2012 22.51
+1
partizan07
26. 07. 2012 13.29
+1
POCASI IN SIGURNO GREJU HAHAHA VAZNO DA SO ZACELI
primitivec.jaka
26. 07. 2012 11.56
-1
Taku kt se tule tukile advija, bi lahku kšno »kalumbijsko erotično lemunado«, s kšne tavžnt nadaljevanj, prčel snemat-kr 24ur, se prav POP paaaaa...
partizan07
27. 07. 2012 22.55
+1
A DVA SE BOLJ LAZEJU KOT JANEZEK HAHAHAHAHT
Tonček Balonček
26. 07. 2012 11.32
+1
Učili so nas, da je Cerkev sicer polna pokvarjenosti, nemorale in gnusobe, vendar kot ladja tovori pravi zaklad. Nekega dne pa sem ugotovil, da tudi to ni res, saj to ni Kristusov čoln, ki bi tovoril »skrinjo zaveze«, ampak zgolj mogočen, toda na potopitev obsojen Titanic, ki prevaža človeško tradicijo, polno antičnih, poganskih in državnih primesi....še ­vedno smo državljani rimskega cesarstva in je večina stvari enakih. Samo stopite v muzej in videli boste, da je vse enako: črke, slovnica, pravo, orodje – kose, motike in podobno – vse je kakor pri Rimljanih. Razlika je v tem, da je bila rimska država, če odmislim preganjanje kristjanov, precej boljša od ­naše! (prosto po Vinku Ošlaku). In za takšno Cerkev naj še molimo, lepo vas prosim!
saintjozef
26. 07. 2012 11.35
+1
Molit zato, ker se ob molitvi ušesa in oči zaprejo......
primitivec.jaka
26. 07. 2012 11.52
-1
Svetijoža, pa mažganov nč ne nucaš, taku kt npr. muka_damabranske pa še kj njih..., kj ne????
partizan07
26. 07. 2012 13.34
+2
NAJPREJ SO NAS OKRADLI ZDAJ PA PROSIJU DA MOLIMO MOGUCE JE PA MISLO DA NAM CRKEV VRNE UKRADENO HAHAHHAHA
cupofmarja@email.si
26. 07. 2012 11.32
+0
ja...seveda........majo pa res tile težke čase....sploh k morjo tolk davkov plačvat........pa preveč drobiža očitno pade v mošnjičke.......
Mugabee
26. 07. 2012 11.19
-5
Njegova sestra nas je nekoč daljnega leta 1975 učila tehnični pouk. Pljunuta brat zato smo jo klicali bojler.
zack12
26. 07. 2012 11.07
+12
MOLILI BOMO ZA BOLNE, UBOGE, ZAPUŠČENE, RAZOČARANE,OSAMLJENE, PREVARANE, ŽALOSTNE......nikakor pa ne za tako "CERKEV"
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.24
+1
bolni ne rabijo da kdo moli za njih ampak zdravljenje
Tonček Balonček
26. 07. 2012 11.26
-1
Tudi RKC ga potrebuje, čeprav je očitno kronični bolnik, počasi bo pa terminalni.
zack12
26. 07. 2012 11.33
+1
Tinjak, če bi vedel, da molitev ni samo drdranje nekaj na pamet naučenega, ampak je molitev -DOBRA MISEL O NEKOM, tega ne bi napisal..
Tina Jakopin
26. 07. 2012 14.06
+3
Zakaj pa v cerkvi pobirajo starim ljudem denar če gre samo za dobro misel o nekom
saintjozef
26. 07. 2012 11.07
+5
Da nekdo izda domovino v imenu cerkve smo že videli.
partizan07
26. 07. 2012 12.59
+2
KML
26. 07. 2012 10.47
+4
Ponovno objavljam zelo dober komentar, ki se nanaša na članek Toneta Hočevarja z naslovom Rimski imperij in njegovo obrobje (Delo): tisti delov hočevar je danes napisal nekaj in zadel bistvo te zadeve. s tema dvema šusoma uranu so nas vatikanci POBRCALI V RIT VSE SLOVENCE, z vsemi našimi škofi in rodetom vred, ne glede na to koliko so ti sami prispevali k temu. gre za ukor ljudstvu, ki je po njihovem premalo krščansko. naš prijatelj rode nam je že kakšno leto nazaj očital, da smo (preveč) sekulariziran narod. Jasno je: da bi jim vatikan takole odstrelili verske voditelje, to se enim poljakom, hrvatom ali perujskim inkom še lep čas ne bo zgodilo. Oni so na katoliški liniji, hodijo v nedeljo cerkev in ne verjamejo v Da Vincijevo šifro bolj kot v Novo zavezo. Natanko to pa je vtis, ki ga vatikancem (inkluziv tistim s slovenskimi geni) dajemo mi. in to z uranom (in nami vsemi) gre zdaj v zgodovino, tako kot je šel koncil v konstanci. Zato pa hočevar danes omenja Brižinske spomenike. Pazte, po tistem, ko smo bili mi pokristjanjeni tam iz Ogleja in Solnega grada ven, so vikingi gor na severu še nekaj časa verjeli v Odina. Rimska cerkev pa tudi danes ne pozna instrumentov kot so volja ljudstva, pa refrendumi o tem kako naj nekaj bo, kar smo zdaj v zadnjih 20 letih "osvojili" mi. Pri njih so dogme železne, subordinacija absolutna, zaveze dosmrtne. Pri njih ni nobene trte mrte, oni so trgovci z večnostjo, tu ni prostora za tveganje. Seštejte stotine milijonov bolj obedientnih katolikov po svetu in takoj vam bo jasno, da nas je rim preštel in da meni, da si takole ravnanje z enim drobižnim ljudstvom lahko privošči. toliko, da boste vedeli, kdo MA VAS RAD in koliko!
Mr.JanHara
26. 07. 2012 11.29
+1
tiapia
26. 07. 2012 10.47
+2
Kako ste smešni vsi vi goreči zagovorniki. Res mislite, da je Uran tko nedolžen? Da se vam ne bo zaletelo, ko se bo izkazalo, da je to, da ima otroka še najmanj kar je zagrešil. Neverjetno kako z lahkoto se pustite zmanipulirat. Ali je Cerkev kršila človekove pravice? Seveda jih je - saj jih vsak dan! Če samo pomislimo na slovensko delovno zakonodajo, ki prepoveduje spolno diskriminacijo na delovnem mestu. Kako si lahko potem Cerkev (ki jo žal financiramo vsi) dovoljuje, da iz vodilnih položajev izključuje polovico populacije? Čas je, da se vsi poberejo iz države, ne samo Uran.
KML
26. 07. 2012 10.49
+3
Podpis! In da nam pustijo vse premoženje, ki so nam ga pokradli od pokristjanjevanja do danes!
partizan07
26. 07. 2012 13.41
+1
KML
26. 07. 2012 10.39
+4
Ponovno objavljam zelo dober komentar: ogopogo 26.07.2012 00:23:55 18 21 3 Gospod Uran. Priložnost, da se ponosno in s pravim dostojanstvom uprete temu umazanemu aparatu poneumljanja in zatiranja, ki jo predstavlja mafijska vatikanska oblast, ste zapravili. V mojih očeh bi bili pravi slovenski narodni heroj. Tako pa ste le še eden izmed ubogih jagenjčkov katerem je ravno ta aparat do popolnosti izpral možgane. Kot vernik se počutim izdanega in NE ZAUPAM VEČ TEJ INSTITUCIJI. Sram vas bodi vse skupaj. Zaradi takšne politike cerkve že v preteklosti ni čudno, da smo bili Slovenci vedno le hlapci in prav takšne nas vidijo tudi v tujini. Pokorne, bogaboječe, prestrašene, zafrustrirane in med seboj skregane samouničevalske ovce. In v veliki meri je odgovornost na ramenih rimskokatoliške cerkve in njej naklonjene oblasti. Še enkrat, SRAMOTA !
WikiX
26. 07. 2012 10.37
+0
Urana Abdulo so odstavili, ker je takšno moralno stanje v Sloveniji in so mu ljudje verjeli, ima take oke in katonični nasmešek kot iz risanke, zgleda kot Beny Hill. Ljudje ne marajo, če jih kdo hudo razočarala, potem lahko reagirajo zelo burno, vsa čustva obrnejo proti objektu svojega oboževanja, to je kot bi se po dolgem času skregali s svojo ljubljeno in zvedeli, da je vmes podrla pol študetskega doma, kadar pa gre za upanje, lahko gre še kdo v jihad!
cirus
26. 07. 2012 10.29
+3
Uran pač dobil \"PONUDBO, KI JE NI MOŽNO ZAVRNITI\".
partizan07
26. 07. 2012 13.43
+2
STRES MU JE NEKAJ PORINO VIDITE DA ZEVA HAHAHAHHAAHA
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.25
-19
Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj
tomii83
26. 07. 2012 10.29
+9
Če bo tebi bog pomagal bo tud meni.A si že razmišljal da bi šel malo na izlet v Begunje al pa Vojnik?
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.32
-12
Sem razmišljal, ampak naše poslanstvo je poslanstvo in prisegel sem generalnemu upravitelju pokrajinske uprave, generalu Leonu Rupniku
tomii83
26. 07. 2012 10.35
+6
Rupnik je zarukanec ker je z ovcam prisegel hitlerju in veliki nemčiji.Pa orel je nemški hehe.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.38
-8
Na moji zastavi ni nemškega orla in tudi pri prisegi ga ni bilo. Je bil pa kljukasti križ in slovenska trobojnica s kranjskim orlom
tomii83
26. 07. 2012 10.39
+5
Svastika pa nemški oreh gnus bruh za kozlat.
tomii83
26. 07. 2012 10.41
+3
Svoje riti ste prodali tretjemu rajhu in vatikanu sram vas bilo hehe.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.42
-5
Nemški oreh? hehe. Če si spil pa preveč avstrijskega vina, pa ni čudno, da si bruhal. V slovenskem domobranstvu nikoli nismo pili
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.42
-2
Tretji rajh in vatikan se nista imela rada. Pojasni to, ovenčani jugoslovan
tomii83
26. 07. 2012 10.43
+1
Ja ste prisegli hitlerju velikemu židu in muslimanskemu zavezniku.
tomii83
26. 07. 2012 10.43
+2
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.44
-4
Ne prisegli smo vodji velike nemčije. Danes je to Angela Merkel in z veseljem ponovno prisežem vodji velike nemčije
tomii83
26. 07. 2012 10.45
+3
Ko je Mussolini dal ubiti Pija Xl je dal ustoličiti Pija XII nacističnega papeža in od takrat sta si bila Vatikan pa tretji raj rit in srajca.
tomii83
26. 07. 2012 10.46
+2
Hitlerju ste prisegli svinje ene fuj gnus.
tomii83
26. 07. 2012 10.47
+3
Tukaj je slovenija,slovanska deželica in ponosen sem da sem slovan.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.48
-5
3/4 nemčije je protestantske, zato ne ugibaj o papeških zarotah, ker jih ni. Hitlerja tudi sam ne maram, a spoštujem domobransko prisego
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.49
-3
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.51
+2
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.52
+0
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.54
+3
res obvladaš besedni zaklad. sam batjuška Stalin bi bil ponosen nate
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.55
+0
a imaš njegovo sliko v sobi? In zakaj ne?
Tina Jakopin
26. 07. 2012 10.55
-1
luka prosim povej kje se lahko dobiva da ti povem nekaj na oko
tomii83
26. 07. 2012 10.55
+2
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.57
-2
acimam50
26. 07. 2012 10.58
-1
tomii83
26. 07. 2012 10.58
+2
Жал ми е за моите слаби човек
Lukadomobranec
26. 07. 2012 10.58
tomii83
26. 07. 2012 10.59
+0
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.00
-3
žal mi (j)e za moite slabi čovek. ja ponyemal wsyo.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.01
-1
čovek se drugače reče čelawyek (v latinici, da boš vedel)
tomii83
26. 07. 2012 11.03
+2
Dej povej kaj v lužiščini če je kj slovana v tebi.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.05
+1
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.05
+1
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.07
+1
učil sem se jezik zmagovalcev 2. svetovne vojne in tudi jezik poražencev znam, tako da me pusti pri miru, dokler mi po poljsko ne poveš: na polju rase pšenica.
tomii83
26. 07. 2012 11.09
+0
ni razlike velike,oboji so dokaz da je bil berlin nekoč slovanski tako kot avstrija in madžarska.A ti ločiš kaj je polabsko pa porabsko?
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.09
+0
no ja, sedaj ti dela google prevajalnik in me ne zanima več
tomii83
26. 07. 2012 11.10
+2
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.10
-1
Laba ali Raba je bistvena razlika. Ob Rabi je nekaj Slovencev, ob Labi so pa drugi Slovani
tomii83
26. 07. 2012 11.11
+3
Slava Perunu,Svarogu,Svetovidu Morani Jarilu in Vesni jaz sem ponosen na rodne bogove.
tomii83
26. 07. 2012 11.12
+2
Sedi pet čeprav ti jo dam s težkim srcem ampak naj ti bo.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.13
-1
no za polje in pšenico ti verjamem, ker se pravilno sliši. poljsko ne znam dobro, priznam, a vem, kaj je poljsko in kaj češko.
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.14
-1
To so stari slovanski bogovi. Če bi človek vedel, kako so jih sploh častili, bi me to zelo zanimalo
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.15
+2
Luka nebi šla na pijačo bi se kar na brzino pomenla. Najlažje je bit glasen po forumih
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.18
-2
Ženska, ne umešavaj se v moške zadeve. Bodi vesela, da sva vsaj vojskovanje opustila
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.22
+2
ni ženska majstr. Ženska si ti ker nimaš jajc da se pokažeš
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.28
+1
Poglej, jaz imam sliko, imam ime, imam prepričanje, ti si pa le ena nadležna tina. Ena izmed mnogih, ki jim je oči pred spanjem govoril pravljice
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.28
+0
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.32
+0
No ja, lepo se imejta, veliko rdečih vrtnic vama želim in kupita si rdeče preservative, če pa še nimata rdečih rjuh pa hitro v trgovino
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.33
+0
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.33
+0
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.33
+0
kje maš sliko in ime. hinavc zahrbtni. pokaži se
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.36
-2
a te prijavim zaradi groženj? kako naj se ti pokažem. Ok dobova se 2. avgusta
Lukadomobranec
26. 07. 2012 11.36
+0
Tina Jakopin
26. 07. 2012 11.49
+0
tam se hvali da sodeluješ z domačimimi izdajalci in zdaj boš mene prijavil na policijo. res si heroj
Mr.JanHara
26. 07. 2012 11.54
-1
Luka, pred smrtjo je Rupnik Zavpil: Naj živi slovenski narod.
Mr.JanHara
26. 07. 2012 11.55
-1
Stanovnik je pa med jurišem vpil: Na golaž, na golaž...
Lukadomobranec
26. 07. 2012 12.15
-1
Hvala Mr.JanHara. To je Rupnik pred strelskim vodom res zavpil. Za Stanovnika pa ne vem, če je sploh kaj jurišal in če je zadel kakšnega Nemca. Defin
Lukadomobranec
26. 07. 2012 12.16
+0
itivno je pa poskrbel za menažo (topel obrok)
Tina Jakopin
26. 07. 2012 14.02
+1
zakaj je rupnik to zavpil če je pa moril slovenski narod?
warianta
26. 07. 2012 10.23
+1
"Prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju pa po navedbah Bolčine v Cerkvi med drugim uporabijo v primerih, ko nekdo uči v nasprotju s krščanskim naukom, ko gospodarsko slabo upravlja škofijo, ko se aktivno vmešava v politiko ali tudi v primerih, povezanih s človekovim dostojanstvom, ki se nanašajo na spolnost, splav, trpinčenje ali umor." Zakaj pa tega ne spoštujejo? Da ne bo pomote - nič nimam proti veri, katerikoli, ampak ločitev države in cerkve je pa minimalni standard - ki pri nas ni pokrit. Ne vem, zakaj se mešamo v notranjecerkvene odločitve - Uranu ni zakonsko prepovedano bivanje v Sloveniji, če pa želi ostati del cerkve, katere pripadnik je na podlagi prostovoljne odločitve, mora pa spoštovat tovrstne "kazni in ukrepe".
Mojito23
26. 07. 2012 10.21
+1
'Vernike prosiva, naj v teh težkih časih okrepijo svoje molitve za Cerkev' aja, pa prinesite tudi kaj denarja!
idragunov
26. 07. 2012 10.12
+17
Ne recem za posameznika, amapk cerkev je najbolj pokvarjena in zlonamerna organizacija do ljudi. Poglejte samo likvidacije zdravih podjetij ki so v njihovi lasti in odpuščanja, vse zaradi večjega profita in vatikanske požrešnosti. učijo eno, delajo čisto drugo. CERKEV in VERA sta dva različna pojma. Vsaka mafijska organizacija je ****** dim za njih. OBLAST, BOGATSTVO, NAIVNOST LJUDI,...= CERKEV!!!!!!!!! pa še zatočišče spolnih kriminalcev je!!!
Astrid....
26. 07. 2012 10.15
+10
No, to sem hotela tudi jaz povedat vendar nisem našla pravih besed. podpis.
FCL
26. 07. 2012 10.26
+7
Odlično napisano, vera nima s tem nič veze....cerkev kot institucijo bi bilo pa potrebno takoj ukiniti in NEHATI financirati vso to bando nedelovno!!!!!!!
likvidator
26. 07. 2012 10.02
+6
'Vernike prosiva, naj v teh težkih časih okrepijo svoje molitve za Cerkev' Kdo jih bo pa slišal? Morda Ratzinger? Njemu še mar ni za ovce v Sloveniji.
likvidator
26. 07. 2012 10.04
+7
Podjetja gredo v stečaj in delavci ostanejo brez dela. Naj gre še RKC v stečaj in farji ostanejo brez dela. Pa naj se javijo na zavod za zaposlovanje.
twt
26. 07. 2012 10.01
+1
zakaj brišete komentarje
likvidator
26. 07. 2012 10.06
+5
Zato ker jih nekdo plačuje (cerkev ali vlada?)
d888
26. 07. 2012 09.55
-1
Ja pa kaj Dedec bo šel ny Sri Lanko maševat oziroma beri na dopust.